...a hvězdy mlčí

...a hvězdy mlčí https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188088/a-hvezdy-mlci-188088.jpg 4 39 10

Děj příběhu je zasazen do hornického městečka Sleescale, které se nachází na pobřeží Northumberland, v Anglii. Městečko je fiktivní, avšak je založeno na Croninově znalosti northumberlandského pobřeží, mnohá místa jsou přenesena pod jinými názvy do románové (a následně tedy i do filmové) podoby. Příběh začíná v období kolem první světové války a přenáší se postupně až do počátku 30. let 20. století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Světový literární klub
Originální název:

The Stars Look Down , 1935


více info...

hankapimi
hankapimi
29.08.2023 5 z 5

Zachtělo se mi znovu si přečíst něco z tvorby pana Cronina, kterého jsem naposled četla k maturitě, což je už několik desetiletí. V žádném případě to není oddychová četba. Autor je mistr slova a čtenář prožívá zbytečné válečné krveprolití, vraždění lidí po tisících granáty, kulkami, bombami a šrapnery. Stejně tak hluboce prožívá těžký život horníků i jejich rodin, žen a děti havířů, připoutané k dolům. Bylo jen otázkou času, kdy se stane důlní neštěstí, v zájmu co nejvyššího zisku se nedodržovala bezpečnostní opatření a životy horníků a jejich rodin měly jen nevalnou hodnotu. Všichni byli podvyživení, věčně hladoví, chodí bosí, trpí nedostatkem oblečení. Z tohoto života není úniku a po takovém smutném a pesimistickém románu si budu muset najít nějakou oddychovku na vyvážení .. Četla jsem i Hrad mistra kloboučníka, také vážné a smutné téma. Skládám panu Croninovi pomyslnou poklonu a doporučuji.

niki-chan
niki-chan
17.08.2022 5 z 5

Velmi kvalitní četba, především co se týká rozdílů mezi majetnými a nemajetnými, poctivými a neřády. Některé prvky jsou až děsivě dobové...


orinka3
orinka3
10.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Asi nejslavnější, dnes už pozapomenutý román. Když se čtenář obrní trpělivostí a bude umět číst i mezi řádky, dostane se mu pozoruhodného zážitku. Doba těsně před první světovou válkou, hornické město. Všichni tu mají s dolem Neptun něco společného. Buď v něm pracují, nebo se z něj mají dobře. Proti sobě tu stojí dvě ústřední postavy románu: mladý havíř David Fenwick a mazaný buran Joe Gowlan. Jsou tu i silné ženské postavy, Davidova matka Marta v protikladu k povrchní Jenny, kterou si bohužel nezkušený David bere za manželku. Důlní neštěstí, zaplavený Neptun, je katastrofa, o které se čte se zatajeným dechem. Poslední minuty života všech těch, které jsme poznali na začátku knihy, jsou nervy drásající. A tomu šlo zabránit, nebýt chamtivosti starého Barrase, který šetřil na všem, jen ne na svém zisku. Krutý, bezcitný chlap. Jeho povaha je poznat i v tom, jaký vztah má k vlastnímu synovi. Povinnost narukovat do války se vztahuje na všechny a starý Barras neváhá do ní posílat i citlivého pacifistu Artura. Ten volí raději vězení než zabíjení. Když se po odpykání trestu vrací domů a najde důkaz otcovy viny, dojde k ostré konfrontaci, kdy se starý majitel dolu kácí v mrtvičném záchvatu a Artur přebírá vedení. Ve svém utopistickém plánování nedokáže předejít další katastrofě, tentokrát finanční. David, kterému se zhroutil soukromý svět, se pouští do politiky. Zná dobře havířskou bídu a v parlamentu bojuje o nápravu. Jenže bezcharakterní prospěchářský Joe, který ví, na jakou lidskou strunu zabrnkat, si dovede omotat kolem prstu všechny, kteří nad spravedlnost a lidskost staví mamon, a tak nad Davidem ve volbách vítězí. Román nekončí happy endem. Spíš v něm poznáváme život, jaký opravdu je. Věřím, že i dnes se najdou čtenáři, kteří si budou vážit dobrého autora a nebudou spěchat se čtením.

DeepSea21
DeepSea21
15.11.2019 5 z 5

Příběh sleduje havíře a jejich život,politické problémy,
povahové a majetkové rozdíly mezi občany z
různých společenských vrstev.

evask
evask
18.05.2017 5 z 5

Kam to dotáhne šikovný neřád a kde skončí poctivec. Croninovy romány nejsou oddychovky. Vedou k zamyšlení.

katynais
katynais
13.12.2014 4 z 5

Hezky napsany roman s osudy nekolika lidi, cekala jsem, ze dobro zvitezi nad zlem, ale to se nekonalo. Ti co to mysleli dobre, byli porazeni a jejich tuzby a sny zmareny. Zvitezila podlost a fales

Atuin
Atuin
30.11.2013 5 z 5

Tato kniha má několik velice dobrých vlastností. Tou nejpříkladnější z nich je ta, že neobsahuje žádnou vatu, ale obsahuje moře člověčiny, ta je do ní přímo vytesaná a přesto ( právě proto) to není procházka růžovým sadem Už dlouho jsem nečetla tak přesvědčivou, všedně nevšední knihu, která jde pod kůži zcela prostými záležitostmi.Které když jsou dobře napsané mohou vykreslit hluboké příběhy lidí, nás samých. Vrsrva za vrstvou vrší se na život všelijaké spršky a často není v silách člověka je ustát a často se ustát musí. Našla jsem další velkou srdceční záležitost.

Carpinus-CZ
Carpinus-CZ
10.07.2013 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih, kterou jsem kdy četl. Souhlasím, že je to asi nejlepší dílo A. J. Cronina. V dnešním uspěchaném a bláznivém světě je tato kniha velice lidská, mimořádně čtivá a zajímavá. Doporučuji!

cortina
cortina
07.03.2013 5 z 5

Nejkrásnější Croninovo dílo. Pořád se k ní vracím a vracet budu....

mutace
mutace
08.03.2012 5 z 5

Velmi zajímavý, na Croninových knihách, je fakt, že po přečtení si řeknete, že to jinak ani skončit nemohlo, neboť jeho hrdinové jsou tak lidští, a to nemyslím pouze v dobrém slova smyslu.

Štítky knihy

zfilmováno

Kniha ...a hvězdy mlčí je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst34x
Chci si koupit1x