Adam stvořitel

Adam stvořitel https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451462/mid_adam-stvoritel-0DF-451462.jpg 4 143 14

Hlavní hrdina hry Adam se rozhodne zničit svět výstřelem z kanónu negace. To se mu povede, ale Bůh mu umožní (a vlastně i přikáže) stvořit svět od základů znovu. Otázkou je jen jaký. Po R.U.R., Krakatitu se ve spolupráci s bratrem Josefem vrátil Karel Čapek k tématu konce světa. Férie Adam Stvořitel reaguje někdy až parodicky na politická hnutí, která přinášela jednoduchá a přímočará řešení: anarchismus, socialismus, komunismus a fašismus.... celý text

Přidat komentář

alef
01.01.2024 5 z 5

Páni Čapkové opět vmetli "bídnemu lidstvu" do tváře krutou obžalobu!
S jejich příslovečnou hravostí a jejich specifickým humorem nám čtenářům vykreslili obraz lidstva - odsouzeného k ve smyčce probíhajícím dějinným konfliktům, jejichž výsledky jsou nejisté --- těžce a bolestně na ně doplácí člověk!

A tak budete svědky zkázy!
Na svět zaútočí pusto a prázdno!
A rázem může být celý vesmír bez lidí!

Byl stvořen špatně?
Byl špatný stvořitel?

Adam je přesvědčený, že by ho stvořil od základu jinak - a líp!
A tak se stane tvůrcem - z vlastní vůle - odsouzen vyšší mocí - překonat vše, co bylo ---
"zlomit pouta malicherná,
rozrazit předsudků krunýř".

V přímém přenosu tak budete svědky božské inspirace, nekonečných možností, lidské slabosti i všeobjímajícího zmaru - skepse i optimismu --- celého stále se opakujícího lidského dramatu!

Vznikne nový lepší svět?

Na velmi malém prostoru mi páni Čapkové opět ukázali proč každé slovo, které kdy napsali, pozlatit. Další dokonalý text!
Dokonalá tečka za uplynulým rokem - varující i přívětivá!

"Je čas!"
Adam stvořil svět! Nezbývá než se v něm naučit žít!
Je slyšet pokřik a smích ---
HLAS BOŽÍ: Adame, Stvořiteli!
ADAM: Zde jsem.
HLAS BOŽÍ: Ty to tak necháš?
ADAM: Ano. Ano!
HLAS BOŽÍ: Tak já také!

semmi
31.05.2023 5 z 5

nadčasové čtení


Isew
27.03.2023 4 z 5

Filosofické dílo, jak je u Karla Čapka obvyklé. Je jednoduché něco zničit, ale mnohem těžší něco vytvořit. Stejně tak, je jednodušší jen nadávat a stěžovat si, než něco skutečně udělat. Adam stvořitel je divadelní hra plná filosofických otázek, které lidstvo řešilo kdysi, řeší je i v současnosti a bude určitě řešit i v budoucnosti. Lidé se nemění a i kdyby bylo lidstvo vyhlazeno (tady kanónem negace), a znovu povstalo, tak se brzy znovu vrátí do stejných zajetých kolejí, protože lidé jiní být neumí. A to vystihli bratři Čapkové dokonale.

jaryn
13.03.2021 4 z 5

Slyšel jsem audio s úžasným Viktorem Preissem a dalšími vynikajícími herci... Karel Čapek (v tomto případě bratři Čapkové, dobrá) je jako vždy inteligentní, vtipný, ale jaksi tím svým suchým až studeným způsobem. (Výjimkou jsou pro mě např. jeho Povídky z jedné i druhé kapsy či Hordubal, kde z jeho intelektuálního stylu taky značně probleskuje lidskost.)

Scathia
04.08.2020 4 z 5

Četla jsem už lepší Čapkova díla, přesto i Adam se mi moc líbil. Nemohla jsem si odpustit, abych nepřemýšlela nad současnými politickými názory, které chtějí něco radikálně měnit.

tittanie
24.07.2020

Čapky mám strašně ráda, ale tahle kniha mi nesedla a musela jsem se donutit ji dočíst. Měla bych si ho přečíst znova, třeba ho pochopím lépe.

1amu
11.07.2020 4 z 5

Píše se rok 1927 a já příznivec díla bratří Čapků jsem vůbec nevěděl, že šlo o jejich poslední společné dílo. Nedovedu říci, zda je to dobře - či škoda, když si uvědomíme, že před pěti roky předtím napsali "Ze života hmyzu". Tuto hru režíroval v Národním divadle prý fenomenálně Karel Hugo Hilar. Premiéra byla v dubnu 1927 a již o pouhý měsíc později knihu vydává čilý Otakar Štorch - Marien ve svém nakladatelství Aventinum.
Je záslužným činem, že sice se zpožděním, ale s vynikajícím hereckým obsazením, byla vydána e-kniha.
A proč ten název ?
Vše začíná účtováním nespokojeného Adama s celým lidstvem - zničí svět a naštve Boha, který mu přikáže, aby stvořil svět nový . Tedy skoro nesplnitelný úkol...
Samozřejmě kritici (včetně renomovaných) měli "pré". Od těch katolických až po komunisty, které reprezentovala Marie Majerová.
Jednoduše řečeno - očekávání bylo převeliké a očekávalo se drama světové úrovně.
Přesto drama získalo státní cenu za rok 1927 v umění dramatickém. Rozhodla porota ve které byla opravdu aristokracie kritiků: Otokar Fischer,Jaroslav Hilbert a Jindřich Vodák.

freestyla
31.03.2020 4 z 5

Jako komedie mi to zrovna nepřišlo. Spíš smutný obrázek lidstva. Ale jako vždy od těchto pánů, jedná se o nadčasové dílo, které bude aktuální v kterékoliv době.

Pár citátů z knihy:
DAV (počne unisono hvízdat).
ADAM: Co to pískají?
ALTER EGO (V šílené radosti): To je má písnička! Pískají moji písničku! Stvořiteli, překonal jsem tě! Já jsem jejich Vůdce! Já jsem se stal Vůdcem!
ADAM: Proč tak křičíš?
ALTER EGO: Protože být Vůdcem je tisíckrát víc než být Tvůrcem, ty blázne!

ADAM (Vykročí rozčilen z jeskyně): Ano! Můžete se mnou udělat co chcete; můžete mne ubít nebo ukřižovat; ale nemůžete popřít, že jsem vás stvořil!
VĚDÁTOR: To je pověra!
PRVNÍ AE: My jsme odhlasovali opak!
ADAM: Pravda se nedá odhlasovat.
DRUHÝ AE: Lžeš! Pravda je, co je odhlasováno! Stačí prostá většina, aby se cokoliv stalo pravdou!

(Vchází Velekněz a Novic.)
NOVIC: Nicméně starší zprávy si odporují.
VELEKNĚZ: Všechny zprávy si odporují. Právě proto pravda musí být stanovena a nařízena. Je dáno článkem víry, že oba byli bezvousí a zářili v nadpřirozené kráse, a že právě na tomto místě , kde stvořili svět, vstoupili na nebesa. Byla kdysi sekta, jež učila, že Stvořitelé měli divoký vous. Toto učení, milý synu, bylo zavrženo a zatraceno.

Ronnie68
16.03.2020 4 z 5

Z tohohle díla mám chvílemi smíšené dojmy ... nebylo to špatné dílo od Bratrů Čapkových ... je tam dobře zachyceno, jak se lidé chovají a chtějí se vždy ujmout moci

MilanCFC
05.11.2019 5 z 5

Další skvost z dílny Čapkových. Na první pohled možná ta komedie, ale jako vždy u těchto autorů dílo s hlubším významem a vážnými soudobými (a nadčasovými) tématy, u kterých do smíchu opravdu moc není.
...
ADAM: Máš pravdu. Lidé jsou nevděčni.
ALTER EGO: A vrtkaví. Jednou chtějí to a podruhé pravý opak –
ADAM: – a nikdy se jim nezachováš. To je to nejhorší.

ZNellyZ
05.04.2019 2 z 5

Nebylo to špatné, ale občas zdlouhavé a myslím, že Čapek napsal mnohem lepší díla než tohle.

Anne Leyyd
30.12.2017 4 z 5

Tuto knihu jsem si pustila jako audio z rádiové hry s Viktorem Preissem, Ivanem Trojanem a dalšími skvělými vypravěči alias postavami. Celé dílo mi přišlo velmi dobře napsané, zajímavé, vtipně podané, ale rovněž s náměty k zamyšlení, které se proplétaly celým příběhem. A jelikož jsem nevěděla, jak vše dopadne, byl pro mě závěr opravdu nečekaný.

Rozhodně doporučuji, ať už jako knihu, ale spíše možná jako tuto skvěle namluvenou hru. A rovněž už se těším na další Čapkova díla.

Liana
30.11.2015 4 z 5

Velke a hlboke myslienky. Pekne zachytena podstata. Ako ludia zabudaju a pachtia sa po moci...

Skip
07.08.2015 4 z 5

Komedie s jasným poselstvím o tom, jak podivný tvor je člověk se svojí touhou vládnout a ovládat, aniž by si dokázal vážit světa takového, jaký je nebo by mohl být bez věčných střetů všelijakých ideologií.

Štítky knihy

rozhlasové zpracování

Autoři knihy

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
Josef Čapek
česká, 1887 - 1945

Kniha Adam stvořitel je v

Právě čtených1x
Přečtených198x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených13x
Knihotéce36x
Chystám se číst47x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x