... a velký skok pro lidstvo

... a velký skok pro lidstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76654/a-velky-skok-pro-lid-76654.jpg 5 31 3

Přidat komentář

bookworm007
23.06.2020 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala díky mému tátovi, který mě ke kosmonautice a letectví přivedl. Knížka se mi moc líbila, je napsaná čtivě. Ačkoli se v ní nachází množství technických a odborných termínů je velmi srozumitelná a člověk se v tom neztratí :-)

HerrPilot
14.09.2019 4 z 5

Vydání této knihy muselo být ve své době stejným zázrakem, jako samotné splnění lunárního úkolu v šibeničním tempu, které pro přistání na Měsíci určil JFK. Kniha Zlín také udělala dobře, že nové vydání opatřila pevnou vazbou.

A teď k samotné knize. Četla se výtečně, a i když víte, jak to celé dopadne, Pacner tomu dokáže dát takový spád, že prostě zapomínáte na dýchání. Autor se věnuje i počátkům amerického kosmického programu, dává tedy mise Apollo do širšího kontextu a umožní tak čtenáři obdivovat všechno to inženýrstvo a technictvo, které se podílelo na kroku do neznáma, který se uskutečnil pouhých osm let poté, co člověk letěl do vesmíru poprvé osobně. V novém vydání navíc shrnuje i další mise lunárního programu, zaslouženě pak chválí 13. misi.
Je skvělé, že autor do textu zakomponoval i části odposlechu komunikace posádka-posádka a posádka-Země, které citlivě zkrátil a zjednodušil (pokud si pustíte originální záznamy zjistíte, že se prakticky jedná pouze o technické zkratky a čísla, ale tak co čekat od tohohle typu lidské činnosti, že :))

Teď k mínusům. V knize je nemalé množství menších chyb různého druhu, např. lunární modul nebyl astronauty překřtěn na „brouka“, ale na „pavouka“, Armstrongova žena nebyla Janice, ale Janet, Armstrong, Collins a Slayton si nesedli a nevybrali spolu Aldrina, nýbrž Slayton navrhl Armstrongovi Aldrina a Collinse s opcí vyměnit Aldrina za Lovella (zmiňuji pouze chyby, které mi teď hned vytanuly na mysli). Výhrady lze mít i k výběru fotografií do obrazové přílohy. Uvidíme fotografii Johna Glenna z projektu Mercury, dále společné fotografie astronautů z Apolla 8, A13 a A17, ale všechny tři mušketýry z A11 však máme možnost spatřit pouze na fotografii, pořízené během snídaně před startem! Collins dostal fotografii ze zkušební centrifugy, Aldrin je zachycen na fotografii z r. 2016 (a taky v skafandru na Měsíci), ale Armstrong svou fotku nedostane... Jsem rád, že jsou alespoň přiloženy některé fotografie, pořízené A11 přímo na Měsíci.

Díky zmíněným nedostatkům nemohu dát 5*, nicméně beru, že v době psaní té knihy ještě pan Pacner neměl tolik informací, resp. informace, které máme (a hlavně známe) dnes. Proto alespoň lepší 4*.

P.S. Pro zájemce o tuto tématiku mohu doporučit i biografii N. Armstronga „První člověk“ od Jamese Hansena. Je zde líčen nejen jeho život, ale velice podrobně i legendární lunární mise a to, co jí předcházelo.


DennisMoore
04.09.2019 5 z 5

Fantastické čtení, velmi autentické, zasvěcené a nadšené. Všechno to z toho dýchá. Karlu Pacnerovi nedělá žáný problém poutavě provést čtenáře historií dobývání vesmíru a seznámit ho s jeho nejdůležitějšími aktéry, no a jeho novinářské nadání se pak hravě postará o to, aby popis atmosféry před startem, po startu i během všech důležitých momentů letu Apolla 11 byl tak živý, jak jen to jde. Nové vydání Knihou Zlín mě potěšilo původní obálkou i kapesním formátem, nepotěšilo mě poměrně velkým množstvím různých překlepů, které se mohly vychytat, kdyby byla redakce důslednější. Ale co se dá dělat.____P.S. Kamarádem novinářem Jirkou, o němž se Pacner několikrát zmíní, byl Jiří Dienstbier. Jeho reportáž o letu na Měsíc (doporučuji) najdete v knize "Jiří Dienstbier - Rozhlasový zpravodaj 1958-1969".