Poldové

Poldové https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85560/poldove-85560.jpg 4 111 13

87. revír série

< 22. díl >

Není to přízrak, ale vysoký blonďák s naslouchátkem v uchu… Polít spícího bezdomovce benzínem, zapálit ho a ze skrytu pozorovat jeho utrpení – i to může být zábava pro párek chuligánů v ulicích velkoměsta, jakým je Isola. Pro policisty z 87. revíru jde o další z neradostných, leč rutinních úkolů. I proto zpočátku podcení výhrůžný dopis, který obdrží jeden z vysokých městských úředníků. Když zůstane ležet s kulkou v hlavě, popraven před zraky veřejnosti, aktivita policejních složek se soustředí novým směrem. Zástupce starosty je varován podobným anonymním dopisem, že pokud nezaplatí výkupné, zemře. Vyděrač splní i tuhle hrozbu. Když si neznámý jako třetího v řadě celkem logicky vybere charismatického a oblíbeného starostu, Carella a detektivové z 87.revíru si musí přiznat, že jejich protivníkem není ledajaký, náhodný zločinec. Vše nasvědčuje tomu, že na scénu se po osmi letech vrátil Hluchý… Postavu zdánlivě nepolapitelného zločince Hluchého uvedl Ed McBain v tomto již klasickém policejním románu do děje teprve podruhé. Stalo se tak v době, kdy jím smyšlené zločiny a bezmocná neohrabanost policie nápadně připomínaly skutečnost: americká veřejnost byla traumatizována atentáty na vysoce postavené státní úředníky a politiky a popularita policie se pohybovala hluboko pod bodem mrazu. McBainův román má tak vedle zábavné i nepochybně dokumentární hodnotu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Fuzz , 1968


více info...

Přidat komentář

Ivan F
26.05.2023 5 z 5

Sakra, kde sú tie časy, keď aj v marci bola zima s kopou snehu a mrazom, ktorý si vždy našiel nechránené kúsky tela? Tie časy sú nenávratne preč, ale spomienka na ne je v dvadsiatomdruhom príbehu z 87. obvodu. Ako kontrast k belobe mesta tu máme partiu maliarov, ktorí služobné miestnosti natierajú hráškovo zelenou farbou. Niekto po meste upaľuje bezdomovcov a na dôvažok sa na scéne po dlhom čase zjaví Hluchý, takže šou sa môže začať. Už minule som Hunterovi vyčítal, že čitateľmi najobľúbenejšieho detektíva Steva neustále nechá zmlátiť, postreliť, dobiť, zdrogovať, skrátka všemožne mu uškodiť a ani teraz to nie je inak - nechá ho podpáliť. Začína mi to pomerne dosť prekážať. Na opačnú stranu, všetky ingrediencie, ktoré od Evana očakávam sú aj tu a tvoria peknú výživnú detektívku. Veľmi dobré pokračovanie série z osemdesiatsedmičky.

konicekbily
25.10.2022 5 z 5

Možná je to taková veselá humoreska proložená podpalováním bezdomovců, doručováním vyděračských listů, zabíjením rukojmích a přípravou ozbrojené loupeže a s dalšími rutinními záležitostmi 87.revíru. A přesto také dobrá krimi zábava.


mi-380
27.02.2022 4 z 5

Zima roku 1968, 87. revír je zavalen nezvyklým množstvím případů, navíc ještě sněhem. A k tomu, znovu po osmi letech, se na scéně objevuje ďábelský padouch „Hluchý“, takže všichni detektivové kmitají a přesto nestíhají. Tón vyprávění je mnohem temnější, konflikty mnohem drsnější, humor černější snad už být nemůže a vše je zakončeno tragikomickou šarádou s výrazným působením náhody, a to jak v kladném smyslu, tak tentokrát i v tom záporném.
85 % (aktuálně 98 hodnotících s průměrem 90 %).

Jako dítě, vyrůstající v této pochybné zahrádce, pozorovala Concetta své bratry a ostatní kluky z okolí, jak buší do spousty černošských lebek, už v době, kdy ještě sama byla piccola ragazza – malá holka. Podobné projevy násilí ji však nepobuřovaly. Concetta si říkala, že když je někdo tak hloupý, že se narodí jako černoch, a navíc svou hloupost potvrdí ještě tím, že se potlouká po Paradisu, nezaslouží si nic jiného, než aby mu někdo tu jeho potrhlou černou palici čas od času rozrazil vejpůl.

P.S.
Anotaci nečíst – polovina příběhu je tam vyzrazena.

heavy66
28.09.2021 5 z 5

Konec zimy je proklatě studený, 87.revír má plné ruce práce a Carella má ruce spálené. Hluchý se vrací, aby odčinil minulou zpackanou akci. Vymyslí jednoduchý plán, tentokrát podle vzoru Edgara Wallace.
Carella má wallaceovky dokonale načtené a je odhodlán Hluchému splatit dluh, i když znovu pomůže až příliš dobře připravená náhoda!

jprst
27.01.2021 5 z 5

Detektivky z 87. revíru čtu opakovaně a rád už dlouhou řadu let a je velice pravděpodobné, že mé hodnocení není objektivní. Ale i tuto hodnotím jako jednu z hodně povedených, ale i když se doporučování spíše vyhýbám, tahle za přečtení stojí.

tygřík2
26.01.2021 5 z 5

Když se nedaří, tak pořádně. Dva případy a hoši z 87. je ne a ne rozlousknout. A k tomu ještě sněhová kalamita. Je to peklo!

Mydlivoj
16.12.2019 5 z 5

Hluchý mi připomíná Moriartyho ze Sherlocka Holmese. Opět nedopaden. Dočkáme se?? Čtu McBaina tak jak knihy o 87. revíru napsal...

ThomasRuhe
01.06.2019 4 z 5

Tady se do vyšetřování několika případů zapojí vlastně všichni policisté z okrsku. I když jsou některé zločiny závažné, tak jejich lehce neohrabaný postup při řešení působí komicky a vytváří humorné situace. Zde si McBain skutečně vyhrál se situačním humorem, jak v dialozích, tak činech. Např. stačí zmínit začátek, kdy se na služebně maluje...

moničina
27.02.2018 5 z 5

V slovenskom jazyku to vyšlo pod názvom Múr.
Milujem série z Hluchým a táto sa naozaj vydarila. Super scény v parku a Willis s Eileen v spacáku ma vždy rozosmejú, už vtedy to medzi nimi iskrilo. Rozčuľujúci maliari v kanceláriach, vydieračské dopisy a náš známy Hluchý, ktorý zase ujde. Tento diel bol natočený aj film v angličtine.

Jules
24.04.2017 3 z 5

Ed McBain je autor pri ktorom možno nádherne blúdiť ulicami Nového Yorku a pritom nikdy nepotrebujete York navštíviť. Hluchý svojou kreativitou valcuje policajtov a to mi je dosť ľúto,
zvlášť pre jeho brutálny štýl. Čítanie to je samozrejme magnetické a kniha Vás nepustí.

Silverdiamond
14.12.2015 5 z 5

...'v 87. revíru se již podruhé objevuje Hluchý a chystá něco opravdu velkého... 'vše začíná podivným telefonátem, hrozícím vraždou inspektora Správy městských sadů a parků... 'pokračuje výhružnými dopisy o smrti náměstka starosty a samotného starosty... 'do toho všeho je Steva Carela opět ve velkém ohrožení života... 'shodou okolností, 'ale také pečlivým naplánováním celého podniku, se dostávají detektivové do úzkých a v očích veřejnosti působí naprosto bezradně... 'o tom, 'jakou roli někdy hraje při policejní práci dávka náhody a štěstí, 'předvede v závěru autor povedeným rozpletením tří dějových linií... 'čte se samo, 'doporučuji!

Misan1993
29.07.2015 5 z 5

Jedna z těch Evanovejch lepších kousků, v knize je víc linií konajících zločin, takže o to větší zábava. 87. revír nikdy nezklame :)

JaneTrestry
18.03.2012 5 z 5

Další úžasná kniha od Eda McBaina, která mě i dokonce pobavila. Ten konec prostě byl úžasný. Carelly mi bylo dvakrát líto, ale hoch má silný kořínek a jen tak se nedá. Mohu jen a jen doporučit :)