Vyvolávač ohně

Vyvolávač ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40240/bmid_vyvolavac-ohne-QNt-40240.jpg 4 10 1

Aelius Spartianus série

< 2. díl

Aelius Spartianus, dějepisec císaře Diokleciána, se jednoho dne doví o podivném křesťanském knězi, známém jako "vyvolávač ohně", který prý oživil mrtvého. Aelius se rozhodne přijít zázraku na kloub, a tak se pustí do hledání tajemného kněze a jeho pomocnice, diákonky Casty. Jenže ještě dřív, než stačí cokoli zjistit, je znovuvzkříšený muž zavražděn. Císařové bažící po moci, záhadní kejklíři, milenci, konkubíny i náboženští fanatici - ti všichni v tomto napínavém historickém příběhu hrají svou roli. Tajemství života i smrti jsou nakonec odhalena a to vše nenávratně změní životy všech, kdo s tím měli co do činění. Čtenáři Ben Pastor, kteří znají jejího Zloděje vody, jistě nejnovější román této autorky uvítají a ocení její vypravěčské mistrovství.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Fire Waker , 2008


více info...

Přidat komentář

braunerova
19.12.2015 5 z 5

Tohle je přesně typ knihy, které miluji. Detektivka, cestopis, dobrodružství, politika, filosofie, to vše okořeněné záhadným znovuvzkříšením. Mimochodem záhadou je i samotný Aelius Spartianus. Skutečný historik, žijící v době císařů Diokleciána a Konstantina, byl jeden z 6 autorů knihy Historia Augusta (u nás vyšlo pod názvem Portréty světovládců). O všech 6 spisovatelích se ale dosud nenalezly žádné další informace. Většina historiků se proto domnívá, že se jednalo o vymyšlená jména, která měla zakrýt totožnost jediného pravého autora.
Autorka má tématiku dokonale nastudovanou. Přesně uvádí historické události, čas (např. XVI. den lednových kalend) i místopis. Věřím, že i počasí vyčetla z nějakého historického kalendáře :)

Spolu s hlavním hrdinou procházíte různé části římského impéria a poznáváte jejich obyvatele i krajinu:
"Panonie - jejiž jméno se prý odvozuje od lesního boha Pana - je rozlehlá země plná luk, hlubokých lesů, jezer a vysokých hor. Panonští muži a ženy jsou vysocí a statní, spíš světlovlasí než tmaví a dobře snášejí únavu a povětrnostní podmínky."

Nechybí ani jemný humor:
"To mi připomíná, veliteli, že jsem se v Castra ad Herculem na Dunaji setkal s tvými dvěma švagry; vypadají, s prominutím, jako čtvrtky hovězího na nožičkách. Nedivím se, že nejezdíš často na rodinná setkání."

Štítky knihy

starověký Řím

Autorovy další knížky

Maria Verbena Volpi
italská, 1950
2008  69%Zloděj vody
2009  70%Vyvolávač ohně

Kniha Vyvolávač ohně je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x