Sucho

Sucho https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326087/bmid_sucho-11r-326087.jpg 4 650 197

Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, který pravděpodobně svou manželku i syna zastřelil a pak spáchal sebevraždu. Na pohřeb přijíždí Lukův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet. Od začátku je jasné, že tady není vítán. Na nátlak rodiny Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zpočátku nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě. Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Falk a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o kterém si Falk myslel, že je dávno pohřbené. Tajemství, které po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

The Dry , 2016


více info...

Tída
Tída
28.02.2024 4 z 5

Sluncem sežehnutá země a ospalé městečko, kde si všichni vidí do kuchyně i do postele a tak nějak tolerují vše, co se tam děje. Dobře napsané, uvěřitelné, zajímavé postavy, jen ten motiv mi nějak nesedl, škoda, a proto je to jen na 4*

mekkejla
mekkejla
25.02.2024 5 z 5

Napínavé, čtivé, skvěle vystavěné. Příběhy ze současnosti a minulosti jsou velmi chytře poskládané a autorka si nás tak povodí a zmate nás, takže závěr jsem nečekala, ale přitom dával naprostý smysl. Aaron a Raco jsou sympaťáci, určitě si přečtu i další díl.


bumble
bumble
09.02.2024 4 z 5

Když se Falk vrací do městečka Kiewarra na pohřeb svého někdejšího kamaráda Luka a části jeho rodiny, jistě netušil, jak se dlouho zdrží a co se všechno dozví. I z dávné minulosti.
Příběh má spád a jak se do knihy začtete, stále více a více se chcete dozvědět, jak to všechno bylo a jak se to doopravdy stalo.
Mě se kniha líbila (i prostředí kde se děj odehrával) a když se mi do rukou dostane další díl s Falkem, rozhodně po takové knize rád sáhnu.

nula87
nula87
02.02.2024 4 z 5

Zajímavá, chytře vystavěná detektivka z prostředí, kde sirka je větší zbraň než pistole. Dávná historie se propojuje se současností jak nevyřešenými křivdami minulosti, tak tajemstvími jednotlivých postav.

CaesuraLackless
CaesuraLackless
31.01.2024 5 z 5

Od autorky jsem četl všechny knihy, ale komentář napíšu k mé nejoblíbenější. Napínavá detektivka z australského prostředí, kterou autorka umí popsat s absolutní důvěryhodností s osobitými postavami. Nikdy jsem neměl touhu Austrálii navštívit a po přečtení, Sucha a Ztracený v pustině se ve mě objevil až odpor k dané zemi.. Austrálii pravděpodobně nikdy nenavštívím, nicméně se těším na každou další autorčinu detektivku z tohoto prostředí. Sucho a ztracený v pustině 5/5. Během čtení pusťte topení naplno. Zesílí to prožitek. =)

Sančez
Sančez
26.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Od autorky jsem už četla Ztracený v pustině a vím že píše brilantně. A u tohohle kousku se mi to znovu potvrdilo byl o level ještě lepší. Aarona Falka jsem si hned zamilovala i jeho parťáka ve vyšetřování. Opravdu brilantní kousek.

Chesterton
Chesterton
01.11.2023 5 z 5

[audiokniha]
Všechno se v té tíživé atmosféře vedra, sucha, žízně a ubohé úrody, kde vám vysychá z četby v oku i v krku (mě v uších :o) a bolí hlava ze slunce i střelby na farmě . . . ze všeho nejvíc vlastně točí kolem obrovské důležitosti poctivé výchovy. Od maličkých dětí, přes ty, co s nima cvičí hormony (ale ne tolik, aby to zdravá výchova nakonec neustála), a konec konců i všech dospělých!
Zejména pak díky zápletce jde o výchovu kluků, co se můžou stát otci a za vše zlé mají z titulu své převahy a síly větší zodpovědnost!
Výborné. Na prvotinu skvěle napsané. Zcela mě to pohltilo.
Hlas Jakuba Gottwalda je taky luxusní suchý chraplák:)
Těším se na jeho Glatz !
5/5

Evaho73
Evaho73
19.10.2023 5 z 5

Atmosferický detektívny román odohrávajúci sa v Austrálii prezentujúci rôzne ľudské charaktery, ktoré môžu existovať v malom farmárskom meste zmietajúcom sa v ťažkostiach spôsobených suchom. Príbeh sa odohráva v minulosti aj súčasnosti a postavy sú vzájomne prepojené. Autor čitateľa nabáda k neustálemu spochybňovaniu hypotéz o tom, čo sa skutočne stalo a dokáže prekvapiť rozuzlením.

parxel
parxel
19.09.2023 4 z 5

Sucho je podle mého názoru dobrá detektivka. V rámci žánru sice nepřináší nic zásadně nového, ale to staré a léty prověřené dělá poctivě a dobře. Já jsem si čtení užil. Dávám čtyři hvězdy.

Timkim
Timkim
01.09.2023 4 z 5

Ze severu jsem přejel půl zeměkoule, abych se podíval na detektivní zápletku z Austrálie.
Co se mi líbilo a neskutečně mě bavilo, že Aaron není žádný neohrožený superhrdina s nekonečnem nábojů a to střídání doby současné se střípky a vyprávěním minulosti. Čtenář, či posluchač tak měl možnost okamžitě vědět proč se to či ono děje.
Co mi malinko vadilo, byla ta tupost a buranstvi, ale co bychom chtěli v odlehlých místech najít za génie. Pachatele jsem teda absolutně netipl a docvaklo mi to asi o minutu dříve než hlavnímu hrdinovi. Povedené, hodnotím vysoko. 90%

Kaduri
Kaduri
03.08.2023 4 z 5

Kvalitná detektívka.
Autorka vykreslila zapadnuté austrálske mestečko Kiewarra, bojujúce s nekonečným suchom. Farmárov zápasiacich s vyprahnutou pôdou a nedostatkom financií. Vypäté emócie.
Vyvraždenie rodiny Hadlerových zapôsobí ako rozbuška.
A v tom sa objaví agent federálnej polície Aaron Falk, ktorý má s mestečkom vlastné nevybavené účty...
Vskutku napínavé čítanie.
Skvelý popis dusivej atmosféry, vyšetrovanie malo hlavu a pätu, takmer žiadne hluché miesta.
Na päť hviezdičiek mi máličko chýbalo.
Kto má však rád dobre napísané krimi romány, tomu knižku vrelo odporučím.

hanzmb
hanzmb
18.05.2023 5 z 5

Čtenář unavený anglosaským nebo severským stylem musí ocenit už to, že je najednou v horkem rozpálené Australii. Když k tomu dostane vynikající příběh se slušnou krimi zápletkou a sympatickým detektivem, který není žádný génius, ale obyčejný chlap, je tady rázem perfektní čtenářský zážitek. Prolínání s minulostí mi tak trochu připomíná Klevisovou. Tady se ale Aaron musí těma sr..kama prohrabat doslova. Teď jen sehnat 2. díl a doufat, že vydáme i nově napsaný třetí.

slunicko1958
slunicko1958
06.04.2023 5 z 5

Po delší době jsem četla detektivku, od které se mi nechtělo odcházet. Drsná zápletka, napínavý děj, srozumitelné prolínání současných a dřívějších událostí, překvapivé rozuzlení, emoce...
Žádné oplzlosti a vyžívání se ve zvrácenostech. Autorce se román povedl. Jsem nadšená, skvělá odpočinková četba.

Belanna
Belanna
16.03.2023 5 z 5

Vynikající detektivka.
Australský venkov, vražda Luka a jeho rodiny a k tomu pomalu odkrývající se tajemství minulosti. Napínavá, hutná atmosféra, děj, který lehce plyne a vy čekáte, kdy to bouchne. Prostřihy do minulosti byly voleny nenásilně a celou knížku dělaly o to zajímavější.
Těším se na další knihy autorky.

ZuK1
ZuK1
05.03.2023 5 z 5

Výborně popsaná atmosféra horkem a suchem sužovaného australského městečka Kiewarra, kde dojde na jedné z farem k zavraždění mladé rodiny. Kdo je ve skutečnosti vrahem a má to nějakou souvislost s minulostí a 20 let starou událostí? Co se tenkrát opravdu stalo? Napínavý a velmi čtivý příběh mě chytil od prvních stránek a měla jsem problém se od knížky odtrhnout.

Metla
Metla
17.01.2023 5 z 5

Tady je jeden z důvodů, proč nenechávat komentáře odležet. Zhruba po půl roce si pamatuji, že se mi tato detektivka perfektně trefila do vkusu, při hodnocení jsem nenašla důvod, proč strhnout hvězdu, leč momentálně horko-těžko lovím z hlavy, o čem to přesně bylo. Vraždy, pátrání v současnosti, bloumání v minulosti, vynořují se mi pouhé fragmenty. Román měl hutnou atmosféru, výborně zpracované postavy - především hlavního hrdinu Falka, potěšila přidaná hodnota ve formě témat k zamyšlení (nic, co by brzdilo dějový spád) a zápletka taky byla fajn. Akorát mi ostudně vysublimovaly detaily a finální rozuzlení - vím kdo nevraždil a to je asi tak všechno. No, alespoň nevyzradím spoilery těm čtenářům, kteří se na "Sucho" teprve chystají. Já se k němu za pár let jistě vrátím a mezitím vyhledám další autorčiny knihy.
85% Nemůžu dát víc, když příběh zapustil kořeny tak mělce.

marvarid
marvarid
08.09.2022 4 z 5

Dobrá detektivka, na letní dovolenou jako dělaná. Zajímavé postavy, chytrá zápletka (rozuzlení jsem do poslední chvíle neodhadla). A ta vyprahlá horká atmosféra, prostě přesvědčivá. Maloměsto se tu jeví jako opravdové peklo.

Valyk
Valyk
03.08.2022 3 z 5

Já asi tu knihu nedokážu dočíst. Přijde mi zdlouhavá a kombinace reálné současnosti se vzpomínkami do minulosti mi nevyhovují. Nevzala mě ani hlavní zápletka v podobě vražd, které rozjiždí jakési paralelní vyštřování hlavního hrdiny. No, mám knihu jako zálohu na horší časy.

Barbara182
Barbara182
29.07.2022 4 z 5

Překvapivě dobrá detektivka, nemohla jsem se od stránek odtrhnout a hořela zvědavostí, jak to bylo s vyvražděním rodiny Hadlerových i s dvacet let starým případem utonulé dívky. Autorka píše čtivě a nechá vás tápat až skoro do samého konce, což mám u podobných příběhů ráda. Hlavního hrdiny Falka mi bylo celkem líto (maloměsto dokáže být kruté) a místní policista Raco byl neuvěřitelný sympaťák. Určitě se ještě mrknu na další knihy téhle spisovatelky :-)

sasena
sasena
28.07.2022 5 z 5

Skvělá detektivka do horkého léta. :-D Jeden se potí jen koukne na přebal. Ale vážně, je to napínavé, čtivé a z jiného prostředí, než z jakého většina detektivek vychází. Už čtu další knihu této autorky a jedno je mi jasné - v Austrálii bych rozhodně žít nemohla.