A zničte Paříž

A zničte Paříž https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184139/a-znicte-pariz-184139.jpg 5 63 5

Legie prokletých série

< 7. díl >

Hlavní postavy románu A zničte Paříž Dědek, Drobeček, Legionář, Barcelona se nezměnily, jenom čas jim připsal pár měsíců a přenesl je do poslední válečné etapy. Ti, kterým se podařilo přežít Stalingrad i Kursk, zjišťují, že válka na západní frontě je stejně hrůzná a zoufalá jako kdekoli jinde. Válečná krutost a šílenství se změnily jen nepatrně, nastal však čas na představení hlavních hrdinů, válkou ostřílených vojáků, i z jiné stránky než jenom z pohledu jejich umění zachovat si život. Nastal čas na obecně platné životní úvahy o tom, co bude dál, co bude s nimi, až tahle válka skončí všeobecně očekávaným fiaskem. Už teď, léta oslavované hrdiny bojující za tisíciletou celosvětovou říši nejčistší rasy na světě, je jejich nejbližší odepsali. Citově hluboce přesvědčivé epizody takové úvahy vedou až k zoufale tragickým závěrům. Říká se, že v každé sebevraždě je velká dávka beznaděje. A hlavní hrdinové románu vědí, že válčení, i na západní frontě, sebevraždou je.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Liquidate Paris , 1971


více info...

Přidat komentář

cziss
19.10.2022 4 z 5

V tomto díle nás autor provede od vylodění spojenců v Evropě po upouštění Paříže nacisty. Autor se opět nebojí popisovat hrůzy války a zvěrstva na nacistické straně, zároveň se ale strefuje i do spojenců, odbojářů, kolaborantů nebo Pařížanů (ke konci knihy). Tento díl prostě ukazuje na ty nejtemnější stránky války. Trochu mi vadilo přeskakování v ději, na druhou stranu různé vsuvky, třeba u utíkajícími veliteli, byly dobré. Celkově je knížka smutnější a obsahuje méně humoru než předchozí díly, které jsem četl.

Simi
07.07.2017 5 z 5

Válečný román plný vtipu, krutosti, přátelství, dobrodružství, snahy přežít, prostě je vidět, že ten kdo napsal, ve válce byl. Nejdřív jsem okolí stále popisovala to, co mne zaujalo, ale od poloviny jsem četla nahlas. Mužům je bližší, protože Ti, kteří byli na vojně chápou, že to "špatné vyfučí a dobré ostaně". Kdo četl Čtyři z tanku a pes (ne seriál, kniha je daleko lepší), mi možná dá za pravdu, že válka z pohledu vojáků Rudé armády nebo Wermachtu je líčena velmi podobně. Jen v této knize bez okázalého hrdinství. Určitě doporučuji a ani holky se nebudou nudit. Mimochodem, Amíci v závěru knihy měli o jméně prasete a jeho vlastníku pravdu.


Ivinho
22.09.2016 5 z 5

Tenhle díl byl opět perfektní. Krutý a syrový, zároveň ale vtipný. Nevíte, jak se jmenovalo Ódinovo prase?

anna7042
21.09.2016 5 z 5

O tom, že válka, jak kdosi slavný prohlásil, je kurva. O tom, že obyčejní vojáci dělali to, co museli a byli si rovni, ať stáli na té či oné straně. Kniha je psaná lehce a čtivě, ale nenechte se mýlit. Je surová a syrová a čtenáře i s minimem představivosti musí zasáhnout. Já, s léty trénovanou fantasií, jsem jak černobílý film viděla obrazy jednotlivých pasáží: pes s dětskou ručičkou v rozkladu v tlamě, pár starých manželů, žijících uvězněné v minulosti éry snobismu a noblesy a je vítán každý, kdo ji jim vzdáleně připomene, ať přítel či nepřítel. Operace v tanku, sutiny, jejichž obsah raději moc neprohlížet, kopnutí do oddělené hlavy jako do kopacího míče atd. Chlapíci německé páté roty mě přirostli k srdci svou obyčejností. Ale viděli a zažili toho tolik, že si nějak nedokáži představit, jak fungovali, když válka opravdu skončila. Ale to už jejich další osudy kniha nevypráví. A je dobře. Za mě celých poctivých pět.

antonio13
05.03.2013 5 z 5

Jako vždy od tohoto autora...výborné.
Hezky se čte a podává válku tak jak byla a to ze svého pohledu bez příkras a výmyslů.
Všechny hrdiny si člověk musí zamilovat...byli to jen obyčejní vojáci kteří měli rádi život.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Paříž války

Autorovy další knížky

Sven Hassel (p)
dánská, 1917 - 2012
2002  85%Legie prokletých
2005  94%Generál SS
2008  84%Gestapo
2010  89%Kola hrůzy
1999  90%Krvavý batalion

Kniha A zničte Paříž je v

Přečtených112x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce75x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x