A v srdci láska

A v srdci láska https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457407/bmid_a-v-srdci-laska-HPc-457407.jpg 4 40 20

Praha, 1938 – Eva s Máňou běží tryskem ulicí, vracejí se z posledního předválečného sletu Sokola. Nechtěně se srazí s mužem plným zloby, neúmyslně mu vyrazí klobouk z ruky… Jeho nenávist a nadcházející válka obrací všechno, co znají, naruby. Máňa si musí sbalit do hnědého kufříku celý svůj život a zachránit se emigrací do neznáma… Praha, 1980 – Desetiletý Luděk umí být neviditelný. Neustále běhá, skáče a dokáže se prosmýknout skrze šedivé mraky nízko nad městem. Luděk je svobodný. A všechno vidí. Ať si svět dělá, co se mu zlíbí. Ať si jde celý svět klidně k čertu, protože na něho čeká doma v teple babička. Jeho celý svět. Melbourne, 1980 – Malá liška se drží babiččiny ruky, když stoupají po schodech k jejich bytu ve třetím patře. Uvnitř je přivítá vůně tabáku z dědečkovy dýmky a čerstvě upečených koláčků. Tady je domov, který pro svou vnučku vybudovali čeští imigranti Máňa s Billem. Domov prodchnutý duchem daleké Prahy a milovaných, které tam zanechali. Je někde život snazší? Je jednodušší zůstat nebo odejít? Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy? Křehký příběh Favel Parrettové je poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta. Je milou a mnohdy úsměvnou vzpomínkou na dobu druhé poloviny minulého století vyprávěnou z perspektivy šťastného dítěte obklopeného láskou. Je autorčiným vyznáním vlastním prarodičům, kteří pro ni vytvořili domov. Knížka je i poctou Černému divadlu Jiřího Srnce, které nejen za totality vnášelo barvy do černočerné tmy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

There Was Still Love , 2019


více info...

Přidat komentář

Luluhappy
01.07.2023 4 z 5

Kniha mě dostala obálkou, pak jsem přečetla anotaci - Praha, Melbourne a dvě sestry.
Musela jsem si ji pořídit.
Taky jsem rok žila v Melbourne a neskutečně se mi stýskalo po domovině a hlavně mé sestře.
Tolik o mně.
Četlo se to samo, příběh vypráví několik členů jedné rodiny, převážně Luděk, malý kluk z Prahy, který úplně nerozumí tomu, co se děje a jen chce svou maminku zpatky. Ta ale jezdí s divadlem po celém světě.
Je to moc dojemný příběh osudu jedné rodiny, dvou sester, které nešťastná náhoda během těžkého období navždy rozdělila na tisíce kilometrů.
Snad jen škoda, že nevíme víc o malé lišce..

tereza5480
29.08.2022 5 z 5

Knížku jsem zhltla, ačkoliv jsem se narodila sama až poslední totalitní rok, spoustu věcí z knihy je mi tak blízké. Velmi silné téma rodiny, obyčejných a krásných věcí.


vladka321
21.06.2022 4 z 5

Tato kniha se četla velmi rychle. Vlastně, když nejde proud a je světlo, tak je ten nejlepší čas na knihu. Je to nostalgické čtení o nelehké době. O tom, jak některá rozhodnutí mohou zanechat velmi bolestivé šrámy v lidské duši, které dokáže jen láska a pouto rodiny překonat. Přesto to není kniha pro každého. Kdo očekává nějaké drama a dějové zvraty tak ten by se měl raději poohlédnout jinde. A vy ostatní se nalaďte na mírně tesknou strunu a s chutí do čtení.

ivzu77
07.08.2021 3 z 5

Jednodenní letní čtení. Pro mne bod do ČV 2021. Četlo se rychle, příběh o rozdělení a shledání rodiny. Československý příběh minulého století.

bookcase
23.06.2021 4 z 5

Velmi zvláštní kniha, nebude pro každého. Psaná poetickým jazykem, je plná náznaků, musíte číst mezi řádky.

S.H.
12.05.2021 2 z 5

(SPOILER) To bylo takove divné. Četlo se to rychlé,ale vlastně mi ten příběh nedal žádný zážitek. Dějové linie hrozně skákaly a ačkoliv nemám ráda,když je někdo historický hnidopich,tak teda návštěvy sestry z Československa v Austrálii mi přijde opravdu divná a málo uvěřitelná. Něco se stát mohlo, ale tohle asi těžko, když jedli doma zelí a na druhé straně šetřili halíře.... takové situace do historického příběhu nepatří. Nejhezčí na celé knize byla obálka,ta je opravdu poutavá a příjemná

stajka
11.05.2021 2 z 5

Kniha má velmi zajímavý námět, bohužel je málo propracovaná.

1v8na
28.04.2021 4 z 5

Kniha je velmi čtivá. Má krátké kapitoly, celkem velká písmena a na konci některých kapitol i různé fotografie související s příběhem - to podporovalo čtení.
Příběh je hluboký a dává znát rozdíly mezi Českem a Austrálií. Odehrává se v různých časových rovinách a to mě udržovalo u knihy.
Za mne spokojenost.

stesti.s.knihou
08.04.2021 3 z 5

Kniha A v srdci láska je příběhem dvou sester, jednovaječných dvojčat, jejichž osudy byly rozděleny během 2. světové války. Jedna z nich zůstala v rodné Praze, ale druhá se musela odstěhovat do dalekého Melbourne. Nyní se píše rok 1980 a my očima jejich malých vnoučat sledujeme, jak se obě ženy vypořádávají s odloučením.
Jedná se o krátký, hezký a melancholický příběh. Smutek obou žen v podání malých dětí je podán s jistou lehkostí, avšak s o to větší hloubkou.
Kniha je kratičká, ve čtenáři vyvolá pouhý závan minulosti, i ten však může zasáhnout na těch pravých místech. Obzvlášť u těch, kteří si třeba obdobnou situaci sami prožili.

perpe2a
05.04.2021 3 z 5

Nenadchne, neurazí...průměrné čtení.

AnetaR.
23.03.2021 3 z 5

Příjemné oddechové čtení na jeden víkend s nostalgickým nádechem. Kapitoly se odehrávají napříč časem od počátku druhé světové války po sametovou revoluci, spolu s časem se třídají postavy, které nám děj vypráví. To přijemně udržuje čtenáře v pozoru a pozvolna se mu tak odkrývá historie jedné rodiny, kterou historické události rozdělily, ale láske je spojuje, ač žijí v různých částech světa.

oblakaknih
07.03.2021 5 z 5

Přiznávám, že jsem ohledně této knihy neměla téměř žádná očekávání. Zaujala mě především svojí anotací, která mi hned připomněla knihy Aleny Mornštajnové. Toto přirovnání ve mně zůstalo i po dočtení, proto knihu všem fanouškům Aleny Mornštajnové doporučuji!

Vždy, když tento typ knih čtu, mám z nich hrozně zvláštní, ale klidný pocit. Je to jako číst nějakou klidnou a pomalou píseň, jinak to popsat neumím.

Kniha je z velké části soustředěna na děti, takže i popisy působí tak nějak rozverně a občas se do příběhu připlete nějaká milá zbytečnost. To ovšem nehodnotím jako minus, naopak to skvěle vykresluje dětský pohled na věc.

Co se postav týče, nejvýraznější byl asi Luděk. Z jeho pohledu byla vyprávěna velká část příběhu. Já si užila opravdu každou větu knihy.

Autorčin styl psaní je...nádherný. To, jak popsala i ty nejběžnější věci, ale hlavně to, jakým stylem zakončovala kapitoly. Snad každá kapitola se mě díky tomu dotkla.

Díky krátkým kapitolám působí kniha svižně a rychle se čte.

Po dočtení jsem si pasáže, které mě zaujaly, přečetla ještě nahlas. A téměř mi to nešlo. Ukázalo se totiž, že jsem z knihy neskutečně dojatá. Ještě teď, když si na některé vzpomenu, mám hned slzy v očích.

Tuto knihu opravdu moc doporučuji, pro mě byla velkým a příjemným překvapením.

bagel
03.03.2021 5 z 5

Nenápadná kniha psaná úsporným a poetickým stylem. Scény v Praze mi připomněly má mladší léta, jen mi trošku vadilo rychlé střídání prostředí a roků. Pořádně jsem si vše spojila až ke konci, ale přesto se mi příběh moc líbil.

Šánka
21.02.2021 4 z 5

Kraťoučký, lehce nostalgický, křehký příběh dvou sester dvojčat Evy a Marie, které od sebe rozdělí nešťastná událost v roce 1939. O mnoho desítek let později je vyprávěný jejich vnoučaty z jejich dětského a vlastně i šťastného pohledu.
Příběh na pár hodin čtení, který by si možná zasloužil i více stránek, je to takové něžné vyznání lásky k rodině, lásky ke svému domovu, vlasti. Protože každé srdce má v sobě spoustu místa pro všechny, které do něj potřebuje schovat.....

Jajiinka
21.02.2021 4 z 5

(SPOILER) Hodnocení 4⭐/5⭐

Tento příběh je zajímaví tím, že je napsán z pohledu dvou dětí. Ve třetí osobě Luděk, který žije s babičkou ve třetím patře paneláku v Československu. A v první osobě psaná sestřenice Luďka nazývaná malá liška, která žije se svou babičkou a dědou v australském Melbourne. Kniha se odehrává v mnoha časových liniích, prostřednictvím vzpomínek obou babiček. Když totiž přijede Máňa z Melbourne na návštěvu do Československa, odkrývá nám část příběhu, který ovšem není nějak do hloubky rozvětven. I z důvodu, že pozorovatelem je právě desetiletý Luděk, který má své dětské vnímání světa. Jediná jeho starost je být neviditelný a jeho jediná touha je mít u sebe maminku, která cestuje s divadlem. Ovšem až do té doby, než mu před odjezdem teta Máňa poví příběh o Titánovi z kamene, který stále drží na ramenou oblohu a nebesa, navíc se nachází v ulicích Prahy.
V druhé části příběhu se dostává babička Eva do Melbourne, kde se opět setkává se svou sestrou Máňou. Tady se dozvídáme, jak se stalo, že jsou sestry rozděleny a jak to každá z nich vnímá. Jak moc bylo těžké když se musela Eva uvězněná ve válečném Československu dívat na její umírající rodinu? A naopak jak bylo těžké pro Máňu si sbalit celý svůj dosavadní život do kufru a zachránit se emigrací do neznáma...?

Tento příběh je o rodině za války a jejich utrap a obětování se. Ale i o dětské lásce k prarodičům a dětské nevinnosti. Jak sama autorka říká, její dílo je poklonou silným ženám. Kniha byla moc hezky napsaná a četla se rychlostí blesku. Příběh byl zajímavý i když musím přiznat, že jsem se občas v časových osách motala. Ale je to hezký rodinný příběh o těch správných hodnotách a lidské úslužnosti.

Danago
17.02.2021 4 z 5

Dvě sestry, české dívky, dvojčata Eva a Máňa se v roce 1938 musely rozdělit. Máňa byla nucena opustit vlast a dostává se do Ausrálie .
Hlavní děj se, ale odehrává v roce 1980 a je vyprávěn jejich vnuky. Australskou holčičkou a českým klukem.
Příběh velmi poeticky a laskavě popisuje radosti a strasti obou sester, které se mají rády, ale někde v duši se obě cítí ublížené. A každá si myslí , že ta druhá to v životě vyhrála. Ale nic není jednoduché a nic není zadarmo.
Pro nás , co si rok 1980 pamatujeme je to příběh plný nostalgie. Vrátíme se do dob Spartakiády , která obě sestry sbližuje. Z knihy mě dýchlo mé dětství.
Knížka by si určitě zasloužila více stánek. Líbilo by se mi víc rozepsat život obou sester před i po jejich rozdělení.
Knížka hlavně ukazuje spoustu lásky a to lásky sesterské, rodičovské, manželské a v neposlední řadě i lásky k vlasti.
Knížka mě pohladila po duši a zahřála u srdíčka.

Lenka-Chanel
30.01.2021 5 z 5

Tak milá knížka, místy tak dojemna.

Knižní střípky
05.01.2021 3 z 5

Příběh je o lásce v mnoha podobách, ať již partnerské a rodičovské nebo lásce k vlasti. Je napsán velice jemně a citlivě, je věnován prarodičům autorky. A také je o silných ženách, které musely ve svém životě přežít mnohé a stejně byly vždy oporou svým blízkým a ony byly tím pilířem, o který se jejich blízcí vždy mohli opřít. Mně osobně se nejvíce líbily části příběhu, které se odehrávaly v Praze 80.let minulého století, to byl skvělý retro návrat do mého dětství. Kniha mě pohladila na duši.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Mandalka74
30.11.2020 4 z 5

Eva a Máňa jsou dvojčata, válka je rozdělila. Jedna žije v Melbourne a druhá v Praze. Každá žije jinak. Jedna na vaření moc není, druhá je výborná kuchařka.

Příběh se odehrává v roce 1980 a je vyprávěný z pohledu holčičky, které všichni říkají Malá liška, v Melbourne a z pohledu chlapce Luďka, v Praze. Jsou to vnučka od Marie a vnuk od Evy. Malá liška vypráví jaké to bylo v roce 1980 v Melbourne a Luděk vypráví o tom jak to bylo v roce 1980 v Praze.
V některých kapitolách se vzpomíná na minulost, na válku. Za mě mohla být minulost o něco více rozepsaná.

Kniha se mi líbila. Je to tenká kniha, přečtená rychle, ale zároveň by bylo fajn čtení si vychutnat a zamyslet se nad některými věcmi. Já si knihu časem přečtu znovu. Kniha má krásnou obálku a líbí se mi i obrázky, které jsou v knize. Svoje čtenáře si kniha určitě najde.

jankor
20.11.2020 4 z 5

Lákavý obal, lákavé téma. Avízovaná zápletka, na které má být děj vystavěn je však upozaděná a nic moc neobjasňuje. Jakoby se tu hrálo na oblibu retra socialismu. A taky se nepamatuji, že by na spartakiádě byla skladba družstevníci (že by špatný překlad?).Teta Máňa je skvělá kuchařka, ale k obědu dělá housku se sýrem a se salámem a její sestra dává vnukovi ke snídani housku s máslem a vodu :) Dle mého názoru by si knížka zasloužila zpracovat víc do hloubky, ale četla se pěkně. Oddychovka na jedno odpoledne.

Autorovy další knížky

Favel Parrett
australská, 1974
2017  78%Až přijde noc
2020  74%A v srdci láska

Kniha A v srdci láska je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě13x
Knihotéce79x
Chystám se číst34x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x