1984

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29448/bmid_1984-IuR-29448.jpg 5 11642 1617

Winston Smith žije v Oceánii, jedné ze tří velmocí, které existují v Orwellově antiutopickém světě. V této zemi vládne svou neomezenou mocí Strana, v jejímž čele stojí (snad) imaginární postava Velkého bratra. Velký bratr tě sleduje! Heslo, které občané Oceánie spatřují mnohokrát denně na plakátech s údajnou podobiznou Velkého bratra v nadživotní velikosti. Ve Winstonově bytě, stejně jako v bytech ostatních členů Strany a na veřejných prostranstvích, jsou umístěny obrazovky, které nepřetržitě sledují veškeré dění ve svém dosahu. Záznamy obrazovek sledují příslušníci Ideopolicie, kteří se snaží odhalit jakýkoliv zločin proti Straně (ideozločin). Jedinými občany, kteří nejsou tak důsledně sledování, zůstávájí dělníci – proléti. Jejich životní podmínky jsou ale tak bídné, že opravdu nemají myšlenky na nějaký ideozločin. Navíc jsou dokonale ovládáni stranickou propagandou a slepě věří smyšleným úspěchům, které se dozví z obrazovky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Přidat komentář

dia.riedl
13.05.2017 4 z 5

Mé hodnocení bude obsahovat SPOILERY
Wau, tak takovou jízdu jsem teda nečekala! Začátek ubíhal pomaleji, možná kvůli množství stranických pojmů, a navíc to vše bylo tak děsivé, především Dvě minuty nenávisti a všudypřítomné obrazovky. S příchodem Julie už jen čekáte na ten okamžik, kdy se vše zhroutí a dopadnou je. A potom je to teda jízda! Konec mi přišel stejně melancholický jako v O myších a lidech, víte, že se to stane, že se to musí stát, ale hrozně si přejete, aby se to nestalo.
Nic podobného jsem zatím nečetla, kniha mě vážně dostala!

Jíťa512
09.05.2017 4 z 5

Stále aktuální příběh, na který čtenář rozhodně nezapomene. Měl snad autor schopnost vidět do budoucnosti?


kajka.w
08.05.2017 5 z 5

Neuvěřitelně nadčasová kniha. Zahlídla jsem ji v levných knihách a vzpomněla si, že jsme se kdysi o ní něco učili. Po prvních pár stránkách jsem se nedokázala odtrhnout. Mám ji již několikrát přečtenou a nikdy mě nepřestane udivovat, jak to autor už tenkrát dokázal tak geniálně napsat. Konec je šíleně depresivní a vzpamtování se z něj mi trvalo několik dní. Nicméně doporučuju jako jednu z nejlepších knih, které kdy spatřily světlo světa a rozhodně by si ji neměl nechat ujít žádný knihomol.

iampatrik
02.05.2017 3 z 5

Musím potvrdit mnohokrát omývanou skutečnost, že kniha je až mrazivě nadčasová a depresivní. Co se však týká čtivosti a děje je 1984 přechválená kniha, jejíž příběh (zápletka) je poměrně nudně a plytce podaný, s pasážemi, které se opakují v "bledě modrém".

Sanycob
30.04.2017 5 z 5

Geniální a nadčasové.

spatos
28.04.2017 5 z 5

geniální, nadčasové dílo...

P1tr
26.04.2017 5 z 5

Jeden z těch výjimečných případů, kdy klasické dílo nezklamalo a beze zbytku dostálo desetiletím vychvalování. Orwellowa totalitní vize je drsná a čtenářovi zprostředkovává nepříjemnost prezentované doby tak intenzivním způsobem, že se musíte do situací skvěle vykreslených postav vžít a představovat si, jak těžké musí být podobné ordály podstupovat. Bohužel dojde i na jednu slabší "učebnicovou" pasáž, která nijak zážitek ani příběh neobohacuje, nicméně v porovnání se zbytkem se jedná o tak drobný nedostatek, že nedokáže zkalit kvalitu tohoto přelomového díla.

malí
20.04.2017 5 z 5

Některé knihy se prostě musí přečíst a tato je jedna z nich. Člověk ale na to musí mít jistý věk, aby pochopil, o čem kniha je.

vojta9193
20.04.2017 4 z 5

Byl jsem překvapen.

Neskutečně nadčasový, napínavý a hlavně poutavě napsáno. Je fakt, že byla jedna část kniha, kterou jsem četl s velkou nechutí, ale hned to spravil konec, který mě dosti překvapil a doteď jsem okouzlen.

Myslím, že 1984 bude jedna z knih, kterou si rád přečtu znovu.

Petra88
18.04.2017 3 z 5

Kniha se mi líbila i když jsem se občas do čtení musela nutit. Některé pasaže byly opravdu zdlouhavé... Konec pro mě byl hodně depresivní.

managalante
18.04.2017 4 z 5

Geniální, nadčasové a hlavně v mnoha ohledech dosti pravdu znázorňující dílo. Po jeho přečtení, avšak ne každý bude myslet na obrat "waaau". Spíš si bude říkat, že to co kniha popisuje je stále ještě realita mezi námi a bude možná lehce vyděšen.

SmoulikCZ
14.04.2017 3 z 5

Myšlenka skvělá, ale vůbec mě to nebavilo číst. Na můj styl to bylo takové nudné.

Richisa
13.04.2017 4 z 5

Úžasná kniha přečetla jsem jedním dechem. Začátek je lehce rozvláčný, ale pak to nabere spád a člověka mrazí.

barca98
12.04.2017

Četla jsem kvůli povinné četbě a musím přiznat, že tato kniha byla z těch dvaceti právě tou, která na mně opravdu zapůsobila. Začátek knihy je sice složitější, člověk se musí úvodem prokousat, ale potom se to rozjede a rozhodně to stojí za to. A upřímně, při větě ,,miloval Velkého bratra" mi běhal mráz po zádech. Takže maturanti, pokud máte v povinné četbě, jen doporučuji!

angelice
10.04.2017 5 z 5

Prostě se neodtrhnete, i kdybyste chtěli...Kniha vám vstoupí do života, dostane se vám do mozku a začne kolem sebe kopat na všechny strany, až vám nezůstane jediná klidná myšlenka. Lapí vás, postupně a potichu, a nechá vás trpět spolu s postavami a světem. Dá vám ovšem i chvíle naděje, i když ne na moc dlouho. Abych to shrnula, máte se na co těšit, tak si připravte nějaká ta antidepresiva, ponurou hudbu a s chutí do toho

Red_
08.04.2017 3 z 5

Popravdě mé dojmy z tohoto románu jsou poněkud rozpačité. Kniha se mi už od začátku četla velmi těžko - zejména kvůli sáhodlouhé pasáži popisující Goldsteinovu knihu. Na jednu stranu chápu, že bez těchto informací by člověk velmi těžko pochopil podstatu příběhu, ale nechápu proč to nešlo napsat stručněji nebo alespoň trochu více čtivou formou. Během vstřebávání tolika informací mi několikrát hlavou proběhla myšlenka: Kdy už to skončí.
Stejně tak rozvleklý mi připadal závěr příběhu, kdy se postavy prakticky nehnou z místa. Autor zřejmě chce na čtenáře přenést veškeré myšlenkové pochody, emoce a absurditu už tak bezvýchodné situace, což určitě do knihy patří. Jen mi opět v hlavě vyskočila otázka - Proč je tomu věnováno tolik stran?
Na druhou stranu oceňuji autorovu myšlenku a popis hrůzostrašného režimu, který lidem odepřel veškerou svobodu a z toho plynoucí zamyšlení či poselství, že by si lidé měli své svobody vážit a hájit ji za každou cenu.
Některé recenze či komentáře označují Orwella za vizionáře. Alespoň podle tohoto románu si tím nejsem tak jistý. Jelikož určité praktiky, ze kterých kniha vychází, v té době byly už známé - německé Gestapo či ruské NKVD a Berija, Hitlerjugend - také to byli takoví malí práskači.

Suma sumárum:
Myšlenka určitě zajímavá, ale do čtení jsem se musel hodně nutit - proto pouze 3 hvězdy.

Paní učitelka by mne asi za takovéto hodnocení klasické literatury ve škole moc nepochválila a zřejmě by řekla: "Vůbec jsi to nepochopil. Jdi si to přečíst znovu."
Ještě, že už pár let do školy nechodím. Podruhé bych to už asi nepřelouskal.

hanak_v_exilu
04.04.2017 5 z 5

Geniální kniha. Vyzdvihovat její kvality je asi zbytečné, takže se zaměřím na interpretaci. Všimli jste si, že se prakticky bez výjimky vykládá nepřesně? Orwell popsal společnost úpící v područí brutální diktatury, která se obvykle ztotožňuje s komunistickým SSSR. Ale Oceánie zahrnuje Velkou Británii, Ameriku, Austrálii a kolonie Britského impéria. Samotné (bývalé) SSSR je součástí East Asie a její režim neznáme. Je naznačeno, že může být stejný jako v Oceánii, ale to je to jen spekulace. Spíše než varování před komunismem tedy 1984 chápu jako varování před zaslepeností a pohlcující ideologií, ať je jakákoliv. A před anonymní mocí nezodpovědnou občanům. Koneckonců komunismus se (snad už definitivně) zdiskreditoval a kniha je aktuální dodnes.

ses3
03.04.2017 5 z 5

Nerada čtu knihu dvakrát, ale když jsem tuto knihu koupila příteli, protože ji nečetl a mně se moc líbila, tak jsem se do ní pustila asi po pěti letech znova a i když jsem věděla, co přijde, stejně mě znovu uchvátila. Vždy, když si vzpomenu na ten konec, tak mě mrazí.

Heisenberg
02.04.2017 4 z 5

George Orwell napsal doopravdy hodně zajímavou knihu, ale na 5/5 to nebude... Čtvrtou hvězdičku přiděluji za "strhující finále".

SeverusSnape
30.03.2017 5 z 5

Tato kniha mne absolutně uchvátila,byla čtivá a velmi zajímavá.Donutí Vás smýšlet úplně jinak o životě.Je to úžasné dílo,které jsem přečetla za den.Rozhodně nelituji a myslím si,že by si to měl alspoň jednou za život přečíst každý