52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida

52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76955/52-horkych-balad-vec-76955.JPG 4 43 3

Soubor hořkých sarkastických balad villonovského ladění se sociálními a milostnými motivy. Již při prvním vydání vzbudila tato sbírka velký zájem čtenářů, a také dohady o tom, kdo je jejím skutečným autorem, neboť vyšla pod jménem Robert David.

kykiryki28
kykiryki28
19.06.2022 3 z 5

Mám moc ráda balady (především Kytici od Erbena!). A tato sbírka mě na první pohled velice zaujala. Ale ve výsledku je to takový průměr. Jak již v komentářích zaznělo...dobře se četlo, tudíž z hlediska formy je sbírka na výbornou. Ale co se týče toho obsahu...no, bída...samé stěžování a popisování bídného života jednoho studenta. A stále dokola...

Pablo70
Pablo70
02.01.2022 5 z 5

Tuhle knížku mi daroval v osm a šedesátém náš bubeník Vladi, frčeli Beatles, socialismus s lidskou tváří a SVVŠky se transformovaly na gymnázia, samozřejmě jsme četli poesii (tenkrát ještě s -es), ale on i verše psal. Uznejte, 52 variací na takové téma musí každého začínajícího poetu uchvátit!
Nezval byl v 30. letech v skupině surrealistů, a být surrealistou tenkrát znamenalo patřit k avantgardě a spousta spisovatelů myslela, že být avantgardním = být komunistou, a tak i Nezval byl ve straně, bylo to tak vzrušující patřit k předvoji dělnické třídy (v 50. to rajcovalo ještě víc = přežiju nebo skončím v lágru?). Ovšem být surrealistou také není jen tak, surrealisté totiž vyhlásili přísné protiměšťácké regule, které musel každý člen skupiny dodržovat. A tak se velký básník svěřil svému kamarádovi při jedné toulce Prahou, že to není vono, že už si nemůže ani zarýmovat (ZAKÁZÁNO!), a že každou chvíli už vybouchne jako papiňák. Chytrý kamarád byl nakladatel a hned přišel s nápadem: ať si zarýmuje, jeho básničky bude vydávat v Lidovkách anonymně pod čarou.
Neuběhla dlouhá doba a Nezval se objevil ne s jednou básní, ale s celou sbírkou balad, která pak začala v novinách vycházet. Těch dotazů, kdo je jejich autorem! Byly to skvělé ohňostroje představ, formálně dokonalé. Nezvala odhalil až Karel Čapek, když provedl rozbor básní a v jedné objevil moravismus (básník je z Moravy!) a podle stylu si správně tipnul. Nezval šel s pravdou ven.
Jeho obavy z prozrazení jsou ve čtvrté baladě:
„Tak dobrá. Dáš mi všeho půlku
a sám si necháš druhou půlku.
Jen abych to pak nezbodnul…
buď zdráv a neprozraď mě, Julku!“
Jestli tím mínil dělení honoráře, nevím. Tím nakladatelem byl Julius Firt z nakladatelství Borový (a nikoli Julda Fulda, jak napsal kterýsi komunistický literární kritik).
Tak si počtěte, nemusíte to zhltnout najednou, jak si tu kdosi stěžuje, že to nejde. Já si to dávám už přes 40 let semo-tamo na přeskáčku...


Amalberga
Amalberga
02.04.2021 3 z 5

Z hlediska formy je knížka samozřejmě napsaná výborně, vždyť je to Nezval, co jiného taky čekat. Po obsahové stránce to pro mě bylo zklamání. Většina básní mě nebavila a nic mi neříkala, i když jsem student a ráda si postěžuju na svůj stav :D. P. S. Tahle knížka ležela na mém nočním stolku snad čtvrt roku a já se prokousala sotva do poloviny!

Štítky knihy

klasická literatura

Autorovy další knížky

Vítězslav Nezval
česká, 1900 - 1958
2001  85%Manon Lescaut
1969  74%Edison
1999  82%Básně noci
1966  83%Sbohem a šáteček
1971  73%Anička Skřítek a Slaměný Hubert

Kniha 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x