50 největších mýtů populární psychologie: Opravník obecně oblíbených omylů o lidském chování

50 největších mýtů populární psychologie: Opravník obecně oblíbených omylů o lidském chování https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284272/bmid_50-nejvetsich-mytu-popularni-psycho-QU8-284272.jpg 4 34 8

Prakticky každý den nás novinové zpravodajství, televizní pořady, filmy a internet bombardují nejrůznějšími tvrzeními ohledně celé řady módních psychologických témat. Mnohdy jsou však plné nesmyslů a obecně rozšířených mylných psychologických „faktů“, která nemají ve vědě žádnou oporu. Kniha 50 největších mýtů populární psychologie pomůže běžným čtenářům i studentům, aby se zorientovali v džungli omylů a polopravd.... celý text

Přidat komentář

Thevar
24.05.2022 3 z 5

Kniha je velmi čtivá a vcelku zdravým způsobem nabourává mainstreamové povědomí o psychologii. I když mi občas vyvrácení mýtů přišlo dosti zkratkovité a nedostatečně podložené, troufám si tvrdit, že kniha stojí za přečtení. Zvláště oceňuji přehledné pasáže knihy, které se zaobírají rozdílem mezi kauzalitou a korelací a tématem kognitivních iluzí i heuristiky reprezentativnosti.

Bórborka
07.02.2021 3 z 5

Kniha je schopná vyvrátit některá tvrzení, ovšem její názory můžou být často zastaralé, proto bych na její výpovědní schopnost nespoléhala.
Ovšem čtení je to příjemné, stručné, bez zbytečných odborných termínů a s ukázkami studií, ze kterých vychází, takže se každý čtenář může přesvědčit a zabřednout do hlubších vod psychologických "mýtů".


hu_87
18.10.2020 5 z 5

Zajímavé, neotřelé a trošku jiné pohledy, než které nám nastiňují různé stránky a další zdroje. Čte se to fakt samo. Na druhou stranu to některý lidi může nadzvednout ze židle - třeba psychologové co celý život používají Rorschacha a tady hodně zpochybňujou Rorschacha jako takovýho.

Ostrich
22.10.2019

Ve Vesmíru napsal 7.2.2013 hezkou recenzi známý psycholog Milan Nakonečný

Ale ještě lepší s velkým přesahem napsal rok předtím František Houdek, ten v ní rovnou i vyvrací jeden z 50 mýtů (o hypnóze) a vůbec dotváří celé téma tak, že by bylo dobré, kdyby každý, kdo tu knížku čte, si k tomu přečetl ještě tento text......

MorriconeTheGod
01.05.2017 5 z 5

Velmi dobrá a čtivě napsaná kniha - rozhodně mohu doporučit.

Jack Bauer
29.01.2015 3 z 5

Velmi zajímavá kniha, ale jak je to už několikrát psáno také s některými závěry nesouhlasím. Opět dle amerického vzoru, díky němuž jsem chtěl knihu hned z počátku vzdát. Dostal mě např. obrázek ze studie Michaela McCloskeyho jakou cestou se vydá míč poté co opustí spirálu? Polovina studentů odpověděla špatně. To jsou v té Americe opravdu tak blbí? A samozřejmě hlavně některé mýty,kterým nevěří u nás v banánové republice ani malé děcko, natož ve vyspělé Americe. Kniha mě místy připadala jak pro hlupáky,ale nenechte se odradit mým komentářem, něco se z ní vybrat dá.

nokid
17.10.2012 2 z 5

Tak s některými vývody prostě nemohu souhlasit - odporují mým vlastním zkušenostem. Ale jinak zajímavé počtení...

Comodore
11.10.2011 3 z 5

Výborná kniha, doporučuji všem - ať jste kdokoliv!

po nějakém čase již nesouhlasím s některými závěry a metodou.

Štítky knihy

psychologie vědecké omyly

Kniha 50 největších mýtů populární psychologie: Opravník obecně oblíbených omylů o lidském chování je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce37x
Chystám se číst40x
Chci si koupit6x