Absence hrdiny

Absence hrdiny https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231919/mid_absence-hrdiny-231919.jpg 4 94 11

Nový svazek dosud nevydaných krátkých próz Charlese Bukowského (1920–1994) Absence hrdiny obsahuje velkou část jeho nejranějších povídek, po kterých se na dlouhá desetiletí slehla zem, ale i jiná dosud nepublikovaná dílka. Najdeme zde klasická Bukowského témata: sex, chlast i sázení, spolu s výstižnou analýzou toho, čemu říká „hrát si na básníka a být básníkem“. Absence hrdiny však představuje také jiného Bukowského – pronikavého, i když nekonvenčního kritika. Jeho vlastní Manifest, popis básnické scény v Los Angeles i svérázné hodnocení díla Allena Ginsberga a dalších básníků odhalují Bukowského intelektuální podstatu skrytou pod drsným povrchem.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Absence of the Hero , 2010


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
12.05.2023 4 z 5

Tato kniha je asi vhodná pro ty, kteří chtějí Bukyho teprve začít číst. Ti, kteří už mají načteno, budou dost věcí znát.
Klidně si myslete, že jsem blázen, ale v knize povídek vítám i ty špatné či slabší. Dávají totiž vyniknout těm nadprůměrným až geniálním. Zde bych za takovou srágoru označil třeba Cacoethes scribendi. Naopak za top pak Příběh sexuálního násilníka nebo Mír jde blbě na odbyt. A pak jsou tu i provokačky jako třeba Kristus s grilovací omáčkou.

ozzak
10.04.2021 5 z 5

další skvělé dosud nevydané povídky a novinové články od Charles Bukowski


Patapuf
28.12.2018 3 z 5

Tak dobrá... docela mě vyděsil úvod... bylo tam tolik chytrých řečí, že sem přemýšlel jestli se na to nemám vykašlat, ale sám Buk to napsal jednoduše a srozumitelně... občas sem se i zasmál.... nejvíc asi u Vetřelce... řekl bych že je to o něco stravitelnější než Příběhy obyčejného šílenství co sem četl předtím a nebo je to prostě tím, že už sem veděl co od toho čekat.....

lassse
22.11.2018 3 z 5

Taková všehochuť od Bukowského, nejvíce asi baví povídky.

kalishane
11.11.2018 4 z 5

Ale jo, proč ne vlastně. Je tam pár nudných pasáží, ale jako celek to beru. Buk je moje mládí a tuhle sbírku jsem si koupil tak nějak ze setrvačnosti. Jsem rád, že ji mám v knihovně. Tak nějak povinnost pro fanoušky a zbytečnost pro ostatní publikum...

sachista
29.03.2018 4 z 5

U prvních povídek jsem spíše vnímal absenci kvality, avšak postupně kvalita opět rapidně vzrostla a byl to zase starý dobrý Bukowski se vším, co k němu patří. U některých povídek jsem se smál nahlas. Trochu mě mrzelo a vadilo, jak se Bukowski vymezuje vůči slavným spisovatelům. Domnívám si, že někteří z nich si to nezaslouží.

Shindo
16.12.2017 3 z 5

Bukovu tvorbu poznám a viem, že táto je raná, no toto dielo mi prišlo nevyrovnané. Niektoré veci ma oslovili, iné absolútne nezaujali a po jednej som bol dokonca zhnusený.

Crackson
08.10.2017 3 z 5

Je to už pár let, co jsem byl pohlcený do Bukowského tvorby a ta skončila právě tím, že už nebylo nic, co bych si od něj mohl přečíst. Alespoň tedy ne v češtině. Když se mi dostala do rukou Absence hrdiny, zjistil jsem, že už to na mě nefunguje tolik jako předtím. Je to podobné jako mnohá jeho povídková díla, kde se kvalita jednotlivých textů samozřejmě mění. Něco mě bavilo hodně, něco zase vůbec ne.

koubi
24.07.2016 3 z 5

Do rukou se mi dostala tato kniha na doporučení od kamaráda, který čte Bukowského už nějakou tu chvíli a moc si ji chválil. Nejdříve jsem se trochu bál, a nevěděl jsem, co očekávat, ale postupně jsem se do knihy začetl a některé příběhy opravdu stojí za to :) jiné mne trochu nudily :/ nicméně nelituji času stráveného s touto knihou a třeba se v budoucnu k Bukowskému vrátím :)

podpřirozeno
15.09.2015 5 z 5

Jo recenzovat sám sebe to je Meisterstuck. Všechny ty složky týhle knížky člověku pomáhaj dotvořit si celej obraz o Bukowi. A hlavně lidi říkaj, že věci od Bukowskiho se opakujou a nemá cenu číst víc věcí. Že je to furt chlast, píchání, dřina a koníčci. Ale ještě jedno téma se tim prolíná a to úvahy nad tvůrčím procesem, originalitou, syrovostí a hodnocení jiný literatury. Tohle je to co mne na Bukowi zajímá, přeci jen ty kundy a portský sloužej pak už spíš k udržení tempa a pozornosti. A tahle sbírka je z větší části tvořená právě eseji.

MissBlack
17.01.2015 2 z 5

Ach jo.
Tolik jsem se na knihu těšila a poprvé byla tak nějak zklamaná, pokud jde o Buka. Asi mi neseděly ty eseje, bylo jich tam až příliš a bohužel mnohé pro mne osobně nebyly záživné. Povídky byly super, tam jsem byla podstatně spokojenější, ale pořád to hodnotím jako prozatím nejslabší mnou přečtenou knihu od Buka. Většina knih se odehrávala v tom stylu, že většina v nich byla výborná a jen pár povídek/esejů bylo slabších. Tady je to bohužel naopak, jen pár povídek/esejů bylo skutečně výborných. Nicméně za mě: Kristus s grilovací omáčkou, svoboda, emancipace, kecy v kleci, dům hrůzy a příběh sexuálního násilníka.