2012 - Mayové, jejich civilizace a zánik světa

2012 - Mayové, jejich civilizace a zánik světa https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114113/2012-mayove-jejich-civilizace-a-zanik-sveta-114113.jpg 4 18 6

Cestovatel, etnolog a spisovatel Miloslav Stingl se v této knize vydává za tajemstvím indiánských měst a indiánských pyramid. Představuje jejich civilizaci jako nesmírně vyspělou, což platí zejména o Mayích, jimž věnuje nejvíce pozornosti, neboť je považuje za nejpozoruhodnější a nejinteligentnější z kultur předkolumbovské Ameriky. Čtení o Mayích je velmi aktuální, neboť na 21. 12. 2012 předpověděli zánik světa...... celý text

Přidat komentář

Marcela52
03.06.2022 5 z 5

Známý cestovatel a etnograf, který se celý život věnoval životu Indiánů, v této knize velmi poutavě přiblížil jednu z nejstarších indiánských civilizací. Vydal se několikrát po stopách Mayů do Jižní Ameriky, a při svých objevných cestách si zároveň kladl otázku, proč Mayové už před tisíci lety předpověděli, že 21. 12. 2012 dojde k obrovské katastrofě, která zničí celý svět. Kniha vyšla už v roce 2010 a Mayské proroctví se nenaplnilo, ale všichni jsme svědky toho, že velkých přírodních katastrof přibývá. Tato kniha je pro tedy nás určitým varováním před bezohledným drancováním Země a také připomínkou toho, abychom se zajímali o historii i zdánlivě zaniklých civilizací.

Elprofesor
05.03.2021 4 z 5

Asi jsem dal o jednu hvězdičku méně kvůli lehce zavádějícímu názvu knihy - moc se to okolo kalendare a roku 2012 netočí.


ijcro
29.10.2019 3 z 5

Kniha se svezla na zájmu o Maye kolem hypotetického roku konce jejich kalendáře. Ale je to zajímavé čtení, i když místy rozvleklé.

gad
17.03.2018 5 z 5

Tato kniha je spíše průvodcem po pozůstatcích mayské kultury v Americe, ale jsou zde i napínavé pasáže, jež se většinou týkají objevování nových vykopávek. Dokonce jsem zde nalezl zmínku o opeřeném toltéckém božstvu, které hraje důležitou úlohu v nedávno přečtené knize Kolibřík. Závěr knihy je pak úzce specializovaný a je určen odborníkům na stavitelství, neboť popisuje jednotlivé stavební směry v různých oblastech obývaných Mayi. Kniha je doplněna sadou fotografií, na kterých si můžeme uvědomit vyspělost této dávné civilizace. Stavby a stavební prvky jsou monumentální a manipulace s nimi musela představovat nadlidský výkon. Navíc tato kultura neznala kolo, pouze válec, kterým upravovali dávnověcí cestáři své silnice propojující jednotlivá centra. Nám dnes nezbývá než smeknout a vzdát úctu tomuto moudrému národu.

Mefistoteles
02.11.2017 3 z 5

Lehké seznámení s historií archeologických nálezů a popsání "současného" obrazu Mayských památek

Ajaxx1
24.01.2015 4 z 5

Četla jsem jí kvůli konci světa, který jak jinak....nenastal. Bohužel tam toho opravdu moc není o zániku, myslím že 3 věty. Musím ale přiznat, že jsem o této kultuře vůbec nic nevěděla. Po přečtení sice ještě nejsem znalec, ale už vím, že se na indiánské pyramidy musím jednou jet podívat. Dočíst se o obětech vržených do cenote, jak opouštěli svoje města a jak postavili dálnici, která byla naprosto rovná a nevynalezli kolo...sice mi to trochu trvalo, protože to nebylo občas moc záživné, ale jsem ráda, že jsem knihu četla.