3x Fantomas

3x Fantomas https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26559/bmid_3x-fantomas-40f-26559.jpg 4 89 23

Fantomas série

>

Tři romány (Fantomas, Fiakr noci a Červená vosa) o géniovi zločinu a králi pařížského podsvětí, vyšly u nás v jednom svazku pod názvem 3x Fantomas. Tři staré, dobrodružné a nadmíru krvavé romány (v jedné knize) vás zavedou do Paříže počátku 20. století. Vydejte se do opuštěných temných uliček i na zalidněné bulváry. Vstupte do zchátralých starých domů i honosných zámeckých sídel. Navštivte nebezpečné krčmy i luxusní obchodní domy; umělecké galerie i špinavé brlohy "apačů". Pronikněte mezi galérku i horních 10 000. Projděte se tajemnými nočními zahradami nebo nahlédněte za zdi ostře střeženého vězení. Prostě a jednoduše... neváhejte. Nasedněte do Fiakru noci a ptejte se po Červené vose. A hlavně... bojte se Fantomase!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fantômas / Le Fiacre de Nuit / La guêpe Rouge , 1962


více info...

maryzka
maryzka
28.07.2023 1 z 5

Uf, uf konečně jsem ji dočetla. Přiznám se k tomu, že místy byla dost divoká, popsán temný noční pařížský život, slabé místo zločince zv. Fantomas, který má slabé místo v podobě milenky, dcery, mistrně maskuje, okrádá, dělá si legraci z komisaře Juva, bylo velmi zajímavé. Jenom trochu dlouhé

PREBURDA
PREBURDA
27.04.2023 1 z 5

Trápení s touto knihou po večerech, než jsem jí dočetla. Dlouho jsem nečetla, tak nicotnou knihu. Předpokládala jsem, že kniha bude úplně něco jiného, ale že, až tak....Možná, že kdyby byla napsána jako jasná souvislá sci-fi detektivka, měla by úspěch. Tři příběhy knihy, které na sebe nenavazují, mě tedy nenadchly. Přelouskat těch 622 stran bylo utrpení. Děkuji za, fantastické, francouzské, filmové, zpracování, na které se vždy ráda podívám, To se však o této knize říct nedá.


Čmeláček
Čmeláček
24.05.2022 5 z 5

Výborná kniha, taky dost temná. Čte se ale skvěle!

Kontryhelka
Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Nostalgické vzpomínky mám na tuto knihu, kterou jsem si koupila z mé první brigády. Velice jsem si jí oblíbila a četla několikrát. Je oproti filmu jiná, ale je to výborná detektivka, taková spíše průměrná, ale přesto čtivá.

ijcro
ijcro
27.10.2020 5 z 5

V příbězích umí autoři bravurně popsat pařížské podsvětí začátku dvacátého století a není to jenom hororový krvák. Fantomasovy zločiny jsou psychopaticky promyšlené, kruté (vraždění vitriolem, rukavice z kůže oběti, využití nejnovějších soudobých technických prostředků) a brutálně provedené. Detailní popis společenského bahna i života smetánky kontrastuje s motivací různých aktérů, Juva, Fandora (je vysvětleno, jak ke jménu přišel) či Helene, zde Fantomasovy dcery...

Za mě supr!

Film(y) si vzal(y) z příběhů jen jména a zločinnou osobnost, a posunul(y) ji do jiné doby. Fantomas z filmu je prostě jen zločinec konající zločiny, příchozí odnikud, a směřující nikam v rádoby humorných kulisách světa šedesátých let, stojící na brilantním hereckém výkonu Louise Germaina Davida de Funèse de Galarzay.

m_martina
m_martina
15.05.2020 5 z 5

Kniha je s filmy nesrovnatelná. Dobře se čte, je ale i dost brutální.

laura
laura
08.05.2020 5 z 5

Mrazivý, napínavý, napětím a zvraty nabitý příběh, který s filmovou podobou nemá vůbec nic společného - snad až na ten název.

Byla to dech beroucí, úžasná jízda, při které zapomenete dýchat a doufáte, doufáte...

Fantomas není jen bezduchá maska bez tváře, ale velmi inteligentní a nebezpečný muž, nesmiřitelný, krutý a nelítostný, muž, který uniká spravedlnosti, vysmívá se jí a páchá zločiny s čím dál větší troufalostí...

Četla jsem se zatajeným dechem, bála jsem se, mrazilo mě v kostech, ohlížela jsem se přes rameno a hltala stránku za stránkou. Za mě úžasný příběh plný nečekaných zvratů, plný naděje, lásky a nebezpečí, plný nástrah a věčného boje dobra se zlem, plný odvahy a víry...

Mě to neskutečně bavilo.

Atanone
Atanone
26.04.2018 5 z 5

Fantomas..aneb setkání po letech. Nutno říct,že ten časový rozdíl je hodně znát. Knihu jsem poprvé četla ,když mi bylo nějakých 16..nebo 17?. Pamatuji si,že mi připadala hrozně napínavá a bavila mě (na rozdíl od filmů o Fantomasovi,které fakt nemusím) Na druhé čtení s odstupem mi už sice nepřišla tak napínavá,ale bavila jsem se opět. Hvězdičky nechávám tak,jak jsou a děkuji 85098211,která mi knihu k mé veliké radosti věnovala .
A přidávám perličku:
„Sakra,vona zhebla. Hrome. Todle mi nikdá neudělala. Kam teď s ní?“

ChristineDaee
ChristineDaee
01.04.2018 4 z 5

Takže, ako tu bolo spomenuté, kniha má spoločné s filmom akurát mená. Juve aj Fantomas sú obaja veľmi inteligentní, vo výbornej fyzickej kondícii a neobyčajne krásni (ako je ustavične zdôrazňované). Fantomas má milenku, ktorej je schopný zniesť modré z neba a dcéru Helenu, ktorá pred ním vytrvalo uteká a tým mu spôsobuje veľkú bolesť. Kniha má miestami až mierne gotickú atmosféru - ,,noční fiakr'', ktorý sa používa na prevoz obetí vraždy, výroba kostier z neznámych mŕtvol, Fantomas prekvapí šľachtičnú v kúpeli, Fantomasovo vyčíňanie v obchodnom dome (z rozprašovača na voňavku strieka kyselina, v topánkach sú ukryté britvy...), Fantomasov pobyt vo väzení a jeho útek a viaceré brutálne vraždy - to sú zároveň najlepšie časti. Keď príde k logickej výstavbe deja, kniha často pokrivkáva, postavy konajú neprirodzene, najmä Fantomasovi známi z podsvetia sú často detinskí. za najslabšie pokladám ustavičné maskovanie postáv, vďaka ktorému majú všetky problémy príliš jednoduché riešenia. Knihu tvoria tri časti, medzi ktorými ich pomerne veľa chýba a ani posledná nie je konečná. Za najlepšiu považujem už spomenutý ,, Noční fiakr ''. Bolo by pekné mať aj film užšie vychádzajúci z tohto dielka.

85098211
85098211
11.03.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem četla už před více než dvaceti lety, hned po jejím vydání v roce 1991. A nyní jsem si ji vychutnala znovu - jako audioknihu. Musím předeslat, že filmy miluji a podle mého názoru patří k těm nejlepším s Louisem de Funésem. Jsou vynikající, ale kniha je opravdu úplně jiná. Pokud se ale s touto skutečností smíříte, potom vás čeká jedinečný čtenářský zážitek! Dozvíte se, jak se "zrodil" novinář Fandor, mnohem více prostoru než ve filmu zde dostane i lady Belthamová a hlavně ji poznáte z její temné stránky, zažijete i velká dobrodružství s Helenou, kterou byste, pokud znáte filmy, v knize asi jen těžko poznali. Plus také starý, známý Juve, který je moc sympatický, ale také lidsky omylný. A úplně na závěr musím samozřejmě zmínit Fantomase, který je zde doslova mistrem zločinu a také - a to hlavně - krutosti. U některých scén se vám možná bude dělat špatně, jako mě, ale i takový skutečný Fantomas je...

Atanone
Atanone
14.05.2017 5 z 5

Jé,jak já jsem se kdysi u téhle knížky krásně bála !! Byla tajemná a strašidelná a strašně napínavá.. a pak nesehnatelná. God bless e-books,naštěstí ji mám alespoň virtuálně a je na mém dlouhatánském seznamu knih,ke kterým bych se chtěla vrátit. Jestli se dožiju. Ne že bych byla až tak stará,ale ten seznam je zatraceně dlouhý.

HildegardaPivo
HildegardaPivo
04.05.2017

Tuto knihu jsem si vybral, protože Fantomas je má oblíbená postava, ale netušil jsem, že se tato kniha nebude podobat filmovému zpracování z 60. let. Po přečtení prvního dílu jsem byl opravdu nadšený, jak to autoři hezky zpracovali. Když přišlo na druhý díl v této knize byl bohužel jsem zklamaný, protože díl: Noční fiakr je v pořadí 9. a díly které byly mezi tím si člověk musí zřejmě domyslet. Ostatně jako díl: Červená vosa je v pořadí 19.

hetzerjoke
hetzerjoke
02.12.2016 3 z 5

Jedním slovem famózní. Fantomas naplnil a dokonce předčil moje očekávání a po všech 623 stránek mě nefalšovaně bavil. Juve jako geniální detektiv, hrdinný Fandor, tedy Charles Rambert, směšný Bouzzile, tajemná Lady Beltham, rozpolcená Helena a hlavně mistr hrůzy Fantomas, všichni do jednoho mě udivovali propracovanými dialogy a akčními scénami. A pro ty, kdo se těší na krvavou přestřelku, počkejte si na slova: "Kdo z koho Juve" Kdo z koho Fantomasi"

Ajrad1981
Ajrad1981
26.09.2016 4 z 5

Proč jsem si, proboha, vymyslela, že budu číst něco, co znám málem zpaměti? To byla první myšlenka, když jsem vzala knihu do ruky. Ale co to je? Takhle to přece nezačínalo! Na začátku je přece novinář Fandor unesen Fantomasem, protože si vycucal z prstu interview a udělal z Fantomase magora! Nebo se pletu? Já se na to snad budu muset podívat znova, taková skleróza!
Po pár stranách jsem pochopila, že moje paměť je v pořádku, že jen čtu něco úplně jiného, než jsem čekala. Že tady Fantomas má i civilní jméno, opravdu svoje, nejen jména lidí, za než se vydává. A Juve, žádný potřeštěný polda s dlouhým vedením, který vždy vše pochopí pět minut po dvanácté, ale policista, kterému to pálí. A na konci prvního dílu se objevuje i Fandor, byť už jsem ho tam ani neočekávala.
Druhý díl hned od začátku jaksi nenavazoval na konec toho prvního, což mě přinutilo hledat a zjistit, že se vůbec nejedná o díl druhý. Ale to nevadilo, to, co chybělo, bylo vysvětleno, aspoň natolik, že se člověk mohl zorientovat. A poněkud překvapení, doteď jsem netušila, že Fantomas má dceru.
Ve třetí části jsem se taky musela trochu srovnat s tím, že neznám předchozí díly, ale i tady to šlo. Fantomas ve vězení ovšem znamenal pro děj tak trochu útlum, napínavé to sice bylo, ale bez zloducha to nemělo šťávu. Naštěstí pro děj se tam moc dlouho neohřál. Konec je otevřený a to mě děsně štve. Chci vědět, jak to bylo dál! Fantomase asi nezabili, když následují další díly série, ale tahle otázka mě jaksi teď momentálně vůbec nezajímá. Zajímá mě Fandor! Bohužel tohle byl nejspíš poslední díl, který byl přeložen do češtiny, a ve francouzštině si opravdu nepočtu. Chjo.

A nejúžasnější části už dříve popsal Apache, já bych se jen opakovala.

Ryrok
Ryrok
13.08.2016

Dobré, vždy mě rozesměje Fantomas

Rup
Rup
04.08.2016 3 z 5

Odvážní chlapíci tihle Souvestre a Allain - leč ve své době. Škoda, že ze svého detektiva udělali úplného pitomce. Asi jsem poněkud náročnější, avšak, i přes zohlednění žánru a doby vzniku a při zamhouření obou očí nad bezbřehou naivitou dílka (dílek), nemohu dát víc než tři hvězdy. Navíc mě nesmírně iritovalo neuvěřitelné množství, alespoň v českém překladu, zbytečných až nesmyslně použitých výpustek (trojteček) a nemožná čeština vůbec.

ber-tram
ber-tram
21.01.2016 4 z 5

Každý měsíc, přátelé, každý měsíc přivedla dvojice novinářů na svět nové regulérní dobrodružství génia zločinu. Od února 1911 do září 1913 celkem 32 knih! Podle toho to taky vypadá, namítnou zasmrádlí pseudointelektuálové. Jistě, práce kvapná bývá obvykle málo platná, ovšem v případě této série nutno smeknout před disciplínou a pohotovostí, s jakou autoři vymýšleli fikané zápletky, komponovali svižné dialogy, budovali napětí a vykreslovali atmosféru temné Paříže. A kdo si neoblíbí somráka Bouzilla, je totální nelida! Škoda, že do češtiny byla převedena sotva třetina jejich díla, většina za první republiky, přičemž se pochopitelně dnes jedná o starožitnosti. V edici 3x, která si mě podmanila mimo jiné slangovým výrazivem, se objevil příběh první, devátý a devatenáctý. 46-48/11

eraserhead
eraserhead
14.08.2015 1 z 5

Tak tohle bylo utrpení mladého (a krásného) eraserheada. Já jsem samozřejmě věděl, že je to něco úplně jiného, než francouzské komedie nebo Fantomas z Arabely, dokonce jsem o to byl natěšenější, ale nakonec se to stalo jednou z nejhroších knih poslední doby, co jsem četl. Už pro ten naivně dětinský styl, s doslovným vysvětlováním, jakoby cílovkou byli děti základní školou povinné. Nejvíce mě iritovalo, jak postavy pořád mluvily samy se sebou. Jakoby trpěly stařecko-dementní samomluvou. Věci, které by měly být řečeny normálně v ději, si říkaly sami sobě. Pořád a neustále. A ty směšné, až cimrmanovské zvraty, pořád se někdo maskoval a odmaskovával, mrtví ožívali, nebyli mrtví, prakticky nikdo nebyl tím, kým se zdál. A nakonec i ten tolik obávaný Fantomas byl jen suchým obyčejným týpkem, o kterém nás kniha neustále musela ubezpečovat jak je hrozný, nedostižný a zlý. Vlastně jediné, co mě na té knize zaujalo bylo, jak byla (řekl bych, že na svou dobu i žánr) drsná a tvrdá, že si nebrala s mrtvými servítky. Obrovské zklamání.

Langosh
Langosh
18.10.2014 4 z 5

Jsem zvyklý na filmové verze Fantomase, tahle knižní je úplně jiná. Asi toho autoři napsali více, protože jako by mezi jednotlivými díly chybělo další dílo. Ve třetím díle Červená vosa najednou vystupují Dick a Sarah Gordonová, no kde se vzali? Žádný popis o těchto postavých. Mám pak ještě knihu Fantomas kontra Juve, tam o nich nic není, ani o Heleně a ta se najednou v tom druhém díle objevila a že prý se s Fandorem milují. Ale tak to tolik nevadí. Bavil jsem se a četlo se to dobře, první díl Fantomas jsem přečetl během pár dní, jak se to výborně četlo. Výborná vedlejší postava Bouzille, ten byl snad všude :D

Sadako
Sadako
30.09.2014 4 z 5

Úžasný krvák, ryzí brak se (na dobu sepsání rozhodně) znamenitým tempem a nebývalou odvahou rozmáchle a přitom svižně popsat kdejakou důmyslnou smrt či kličku, kterou uniká tu Fantomas zpod ostří guillotiny, tu Fandor či Juve z jeho smrtících pastí. Vzhledem k faktu, že P. Souvestre a M. Allain napsali mezi lety 1911 a 1913 32! příběhů o Fantomasovi a zde se objevují ty s pořadovými číslem 1, 9 a 19, mohou se některé skutečnosti, např. Fandorův vztah s Helenou, jevit jako blesk z čistého nebe, nicméně předpokládám, že nějaký počátek a vývoj se vyskytuje v těch dílech, které jsem neměla možnost číst. Na výběr těchto tří vyprávění si ovšem vůbec nestěžuji, jednokaždné z nich stojí za přečtení a pohromadě (zejména v případě návaznosti Fiakru a Vosy) drží sice s výhradami, ale i přesto docela fungují.

Štítky knihy

francouzská literatura detektivky 3x Fantomas

Autoři knihy

Pierre Souvestre
francouzská, 1874 - 1914
Marcel Allain
francouzská, 1885 - 1969

Kniha 3x Fantomas je v

Právě čtených6x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce148x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x