Skládačka

Skládačka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24627/skladacka-24627.jpg 4 156 22

87. revír série

< 24. díl >

Smrtící puzzle: jeden dílek, jeden mrtvý… Ta skládačka má jen osm dílů, ale dopracovat se přesné kombinace dá detektivům 87. revíru větší práci než složení nejkomplikovanější puzzle. Každý díl je potřísněný krví a za každým stojí statisíce dolarů. Každý volá po nové krvi a každý bude stát další životy, pokud si policisté nepospíší. Před šesti lety vyloupila čtveřice mužů banku, ze které odnesla téměř milion dolarů. Bankovní lupiči padli za oběť výstřelům, avšak po penězích se tehdy slehla zem. Když teď nacházejí Carellovi muži oběť vraždy s nicneříkajícím útržkem fotografie v ruce, ještě chvíli jim potrvá, než pochopí, že každým nalezeným útržkem se přibližují k pohřešovaným penězům z loupeže. Avšak blíží se k nim nejen oni, ale i neznámý, který na cestě po stejné stopě likviduje všechny, kteří by mu mohli překážet. Mrtvých může být tolik, že to ani sebevětší zachráněná suma nevyváží. Pro 87. revír tak nastává závod s časem a nutnost vedle běžné hrubé síly zapojit do pátrání i vpravdě deduktivní důvtip.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Jigsaw , 1970


více info...

Přidat komentář

Helena378
03.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha, jediný (můj) problém byl, že jsem při čtení neustále paralelně v duchu sledovala Columba (Columbo v přestrojení), s nímž byl tento příběh zfilmován. :)

Ivan F
06.09.2023 4 z 5

Keď si pomyslím, že detektívka bola napísaná v roku 1970, tak jej nie je v podstate čo vytknúť. Po bystrohlavých jedincoch (ktorých boli dovtedy plné regály v krimi oddelení v kníhkupectvách) tu máme inteligentnú skupinu detektívov, ktorí sem tam dostanú do držky, občas na nich niekto vystrelí, šéf ich patrične znosí, no je zároveň na nich hrdý. Skrátka je to krátke, úderné a priamočiare, na nič sa nehrajúce čítanie. Evan to jednoducho vedel napísať tak, aby bol čitateľ spokojný. Čo viac si priať? Asi len viac podobných kníh aj od iných a najmä súčasných autorov.


items
03.03.2023 2 z 5

Ako epizódka z "To je vražda, napsala". Prečo by vôbec niekto vyrobil tú skladačku?!

Allena24
10.01.2023 5 z 5

Kdysi jsem viděla v televizi film. Při čtení se mi děj vybavil i s rozuzlením.
Přesto mě kniha bavila a má za 5*.

janina66
23.09.2022 4 z 5

Velmi zajímavý případ. Hodně mrtvých a zapeklité hledání "pokladu". Bavilo mě to.

heavy66
08.05.2022 5 z 5

„Kde asi tak můžeš být, když jsi fotografie? V albu!“
Další skvělý příběh 87.revíru. Puzzle podle Carelly a Browna. Rozstříhej fotku na malé kousky, rozdej je natvrdlým kriminálníkům, přidej pojišťováka, jižanskou broskvičku, zabal do rasových předsudků, a pozvi partu průměrně inteligentních detektivů!
Pozor hrozí úraz vysokým napětím!

Česneksmedem
15.03.2022 5 z 5

Nejprve kritika. Nesouhlasím s tvrzením uvedeným v knize, že nejlepší lupiči na světě jsou policajti. Rozhodně bych věděl minimálně o dvou skupinách lidí, kteří jsou v tom lepší...
A teď klady. Místy skvěle poskládáno: „Hora nádobí strměla ve dřezu, postel byla neustlaná, kysele tam čpěl lidský pot, laciný chlast a ještě lacinější voňavky.“ No není to paráda? Je!
Také oceňuji docela slušný prostor pro Browna, který tomu dodával grády.

mi-380
06.03.2022 4 z 5

Kdekdo má svůj oblíbený revír, já nedám dopustit na ten osmdesátý sedmý, mimo jiné. Autor i v pokračování s pořadovým číslem 24 dokázal přijít s novou zápletkou, i když tenhle hlavolam tentokrát svou komplikovaností trochu připomíná vykonstruované historky staré britské školy. Typicky americké je ale prostředí a lidé, dokazuje to popis velkoměsta v drsném roce 1970, kdy upadající utopické ideály hippies vystřídal raketový nárůst městské kriminality.
80 % (hodnotilo 126 uživatelů, průměr vysoký - 89 %)

Nic nedokáže zmást člověka (policisty nevyjímaje) víc než spousta jmen a spousta ústřižků a spousta mrtvol. Zastavte na ulici kteréhokoli zákonů dbalého občana a zeptejte se ho, čemu dá přednost, zda spoustě jmen a ústřižků a mrtvol, nebo obyčejné vraždě sekerou, a uvidíte, co vám řekne.

P.S.
Hlavní vyšetřovatelská dvojka: Carella a konečně i Brown.

Bustedka
01.01.2022 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na styl psaní oproti moderním severským detektivkám. Skládačka ale nakonec byla docela zajímavá, napětí sice nebylo moc velké, ale připomínalo mi to ty klasické staré TV seriály typu To je vražda napsala a Colombo, které jsem měla vždy moc ráda.

jaroiva
01.01.2022 4 z 5

Nedokážu tuto knihu úplně posoudit, protože jako větší znalec Columba než McBaina znám dobře zfilmovanou verzi. Jak jsem teď zjistila, podle předlohy McBaina jsou natočené dva díly Columba a oba patří k těm, které se mi v seriálu moc nelíbí. Asi to naroubování Carrery na Columba není úplně ono, chybí tam ta Columbovitost.
Přesto jsem se od představ ze seriálu nedokázala odpoutat a do příběhu místo Columba zasadit zpátky policajty z 87. revíru. Takže dojem z knihy mám poněkud rozpačitý.
Druhou zfilmovanou s Columbem (Dokud vás smrt nerozdělí) už asi raději číst nebudu.

Arlienen
28.06.2021 3 z 5

Toto je moje druhá kniha od autora. Kniha se mi četla dobře, ale za mě je to spíš taková oddechovka.

kapr
15.06.2021

Opět poněkud netypická detektivka. Četl jsem šest autorových knih těsně po sobě, a tak jsem se jednak namlsal, ale zároveň si trošku i zkazil žaludek. Za nespornou originalitu dávám autorovi tentokrát téměř plný počet bodů. Pokud vyšetřím potřebnou chvilku, pokusím se přidat vhodnou citací. Příběh se tentokrát opět liší od schéma detektivky na které jsme zvyklí.
Autora i jeho hlavní postavu jsem vždy pokládal za známku kvality. Přečtení šestice příběhů těsně po sobě s tímto mým postojem do značné míry zacloumalo. Komentář píši se zhruba měsíčním odstupem od okamžiku, kdy jsem obě knihy (3 x ...,) dočetl. Prapůvodně jsem byl rozhodnut po dočtení všech šesti příběhů dát každému z nich stejně, čtyři hvězdy. S odstupem jsem se snažil každý příběh hodnotit samostatně. Pokud bych chtěl hodnotit opravdu pečlivě a přesně, bylo by to za 4,4 z 5 možných.
Samu podstatu příběhu odhaluje již sama anotace. Koníček velice dobře vystihuje zásadní odlišnost od mnoha dalších podobných příběhů. Případ je vyšetřován, lépe řečeno znovu vyšetřován celých šest let po tom co se odehrál. Postupně sledujeme, jak při spolupráci celého vyšetřovacího týmu pomalu, ale jistě postupujeme vpřed. Vynikající záležitost, ale vzhledem k tomu, že jsem knihu četl vždy večer před spaním, a co nejhorší, nepoužíval jsem tentokráte záložku, četl jsem mnohé úseky opakovaně, a děj na mne působil poněkud rozvláčněji, nežli je zdrávo. Asi zejména proto je moje hodnocení v tomto případě nepatrně horší, nežli u druhých dvou příběhů, které vyšly spolu v edici 3 x jako jedna kniha.

tygřík2
02.02.2021 5 z 5

Detektiv z 87. revíru Brown dostal konečně prostor uplatnit své schopnosti. S pány kolegy krásně obrátili předsudky některých podezřelých ve prospěch pátrání. Nevím, jestli se u toho bavili, já ano.

RADOST
11.09.2020 3 z 5

Tradiční detektivka, minimum technických prostředků při vyšetřování. Jen výslechy, dedukce, trocha psychologie - a dokonce i já jsem odhalila vraha. Audionahrávka z roku 1987 v podání Milana Neděly nezklamala. Poohlédnu se po dalších.

Greenfingers
02.10.2019 5 z 5

Ed McBain patří ke klasikům detektivního žánru a jeho příběhy, zejména ty z 87.revíru, jsem v mládí doslova hltal. Čím mě natolik upoutaly? Byl to především živý civilní jazyk a dialogy vycházející z reality běžného života, kriminalisté "z masa a kostí" se svými každodenními starostmi a problémy pracující jako jeden tým. Oceňuji také, že autor dokázal rozehrát své případy na relativně malé ploše (150-200 stránek). Skládačka je detektivka, která všechny tyto atributy obsahuje.

konicekbily
20.07.2019 5 z 5

Na svou dobu nový typ detektivního příběhu - v čele vyšetřování není geniální jedinec, ale sehraný vyšetřovací tým, který krůček po krůčku trpělivou každodenní prací se dostává ke konečnému vyřešení. Na této detektivce se mi moc líbily dialogy vedené policisty se svědky a podezřelými - každý dialog má jinou úroveň slovní zásoby - podle vyšetřované osoby!

misa8153
08.01.2019 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora, takže nemám srovnání, ale mě to prostě bavilo. Klasická poctivá detektivka s dobrou zápletkou a sympatickymi vyšetřovateli.

SilvieSisinka
16.10.2018 5 z 5

Zajímavý nápad se skladackou :-)

borsalino_csfd
20.07.2017 4 z 5

Další dobrý McBain, byť podle podobného schématu jako Prachy. Nicméně příběh i podání má stále velmi slušnou kvalitu.

CharlesWard
10.05.2017

Povedená detektivka.