3x C.k. policejní komisař Pobuda

3x C.k. policejní komisař Pobuda https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297765/mid_3x-c-k-policejni-komisar-pobuda-JQj-297765.jpg 3 8 4

Komisař Pobuda série

< 3. díl >

C. k. policejní komisař FRANTIŠEK XAVER POBUDA /1827 – 1914/ jako policejní komisař sedmého pražského obvodu Holešovice bdí nad pořádkem a klidem ve své čtvrti. Rodnou čtvrť nezapře, i když musí mnohdy bojovat s rakousko-uherskou byrokracií. Je povinován svému císaři Jeho apoštolskému veličenstvu Františku Josefu I., kterého ctí. Rok 1898 nebyl zrovna tím nešťastnějším. V jeho čtvrti se staly hned tři hrdelní zločiny. Zpočátku roku se udál zločin který by se dal pojmenovat jako Případ amerikánské nevěsty. Poté řešil Případ administrátora daně potravní a po něm přišel snad nejsmutnější z nich – Případ ze sadů korunního prince Rudolfa. Policejní komisař Pobuda dokázal všechny tři případy objasnit, pachatele zatknout, usvědčit a předat velectěnému c. k. trestnímu soudu v Praze. Nebyl na všechnu práci sám. Má dva spolupracovníky – důsledného policejního koncipistu Nebeského a vynalézavého policejního praktikanta Rybičku. A musí po pravdě říci, že bez jejich pomoci by všechny úkoly komisař asi stěží zvládl. JIŘÍ SLAVÍČEK pochází z pražské sedmé čtvrti, Holešovice-Letná. Kromě knih pro děti a ostatní beletrie píše i detektivky. Oblíbil si autentickou postavu skutečně žijícího policejního komisaře F. X. Pobudy působící na konci 19.století v jeho rodných Holešovicích. V roce 2014 ho poprvé představil v knize „Případy c.k. policejního komisaře Pobudy“, kde řeší případy které se udály v sedmé pražské čtvrti v roce 1891, v době konání Jubilejní zemské výstavy. V roce 2015 v knize „Zločin v lázních Karlsbad“ pak komisař Pobuda řeší složitý případ, který se udál během jeho pobytu v lázních v Karlových Varech. V této nové knize 3 x C. k. policejní komisař Pobuda se komisař opět vrací do své rodné čtvrti.... celý text

Přidat komentář

ivoiro
10.11.2017 4 z 5

Z mé strany šlo o velice příjemné čtení. Líbil se mi i styl, jakým je kniha psaná.

maryzka
20.08.2017 2 z 5

Kniha mi připomínala ,, Markovu" knihu ,,Hříšní lidé města pražského. Ovšem děj se odehrával v 19. století, ale mám i výhrady a souhlasím s předchozími komentáři. Rozvláčný děj, popis pražské čtvrti ve které komisař Pobuda působil občas i přeskakovaní jiného děje. Jinak se mi líbil docela popis komisaře Olivy. Moc dobrácky tam vykreslen nebyl. Spíš bych řekla, že spíš než, aby se bavil obyčejnými lumpy, rád proháněl zločince typu ,, odpůrce státu"


Joklík8
12.03.2017 3 z 5

Zcela souhlasím s předchozím komentářem. Některé pasáže se v jednotlivých příbězích opakovaly, místy byly zbytečné popisy, které zpomalovaly děj. Na knize se mi líbila její dobovost, velké množství tehdejších reálií, včetně jmen mnoha tehdy žijících postav. A že se dle obsahu a historických zmínek neodehrává děj knihy v avizovaném roce 1898, ale asi v roce 1893 je již jen výtka fanatického pseudohistorika... :-) I přes všechny výhrady se komisař Pobuda pomalu stává mou oblíbenou postavou.

Ulala
07.08.2016 2 z 5

Námět dobrý, historie pražských událostí - také v pořádku. Jenže....tolik chyb gramatických, opakování jednotlivých sekvencí a dalších nepřesností. Kdyby editor vykonal svou práci alespoň průměrně mohla to být dobrá kniha. Za námět a popis některých pražských událostí dávám dvě hvězdičky.

Kniha 3x C.k. policejní komisař Pobuda je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x