24 hodin ve Starověké knize dějin série
< 2. díl >24 hodin ve starověkém Egyptě: jeden den v životě lidí: od rybáře po faraona
Komentáře knihy 24 hodin ve starověkém Egyptě: jeden den v životě lidí: od rybáře po faraona
Za mě zajímavá kniha, která ukazuje každodenní život ve starém Egyptě ( od porodní báby, balzamovače, rybáře, hrnčíře, kněze, šperkaře, lékaře, vykradače hrobů, profesionální plačku až po krále)... přečteno během pár hodin...
Nebylo to zlé, ale úplně nadšen z toho taky nejsem. Vnímám to tak trochu jako pohádkové čtení. Oni se tam totiž vlastně všichni měli dobře, nikdo extra netrpěl, i otroci byli docela v pohodě.
Líbily se mi vsuvky.
O velkých faraonech, pyramidách a posmrtném životu už bylo napsáno mnoho literatury faktu, ale o každodenním životě obyčejných Egypťanů toho mnoho nevyšlo. Samozřejmě je to dáno tím, že dochované texty vypráví hlavně o činech vládců a bohů. Autor proto využívá fiktivní postavy k vylíčení toho, co je známo o tehdejších lidech s různými povoláními. V některých kapitolách přímo srší vtipem, opilá tanečnice nebo syrský dozorce mě opravdu pobavili. V knize je také plno zajímavostí, například že staří Egypťané znali železo, i když ho neuměli vyrobit. Vše ostatní už je napsáno v komentářích níže.
Skvělá kniha, která čtenáři přiblíží běžný život lidí ve starověkém Egyptě. Kniha je rozdělená na 24 kapitol (hodin), a každá kapitola se věnuje jinému povolání. Informace z historie jsou v této knize podané formou příběhů jednotlivých postav v jednotlivých zaměstnáních. To dělá knihu opravdu čtivou. Čtenář se dozví nejen informace o povoláních, ale i o tradicích, zvycích a stylu života. Každá kapitola je navíc doplněná o ilustrace a zajímavosti.
Velmi srozumitelnou a poutavou formou podány informace o běžném životě různých vrstev obyvatelstva (kněží, řemeslníků,...) získané z vykopávek a písemných pramenů a podané formou příběhů. Každý hodina dne je věnována jednomu povolání (zlatník, rybář písař,...), jedné osobě, jejímu životu, pohledu na svou práci.
Oceňuji přidané informace z oblasti mytologie, krásné ilustrace.
Přečteto jedním dechem. Super. Určitě si přečtu i další díly této série.
Táto kniha sa ku mne dostala naozaj len úplnou náhodou, prečítal som si hneď nejaké recenzie a následne aj objednal. Bol to viac menej výstrel na slepo, ale o to viac som bol bol potešený. Tak jednoducho, ale pri tom detailne prepracovaná kniha zo života ľudí v starobylom Egypte, kde sa človek toho dozvie naozaj dosť, nesmie ostať zabudnutá. Nie je to ani román, ani výsostne náučná kniha, preto pre každého bežného čitateľa bude dobre čitateľná. Dávam plnú palbu bodov, za celkové spracovanie, obsah, obálku a všetky tie informácie, ktoré som sa tam dozvedel.
Je to skutočne neobyčajný spôsob spracovania knihy. Musím povedať, že ma to naozaj oslovilo. Kniha je písaná prehľadne, jednoducho a hlavne pútavo.
Rovnako ako pri jej sesterskej knihe 24 hodín v starovekom Ríme, je rozdelená na 24 kapitol. Z toho každá jedna reprezentuje jednu hodinu strávenú s inou osobou z inej spoločenskej a ekonomickej vrstvy. Pri čítaní sa dokážete do každej postavy vcítiť a pochopiť jej pocity, trápenia a radosti. V knihe sa okrem toho môžte dozvedieť rôzne fakty o egyptských tradíciách alebo povolaniach, ktoré sú rozmiestnené v rámčekoch, ktoré sú v každej kapitole. Knihu teda hodnotím veľmi pozitívne.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Donald P. Ryan také napsal(a)
| 2024 | 24 hodin ve starověkém Egyptě: jeden den v životě lidí: od rybáře po faraona |
| 2023 | Rok života v starovekom Egypte: Skutočný život ľudí, ktorí tam žili |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

24 hodin ve starověkém Egyptě: jeden den v životě lidí: od rybáře po faraona
Je to sice psané čtivou formou, ale až na poučné vsuvky je to děsná nuda. Minimum ilustrací. Připadal jsem si, že čtu knížku pro děti. Chtělo by to víc podrobně a detailně rozepsat jednotlivé profese.