A bylo jitro

A bylo jitro https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331596/bmid_a-bylo-jitro-AUe-331596.jpg 5 37 7

Hrdinou této mimořádné knihy je arabský novinář, který vystudoval izraelské školy. Píše hebrejsky a pracuje jako reportér pro izraelské noviny. Jeho národnost mu umožňuje přístup do arabského prostředí a on pro své noviny přináší pravidelné reportáže o událostech na Západním břehu. Po násilných potyčkách, při nichž izraelská armáda potlačí palestinské demonstrace, však před ním vyvstane otázka osobní identity. Jeho reportáž je kritická a on následně ztrácí své postavení v redakci. Ve snaze řešit existenční problémy se rozhodne odstěhovat se spolu s rodinou zpět do arabské vesnice, z níž pochází. Brzy si však uvědomuje, že arabská společnost, kterou znával, se změnila. Vesnice je plná náboženského fundamentalismu, který je vyhrocený pocity nepřátelství vůči izraelskému státu. Jeho situace se ještě zhorší, když jednoho rána izraelská armáda bez jakékoli zřejmé příčiny vesnici neprodyšně uzavře a odřízne od dodávek potravin, vody, elektřiny i od spojení s okolním světem. V mezních chvílích se pak, podobně jako v Pánu much Williama Goldinga, začínají rozpadat i civilizační pouta a nastupuje barbarství. Hrdina knihy má řadu autobiografických rysů. Sajjid Kašua sám pracoval pro izraelské noviny a televizi a jeho reflexe krize identity, kterou mu přinášelo zaměstnání hebrejsky píšícího arabského novináře, je mimořádná, stejně jako jeho svědectví o komplikovaném a tragickém vztahu mezi Araby a Židy, kritické k oběma stranám.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Vajehi boker , 2004


více info...

Přidat komentář

Arella
02.01.2022 5 z 5

Vynikající. Kašua je pan spisovatel. Děkuji za literární zážitek!

bob0985
26.08.2021 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem v Izraeli žil, tak dávno vím, že vyřešení otázek soužití není vůbec černobílé a už vůbec není snadné. Pochopit tuto situaci nemůže člověk, který si ji potřebuje zjednodušit na spory mezi těmi "hodnými" a těmi "zlými", protože spektrum obyvatelstva všech etnik je opravdu takové, jako ve všech společnostech. Tato kniha skvěle vystihuje právě tuto problematiku a mylné vnímání jedné skupiny jako monolitického celku. Kašua není fanouškem žádné ze stran, jen odhaluje druhé straně komplikovanost celé situace.


Recidivista
22.03.2020 5 z 5

Salám Alejkum!

Táto rozsahom útla kniha predstavuje výbornú sondu do života izraelských Arabov na začiatku tretieho milénia. Autor naozaj vyťažil z minima maximum, keď dokázal na malom priestore rozvinúť zaujímavý príbeh obyvateľov bezmenného mestečka obkľúčeného izraelskou armádou a odrezaného od okolitého sveta. Pútavý štýl, uveriteľné postavy a skvelé vykreslené vzťahy medzi nimi, autentické dialógy, či správne vystupňovaná atmosféra, to všetko prispieva k výnimočnému čitateľskému zážitku.

Napriek značným kultúrnym, náboženským a spoločenským odlišnostiam medzi Blízkym východom a Európou si viem predstaviť, že by sa tento príbeh v mierne obmenenej podobe mohol kľudne odohrávať aj v našich končinách napríklad v čase sovietskej okupácie. Rozmýšľam, či by som knihu odporúčal aj niekomu, pre koho sú pojmy ako západný breh Jordánu, pásmo Gazy alebo prvá a druhá intifáda úplnou španielskou dedinou a odpoveď je jednoznačne áno. Možno by niektoré súvislosti a udalosti zostali nepochopené, ale celkový dojem z prečítaného by bol stále nadpriemerne vysoký.

Poďakovanie patrí aj vydavateľstvu Pistorius & Olšanská, ktoré na tému izraelsko-palestínskych vzťahov prinieslo už viacero zaujímavých titulov a tento rozhodne stojí za prečítanie.

Záverečné hodnotenie: 9/10

Shindo
08.10.2018 5 z 5

Kniha už od prvých strán pôsobila stiesnene a ubíjajúco, no pri tom čo opisuje sa zrejme nedá na situáciu pozerať pozitívne. Téma je síce pochmúrna, no kniha napísaná výborne. Miestami (tuším minimálne v jednej podkapitole) návrat do detstva autora / hlavného hrdinu - neviem, do akej miery bolo dielo autobiografické, no to je asi jedno.
Na začiatku mi všetko pripadalo tak depresívne až som mal chuť knihu odložiť, tak ma to deptalo. No čím dlhšie som čítal, tým viac som sa do deja "zažral" a ku koncu som sa s hlavnými postavami tešil aj z takej banality ako zapnutie elektriny. Moje nadšenie však zrazili k zemi nasledovné stránky a ja som sa v duchu pýtal: Vyriešilo sa vôbec niečo?

MCGinger
11.08.2018 5 z 5

Skvěle napsaná knížka o problematice dvojí identity v rozdělené zemi. Celou dobu jsem přemýšlel, do jaké míry se příběh zakládá na osobních prožitcích autora a reálných událostech, ale ke konci mi došlo, že je to vlastně jedno. Situace s izraelskými araby se nezmění ani podepsáním jakékoliv dohody a oni stále zůstanou v nezáviděníhodné situaci na pomezí izraelských sociálních výhod a palestinského národního cítění.

rechr
28.01.2018 5 z 5

Asi před 4 lety jsem si splnila sen a vypravila jsem se do Izraele. Jako zájemce o historii, zvyky a tradice Židů jsem je bezmezně obdivovala...Ale nic není černobílé. Viděla jsem onu hroznou zeď, jejich vojáky, atd. Tato kniha mi pomohla ještě více pochopit onen tragický palestinsko-izraelský konflikt. Nebylo možné odtud vystoupit a knihu přestat číst. Děj vás táhne dopředu a vy víte, že celý problém hlavního hrdiny je neřešitelný....Velmi mě to vtáhlo, ba přímo "vcuclo" a navzdory tomu, že se jedná o politický problém, tak autor se zajímá o své hrdiny z lidského úhlu pohledu - řeší jejich jídlo, strachy, beznaděj....Úžasná kniha. Úžasná země, škoda, že jí tak ubližují. Obě etnika mají světu co dát, ale žít vedle sebe bohužel zatím nedovedou...Doporučuji všem.

jendoslav
11.07.2017 5 z 5

Pohled izraelského Araba na život v židovském státě v roli "méněcenného" občana poukazuje na dilema a vykořeněnost této menšiny - kam vlastně patří? Mezi Palestince ne, mezi Židy také ne, oba národy jí pohrdají kvůli údajné kolaboraci s druhou stranou... Popis totální blokády arabské vesnice izraelskou armádou vykresluje dusnou atmosféru tísnivé nejistoty a strachu, kdy se z blízkých sousedů kvůli nedostatku jídla a vody stávají necivilizovaní predátoři. Depresivní, ovšem zároveň nesmírně poučná novela.

Štítky knihy

zfilmováno Izrael izraelská literatura okupace palestinských území

Autorovy další knížky

Sajjid Kašua
izraelská, 1975
2014  85%Druhá osoba singuláru
2017  91%A bylo jitro
2016  77%Tančící Arabové
2019  83%Sledování změn

Kniha A bylo jitro je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce33x
Chystám se číst64x
Chci si koupit7x