200 let Všeobecného občanského zákoníku

200 let Všeobecného občanského zákoníku https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440649/bmid_200-let-vseobecneho-obcanskeho-zako-Uv4-440649.jpg 5 1 1

Vloni uplynulo 200 let od vydání Všeobecného občanského zákoníku z roku 1811, který je spolu s francouzským Code civil nejstarší kodifikací v evropském právním prostoru. Stal se předpokladem vzniku občanské společnosti, sjednotil právní úpravu v jednotlivých zemích habsburské monarchie, odstranil obyčejové právo a jeho hodnoty jsou dodnes platné. Cílem této rozsáhlé knihy je důkladné poznání a historických a občanskoprávních souvislostí soukromoprávních institutů upravených Všeobecným občanským zákoníkem. Pod vedením profesora Jana Dvořáka a profesora Karla Malého se sešel pestrý autorský kolektiv právníků a právních historiků. Výsledky jejich bádání budou inspirující i pro zpracování komentářů a učebnic týkajících se nového občanského zákoníku.... celý text

Přidat komentář

1amu
24.08.2020 5 z 5

Málokterý pedagog dovedl nám (kdysi nedoukům) vysvětlit dějiny českého státu a práva, jako autor této vzácné publikace, která bohužel (v mém případě) byla vydána pozdě.
Patřil jsem mezi ty studenty, kteří občanské právo kdysi hluboce podcenili, respektive jeho základ Občanský zákoník.
Doteď si pamatuji jak nám autor, tehdy ještě pouze docent Malý vysvětloval jak tato norma (pro obyčejného smrtelníka základní pro jeho další život) byla od dob Rakouska-Uherska normou norem a byla zlikvidována socialistickým právním řádem až v roce 1964 .Tak dlouho vydržela při životě- neuvěřitelných dalších 16 let po t.zv. Vítězném únoru 1948. Tak byla precizní. I o tom je tato vzácná publikace.
Ale zpět k JUDr.K.Malému. V letech 1990 až 1994 zastával funkci prorektora Univerzity Karlovy. Od 1. února 1994 se stal na dvě funkční období (do roku 1999) 505. rektorem Univerzity Karlovy.
Považuji si, že jsem byl u nezapomenutelných přednášek autora, ale zároveň i toho, že mne na první pokus vyhodil. Nebylo nás málo. Bohudík jsme byli poučeni, že u doc.Malého se musí makat !