Komentáře knihy A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes

ziriant
05.10.2025

Zkraje poměrně úmorná kniha a já ne a ne se začíst, z první části jsem nic moc neměla. Třetí oddíl lepší, dojemný. Střední část asi literárně i obsahově nejzajímavější.
Autorky si vážím za její příspěvky k tématu genderu obecně, ale také těch, které prosákly do této knihy.

Z konkrétních povídek mě oslovila například Metempsychóza - podivuhodná, vtipná a zároveň zneklidňující. A i když mě většina povídek literárně až tak nebavila, rozumím té motivaci a touze zanechat vzpomínku na milovanou bytost, která odešla. To znostalgičtění každodenních běžných událostí, které jim přikládá význam a emoce - hlavně ke konci knihy, v Dřevěné krabičce, mně to rozhodně nenechalo chladnou.

Úplně mě dostala povídka Vdovy. Obyčejný koncept. Obyčejně napsané. Velmi krátké. Neobyčejně silné. Kolik je dopisů, které jsme nenapsali? Kolik je věcí, které jsme neřekli? Kolik myšlenek a slov se nám honí v hlavě, do kolika konstruktů je vložíme, do kolika smyšlených konverzací, v nichž si dovolíme být konečně jednou upřímní a bez cenzury a podělit se o své prožívání v surovém stavu? A pak přijde nevinná otázka, zájem o to, jak se nám daří, a my to všechno přemázneme nějakou banalitou, všedností, uchlácholením. V dnešní době nám v mailu dokonce AI nabízí univerzální odpovědi! Proč máme pocit, že je slušné použít radši společensky přednastavenou odpověď, dokonce i mezi těmi nejbližšími, než sdílet sebe?

Crimble
15.08.2025

Musím přiznat, že pár povídek mne vůbec nebavilo, ale na druhou stranu jiné byly mistrovské i zábavné. Prostě o odcházení.

Darkry
15.07.2025

Emočně nabitý vhled do života starého člověka, který přemýšlí, vzpomíná a žije se ztrátou milovaného člověka. Atwood je přes osmdesát let, ale píše stále svěže a neskutečně chytře. Otevírá nám svou mysl s humorem i nahou upřímností a ukazuje, co jinde těžko najít.

Bezpochyby nejlepší sbírka povídek, kterou jsem kdy četl.

Havran.ka
20.01.2025

Margaret Atwood je pro mě zárukou dobrého čtení, které má navíc přesah – samozřejmě mám ráda Příběh služebnice, ale miluju i její Alias Grace a nejvíc asi Kočičí oko. Když jsem teda u Arga objevila tuhle novinku, hned jsem ji taky potřebovala zkusit.
Nečekejte ale román, protože A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes (ano, skutečně tam není zápor, ano, opakovaně jsem to vyslovila se záporem =D) jsou totiž sbírka povídek. A není to jen tak ledajaké čtení!
Začínáme a končíme s příběhy Tiga a Nell (alias samotné autorky), které jsou hlavně o vztahu a o ztrátě milovaného, ale ta show, kterou Atwood rozehrála v osmi povídkách ve druhé ze tří částí knihy – to je teprve něco! Tyhle povídky jsou tak různorodé a nápadité, že jsem opravdu autorku poznala docela z jiné perspektivy. Najdete tu vtipné, fantastické i sci-fi příběhy, ale hlavně jsou každá úplně jiná, no fakt!
Obzvlášť jsem si užila Máti čarodějku, Metampsychózu aneb O stěhování duše, Rozhovor s mrtvým (kdybych si já mohla promluvit s mrtvým spisovatele, Poe by byl moje jasná volba) a Netrpělivá Griselda. A až budete knihu číst vy (což vám jen a jen doporučuji), věřím, že si v ní taky najdete svou nej povídku!

Elea
11.01.2025

Zajímavá, ale dost smutná kniha.

adorjas
02.12.2024

Akože fajn, ale bavili ma len časti, a to konkrétne začiatok a koniec- t.j. poviedky o Nell a Tig. Strata milovanej osoby autorky bola plne precítená a skvelo podaná.

eDex
01.11.2024

Rozečetla jsem povídkovou sbírku jedné ze skutečných královen pera a moje srdce plesá. Po druhé povídce zatím konstatuji, že je to super.

Oskar40
13.10.2024

Nejlepší kniha, co jsem od autorky četl. Zraje jako víno.

petrarka72
10.10.2024

Histrie truchlení a ztrát - to je, myslím, to, co spojuje příběh Tiga a Nell a dystopické povídky. Pro mne nejsilnější ty poslední, o čem vypovídá poezie vojáka Briga a všednodennost vdov... Čtení je to krásné, ale nekomfortní; Atwood dokáže zprostředkovat pocity, na něž se nikdo z nás netěší.

iška
08.09.2024

Jako většinou u povídek se mi líbilo něco více a něco méně. I když poctivě musím přiznat, že tentokráte jsem byla i několikrát v pokušení využít třetí z řady Nezadatelných práv čtenáře pana Pennaca. Přitom nemohu tvrdit, že by to nebylo chytré, s náznaky humoru a opravdu poctivé. Jen jsem po knize pravděpodobně nesáhla v tu správnou chvíli.

milan.valden
07.08.2024

Světově nejproslulejší kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová (*1939) je nesmírně plodnou autorkou, která si však vzácně uchovává značnou kvalitu svého díla, o čemž svědčí i četná prestižní ocenění, mj. dvakrát získala Booker Prize za romány Slepý vrah a Svědectví, což je volné pokračování jejího nejslavnějšího románu Příběh služebnice. Atwoodová napsala vedle četných básnických a esejistických sbírek či knih pro děti osmnáct románů (v češtině jich zatím vyšlo čtrnáct) a jedenáct povídkových souborů - těch u nás vyšlo pět, nejnovější právě teď, sbírka z roku 2023 s názvem A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes (v originále Old Babes in the Wood).
Kniha obsahuje patnáct povídek a je rozdělena do tří oddílů. První oddíl má název Tig a Nell a třetí Nell a Tig a dalo by se říci, že jde skoro o jakýsi malý román v celkem sedmi povídkách, u nichž je důležité vědět, že jsou nepřiznaně autobiografické: Atwoodová se v nich totiž vyrovnává se ztrátou svého životního partnera a otce své jediné dcery Graema Gibsona, s nímž žila od roku 1973 a který zemřel v roce 2019. Byl to také spisovatel a autorka mu věnovala skoro každou svoji knihu. Povídky v těchto dvou oddílech téměř nemají chybu. Bez sentimentu a patosu, spíš věcně, realisticky a pravdivě v nich autorka vypráví o stáří a ztrátě milovaného partnera, o tom, jak si náhle musí poradit se starostí o dům a chatu, jak se vypořádává s věcmi po mrtvém a nachází ještě památky po svém tchánovi, který bojoval ve druhé světové válce (a dopis mu napsala slavná reportérka Martha Gellhornová, která se s ním setkala), o tom, co to znamená být vdovou, o vzpomínce na dva přátele z Provance, o smrti kocoura, s níž se vyrovnává tak, že přepisuje a mění Tennysonovy básně…
V prostředním oddíle s názvem Máti čarodějka najdeme osm povídek, k těm slabším patří Netrpělivá Griselda (o mimozemském stvoření), Smrtící mušle (o smrti Hypatie z Alexandrie) a Svobodinec (krátká dystopie o světě ničeném pohlavní chorobou), ale ostatní povídky opět patří k těm, které čtenáře potěší, např. hned titulní Máti čarodějka o matce, která neodpovídá společenským představám a své dceři kdysi namluvila, že jejího otce (který od rodiny odešel) proměnila v trpaslíka před domem. V Rozhovoru s mrtvým rozmlouvá Atwoodová s Georgem Orwellem. Metempsychóza aneb O stěhování duše je vtipný příběh šneka, jehož duše se převtělí v mladou ženu, která pracuje v call centru jedné banky. V oblacích: Sympozium je o setkání tří bývalých vysokoškolských pedagožek, které se každá po svém vyrovnávají se stářím a snaží se sepsat projekt na podporu dotovaného místa na univerzitě, což se jim moc nedaří.
Atwoodová vedle osobní problematiky naráží i na společenské nebo ekologické problémy s břitkostí sobě vlastní a jako vždy je radost ji číst.
Přeložila Kateřina Klabanová, vydalo Argo (2024), které se v posledních letech Atwoodové věnuje soustavněji a bude v tom pokračovat.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi