Agatha Christie: Životopis

Agatha Christie: Životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419530/bmid_agatha-christie-zivotopis-hnH-419530.jpg 4 17 10

Jedinečná biografie čerpající ze soukromých archivů královny detektivek Život a dílo Agathy Christie zpracovala řada autorů a sama královna detektivek vydala vlastní životopis, ale Janet Morganová získala něco podstatného navíc: nabídku přímo od Agathiny rodiny, aby sepsala „oficiální biografii“. Z důvěry, kterou jí Agathina dcera Rosalind projevila, vyplynul i exkluzivní přístup k Agathiným zápisníkům, korespondenci a dalším písemnostem, stejně jako rozhovory s početnými Agathinými příbuznými, přáteli a spolupracovníky. Výsledkem je obsáhlá a důkladná kniha, která se opírá především o citáty a svědectví jak samotné Agathy Christie, tak i těch, kteří k ní měli blízko. Čtenářům tak nabízí nové úhly pohledu na Agathinu osobnost, práci, rodinu, názory, zkušenosti – a možná dokonce i na ono pověstné jedenáctidenní zmizení... Kniha vyšla v Británii poprvé v roce 1984 a poté opakovaně znovu, naposledy v nově doplněné edici roku 2017. Nakladatelství Slovart se prvním českým vydáním této biografie připojuje k oslavám 130. výročí narození Agathy Christie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Agatha Christie: A Biography , 1984


více info...

Sova15
Sova15
21.07.2022 4 z 5

Agátu Christie mám ráda. Její detektivky jsou balzámem a vysílané příběhy Poirota ráda sleduji. Když jsem uviděla, jak objemná je kniha, trochu jsem se lekla. Ale byla psána čtivé, velmi zajímavě,i když hodně podrobně. V mnohém mě poučila a Agátu mám ještě raději.

marlowe
marlowe
16.07.2022 4 z 5

Jo, četlo se to moc dobře a byl to příjemně strávený čas. Já s Agathou celý život zápasím a stále se marně snažím pochopit, co na jejích detektivkách ostatní lidé vidí (nejspíš je to nějaká moje genetická úchylka), ale tenhle životopis jsem si přečetl s chutí. Byť, jak zmiňuje třeba Chesterton přede mnou, se druhá polovina podobá spíše odvyprávěné a zajímavostmi okořeněné Agátině bibliografii. Milovníkům Poirota a slečny Marplové určitě doporučuji.


kajzo
kajzo
23.05.2022 4 z 5

Je to poriadna porcia informácií o živote Agathy. Autorka životopisu si dala záležať, informácie precízne spracovala, číta sa to dobre, nestrácal som sa v tom. Len niekedy som mal tiež pocit, že by tam nemuseli byť viaceré nepodstatné detaily. Bol som zvedavý, ako vznikali jej knihy, kde čerpala inšpiráciu, a toto všetko (samozrejme aj oveľa viac) som sa dozvedel. Sama Agatha Christie napísala svoj životopis, vyšiel aj po slovensky v roku 1986, počkám tak rok a začnem obiehať antikvariáty a pýtať sa na túto knižku.

Mirek240
Mirek240
03.10.2021 3 z 5

Musim se priznat, ze kniha me celkove nenadchla. Urcite je zde odvedena skvela autorcina prace, kde opravdu do detailu mapuje zivot kralovny detektivek. Na druhou stranu tento detail byl nekdy velmi zdlouhavy, nekdy nezajimavy, obcas jsem se ztratil o co jde a celkove jsem se v zaveru az nutil tuto knihu docist. Plne souhlasim s nazory nize, vice fotografii i seznam autorcina dila by urcite teto knize pomohl. Nicmene jako velky fanousek Agathy Christie jsem rad, ze jsem knihu precetl, i kdyz cetba teto knihy me nenutila zapojovat sede bunky k vyreseni zahady :)

Chesterton
Chesterton
08.08.2021 3 z 5

Na titulní straně krásná žena, od prvních stránek vás obklopí nádherně starosvětská nálada a poklidná atmosféra, skoro každý detail mě tuze bavil. Včetně emotivního úvodu.
Nadšení vydrželo asi do poloviny. Jak píše 'kilometr', kdyby v knize byla podrobná bibliografie, mohla být druhá polovina svižnější a čtivější. Potěšil mě pohled na královnu detektivky, který i mě plyne z jejích chytrých příběhů a je velkou částí úspěchu: "Agátě hluboce záleželo na tom, jak by se lidé k sobě měli vzájemně chovat; zastávala pevné názory ohledně dobra a zla, spravedlnosti a soucitu, nevinnosti, krutosti a pomsty."
3/3

Toňula
Toňula
20.02.2021 4 z 5

Jako milovnice Agathy Christie oceňuji tento podrobný a pozoruhodný životopis přinášející plno nových informací a pohledů nejen na její tvorbu ,ale i na ni samotnou.

Jodie
Jodie
02.11.2020 3 z 5

Jsem moc ráda, že jsem si tento životopis přečetla, určitě jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací o Agatě a jejím díle. Ale autorka je šílená grafomanka! Místy je to opravdu hodně rozvleklé a spousta věcí se opakuje pořád dokola, hlavně v druhé polovině.

kilometr
kilometr
03.09.2020 3 z 5

Kniha vydaná(u nás) u příležitosti 130.výročí narození slavné autorky je tedy někdy až zbytečně rozvleklá,ale za přečtení stojí.Chybí mi tu jen kompletní bibliografie,která by v takovéto knize chybět neměla.A fotek mohlo být taky více.65%.

konicekbily
konicekbily
17.07.2020 5 z 5

Důkladný pohled na život mé nejoblíbenější spisovatelky detektivních příběhů, možná až moc důkladný se spoustou podrobností - některé se přímo nevztahují na její spisovatelskou činnost a pronikají do soukromí paní Agathy. Vždy to neměla v životě jednoduché, ale dokázala se s životem vypořádat. Její tajemné zmizení v roce 1926 nebylo blíže vysvětleno - na autorku této knihy se nezlobím - už se to tedy nedozvím, jak to tenkrát bylo.

astroweb
astroweb
14.03.2020 4 z 5

Velmi příjemně čtivý životopis. Zajímavé po všech stránkách. Její dílo si vždycky čas od času rád přečtu.

Štítky knihy

životopisy, biografie angličtí spisovatelé spisovatelky Agatha Christie

Autorovy knížky

2020  79%Agatha Christie: Životopis

Kniha Agatha Christie: Životopis je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce52x
Chystám se číst20x
Chci si koupit15x