Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka

Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471423/bmid_adam-ze-zbraslavi-a-pripad-kralovsk-DYb-471423.jpg 4 68 26

V královských službách série

1. díl >

První díl historických detektivek s pátračem Adamem ze Zbraslavi Adam ze Zbraslavi, řečený Pater, je důvěrníkem Václava III. a patří do královské družiny, která se však brzy stane terčem výtek pro nevázaný způsob života. V srpnu roku 1306 doprovází Václava na jeho osudné cestě do Olomouce, kde je mladý panovník zavražděn. Václav se však Adamovi stačí svěřit, že se stal otcem dcery Alžběty, kterou nehodlá zapřít, třebaže se přednedávnem oženil. Adam mu přislíbí, že bude nelegitimní královskou dceru Alžbětu Přemyslovnu ochraňovat. Adam spatřuje v olomoucké tragédii trest za hříšný život a chce napravit alespoň ten svůj. Uchýlí se do cisterciáckého kláštera na Zbraslavi, kde však dlouho nezůstane. V klášteře v Pohledu, kde se Alžbětě dostává výchovy a vzdělání dojde k neobjasněným vraždám. Adam si uvědomí, že obavy o Alžbětu, s nimiž se mu svěřil Václav, ale i její matka Markéta z Landštejna, jsou skutečně oprávněné. Ve službách Václavovy sestry Elišky Přemyslovny začne proto pátrat po tom, kdo by mohl usilovat o život levobočné dcery.... celý text

Dandulka
Dandulka
18.02.2024 5 z 5

Těšila jsem se na tuto knížku, a nezklamala jsem se. Mám ráda když román vychází z historických skutečnosti.

p.stranska
p.stranska
07.01.2024 3 z 5

Pro mě asi trochu lepší než knihy pana Vondrušky. Ale to, že tří, nanejvýš čtyřletá Alžběta mluví, chová se a přemýšlí jako dospělá, byť to byla Přemyslovna, tedy autorce fakt nevěřím!


Alma-Nacida
Alma-Nacida
12.09.2023 2 z 5

Dvě hvězdy s odřenými paprsky za snahu, jinak postavy jsou ploché, děj je protahovaný až ke komičnosti, např. v úvodu se zmíní osud posla, ale než dojde k jeho reálnému prozkoumání, půl knihy je pryč. A pak vhodně šípem zlikvidovaný svědek těsně před tím, než vysloví jméno rodu vraha, to už jsem se opravdu smála. Po slibném začátku to jde už jen z kopce se vším všudy, takže další eskapády tohoto výjimečně neefektivního vyšetřovatele si nechám ujít.

Sulmo
Sulmo
09.09.2023 5 z 5

Dobrá historická detektivka, hledala jsem trochu něco jiného, než jen Vondrušku. Přečtu další díly.

Han-nah
Han-nah
31.08.2023 4 z 5

Krásné spojení historie, fikce a detektivního pátrání. Jako ve snu jsem se vrátila do těchto časů a doprovázela pana Adama ze Zbraslavi při jeho úkolu. Z dnešního pohledu bylo vyšetřování zdlouhavé, ale v této době.
Osvěžila jsem si něco i z dějepisu. Hlavně mě zaujala věta, která platí do všech dob:
"Neměli bychom zapomínat, že i dávní kronikáři bývali poplatní."
Takže to mohla být i pravda, protože historie se dá přepisovat, tak, jak to komu vyhovuje.

85098211
85098211
20.08.2023 5 z 5

A tohle byla poslední kniha, kterou jsem si vzala s sebou na letošní dvoutýdenní dovolenou na Kypr ;-). Ze které se bohužel dnes vracím...
A musím přiznat, že mne opravdu příjemně překvapila. Už od začátku, kdy je zákeřně zavražděn posel tajného dopisu, mě příběh zaujal. Posléze se vyprávění posune a ke slovu se dostane (mimo jiné) Adam ze Zbraslavi ;-). Mohla bych toho napsat samozřejmě mnohem víc, ale tentokrát chci zůstat stručná a pouze pochválit autorku za zajímavou zápletku s celou řadou více či méně sympatických postav. No a na závěr už jen dodám, že si kniha vysoké hodnocení definitivně zaslouží a já se budu moc těšit na další setkání (snad nejen) s Adamem ze Zbraslavi ;-).

Koudyna
Koudyna
17.05.2023 5 z 5

Pro mě začátek nic moc... Dala jsem knize 50 stran šanci a pak se uvidí... Nakonec mě kniha mile překvapila a já se nemohla odtrhnout. Těším se na druhý díl.

lenyleny
lenyleny
14.04.2023 5 z 5

Od této spisovatelky mám raději vyloženě historické romány. Ty s kriminální zápletkou jsou až na druhém místě. Ale musím uznat, že se i v nich najde historie. Takže jsem se pustila i do této trilogie. a musím říci, že mne nezklamala. Přiznávám, že na takovýchto příbězích se mi rozmotávají a lépe si zapamatují jednotlivé osobnosti naší historie, neboť často mají stejná jména a člověk si hned neuvědomí, která osoba je ta nebo jiná. A s příběhem si je lépe spojím

SSTknihy
SSTknihy
08.03.2023 3 z 5

Malý kousek historie, namíchaný se špetkou romantiky v příběhu lehce detektivním. Čtivou formou jsem si tak osvěžila pár základních faktů z českých dějin, zasnila se nad dobou chrabrých rytířů a krásných dam a v neposlední řadě si trochu zahrála na detektiva. Skvělá kombinace pro oddychový večer.
P. S. Konečně mám víc jasno nejen ve slovutných Vítkovcích, ale také ve všech těch Václavech, Alžbětách, Eliškách, Markétách a Přemyslech :-)

drakamena
drakamena
30.12.2022 4 z 5

Moje první kniha od této autorky a rozhodně sáhnu po další. Styl se mi velice líbil a kupříkladu popis smrti Václava III. mě upřímně málem dohnal k slzám. Za mě rozhodně palec nahoru.

Kerberos
Kerberos
26.12.2022 4 z 5

Příběh se odehrává v době ,o které už jsem hodně krát četla ,takže chyby vnímám. Poslouchala jsem audio velmi zdařile namluvené Sašou Rašilovem .Další pokračování si určitě přečtu.

Jaruš7
Jaruš7
04.12.2022 5 z 5

Audiokniha - příjemné chvíle s hezkým příběhem z naší neobjasněné historie.

Sestavený děj by byl určitě ozdobou historie - dnes zříceniny hradu Landštejn, ale zatím zde mají Bílou paní.

Naše dějiny - knižním příběhem se do jisté míry zobrazují jako logický předpoklad, z tajemna vychází potomek, jenž může někdy uplatňovat nároky.
Rody Lva a Růže zde mohly dojít k smíru.
Zločin na poslu zhatil vše.

Superčtivo.

TomHr
TomHr
25.11.2022 2 z 5

Dramatický začátek navnadí čtenáře, ale pak už má vyprávění jen sestupnou tendenci. Když už se v postavách jakž takž vyznáme, autorka uvede na scénu přehršel dalších jmen, přitom většina z nich nemá pro příběh žádný význam. Stejně tak putování hlavního hrdiny, ten jezdí sem a tam často bez vnitřní logiky. Nelze se ubránit dojmu, že některá jména, fakta a motivy jsou do knihy vpašovány jen proto, aby autorka ukázala, jak se vyzná v historii a v přírodopisu. Což o to, asi se vyzná, ale spisovatelské řemeslo pokulhává. A tak když kostrbatý (a často nudný) příběh dokulhá k dosti pochybnému finále, je to vlastně úleva. Takže klasická cimrmanovská frustrační kompozice, bohužel převažuje prvek zklamání.

soupik2012
soupik2012
11.11.2022 4 z 5

Myslím si, že bylo chybou, když se paní Parkánová snažila za každou cenu u tohoto románu držet historických pramenů. Příběh se díky tomu stal značně předvídatelný, protože autorka ztratila manévrovací prostor k tomu co se mohlo odehrát. Přesto nemohu napsat, že bych se při poslechu této knihy nudila. Poklidné tempo vyprávění, které mi do historické doby krásně pasuje. Ale dost mi vadilo, že se hlavní hrdina chová tak naivně až hloupě, což jsem ochotna tolerovat u románů pana Vondrušky, které považuji spíš za pohádky. Ale u knihy která klade tak velký důraz na historickou věrohodnost, by měla mít autorka na paměti také hodnověrnost příběhu. Audioknize nemám co vytknout. Je velice dobře načtena a také se ji podařilo velice dobře a vkusně ozvučit. Načetl ji pan Saša Rašilov.

sodmic
sodmic
15.10.2022 3 z 5

hlavní hrdina trochu jednodušší, příběh je rozvláčný, když postavy nevidí /nepamatují si zcela jasná fakta, logika příběhu značně pokulhává, nicméně do vlaku dobré nenáročné čtení, ale podruhé už se ke knize nejspíš nevrátím, nicméně druhý díl si určitě přečtu a budu očekávat zlepšení :-)

LenkaDv
LenkaDv
08.10.2022 5 z 5

Výborná kniha. Velmi mile mě překvapila už se moc těším na druhý díl.

Madelisi
Madelisi
04.09.2022 3 z 5

Hana Whitton psát umí, tak nechápu, co se zde stalo.
Příběh se opět velmi snadno čte, až je člověk překvapený, že skončil.

Bohužel děj mi připadá nevěrohodný a ani žádná z postav na to neupozornila.
Jak to, že nikoho nenapadlo, že růže má spojitost s Vítkovci? Ti nebyli žádný bezvýznamný rod, aby nikdo, kdo se pohybuje v hlavním městě, nepoznal jejich erb. Titulní Adam není žádný Oldřich z Chlumu, pouze navštěvuje jednotlivá místa, až případ vyřeší díky nečekanému objevu někoho jiného. Žádný viditelný progres ve vyšetřování. V ději se dále řeší cizoložství s králem. Nejsem přesvědčená o tom, že by kvůli němu byla popotahována nejširší rodina jeho milenky. Navíc v době, kdy měl každý v paměti Přemysla Otakara a jeho nemanželské děti.

Líbila se mi jedna věc. Autorka přivedla pozornost k nemanželské dceři Václava III.

malýčtenář
malýčtenář
19.08.2022 3 z 5

Přiznávám, že tato kniha se mi oproti jiným , zdá trochu rozvláčná a zdlouhavá. Ale přesto jsem se začetla a následně čtu I druhý díl. Není špatné si přiblížit opět naše dějiny, i když příběh musí být trochu přikrášlen.

ivoiro
ivoiro
01.07.2022 5 z 5

Tohle byla velice příjemná knížka, která mne navnadila na další díl.

babicka_amalka
babicka_amalka
18.06.2022 3 z 5

trochu rozvláčné, ale hlavně "drhnou" časové vztahy a věk malé Anežky;
vzhledem k tomu, že otec zemřel v 16 letech a že ona vystupuje těsně po jeho úmrtí již jako poměrně vyspělá rozumově i vědomostmi, nějak to kulhá - dokonce i vzhledem ke "zvyklostem" té doby;

Autorovy další knížky

Hana Whitton (p)
česká, 1950
2007  76%Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu
2009  80%Eliška Přemyslovna
2006  76%Zimní královna
2011  84%Anna Falcká
2021  84%Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka

Kniha Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka je v

Právě čtených4x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených2x
Knihotéce82x
Chystám se číst51x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x