A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál

A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396367/bmid_a-pocasi-se-zmenilo-prislo-leto-a-t-QhP-396367.jpg 4 44 9

Román A počasí se změnilo a přišlo léto a tak dál norského autora chilského původu Pedra Carmony-Alvareze se zabývá osudovou, nenahraditelnou ztrátou, kterou může utrpět každý z nás. Zamýšlí se nad tím, zda se lze se smrtí milovaného člověka vyrovnat a jakým způsobem se o to pokoušíme. Bez ohledu na to, co se v nás děje, však čas běží neúprosně dál – po jaru přijde léto, pak podzim, zima a tak dál. Důležitou roli v románu hraje nejen líčení pocitů dvou hlavních postav, rodičů Kari a Johnnyho, ale také pohled okolí a jednání širší rodiny a přátel. Očima Američana Johnnyho poznáváme Norsko sedmdesátých let bez jakýchkoli servítek či sentimentu. Je vůbec možné po smrti dítěte začít žít svůj život znovu? Jak se dá taková tragédie překonat?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Og vaeret skiftet og det ble sommer og sa videre , 2012


více info...

Přidat komentář

Mermaida
18.06.2023 4 z 5

Je to už nějaká chvíle co jsem knihu dočetla, a stále ve mě rezonuje. Hlavně posledních pár stran.
ticho...
Tohle byla hodně silná kniha, a i hodně zvláštní. Tak nějak jinak napsaná, netradičně - prostě zvláštně. Tématem (nebo spíš tématy) to nebyla vůbec "lehká" kniha. U některých pasáží jsem během čtení měla pocit "tíhy na srdci". Nedivím se, že ve mě stále rezonuje. A i když se mi vlastně ve směs líbila, tak je pro mě těžké o téhle knize psát a o dojmech z ní.

hannina
08.09.2021 5 z 5

Silná knížka. O rozpadu jednoho vztahu, jedné rodiny, na jehož počátku se stalo strašné neštěstí. Smutné. Krásně napsané.


SynD
09.06.2021 5 z 5

překrásně napsané a smutné*

attila1
18.01.2021 4 z 5

Smutný pribeh rodiny,která přijde o dvě děti. Moc mi bylo líto Mariky.

Ajinka79
17.10.2020 4 z 5

Musím se přiznat, že chvilkama jsem preskakovala, jen abych ji dočetla. Hodně silné téma, asi i dobře zpracované, ale hrozně mi vadilo chování matky a bylo mi strašně líto Mariky.. Ona za to přece nemohla, ale následky nesla hlavně ona.

Zara
12.09.2020 5 z 5

Nelze než hodnotit plným počtem. Ti, kteří zažili, pochopí.....

Dela111
03.06.2020 4 z 5

Tento příběh je o jedné z největších tragédií jaké lze zažít. O tomto člověk ani moc číst nechce, já sama jsem po knize pokukovala dlouho a nakonec mne přitáhl ten zvláštní až poetický název a vysoké hodnocení od čtenářů.
Tento nekonečně smutný román je o tom, jak se lidem během chvíle roztříští celý svět, je o pomalém umírání zaživa, ale je i o hledání pomoci, o tom, jak žít dál. Jak už totiž sám název naznačuje, život kolem nás pokračuje za všech okolností...
Literární styl je bez přímé řeči, strohý, působí jako vyprávění s odstupem. Zpočátku se mně nelíbil, ale nakonec uznávám, že právě takový styl celý příběh podtrhuje a sedne sem.

harena
02.05.2020 5 z 5

Ústřední roli v románu hraje tragická událost. Johny a Karin, kteří až dosud žili šťastným rodinným životem, se musí vyrovnat s děsivou katastrofou, která přišla jako blesk z čistého nebe. Doufají, že jim pomůže změna bydliště, hlavně aby odešli pryč z tohoto strašlivého místa a rozhodnou se odstěhovat do Norska, ke Karininým rodičům. Ale na něco takového nejde zapomenout. Narodí se jim další dcera Marika a Johny se vyrovnává se svým traumatem tak, že jí začne vyprávět o minulosti, o všem, co se stalo. Její neodbytné otázky "A co se stalo pak?" ukončuje stručně slovy:" A počasí se změnilo a přišlo léto a tak dál."
Ano, ať se stane cokoliv, život jde dál. Autor nechává své postavy znovu zažívat nesnesitelnou bolest ze ztráty a sleduje, jak na ni reagují i jejich rodiče a přátelé. Je to hodně smutné čtení, snad autor sám musel zažít děsivé události, jinak by city a trápení hlavních hrdinů nedokázal tak sugestivně popsat.

fruitbueno
30.10.2019 5 z 5

Mimořádně zajímavá knížka, která mě oslovila svým stylem, dějem i charakteristikou postav, která je však skryta hlavně mezi řádky. Pro někoho drsné, pro jiné čtení o tom, jaký doopravdy život je. A taky o tom, jak je možné reagovat na skutečnost. Krásná závěrečná pasáž rozhovoru otce s dcerou. Opravdu doporučuji.

Štítky knihy

norská literatura smrt dítěte

Autorovy knížky

2018  84%A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál

Kniha A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce50x
Chystám se číst77x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x