30 případů majora Zemana

30 případů majora Zemana https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224989/bmid_30-pripadu-majora-zemana-cdS-224989.jpg 3 31 8

Seriál, který vzbuzoval emoce, když ho jeho tvůrci psali, vzbuzoval emoce při realizaci, prvním promítání a dokonce byl na nějaký čas odsunut do trezoru. Jeho hlavní představitel zažil nevídanou vlnu popularity, stejně jako odsouzení. Osud legendárního a zároveň i silně kontroverzního seriálu Třicet případů majora Zemana v sobě skrývá strhující příběh minulosti, se kterou se naše společnost dlouho vyrovnával. I když po roce 1989 byl seriál několik let u ledu, tak jeho opětovné uvedení vzbudilo nevídané emoce a vášně. V takové míře se to zatím nepodařilo žádnému z Československých seriálů nebo filmů. Kromě kontroverzních reakcí ale seriál získal i řadu ocenění i prvenství a dodnes má své věrné fanoušky. O jeho oblibě mezi diváckým publikem svědčí mnohdy rekordní sledovanost uváděných dílů a v neposlední řadě i stálý okruh příznivců. Major Zeman zanechal na naší společnosti výraznou stopu a není nic poutavějšího, než si přečíst, jak toto celospolečenské stigma vznikalo a jaký byl jeho osud od prvních úvah o natočení seriálu i příslušníkovi tehdejšího Sboru národní bezpečnosti až po současnosti. Málem 500 stránkovou výpravnou knihu Třicet případů majora Zemana doplňují stovky fotografií z natáčení i z jeho zákulisí z nichž je většina zveřejněna úplně poprvé. Třicet případů majora Zemana je třetí z řady exkluzivních knih Edice Omega, která přináší příběhy našich populárních filmů a seriálů.... celý text

Přidat komentář

Denny456
15.01.2023 3 z 5

Pro fanoušky povinnost, jinak trochu zbytečně moc stránek. Je tam hodně vaty a občas se věci opakují. Ale fanoušci budou mít radost.

Canniosh
28.11.2021 2 z 5

Pro fanoušky seriálu povinnost, ale na druhou stranu se v ní nic moc nového člověk nedozví. Určitě nejatraktivnější částí jsou okolnosti natáčení seriálu plus interview, zbytek je pak možné sehnat kdekoliv na internetu (představení herců apod.). Vůbec mě nebavilo sáhodlouhé představování jednotlivých dílů, to si autoři mohli odpustit; možná krátká anotace by měla být obsažena, ale tyto předlouhé popisy jsem prostě přeskočil. Jsem určitě rád, že kniha vznikla, a že je ozdobou mé knihovny, ale vracet se k ní určitě nijak nebudu, raději si zapnu jakýkoliv díl seriálu.


Disease
17.09.2021 3 z 5

Kniha je nabitá informacemi, jen by se nemusely opakovat slovo od slova v další kapitole, případně v dalším odstavci. Právě tohle a odfláknutá redakční práce (některé věty měly opravdu velmi pozoruhodnou stavbu) mi nedovoluje dát víc než průměr.

Kontryhelka
17.01.2021 5 z 5

Za mně proč ne? Každému se líbí něco jiného a komu se to nelíbí, ať knihu nečte a na film se nedívá. Rodičům se to líbilo a ve své době na seriál koukala většina národa. Také mně se líbil a seriál byl poplatný době.

Monika1717
13.08.2020 4 z 5

Knihu jsem koupila rodičům, kterým se seriál moc líbil a na jeho opakování se vždy rádi podívají. Byli spokojeni.

Pavelpi
13.01.2018 5 z 5

Souhlasím s tím,že se některé pasáže v knize opakují,ale na druhou stranu musím hodnotit knihu jako velmi objektivní.Autora si považuji hlavně proto,že nenadržuje vůbec nikomu,což není v dnešní době moc obvyklé.Celkově se mi kniha líbila a tak jsem dal plný počet bodů.

sulcv
16.03.2016 3 z 5

Kniha je myšlena celkem dobře. Je zde popis jak vznikal seriál, stručné životopisy hlavních hrdinů a zajímavosti z natáčení. Bohužel některé pasáže se několikrát opakují slovo od slova, což knížku dělá velmi nudnou.

callahanh
04.10.2015 3 z 5

Pro zaryté fanoušky seriálu, kteří toho o něm hodně vědí, tahle kniha určitě není, protože samotnému natáčení, přípravám a různým okolnostem vzniku je věnována pouze třetina rozsahu a nic až tak zásadního se v ní pravděpodobně nedozvíme. Nejpřínosnější pasáží tak je určitě rozhovor s původním scenáristou, který prozradí, že mnoho dílů mělo vypadat zcela jinak, nicméně dobový diktát byl silnější a od některých záměrů se muselo ustoupit. Zbytek už je pak portréty nejdůležitějších herců a tvůrců, které jsou sice přehledné a v rámci možností stručné, se samotným seriálem ale moc nesouvisí. Je škoda, že výsledek je spíš takovým kompilátem z několika zdrojů, v němž se navíc nepříjemně dublují některé informace a v některých věcech je zbytečně subjektivní (na některých hercích nenechá autor nit suchou, jiným naopak ledasco promine), protože by se určitě dalo z tohoto tématu vytěžit víc a ty, kteří se chtějí o seriálu něco více dozvědět, asi zklame. Na jedno přečtení je to bez problémů, důvod vracet se k této knize ale asi většina čtenářů mít nebude.
PS: Překvapilo mě, s jakými gramatickými chybami je schopna Omega vypustit do světa literární dílo a prodávat ho za nemalý peníz. 60%