Africký příběh lásky

Africký příběh lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144998/bmid_africky-pribeh-lasky-2AR-144998.png 4 118 32

Strhující příběh z exotického prostředí popisuje životní osudy Daphne Sheldrickové. Narodila se v Keni, vyrůstala obklopená překrásnou přírodou a není divu, že si tento svět zamilovala. Péči o zvířata, především o osiřelá mláďata, zasvětila celý život. V jedinečné autobiografii líčí své bohaté zážitky, studium, první lásku a zasnoubení, popisuje boje hnutí Mau Mau proti bílým osadníkům. S manželem, správcem národního parku Tsavo, se jí podařilo odchovat a vrátit do přírody mnoho ohrožených druhů, dodnes se stará o úspěšný sloní sirotčinec, jediné zařízení svého druhu v Keni.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Příroda, zvířata

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The African Love Story , 2012


více info...

Přidat komentář

kusma
31.12.2023 3 z 5

Zajímavý životní příběh. Bylo zde mnoho informací o životě v Keni, o jejím osidlování britskými občany a o snaze pomáhat slonům a bojovat proti pytlákům. Některé pasáže ale byly opravdu zdlouhavé, tak jsem trochu přeskakovala. Přesto jsem ráda, že jsem knihu přečetla.

werick
30.12.2022 5 z 5

Tuhle knížku jsem si vybrala díky Čtenářské výzvě a celkem se mi líbila. Nejvíce začátek knihy, kdy rodina přišla do Afriky a teprve se zabydlovali. Druhá část knihy už mi přišla občas zdlouhavá a opakující se, ale i tak ve mne vzbudila zvědavost, že jsem v průběhu čtení na internetu dohledávala fotografie a informace ohledně rodiny Daphne. Dočetla jsem ji s příjemnými pocity a určitě to není má poslední kniha o přírodě a zvířatech v Africe.


vera1344
01.12.2022 4 z 5

Poslední téma Čtenářské výzvy 2022 - kniha od afrického autora - mě vůbec nelákalo. Afrika prostě není můj šálek čaje. Nakonec jsem si vybrala tuto knihu na základě doporučení čtenářů a nebyla jsem zklamaná.

kamka1103
27.10.2022 5 z 5

Knihu Jsem začala číst do čtenářské výzvy. Už první stránky mě zcela vtáhly doprostřed africké přírody. Krásný poutavý příběh života autorky se mi moc líbil. Klidně si ho přečtu nekdy ještě jednou.

lenyleny
07.08.2022 4 z 5

Knihu jsem si vybrala na základě čtenářské výzvy a nelituji. Popisuje opravdu nelehký , ale naplněný život. Život se zvířaty je vždy o něco bohatší a život se slony je ještě ke všemu fascinující. Jen jsem dala o jednu hvězdičku méně, protože si myslím, že by si tato zpověď
a příběhy ze života této ženy zasloužily třeba i více knih, aby to nebylo tak jak se u nás říká "nahňahňané" .

rozvera
28.06.2022 5 z 5

Životní vzpomínky autorky a její vyznání k životní lásce ke keňské přírodě, při péči a ochraně divoké zvěře v národních parcích, všechny ty prožitky za dlouhá léta, malá vítězství při záchraně ohrožených mláďat, vše dobré i bolestné, co dlouhý život přinesl, to vše je zkumulováno v této poutavé autobiografii. Četba byla pro mne i obohacující, protože popisované prostředí znám je z naučné četby a dokumentárních pořadů.

Sova15
17.06.2022 3 z 5

Knížka byla zajímavá. Hlavně se mi líbil začátek, vůbec jsem nevěděla a neuměla jsem si představit, jak se Afrika osidlovala. Později se některé věci opakovaly, chvílemi jsem se ztrácela. Trochu mé mrzelo, že autorka nepsala víc o své rodině. Ale celkově jsem se dost poučila o životě v rezervacích, který nebyl vůbec jednoduchy.

Fiddis
14.06.2022 3 z 5

Ačkoli to bylo milé vyprávění, nebyla to taková ta kniha, od které se nemůžu urvat. Možná to bylo i tím, že se některé věci opakovaly a že to byly vzpomínky, které na sebe úplně nenavazovaly i v rámci kapitoly. Ale dozvěděla jsem se tolik zajímavých věcí o zvířatech, také něco o historii Keni, poznala nová zvířata, a tak mám radost, že se kniha ke mně dostala.

Tebby
13.04.2022 4 z 5

Nádherný příběh o Africe, jeho pádech i vzestupech. Vyprávění se mi moc líbilo a Daphne i všechny zapojené moc obdivuji. Čtenářská výzva pro mě každým rokem přinese něco překvapivého a tato kniha se řadí mezi ta velice příjemná překvapení.

Ronnie68
04.01.2022 4 z 5

Krásný příběh z Keňského národního parku … lépe řečeno, z pohledu ženy, která se o park nejdříve s manželem (po jeho smrti i sama) starala … jak se starala o osiřelá mláďata … příběh vypráví celkově život této ženy až do dnešních let (kdy její dcera dokázala vylepšit webové stránky na podporu tamějších zvířat – adoptivní rodiče) … jsem ráda, že díky čtenářské výzvě jsem se k takovému dostala.

KatarínaK.
29.01.2021 4 z 5

Nejlepší námět pro knihu je ten ze života. Daphne Sheldrick se toho zhostila se ctí. Jaký život je krásnější než ten, který dává každý den opravdový smysl? Smekám a obdivuji, co David a Daphne pro africkou přírodu vykonali. Kniha samotná mě obohatila o mnoho nových informací, jak ze života zvířat, tak o Keni. Velmi se mi líbilo vyprávění o příchodu rodin v období britské kolonizace a popis jejich tvrdého života, kdy se snažili vytvořit domov z ničeho. Líčení africké přírody a krajiny bylo kouzelné. Vyprávění o sirotcích bylo občas méně poutavé. Hop sem, hop tam. Kapitoly byly příliš dlouhé a do jedné se zamotalo kde co. Na celkovém dojmu to ale nic nemění. Skvělý životní příběh. Dokázali ocenit nevídanou krásu divoké přírody a pochopit, že je nutné ji zachovat v původním stavu. (D.S.) Smutné a tak krásné.

BaLu1
05.01.2021 5 z 5

Miluji Afriku od mládí, kvůli přírodě a zvířatům, mám ráda slunce a teplo. Viděla jsem všechny možné dokumenty o Africe, ale nikdy jsem tam nebyla. Možná mám tento kontinent zidealizovaný. Vím ale, že dnešní africké pláně už nejsou plné nádherných zvířat, která se musí ochraňovat v národních parcích aby nevymřela. Člověk svojí chamtivostí a roztahovačností tento kontinent strašně poznamenal. Daphne ale popisuje zemi v dřívější době, kdy ještě bylo co obdivovat, podporovat, zachraňovat. Její láska k přírodě je přirozená, upřímná, nezištná a s manželem vyvinuli obrovské úsilí na záchranu divokých zvířat. Hlavním motivem je péče o slony, jejichž sociální cítění a chování je obdivuhodné, jsou velice chytří a citliví a v mnohém se člověku podobají. Závidím Daphne jak mohla takto krásně a hodnotně prožít život. Knížku si nechám a nikdy ji neprodám, je to srdeční záležitost. Jednoznačně doporučuji přečíst.

LunaL.
24.02.2020 5 z 5

Čekala jsem od knihy něco jiného, ale to neznamená, že jsem byla zklamaná!byla jsem z ní tak nadšená, že jsem ji dala pár lidem jako dárek - a divila se, jak je odradil název, čekali romantiku. A když se začetli, litovali, že ji tak dlouho odkládali "na pozdějc"!
Jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla! Rozhodně doporučuju!!!

Renike
14.09.2019 5 z 5

Co dělala Joy Adamson pro kočkovité šelmy, dělala Daphne pro slony...statečné ženy...nádherný životní příběh

souc
15.05.2019 5 z 5

Tohle bylo naprosto dokonalý! Ta příroda to co daphne a david dělali pro přírodu a hlavně pro zvířata je něco neuvěřitelnýho! Ano knížka je i zároveň dost smutná, protože z velké časti tam jde o pytlácví a vyvražďování slonů a nosorožců...ale to jak tam poznáte skutečnej charakter slonů a vlastně všeobecně všech zvířat vás dojme až k slzám. Rozhodně poklad moji knihovny!!

FishTailTea6
10.10.2018 5 z 5

Tento životní příběh mě opravdu chytl za srdce. Je až neuvěřitelné jak se dá život prožít nejen na plno, ale hlavně smysluplně.
Bylo zajímavé číst o historických událostech a vidět je více v souvislostech, než jsem je doposud chápala. A popis všech radostí i strastí nejen při péči o slony, ale i jiné drobné havěti se velice dobře četl. Životní osudy těchto tvorečků se krásně prolínaly celou knihou. Např. příběh Gregory Pecka, Bounty nebo Eleanor a jiných byly úžasné.
Tomu koho zajímá Afrika, mohu tuto knihu jen doporučit.

Veřenka13
30.08.2018 5 z 5

Nádherná kniha plná lásky k životu a ke zvířatům. Doporučuji všem, kteří se zajímají o záchranu přírody a všeho živého. Kniha se výborně čte a je v ní spousta zajímavostí ze života zvířat, o kterých jsem neměla tušení - že se sloni nepotí, že se malým slůňatům mažou ouška opalovacím krémem, atd. Příběh je poutavý a je v něm hodně smutku, lásky a odvahy. Knihu určitě doporučuji. Jsem ráda, že jsem se díky ní dověděla o nadaci The David Sheldrick Wildlife Trust, kterou budu po přečtení knihy určitě sledovat na facebooku a jejich webových stránkách.

Andi
19.08.2018 3 z 5

Přečteno něco přes půlku, páč pak už to bylo pořád dokola. samozřejmě smekám před paní Daphne a jejím snahám, ale takovou knížku na stejné brdo i ze stejné doby, a navíc také z Keni, už jsem četla. Jmenuje se "můj život se lvy". Napsáno manželem paní, která se proslavila příběhem o lvici else! Všichni známe.
Tady jsme jen přešli od koček ke slonům, ale dokonce i profese obou pánů (George i Davida) bylo chytat pytláky a starat se o park. Nechtělo se mi číst vlastně to samé.
https://www.databazeknih.cz/knihy/muj-zivot-se-lvy-30063
Ale! Opět se mi potvrdilo, že pravá láska a spřízněné duše existují.

menalinda
06.05.2018 5 z 5

Krásná knížka plná lásky a ke zvířatům zejména ke sloním sirotkům.Klobouk dolů před paní autorkou,před jejím mužem a celému týmu lidí kteří se zasazují o přežití každého jedinného jedince s láskou a plným nasazením.Prožila nádherný i když určitě místy i hodně těžký život.Zapsala se do povědomí široké veřejnosti.

p.pavlina
01.11.2017 5 z 5

Nádherný příběh. Přečetla jsem to jedním dechem. Autorka mi dala možnost nahlédnout do jejího života, který zasvětila slonům. Čím více knih o Africe čtu, zjišťuji, že je to krásný kontinent se spoustou smutných příběhů.