Hluchý nám to osladí

Hluchý nám to osladí https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72883/hluchy-nam-to-osladi-72883.jpg 4 124 13

87. revír série

< 27. díl >

V jedno slnečné aprílové popoludnie zacengá na osemdesiatom siedmom okrsku telefón a ohlási sa Hluchý, zločinec, pre ktorého malo celé detektívne oddelenie už neraz hlavu v smútku. Oznámi, že v posledný aprílový deň ukradne pol milióna dolárov z istej banky, a aby polícii ešte väčšmi uľahčil úlohu, posiela im postupne celý obrázkový rébus, v ktorom sa tají názov a adresa banky. Steve Carella a jeho kolegovia nevedia, čo si majú o tejto čudnej zdielnosti myslieť, no v kútiku duše sa im tají podozrenie: Hluchý nám to osladí. A majú pravdu. Navyše sa ukáže, že jeho plán je mimoriadne rafinovaný a nie nepodstatnú úlohu v ňom zohráva aj detektív Carella. Ed McBain (vlastným menom Evan Hunter) je našim čitateľom dobre známy ako autor populárnej série policajných románov o osemdesiatom siedmom okrsku... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Smena
Originální název:

Let's Hear It for the Deaf Man , 1973


více info...

Přidat komentář

katka134
19.08.2023 5 z 5

Další pokus Hluchého potrápit 87.revír. Kdo z koho?
Kočičí zloděj chce přelstít Berta.

jprst
22.01.2023 5 z 5

Opět povedená detektivka, další z většiny autorových, ke kterým se docela rád občas vrátím. Autor prostě ví, co čtenář chce a očekává, a tak mu to v dostatečné míře dokáže předložit.


ArwenAragorn
12.12.2022 5 z 5

81%

"Tak co si o tom myslíte?" zeptal se hluchý.
Záměrně si vybral lidi, kteří si o ničem nemyslí nic, a byl si plně vědom, že má dnes za úkol prodat jim svůj nápad a plán. S nadějí se po nich podíval. Pokud nebudou ochotni ho v téhle podobě koupit, bude je muset nahradit jinými lidmi. Náramně jednoduchá záležitost.
___________________________________________________________________________________________________________
Tak tahle detektivka se autorovi moc povedla. Hezky to napsali mi-380 a heavy66. Podepisuji se i pod jejich úryvky z knihy, protože jsou pekelně dobré. A našlo by se jich tam ještě fůra, co by stálo za zveřejnění.
Knížku samozřejmě doporučím.

mi-380
07.05.2022 5 z 5

1973, kronika americké megalopole druhé poloviny dvacátého století pokračuje. Hluchý a jeho další ďábelský provokativní kousek je tu sice na prvním místě, ale detektivové zároveň řeší spoustu malých případů a dva větší (krádeže s koťaty a násilí motorkářského gangu). V kinech frčí Bullittův případ, rasismus a nesnášenlivost mezi přistěhovaleckými komunitami roste, vzrůstající násilí v ulicích jako by se vymykalo kontrole.
90 % (116 hodnocení s průměrem 89 %).

„Já to vím, že jsem krásná,“ řekla.
„Cože?“ řekl.
„Podívej, Berte,“ řekla, „já jsem manekýnka a jsem placená za to, že jsem krásná. A strašně mi jde na nervy, že na mě v jednom kuse tak čučíš.“
„No dobrý, tak já už…“
„Ne, laskavě mě nech domluvit…“
„Já myslel, že už s tím seš u konce.“
„Nejsem. Chci, aby tohle mezi náma bylo jasný.“
„To už je jasný,“ řekl. „Teď to víme oba, že seš krásná.“
Zaváhal jen na malý moment a dodal: „A navíc ještě skromná.“

Kling váhal, zda jí má říct, že – opravdovej policajt nebo neopravdovej – když viděl Bullittův případ prvně, hezkou chvíli nevěděl, co se to tam na tom plátně hrome vlastně děje. Vyšel z biografu s pocitem vděčnosti, že to nebyl on, ten policajt, kterému ten zapeklitý případ přidělili, částečně proto, že by byl nevěděl, odkud jej má začít rozšmodrchávat, a částečně proto, že se mu z těch automobilových honiček motala hlava. Ani tentokrát mu nebylo jasné, o čem ten film vlastně je, jenomže to nebylo vinou uhozených motivací nebo náhlými zvraty komplikované zápletky. Krátce a dobře, nedíval se totiž na film, ale díval se na Augustu.

P.S.
V hlavních rolích Carella, Meyer, Kling, Hawes a Ingersol.

heavy66
28.09.2021 5 z 5

Hluchý potřetí a tentokrát hraje s 87.revírem dopisové pexeso. Carella si láme hlavu s případem Kristusek, a Bert Kling pronásleduje malá koťátka až uloví krásnou kočku. Hluchý napovídá, seč mu síly stačí, aby hloupé policisty donutil k akci, což by nakonec mohlo i vyjít!

EMcB uměl psát skvělé akční scény. Tady je jedna z nich -
„Bejk odkopl židli za sebe, v tu ránu měl v ruce finku, zmáčkl knoflík a z nože vyskočila čepel. Vrhl se proti Carellovi s nožem trčícím ze zaťaté pěsti a v tom okamžiku Carella vystřelil. První výstřel neměl na Bejka žádný účinek. Pokračoval v útoku jako rozzuřený slon a Carella vystřelil znova a ještě jednou, ale Bejk se proti němu hnal pořád, až se nakonec na Carellu navalil a čísnul ho čepelí nože přes obličej a přes krk – ve zlomku vteřiny, než mu Carella zabořil ústí revolveru rovnou do břicha a seškubl spoušť ještě jednou. Razance střely odkopla Bejka zpátky na kuchyňský stůl. Přelomil se o jeho hranu vejpůl, z úst mu vychrstla krvavá pěna a pak se skutálel na podlahu.“

tygřík2
05.02.2021 5 z 5

Ten "Hluchý" si nedá pokoj. A jeho nejoblíbenější zábavou je střílet si z 87. revíru. Detektivy i mne to štve, ale zároveň baví.

stefinam
26.10.2018 4 z 5

Stará dobrá klasika bez přehnaných technologií a šílených kombinací, jak nejlépe provést dokonalý zločin.

LutherKing
20.12.2017 3 z 5

Jedna z lepších knih od tohoto autora, který je velikým klasikem svého žánru...

moničina
18.04.2017 5 z 5

Skvelé. Síce ho nechytili ale odišiel naprázdno.

Peris
30.04.2016 5 z 5

A zase ho nechytli ...

syskas
11.04.2016 5 z 5

Hluchý nám to osladí alebo aj: Hluchý má vždy navrch :-). Výborná kniha, prečítaná za 2 dni.

ThomasRuhe
17.11.2015 4 z 5

Všechny případy, kde se vyskytuje Hluchý jsou vždy ještě o něco lepší, než už tak vysoký standard McBainových příběhů o 87.revíru.Ani zde to není vyjímkou.

JaneTrestry
07.04.2012 5 z 5

Další příběh, který mě uchvátil a získal si mě. Byla jsem překvapena při odhalování kočičího lupiče, který vyšetřoval King. A vystupoval tu zase Hluchý, je opravdu hodně chytrý i ty jeho nápovědy mi nedávaly smsl, až později jsem to i chápala já :D Tuto knihu mohu jen doporučit :)

Autorovy další knížky

Ed McBain
americká, 1926 - 2005
2014  75%Tváří v tvář
2006  73%Nenávist
1969  83%Zabiják
2006  84%Brokovnice
2007  83%Postrach

Kniha Hluchý nám to osladí je v

Právě čtených1x
Přečtených181x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených11x
Knihotéce120x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x