Abarat: Absolutní půlnoc

Abarat: Absolutní půlnoc https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137900/bmid_abarat-absolutni-pulnoc-137900.jpg 4 68 9

Abarat série

< 3. díl

Abarat, tajemný svět, kde má každá hodina svůj ostrov a nic není takové, jaké se to zdá být, je v ohrožení. Strakatá bába, matka děsivého vládce půlnočního ostrova, má totiž ďábelský plán: zhasne hvězdy, měsíc i slunce, a nad celým souostrovím se rozhostí nekonečná, absolutní půlnoc. Přichází krutá a krvavá válka mezi silami světla a temnoty, v níž se objeví noví hrdinové, ale i nečekaní nepřátelé. Candy Quackenbushová, dívka z našeho světa, má moc Abarat zachránit, čeká ji však strastiplná cesta, na níž bude muset leccos obětovat…... celý text

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , BB art
Originální název:

Abarat: Absolute Midnight , 2011


více info...

Přidat komentář

Lewi
03.11.2018

Kvůli prakticky nemožnosti knihu v dnešní době sehnat v češtině, jsem ji četla v Anglickém jazyce (což nebyl absolutně žádný problém). I druhý díl jsem nesehnala v rodném jazyce, takže další dávka angličtiny. Ovšem, třetí díl na sehnání už tak těžký nebyl a dost mě zarazil samotný překlad názvů ostrovů. I jména postav byla oříškem, ale věřím, že mít dvě předchozí knihy v češtině, tak to není žádný problém.

Ne, problém nastává až ve chvíli, kdy se děj ve třetí knize začne rozvíjet, a to absolutně nezáleží na tom, jestli ji čtete v maďarštině, angličtině nebo češtině. Vyzdvihnu jen pár postřehů, které mě doposud trápí, i když už to bude nějaký měsíc, co jsem knihu přečetla.
Ze všeho nejvíc je to (mnoha uživateli zmiňovaná) milostná zápletka mezi Candy a Gazzou. Díky tomu, že kniha v druhé polovině nabere rychlý spád a děj se hustí na sebe, což vyvolává řadu otázek bez odpovědí a čtenář se v tom lehce ztrácí, vlastně o zázračném Gazzovi víme jen to, že je rybář. Právě nulový prostor pro vývoj charakteru z něj dělá (pro mnoho lidí) ještě nenáviděnější postavu, než je samotný Carrion.
Princezna Boa byl pro mě další kámen úrazu. Nejde mi moc do hlavy, proč o ní v prvních dílech každý mluvil jako o "nejhodnější bytosti na Abaratu", když už za svého života to byla pěkná mrcha.
Nephauré? Skutečně Mater Motley potřebovala pomoc mimozemské rasy, když měla k dispozici téměř celou Abaratarabu? K těm mimozemšťanům nejspíš nějak moc netíhnu, takže mi tahle část vůbec nic neříkala.
Co se stalo s ostatními postavami napříč ostrovy? Třeba Samuel Hastrim Klepp? Candy od jejich prvního setkání na Yebba Dim Day odjela několikrát, proč za ním nepřišla a neřekla mu, že žije? Při jejich odluce to s ní nevypadalo moc nadějně. Po tomto charakteru jakoby se slehla zem. Můžu teď jen hádat, jestli ve třetí knize zemřel při útoku na Yebba Dim Day, nebo ne.
Nebo Leeman Vol? Naposledy plul na lodi s Carrionem, který ho potřeboval, aby se dorozuměl s brouky uvnitř pyramid na Xuxux, od té doby o něm také není ani zmínka.
Nebo Letheo, jehož osud je taky neznámý - utopil se snad při vracejícím se moři?

I přes všechny tyto nedostatky je kniha skvělá. Co vím, pan Barker nám slibuje (už hezkou řadu let) další dva díly, takže se třeba některých odpovědí dočkáme později.

trudoš
20.09.2018 3 z 5

Můj problém s Absolutní půlnocí spočívá hlavně v tom, že jsem po dočtení tak úplně nepochopil význam její existence. Na třetí díl se čekalo sedm let, a co autor předložil? V podstatě kopii dvojky, vezmeme-li v potaz závěrečné střetnutí, v němž se opakuje za a) makabrózní gigantická loď a za b) rozepře mezi záporáky. Člověk by řekl, že už se poučili a podruhé do stejné řeky nevstoupí, leč jim se to překvapivě povedlo.
Ale abych jen nehartusil, kniha má i světlé okamžiky - především nová role princezny Boa, která dává vyprávění neočekávaný směr a zároveň převrací vše, co Clive Barker dosud v sérii předložil. A potom samozřejmě samotný závěr, který všem fanouškům udělá z následujícího čekání na čtvrtý díl malé soukromé peklo. Vlastně dvě malá soukromá pekla.
Abarat je pořád překrásný, nápaditý, úchvatný a ohromující. Ale čtenáři rostou a on zůstává pořád stejný. Poprvé to okouzlilo, potřetí zklamalo. A tenhle mizející pocit úžasu mi nevynahradil ani autorův pangeniální obrazový doprovod.


Atheal
13.06.2014 3 z 5

První dva díly byly skvělé, ale tenhle... Jakoby Barkerovi najednou došly nápady. Postavy se občas chovají dost nelogicky, Gazzu asi nikdo nemá rád, spousta událostí je zbytečně hnaná dopředu, některé věci vůbec nedávají smysl. I tak je ale Abarat stále kouzelnou a originální knihou s ilustracemi, jež berou dech. Snad budou další díly stejně kvalitní jako ty předchozí.

Šárka_D
18.04.2014 3 z 5

Nooo tak pro mě zklamání a zatím nejslabší kniha série. Nevím, jestli autor najednou nevěděl, jak příběh rozvinout, nebo má vše nějaký skrytý význam, každopádně mi tenhle díl vůbec nesedí k předchozímu skvělému rozjezdu. Například, z princezny Boa, která byla v prvních dílech popisována jako úžasná a laskavá bytost, která rozdávala radost všude kam vkročila, je najednou zlá a vypočítavá mrcha, která vlastně se všema pěkně vyjebává. Divný a nelogický. Další věc - co to je Nephauré? Copak nestačí klasický záporáci jako Carrionovi? Mně by teda stačili, tohle už je přitažený za vlasy i na žánr fantasy. A ano, kdo to je GAZZA??? Tak blbej milostnej příběh už jsem dlouho nečetla, je to divně popsaný, těžko uvěřitelný, a navíc jsem celou dobu myslela, že Candy by měla vyléčit zlomené srdce Vládce Půlnoci, a ne se tahat s nějakým floutkem od ryb. Jen doufám, že v dalších dílech (který vyjdou kdoví kdy) si Barker trochu spraví reputaci.

Lazy
30.11.2013 5 z 5

No velkolepý konec to určitě nebyl. To nebyl konec. Některý knížky mi holt příjdou jako podělaný seriály, ale toto je stále luxusní záležitost. Ale jinak musím souhlasit s komentářem pode mnou... KDO JE KURVA GAZZA? No tím týpkem mě docela pan Barker nasral. Sice chápu, že má pro týpky slabost, ale alespoň ho tam nějak rozumně začlenit. Tohle bylo jak plivnutí do ksichtu. Ne že bych si chtěl Candy nějak nárokovat, ale tohle bych spíš zařadil do řůžový knihovny. Jinak tohle je kniha kvůli níž jsem začal s Abaratem a teď musím čekat na další knihu, což mě vůbec netěší. No přesto všechno pořád za full, bo toto dílku celkově je monumentální záležitost a i kdyby měl být za 30 let nějaký další díl, tak já si ho přečtu.

horys
25.10.2013 5 z 5

Rád bych se vrátil zpět do dětství, abych vše mohl ještě mnohem intenzivněji vnímat. Ilustrace jsou parádní. Jedna z mála krásných knih.

Makrela Liška
22.08.2013 5 z 5

Působivě rozehraná taškařice, nastínilo se tu tolik nových možností a dalších zápeletek, že sem se při čtení neodvažovala skoro dýchat a jen trnu, co přinesou další dva díly. Už aby tu byly! Ilustrace jsou úžasné a ještě dramatičtější než dosud, krásné komplexní dílo.

Kortexo
22.05.2013 5 z 5

Velkolepý konec nezapomenutelné jízdy.

fowl
11.04.2013 4 z 5

No to mě se právě moc nezdá že by byla leší než předchozí. (Dále prozrazení části děje!! Takkdyžtak nečtěte) Svět kouzelný jako vždycky i když tentokrát se mi ten příběh nelíbil jak předchozí díli ale za co jsem dal hvězdičku dolů. Kde se vzal tu se vzal, kdo je kruci Gazzo. Proti veškeré nelogice abaratu je tohle ueťárna největší. Udělat lásku během dvou hodin to je absurdní ta postava je zanedbaná nedúležitá a má stát vedle hlavní postavy?

Autorovy další knížky

Clive Barker
britská, 1952
1994  75%První kniha krve
1996  83%Hellraiser (dvě povídky)
2004  87%Abarat
2001  79%Knihy krve I-III
1995  83%Imagika I.

Kniha Abarat: Absolutní půlnoc je v

Právě čtených1x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce104x
Chystám se číst43x
Chci si koupit22x