Abeceda komunismu

Abeceda komunismu https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63416/abeceda-komunismu-63416.jpg 3 4 3

Knihu tvoří téměř třicet abecedně seřazených hesel, nenajdeme zde však běžné definice, známé z učebnic historie, každé heslo je uvozeno skutečným příběhem, jak je autoři během svého několikaletého bádání sesbírali. Součástí hesel jsou též rozhovory, vzpomínky zúčastněných, archiválie apod. Takto strukturovaný materiál přibližuje tematiku věrněji než pouhé obecné vysvětlení a umožňuje hlouběji pochopit naši nedávnou minulost. Knihu doprovází množství fotografií, pro snadnější orientaci je opatřena rejstříkem. Přiložené DVD obsahuje filmové dokumenty, které byly natočeny podle vybraných příběhů. ... celý text

Přidat komentář

Lenka4
11.11.2022 2 z 5

Důrazné opakování toho, co bylo již jednou řečeno, svědčí buď o snaze naplnit sjednaný rozsah publikace, nebo o metodu „vtlučení“ informace či názoru do hlavičky mladého čtenáře. Na staršího to nezapůsobí, neboť mu byly v mládí do hlavy „vtloukány“ jiné poučky, jen ho to při čtení otravuje. Co je správné, na to si každý přijde sám díky získaným životním zkušenostem. Autoři příběhy vybraných lidí hodně zjednodušili. Zaměřili se pouze na negativa. Vytvářejí tak dojem, že v období socialismu zde obecně panoval jen temný teror, což není pravda.

urla
13.06.2017 5 z 5

Je to dobré, je to smutné, určitě palec nahoru, zapomínat se nesmí.


ell.rose
21.02.2011 3 z 5

Knížka je zajímavá, čtivým a populárním způsobem dokumentuje dění v komunistickém Československu a přibližuje ho příběhy jednotlivých lidí. Trochu nepříjemné se mi zdálo časté opakování již jednou uvedených informací.

Štítky knihy

komunismus

Autoři knihy

Luděk Navara
česká, 1964
Josef Albrecht
česká, 1972

Kniha Abeceda komunismu je v

Přečtených6x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x