A zemřeš ukamenováním

A zemřeš ukamenováním https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48915/bmid_a-zemres-ukamenovanim-yxL-48915.png 4 135 34

Safíja, prostá chudá žena z vesnice Tungar Tudu, pochází z muslimské rodiny a celý život prožila podle islámských pravidel. Bez jakéhokoli odporu poslouchala otce, řídila se nařízeními, nechala se ve třinácti letech provdat a později stejně odevzdaně zapudit rodinou prvního manžela. Rezignovaně přijala svůj osud, i když ji zavrhl i druhý manžel, a zase se poslušně vrátila domů, kde čekala, jestli se s ní nebude chtít oženit někdo další - v její vesnici totiž žena bez manžela neznamená vůbec nic a je nejnižším tvorem společnosti. Pak se setkala s mužem, do něhož se zamilovala a s nímž počala dítě. Když si ji odmítl vzít, Safíjin svět se ocitl v troskách. Stačilo, aby Jakubu popřel, že dítě je jeho, a stala se z ní cizoložnice. Pouze jeho tvrzení, tato jediná lež, ji měla stát život. Co jí byla platná dosavadní poslušnost a dodržování požadovaných zásad? Safíja se nedočkala pomoci. Byla obviněna a odsouzena k smrti ukamenováním. Její osud však vzbudil nebývalý zájem mezinárodní veřejnosti a rozpoutala se celosvětová kampaň. Safíja s podporou své rodiny získala obhájce, který byl ochoten se jejího případu ujmout. Započal dlouhý a složitý boj za její záchranu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Io, Safiya , 2003


více info...

Přidat komentář

Ka-čí
04.02.2024 5 z 5

Už jsem přečetla hodně knih a spoustu stránek na toto téma a přesto jsem pokaždé zděšená,jak jinde lidé trpí.... jak cenné je pro ně něco co je pro nás naprosto běžné a nedoceněné.... něco jako lidskost...porozumění...a soužití....spoustu lidí se trápí tím,že nemá nejnovější mobil nebo super káru nebo kam na odpoledne odloží své děti a pak je tu druhá strana.... ti,..kteří se trápí tím,že chtějí žít a přežít...že chtějí zachránit své děti a jednoduše s nimi trávit čas....Každá kniha tohoto typu ve mě zanechá spoustu emocí a je smutné,že se dodnes za celé ty roky nic nezměnilo i když je na světě zveřejněno již tolik příběhů.....

burg
02.11.2022 4 z 5

Výzva 2022 - kniha od afrického autora.

"Třikrát tě nechal Alláh zapudit a jednou dokonce odsoudit k smrti, potom se postaral o tvou záchranu a teď ti nabízí nového manžela."
Vážně?? Tohle má být ta kultura, která nás tady v CIVILIZOVANÉ Evropě už téměř deset let obohacuje? Civilizace, která staví domy z dobytčích ho*en má obohatit civilizaci, která postavila Katedrálu svatého Víta, Notre-Dame, Mont-Saint-Michel, či katedrálu Canterbury? Kultura, ve které je brán o jako norma to, že žena bez manžela má menší cenu, než prašivá hyena? V tom případě se ti obohacovači můžou klidně otočit na patě a jít si budovat vlastní domov na vlastním hřišti.
Největší rozdíl rozdíl mezi naším světem a třetími zeměmi (a teď je jedno, jestli je to Afrika, střední Asie, či Jižní Amerika) je vidět v posledních dvou kapitolách. Ale jinak jde o silný příběh, co se vážně skvěle četl a mě osobně by docela zajímalo, jak vypadá Safíjin život teď, o více než dvacet let později...


katka134
30.09.2022 4 z 5

Dozvědět se podrobně o životě jiných kultur, byl docela otřesný a nepochopitelný zážitek.

marcela3655
22.05.2022 5 z 5

Čtivá,hrozné věci jaké se dějí....

fruitbueno
11.05.2022 5 z 5

Člověk by si řekl, že to je ideální námět na film. Navíc s dodatkem "podle skutečných událostí". Pro západního člověka-křesťana jde o něco nepochopitelného. Islám a jeho postoj k ženám, obecně k životu, to přesahuje (alespoň moje) limity chápání.

Venda32
06.04.2022 5 z 5

Velmi rychle se čte. Napsáno čtivě. V knize je krásně vidět do života v africké rodině žijící v buši, navíc v rodině praktikující islám.
Na konci knihy je v doslovu hezky případ rozebrán z hlediska práva.

Karoley
23.01.2022 5 z 5

Safíja Husajní se narodila v zapadlé vesničce Tungar Tudu uprostřed africké buše, v jednom z muslimských krajů severní Nigérie. Od třinácti let byla vláčena z jednoho nešťastného manželství do druhého, dvěma manžely zavrhnutá, jedním týraná.. obraná o děti, které si nechal u sebe manžel. Ponížená se vrátila domů k rodičům. Po čase se zamilovala a počala dítě s mužem, který si ji odmítl vzít a popřel otcovství. Safíju poté jako cizoložnici odsoudili k trestu smrti ukamenováním..

Kniha o tom, jaké je to být ženou v muslimském světě, kde vládnou muži pevnou rukou, kde nic neznamenáte, kde váš hlas není slyšet.

Přečteno během odpoledne, těžko si představit, čím vším si musela chudák Safíja projít. Zajímalo by mě, jak se jí asi žije dnes..

"Náboženství, v němž nejsou lidé šťastní, nemá s Bohem nic společného."

cori
12.03.2021 3 z 5

Příběh prosté nigerijské ženy z vesnice v buši líčí postavení žen v muslimském státě, kde nemají žádná práva a musí na slovo poslouchat mužské členy rodiny. Safíja (ročník 1967) byla 4x vdaná (dokonce za jednoho muže 2x) a pokaždé byla manželem zavrhnutá a přišla o děti, které zůstaly v manželově rodině. Zůstala jen s jednou dcerou u rodičů. Když otěhotněla s mužem, který jí slíbil manželství, byla v roce 2002 odsouzena za cizoložství k smrti ukamenováním. Safíja, která věřila, že jí milenec dal očarované oříšky, aby mu podlehla, se stala pěšákem ve hře politiků. Zajímalo by mě, jak dnes žijou spolu dcerkou Adamou, které je už osmnáct let.

Jurajovamaka
05.02.2021 5 z 5

Smutný príbeh, ktorý Vás chytí za ❤ určite stojí za prečítanie ;-)

Ctenar1202
19.09.2020 4 z 5

Autobiografická kniha o Safije, která byla odsouzena k smrti ukamenováním. A proč? Protože jako neprovdaná otěhotněla, ale muž s kterým čekala dítě se k otcovství nepřiznal. Ba naopak řekl, že ji nezná....a jak málo stačilo před 15 lety v Nigérii k tomu, aby soud naprosto nevinnou ženu odsoudil k tak drastické smrti.

Nevím, jak moc se soudy v Africe a zvyky změnily, ale představa takového odsouzení je šílená.

Safije se podařilo díky vlivnému právníkovi případ zmedializovat a já tak měla možnost si přečíst i knihu. Je v ní i několik fotografií.

Autobiografie mám ráda a čtu je ráda a tahle je napsaná hezky.

Scathia
28.03.2020 4 z 5

Každý, kdo se v životě cítí nešťastný, by si měl tento příběh přečíst... Hlavní hrdinka je velmi odvážná a skromná žena, žijící pro nás v nepochopitelných podmínkách. Přes kulturní rozdíly ale člověk vidí, že nejde primárně o problém náboženství, nebo jeho zákona, ale osob, kteří ho využívají ke svému prospěchu nebo za něj schovávají svou slabost.

xena2711
05.08.2019 5 z 5

Neuvěřitelný příběh velice silné ženy. Není snad ani možné, že tyto praktiky stále existují....
Čtivě napsáno a naštěstí vše dobře dopadlo. Určitě doporučuji přečíst všem, kteří jsou nespokojeni jak žijí..

Radka1911
27.06.2019 5 z 5

Otřesná kniha podle skutečných událostí odehrávající se v islámské zemi. Četla jsem již před časem, ale tu hrůzu co ve mně kniha vyvolávala si dokonale pamatuji.

daza.dt
10.06.2019 5 z 5

Mám ráda knihy toho typu, člověka donutí přehodnotit nespokojenost se svojí momentální situací. Knížka se četla velmi rychle - rozhodně doporučuji. Více takových to šťastných konců.

lipi
25.03.2019 5 z 5

Za mne velmi dobré hodnocení, čteno velmi rychle. Při čtení bych si tu ženu nejraději vzala domu a chránila jí. Je hrozné vědět, jak se jinde život odvíjí úplně jinak. Tak si člověk uvědomí jak se ve skutečnosti má opravdu dobře. Je hezké vědět, že i v současné době jsou organizace a média, které dovedou pomoci i v takové zemi.

kakaba4818
08.01.2019 5 z 5

Kniha přečtená jedním dechem. Během čtení si uvědomujete, jak moc můžeme být rádi, že jsme tam, kde jsme! Po celou dobu čtení mě doprovázel vztek, nepochopení nesmyslných zákonů a zároveň zvědavost, jak příběh dopadne. Určitě doporučuji!!!

Analady
29.09.2017 5 z 5

Silný a smutný příběh. Je děsivé, jak nesmyslné zákony stále existují.

whiolet
25.02.2017 5 z 5

Neuvěřitelné kolik neštěstí může potkat za tak krátký život jednu ženu. Safija bohužel nikdy nebyla dítě štěstěny a její osud je tak smutný až se tomu snad ani nechce věřit. Přesto je to velká bojovnice,která díky podpoře své rodiny a lásce ke svému dítěti bojuje proti nesmyslnému verdiktu. Kniha se mi líbila i když knihy s touto tématikou moc nevyhledávám.

dark.ma93
26.06.2016 3 z 5

Obsah byl skvělý čtenářský zážitek, knihu jsem přečetla velmi rychle. Safíja je určitě výjimečná žena a kéž by její příběh otevřel lidem oči. Je úžasné, jak civilizovaná země dokázala této ženě pomoci. Dvě hvězdy ubírám za styl psaní. Kniha je psaná hrozně zrychleně, chybí mi třeba přímé dialogy Safíji s Jakubem, více bych dala důraz na vylíčení detailů atp. Kniha má potenciál a jazykový nedostatek jí dost ubírá na tom, že není kniha tolik známá a čtená.

PatrikDi
24.01.2016 5 z 5

Safíja Husajní Tungar Tudu, žena která málem byla ukamenovaná za cizoložství, neboť uvěřila lžím muže jménem Jakub, že si jí vezme. Otěhotněla, porodila zdravou holčičku Adamu avšak nebyla vdaná. Její mladší bratr Mohammed ji nahlásil za tento čin úřadům a kdyby se za ní nepostavila rodina, kdo víjak by její příběh dopadl. Za zproštění trestu a dosažení osvobozujícího verdiktu vděčí Safíja právníkovi Abdulkádirovi Imámovi Ibráhimovi a reportérovi BBC Sanimu Umarovi, který se postaral o zveřejnění jejího případu. Neúprosné náboženské právo Šarífa platící v muslimských zemí je přísné především vůči ženám, které jsou podřízené mužům. Safíja je obdivuhodná žena, bojovnice a autor knihy Raffaele Masto empatický člověk.