21 detektivů

21 detektivů https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93711/21-detektivu-93711.jpg 4 61 12

Tato kniha není jen sbírkou detektivních povídek, určených pro milovníky detektivek. Je průřezem tvorby zakladatelů žánru jako takového. Čtenář se má možnost seznámit se skutečnými legendami: Sherlockem Holmesem A. C. Doyla, otcem Brownem G. K. Chestertona, dr. Thorndykem A. C. Freemana, insp. Frenchem F. W. Croftse, prof. Dusenem J. Futrella a dalšími. Zlatý věk klasické detektivky zahrnuje období 1880–1930, tehdy se stanovovala pravidla žánru, byl založen anglický „Detection Club“ a detektivní povídka byla logickou šarádou psanou s laskavým nadhledem.... celý text

Přidat komentář

heavy66
18.04.2024 5 z 5

Jedenadvacet detektivů stvořených jedenadvaceti klasiky detektivního žánru. Některé povídky jsou staré sto let i více let, přesto se jedná o čtivé a napínavé kousky. Přečtěte si Záhadu rudých rtů, Podezření nebo Vraždu v neexistujícím pokoji .... jedenadvacet důkazů, že žádný zločin nezůstane bez trestu!

Bulba
26.01.2024 5 z 5

Knihu jsem četl asi před 40 lety, kupodivu pointy několika příběhů jsem si pamatoval. Výborně sestavený výběr.


MM_Master
29.11.2023 5 z 5

Perfektne zostavená kolekcia klasických detektívnych poviedok. Dvadsať jeden poviedok, dvadsať jeden detektívov.

Lusa
11.01.2021 5 z 5

Kdy jindy číst 21 detektivů, než v roce 21. Ne určitě jsem to takhle neplánovala, ale knížka se mi hodila do výzvy, tak jsem po ní šahla. Anatologie hodnotím pozitivně, je jasné, že to jsou starší detektivky, je to úplně něco jiného, než vychází dneska, ale i když jsem znala jenom 4 detektivy, byla celá anagologie pro mě zajímavá a dobře se četla.

TomHr
24.03.2020 5 z 5

Výborná antologie, skutečně průřez detektivního žánru, ukázka všeho, co má správná detektivka mít - kniha má až skoro vzdělávací funkci. Nejedná se přitom o sbírku klišé, jednotlivý autoři zpracovávají látku hodně rozdílně. Nemůžu říci o všech zastoupených detektivech, že by mi přirostli k srdci, ale celkově se jedná o knížku osvěžující v době thrillerové.

kapr
07.02.2020 3 z 5

Nemám ještě dočteno. Této knihy si vážím jako zdroje podnětů o kterých jsem do té doby nevěděl. Bohužel ale obsahuje i mnohé autory všeobecně známé a proslavené.
Potěšila mne informace o rozsáhlé Chestertnově sérii s mým oblíbeným páterem Brownem v hlavní roli. Jednu z těchto knížek někde mám, ale o ostatních povídkách jsem doposud nikdy neslyšel. Pokud jsem se s nimi setkal ve formě například seriálu, pokládal jsem je za výsledek nezávislé tvorby na motivy původní sbírky.
Prozatím dávám 3,4 - tedy ***. Konečné hodnocení odhaduji mezi třemi a čtyřmi, ta čtyřka, pokud na ní dojde, bude tak trošku i za zásluhy.
-
20200214
Přidávám na ****. Dočítám. Díky za tuto sestavu. Jen bych uvítal více těch málo známých. Ještě mi zbývají asi dvě povídky. Pak to uzavřu.

Koka
12.07.2019 5 z 5

Skvělé, opravdu skvělé. Zastoupení autorů a jejich mini-profily, výběr zastoupených povídek a zasvěcená předmluva Vladimíra Outraty o žánru, který v době vydání této knihy bylo ještě zapotřebí hájit, doslova bojovat za jeho rovnoprávnost a nárok na život, dělají z této knihy povinný slabikář pro každého správného, poučeného čtenáře detektivek.

MortRainey
26.07.2018 5 z 5

KMŽ - moje první seznámení s detektivním světem vč. Sherlocka Holmese - správný dárek od maminky, velké fanynky všech knih od Baker Street přes Maigretovu Paříž až po Dempsey a Makepeacovou!;-)

metrolog
19.07.2018 5 z 5

Výborná sbírka detektivních povídek, včetně představení jednotlivých autorů. Nicméně zdá se mi, že Eva Outratová A. Christie ve velké oblibě zrovna neměla :-)

LideCtete
07.03.2017 5 z 5

Zdařilý výběr a skvělý překlad - dva základní kameny dobré antologie. Moji favorité: Podezření (Dorothy L. Sayers), Čajový lístek (Robert Eustace & Edgar Jepson), Náhoda mstí (Anthony Berkeley), Lacrimae rerum (Edmund Crispin). U některých povídek ani nevnímáte, že jim bude bezmála 80 let, tak jsou moderní.

qydko
05.07.2016 5 z 5

Jsem nadšenou ctitelkou klasických detektivek, tak mě tento výběr nemohl zklamat. Na léto značka ideál.
A to, že vrahem je Harry Potter bylo jen úsměvnou třešničkou na dortu :)

HTO
18.08.2012 5 z 5

(SPOILER) Vrah je Harry Potter.

Myslíte, že by vás nebavily detektivky? Nebo chcete někoho přesvědčit o tom, že i detektivky se dají číst, ba že jsou výtečné? Zkuste tuto knihu. Jedna z nejlepších antologií (na žánr nehledě), které jsem kdy četl. Dokonce tak dobrá, že jsem díky ní sáhl po několika detektivních románech. – – Připodotknutí po pár týdnech: laskavostí nightlybirdovou jsem objevil antologii 15 pátračů, kde se v Ediční poznámce píše: „Pokusme se tedy vymezit záměr antologie a kritéria výběru alespoň na základě Zábranova edičního návrhu. V roce 1967 a znovu v roce 1970 vydal Odeon průkopnickou antologii anglické a americké detektivní povídky, sestavenou manželi Outratovými a nazvanou Jedenadvacet detektivů. Jan Zábrana měl v úmyslu na tuto antologii navázat — a to i volnou parafrázi jejího názvu — a vytvořit k ní jakousi analogii.“ –

Skvěle poskládaná a úvody opatřená knížka, která vám mnohdy představí nečekané nebo neznámé texty, což vidím jako její největší přínos. Je jasné, že povídka se Sherlockem Holmesem bude vynikající, ale třeba takový Edgar Wallace, kterého jsem měl poněkud paušálně zapsaného jako autora ne moc povedených napínáků, ten mě skutečně báječně překvapil. Nebo mně dříve zcela neznámá (ač tak slavná) „Náhoda mstí" s jedním z nejsympatičtějších detektivů, o nichž jsem kdy četl, Rogerem Sheringhamem. Text od pátera Knoxe, který mi jej konečně představil i jinak než jako teoretika. Povídka Margery Allinghamové inspirovaná větou zaslechnutou ve vlaku „Ty hodinky byste si měl dát vyfotografovat." Ellery Queen, jehož povídku jsem použil do první věty – uznáte, že to je neodolatelné, není-liž pravda? Vzorně přeloženo. Doporučeno všemi deseti. Vlastně jednadvaceti.