42 dnů

42 dnů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434751/bmid_42-dnu-LLj-434751.jpg 5 34 8

Dvanáctiletý Saša a jeho mladší bratr Jacob jsou nadšení, když je rodiče před koncem školního roku odvezou na prázdniny. Zejména proto, že budou moct zůstat v penzionu svého strýce, bývalém zámku u moře v Bretani. Jenže na místě nic není takové, jak si představovali – hosté, kteří si myslí, že jsou Victor Hugo, Ludvík XIV. nebo Nefertiti, jsou sice zábavní, ale nakonec se oba chlapci začnou nudit. Tedy jen do doby, než potkají dvojčata Eleanoru a Léandra, která jim ukážou, co vše se na zámku skrývá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

42 Jours , 2017


více info...

Přidat komentář

Knihomolka506
21.02.2023 5 z 5

Historický román o dvou bratrech, které pošlou rodiče ke strýci pod tajnou záminkou. Pravda je bohužel horší než se zdá a tu dva sourozenci zjistí od lidí, kteří se také skrývají. Ale z jiného důvodu než Saša a Jacob. Co je špatného na tom mít v době války jinou národnost?
Pro Němce tehdy stačilo málo. Fantasy - válečný román s trochou humoru zaujme i starší generace.

simca9342
14.01.2023 5 z 5

Příběh sourozenců z bohaté rodiny, které rodiče pošlou k příbuzným o celý měsíc dříve než končí škola musí být fajn čtení. Ale.. válka v něm taky hraje roli, i když to z něho nejde poznat. Z místa, které má na starost strýček John se vyklube Ústav pro mentálně handicapované. Pacienti jsou milí, oblečení jako postavy nebo věci, kterými si mysli, že jsou . Ale něco je jinak. Hodně jinak . Proč nejsou spolu s rodiči a co to říká pan, který "je" Ludvík XVI o vlcích?
Vyprávění pro děti o válce a tom , jaké to je být Žid za nacismu a ještě k tomu malé nevinné dítě.


Evžen82
28.04.2022 5 z 5

Pro mladší čtenáře moc pěkně napsaná knížka.

happy-smile
19.05.2021 4 z 5

Opět jedna z knížek, kde je válka popsána z pohledu dítěte, které z počátku nic netuší, a i když se přece jenom potom nějaké podrobnosti dozvídá, tak okolní dění chápe spíše jako dobrodružství. A ono je to tak možná dobře... Četlo se to velmi dobře a bylo mi líto, že knížka tak brzo skončila. Ještě bych ráda od této spisovatelky zkusila i něco jiného.

bublina84
02.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Dětsky naivní ale milé čtení, které čtenáře seznamuje s tématem nacistických čistek ve Francii během druhé světové války. Kniha pojednává o problémech Židů, Romů a psychicky nemocných osob. Hlavními postavami knihy jsou bratři Saša a Jacob, které jejich rodiče, kvůli židovskému původu, ukryjí v psychiatrické léčebně ve které pracuje jejich strýc. V léčebně potkávají dva Napoleony, Nefertiti, tygra, čajovou konvici atd. A také dvě romské děti - dvojčata. Kniha končí útěkem všech ohrožených do svobodné zóny.

NymphMaeve
07.07.2020 5 z 5

Opět dokonalé vyprávění. Tentokrát z období druhé světové války, což se dozvídáme až hluboko v příběhu. Nejprve se zdá, že jde o chudou rodinu, která má své problémy. Při pozdějším pohledu je však jasné, že se jedná o židovskou rodinu, které hrozí velké nebezpečí. Hlavní hrdina Saša je sice už velký a musí se starat o mladšího bratra, ale je to také ještě hravé dítě, které miluje hru na detektiva. Když na prázdninách pronikne do světa dospělých, plácá se mezi dětství a zodpovědností dospělého. Nakonec však všem ve svém okolí dokáže, že je to statečný hoch, který pro své blízké umí obětovat i svůj život. Některé věci nedávají smysl, protiřečí si, navíc se opakují - jak Saša neustále utíká za otcem, i když mu to mnohokrát všichni zakáží. A k tomu všemu se tam vyskytuje ještě mnoho pravopisných chyb - špatný rod, chybí písmenka, nesmyslná spojení (Ona si by si....). Je to škoda, protože kniha je jinak naprosto dokonalá, napínavá a strhující - jak pro děti, tak i dospělé. Lepší korekturu by si určitě zasloužila. Sice se mi 14-14 líbila více, ale tato jí obstojně šlape na paty.

Sandruš
14.06.2020 5 z 5

Čtivý a krásný příběh. Krátké kapitoly, takže knížku přečtete rychle. Téma druhé světové války, je zde velmi dobře zpracované, tak aby to i mladší čtenáři pochopili.
Doporučuji!

Aprilek
27.05.2020 5 z 5

Ze začátku jsem netušila, že kniha pojednává o druhé světové válce, ale mile mě to překvapilo. Jedná se o silný, zajímavý příběh, který mě možná nakopne k tomu, abych si přečetla další knihy o tomto období, které jsem kdysi tolik čítávala.