99: Hokejové príbehy

99: Hokejové príbehy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360634/bmid_99-hokejove-pribehy-i5O-360634.jpg 4 37 7

Všetci vieme, čo Wayne Gretzky pre hokej znamená. Teraz si môžeme konečne prečítať, čo hokej znamená pre neho. V knihe 99: Hokejové príbehy prináša autor svoj osobný pohľad na najvýznamnejšie momenty hokejových dejín. Berie čitateľov na ľad aj do kabín hráčov a rozpráva takmer storočnú históriu NHL, ktorá doteraz nebola nikdy publikovaná. Gretzky sa delí o príbehy veľkých hráčov a skvelých osobností, ktoré ho inšpirovali, motivovali k lepším výkonom alebo podržali, keď mu bolo najhoršie.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Sport
Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

99: Stories of the Game , 2016


více info...

Přidat komentář

jan7760
10.01.2022 3 z 5

Nebolo to úplne zlé, avšak kvalitu knihy znižovalo veľa nepresností, hraničiace až s bludmi niekedy. Preklad tomu vôbec nepridal. O Gretzkym sú na trhu oveľa lepšie tituly. Škoda, čakal som viac.

henstridge
20.03.2021 1 z 5

Protože mám o Gretzkym prakticky vše načteno a je mým oblíbeným hráčem, tak tuto knihu jsem přijal s velkými rozpaky. Pokud máte Wayna v paměti jako slušného hráče a vstřícného člověka, tak si tuhle knihu nekupujte a raději vůbec nečtěte. Pár zajímavých příběhů (zejména z hluboké historie) nemůže vyvážit styl, kterým je napsána a zejména to jak se vyjadřuje o některých hráčích a také popis a souvislosti vybraných zápasů (např. Nagano), které ve srovnání s realitou silně pokulhává. Některý historky (tedy spíše drby), třeba o tom, jak byl draftován Jaromír Jágr, jsou úplně mimo realitu.
Pokud skutečně hledáte informace o Gretzkym, tak nejlepší kniha (mimo vlastního životopisu z roku 1990), je ta od Al Strachana "Příběh hokejové legendy".


lassse
22.04.2019 4 z 5

Skvělá kniha o historii NHL od jednoho z nejlepších hráčů její historie. Bohužel, český překlad již tak skvělý není, ale i tak by si ji měl přečíst každý fanoušek NHL.

Jack.Bledsoe
27.10.2018 4 z 5

Obsahově výborná kniha, byť slušňák Gretzky žádné extra pikantnosti ze zákulisí stejně neprozradí:))

Bohužel ji dost sráží překlad, který je určitě snaživý, ale také kostrbatý, spoustu vět prostě "nezní" česky. Zároveň na více místech chápete, co tam bylo v originále, ale překladatelka to nedokázala postřehnout, takže tam frkla doslovný překlad, který v češtině vytvoří zcela nepoužívaný obrat, atd. atd.

Plus občas je dole na stránce opět snaživé "poznámka překl.", kdy nám je vysvětlováno slovíčko, které musí být jasné i člověku angličtinou nepolíbenému, naopak jiná složitější zůstávají bez vysvětlení.

Tohle je obecně velký průšvih těchto u nás vydávaných autobiografických knih sportovců i herců - redakci ani překladu není věnovaná dostatečná pečlivost. Snad se to někdy změní.

Jack93
17.08.2018 5 z 5

99: Hokejové příběhy je hokejová Bible pro pravé fanoušky toho nejlepšího sportu na světě. Žádný jiný sport nenapsal tolik vzrušujících a nevšedních příběhů jako lední hokej, resp. National Hockey League. Od dob lorda Stanleyho z Prestonu přes zrod NHL, první superhvězdy typu Eddieho Shorea či Howieho Morenze, dynastie Montrealu, Toronta, Detroitu, NY Islanders, Edmontonu až po současnost nabízející pohled na jedinečné umění kouzelníků s hokejkou, jakými jsou Sidney Crosby, Connor McDavid, Alex Ovečkin, David Pastrňák nebo Patrick Kane.
Gretzky je mimořádná osobnost této hry, nejlepší hokejista všech dob. Jeho skromnost a pokora mě příjemně překvapila. Na nic si nehraje. Navíc ke všem osobnostem NHL chová velký respekt. Jediné, co "The Great One" mohu vytknout, je jeho komentář k semifinále s Českou republikou na OH v Naganu. Kanada rozhodně nebyla lepší.
Kniha si nezaslouží nic jiného než pět hvězd, ale nesmím opomenout ne příliš pečlivou korekturu. Vynechaných písmenek a občas i nesprávných faktů je v textu dost.

Honza89
14.07.2018 5 z 5

Skvělým způsobem - formou poutavých příběhů od hokejového velikána - představena historie NHL. Doporučuji.

ThomasRuhe
08.07.2018 3 z 5

Kniha se mi vcelku líbila. Vybrané příběhy čtenáře provedou celou historií NHL od jejích počátků až k dnešním dnům. Zvolené historky jsou rozmanité a určitě jsem se z nich dozvěděl mnoho nového.