S ďáblem nejsou žerty a další příběhy

S ďáblem nejsou žerty a další příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431444/bmid_s-dablem-nejsou-zerty-a-dalsi-pribe-Xo6-431444.jpg 4 36 10

Abe Sapien série

< 2. díl >

Abe Sapien vyšetřuje tři samostatné případy a ani s jedním z nich to nebude mít jednoduché. Čeká ho strašidlo v rybníce, dům mrtvého démonologa a potopená sovětská ponorka plná zombie! Tvůrce Hellboye, Mike Mignola, a stálý scenárista série Ú. P. V. O., John Arcudi, si tentokrát ke spolupráci přizvali kreslíře Patrica Reynoldse, Petera Snejbjerga a Jamese Harrena. Obsahuje sešity sérií Abe Sapien: The Haunted Boy (říjen 2009), Abe Sapien: The Abyssal Plain #1-2 (červe 2010 - červenec 2010) a Abe Sapien: The Devil Does Not Jest #1-2 (září 2011 - říjen 2011)... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Devil Does Not Jest and Other Stories , 2012


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
21.03.2022 4 z 5

Ja mám proste Abeho rád, takže 4* sú rovnakou istotou, ako to, že v každom jeho príbehu sa vyskytne vodná plocha. V druhom zväzku (na rozdiel od jednotky, Dýky z Lipu) nedostaneme jeden ucelený príbeh, ale máme dočinenia so zbierkou troch príbehov vzrušujúco napísaných Mikeom Mignolom a tentokrát aj Johnom Arcudim (ktorý je v Mikeových svetoch dávno ako doma, robil na sériách Hellboy, Humr Johnson, Lovec čarodějnic, Ú.P.V.O.). Je to podmanivo nakreslené. Na jednotlivých paneloch som nechával spočinúť svoje oči dlhšie, než som pôvodne plánoval. Potešia štedré (20 strán) bonusy (skicár s poznámkami redaktora Scotta Allieho), prebal, tvrdá väzba, sympatický formát (hoci by Abeovi dozaista pristal aj väčší) a zelená (snáď ste nečakali oranžovo-fialovú) lacetka. Tvorcovia sa nebáli byť (samozrejme v rámci možností) realistickí a smutní. Takže nie každý prežije, nie všetko sa skončí pozitívne a v nejednom prípade zostáva len žiaľ, smútok a pachuť zbytočnej tragédie, po ktorej už nič nebude také, ako predtým.

jarynek
07.06.2021 4 z 5

I s ohledem na UPVO, kde se John Arcudi hodně angažuje, nevidím velký rozdíl mezi ním a Mike Mignolou, takže v této knize jsou takové typicky "mignolovské" povídky. I když tentokrát se ani v jedné ze tří povídek nezachraňuje celý svět a nejsou zde žádní náckové (pouze rusáci:)). Abe tak řeší jen "malé" úkoly, které ale zas až tak malé nejsou a vyžadují plné nasazení.
Nic zásadního to v mignolaverse není, ale v rámci oddechového čtiva dobře odvedená práce, která určitě neurazí a nenudí. Já se bavil celkem dobře.


Kate18
10.09.2020 4 z 5

Posedlý

Krátký příběh, kdy jde Abe k rutinnímu případu. U rybníka, kde se utopil malý chlapec se zjevuje duch. Abe je rad, že se aspoň dostane do terénu, protože všechno je lepší než sedět a nic nedělat.

Pohřbený slib

Abe se svým novým parťákem Salem se vydají hledat Melchiorreův burgonet někam na Norské moře. Najdou potopenou ruskou ponorku a Abe se ji vydá prozkoumat. Najde tam spoustu mrtvých. Jeden však není jako ostatní, byl zavřený sám v jedné části ponorky. Evidentně měl nějaký úkol, který musel být důležitý.

S ďáblem nejsou žerty

Abe má rád knihy Van Laera a Sam mu přivede hosta, Vana Laera osobně! Tedy, alespoň jeho vnuka, který chce od Abea pomoci s hledáním dědečka, který zmizel před padesáti lety. Abe se případu ujme a jedou spolu do domu strýce Van Laera. A překvapení je čeká hned za dveřmi.

Disease
20.07.2020 5 z 5

Bavilo více než první díl, hlavně díky povídkovosti, takže se uměle nenatahovalo. Třetí povídka nejslabší i co se týče kresby. Ale vzhledem k ostatním ten plný počet dám.

het2
05.06.2020 4 z 5

Tak nevím, první Abe se mi líbil moc a tohle zase vlastně skoro vůbec. První, duchařský, příběh je celkem OK a má zajímavou pointu. Prostřední příběh je vypointovaná mikropovídka natažená na délku celého sešitu (např. (mini spoiler) celá ta pasáž se sovětskou lodí a její posádkou je tam úplně zbytečná). Navíc mi absolutně nesedla kresba. A vlastně až třetí příběh o strašidelném domě opravdu stojí za přečtení a je jednoznačně to nej z celé sbírky (jak scénář, tak kresba). Celkově ale zklamání, nicméně snažím se hodnotit objektivně...
3,5*

Terva
21.02.2020 4 z 5

Pamatuj, že jsme zaměstnanci
úřadu paranormálního
VÝZKUMU a obrany.
Výzkum je rovněž součást naší práce.
(Pohřbený slib)

Tak že opět se setkáváme se stejným fenoménem jako v sérii Hellboy, kdy je podstatná část dvanácti knih v sérii, pouhým svazkem povídek. Zatím co byl první Abe komplexním příběhem, je kniha druhá „už“ jen sbírkou. Tato kniha obsahuje tři příběhy. Opravdu jsem čekal dlouhé a velké dobrodružství a opět jsem se nedočkal. Tak se nedá nic dělat – opět jdeme paběrkovat. Musím však vyzvednout kresbu. Všichni tři přizvaní malíři jsou borci. Jejich kresba je prostě perfektní.

Citát: I tak primitivní případ je lepší než sedět tady a nic nedělat. (Posedlý)

Tři příběhy, které kreslí trojice malířů Patric Reynolds, Peter Snejbjerg a James Harren. Scénář má na svědomí John Arcudi s vřelým doporučením Mike Mignoli. I tady se potvrzuje, že Mike už nemá zrovna moc velký zájem na tomto univerzu a jen rozdává úkoly...a asi za to bere i prachy, jak jinak. Potíž je v tom, že lidé, kteří dali příběhům Hellboy a Abe Sapien zelenou, tak učinili proto, že se jim líbila kresba Mike Mignoli, ale ten už dlouho nic nenakreslil. Otázka je: Jak dlouho to bude jeho fanoušky bavit.

Citát: Nemám v oblibě podvodní boje se zombiemi. (Pohřbený slib)

Když to celé shrnu, má tato sbírka dvě velmi průměrné povídky a jednu nadčasovou a velmi povedenou. Průměrem jsou příběhy „Posedlý“ a „Pohřbený slib“. Nadprůměrem a nejlepším příběhem se tak stal ten třetí ve svazku. Je po něm nazvaná i tato kniha. S ďáblem nejsou žerty. Vybral jsem symbolických třináct citátů a vložil je Johnu Arcudimu na jeho profil. Proč zrovna Arcudimu? Protože Mike Mignola už do příběhu moc nemluvil. Jen rozdal rozkazy. Při čtení těchto povídek jsem poslouchal České skupiny Gaia Mesiah (Excellent mistake 2018) Mucha (Tos posrals 2019) a Illuminatica (Ruby Rose Mayhem 2018)

Citát: Vem si příklad ze skautů, Abe. A buď vždy připraven. (S ďáblem nejsou žerty)

Komentáře, malé ochutnávky, citáty a hodnocení k povídkám si můžete přečíst zde:
https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

RaptoR
07.02.2020 4 z 5

Abe Sapien již není žádné ořezávátko, nýbrž výborně fungující, hrdý a samostatný člen velké rodiny vytvořené Mikem Mignolou. Fakt, že jeho dvorním vychovatelem je právě John Arcudi vůbec nevadí, tvorna obou géniů dokáže nabídnout pořádnou porci akce, zábavy i osudovosti.

memphisz
26.01.2020 4 z 5

Ve druhé knize o Abeovi nás čekají tři krátké povídky, které spojuje voda. První, vyšetřování duchařiny na malém městě po utonutí chlapce, pod kterým se propadl led, je asi nejlepší. Druhá, co do kvality, je povídka o domu u jezera, který skrývá ďábelské tajemství. Poslední je příběh z hlubin moře a propasti času o jednom nedokončeném závazku.

Celkové standardní Mignolovy povídky s tajuplnou atmosférou a skvělou kresbou. Abe Sapien mě zatím i nadále hodně baví!

FireOfFilth
26.01.2020 5 z 5

V další sólovce o agentu Sapienovi se koukneme hned na tři příběhy, které jsou dosti odlišné a přesto mají spoustu společného.
První nás zavede k jednomu domečku blízko jezera/rybníku, kde dojde k utonutí jednoho dítěte. Po lehkém pátrání Abe zjistí, že není všechno tak jak vypadá. 5*
V druhém příběhu, Pohřbený slib, se koukneme na moře při hledání ztracené ponorky. Tato ponorka měla převážet speciální artefakt, o kterém postupně zjišťujeme, kde se vzal a k čemu by měl sloužit. Konec příběhu poměrně zvláštní. 4*
Třetí titulní příběh byl opět výlet do jednoho domečku, kde se strhne masakr a Abe je opravdu ohrožen na životě. Jedná se o nejakčnější příběh této knihy. 4,5*
Nejvíce se mi líbila kresba prvního dílu, ale i ostatní kreslíři odvedli výbornou práci a všechny styly se hodily k hellboy univerzu.
Na konci opět bonusy v podobě skic monster a dalších prvků komiksu.
Celkové hodnocení 95%

DennisMoore
22.01.2020 5 z 5

Tři výborné povídky - dvě mrazivě baladické duchařiny (druhá romanticky tragická) a jeden neskutečný hororový nářez s příchodem kousíčku pekla na Zemi, proti kterému se nakonec docela dobře bojuje sekyrou. Však víte, jak to chodí. Každý příběh dostal na starost jiný kreslíř a jakkoliv jsou jejich styly různé, spolehlivě je spojuje scénář Mika Mignoly a Johna Arcudiho, barvy Davea Stewarta a hlavně láska k hellboyovskému vesmíru, kterou nejde nevidět. Ať zrovna Abe objasňuje smrt malého kluka, ze zombie utopence vypadávají vnitřnosti na palubu nebo Hellboy v mini výstupu říká "Nazdar kámo.", neubráníte se spokojenému úsměvu.

Část díla

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
John Arcudi
americká

Kniha S ďáblem nejsou žerty a další příběhy je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x