1984

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29448/bmid_1984-IuR-29448.jpg 5 11631 1617

Winston Smith žije v Oceánii, jedné ze tří velmocí, které existují v Orwellově antiutopickém světě. V této zemi vládne svou neomezenou mocí Strana, v jejímž čele stojí (snad) imaginární postava Velkého bratra. Velký bratr tě sleduje! Heslo, které občané Oceánie spatřují mnohokrát denně na plakátech s údajnou podobiznou Velkého bratra v nadživotní velikosti. Ve Winstonově bytě, stejně jako v bytech ostatních členů Strany a na veřejných prostranstvích, jsou umístěny obrazovky, které nepřetržitě sledují veškeré dění ve svém dosahu. Záznamy obrazovek sledují příslušníci Ideopolicie, kteří se snaží odhalit jakýkoliv zločin proti Straně (ideozločin). Jedinými občany, kteří nejsou tak důsledně sledování, zůstávájí dělníci – proléti. Jejich životní podmínky jsou ale tak bídné, že opravdu nemají myšlenky na nějaký ideozločin. Navíc jsou dokonale ovládáni stranickou propagandou a slepě věří smyšleným úspěchům, které se dozví z obrazovky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Přidat komentář

666Jitka
27.06.2023 5 z 5

Jednou za čas se k této kultovní literatuře vracím a nepřestává mě z tohoto počinu doslova mrazit v zádech. Už jsem zde komentáře k tomuto vizionářskému dílu psala, ale pokaždé mám snad ještě větší pocity úzkosti z alarmujícího obsahu a neodbytného dojmu, že už se v tom zase pěkně vezeme :-( Orwell vystihl naprosto dokonale absurdní a zrůdný svět pod vládou Strany a Velkého Bratra. S lítostí si pozornější člověk musí všimnout, že se ten náš svět pod vlajkou superkorektnosti pomalu začíná tomu Orwellovu bohužel podobat :-(

Frizer
21.06.2023 5 z 5

Povinnost pro všechny, kdo nezná, neutrpěl základní vzdělání nebo učitel něco zanedbal. Film Brazil inspirovaný tímto dílem se skvělým Jonathanem Prycem je také výborný.


VojtěchPejša
19.06.2023 5 z 5

Šlo to ztuha. Ale to už k tomu patří. A stálo to za to...
Nejneuvěřitelnější na tom všem je, že spousta z myšlenek, jež 1984 obsahuje, se mi honí hlavou vlastně na denní bázi. Ovšem, buďto se je neodvažuji rozvést nebo je zavrhuji jako pseudofilosofické kraviny (což je, mimo jiné, jeden z mnoha motivů 1984, což mi připadá ještě šílenější a vše tak nebývá ještě dalšího rozměru).
Kniha, která je mi tak duševně blízko - často mám pocit, že volí slova tak, jak bych stejnou situaci opsal já - prostě nemůže být hodnocena jinak, než plným počtem hvězd.

Děkuji, povinná maturitní četbo, bez tebe by mi byl tento klenot patrně skryt!

Andyska007
13.06.2023 4 z 5

Je to kniha, z které mrazí... Jsem moc ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Asi to, že za mého mládí u nás Orwell nemohl vycházet, způsobilo, že si jí moje děti přečetly dříve než já. Připadá mi geniální i hrůzostrašné zároveň, že je 1984 stále aktuální.

Těsně před smrtí Orwell řekl: Chcete-li obrázek budoucnosti, představte si botu šlapající na obličej člověka, navždy, dokola. Morální ponaučení, aby se člověk z této nebezpečné situace noční můry dostal, je jednoduché... Nedovolte, aby se to stalo. Je to na vás!

Josez-z-knih
04.06.2023 4 z 5

Jednoznačně nadčasové, ale zbytečně se v tom hledá hloubka a přesahy do naší současnosti. Z mého pohledu se jedná o knihu využívanou propagandou a hlupáky na všech stranách spektra. To by si autor asi úplně nepřál. Nicméně to je samozřejmě zásadní dílo. To je fakt.

Pogy
31.05.2023 4 z 5

Klasika, kterou jsem chtěla mít v knihovně. Měla jsem asi velké očekávání. Kniha mě bavila na začátku a na konci.
Jinak myšlenka geniální, to je jasné.

Marbla2004
13.05.2023 3 z 5

První část mě velmi bavila a kniha na mě působila velmi slibně. Po popisu světa a života Winstona začal již nějaký děj... který mě tolik nezaujal. Myslela jsem, že ta kniha bude jiná, i když nejspíš se stejným koncem. Ženská postava přišla do knihy z ničeho nic a nějak jsem jí nepřišla na chuť, nevěřila jsem jí její slova. Ko konci se to neskutečně táhlo, kdy přišlo čtení dvou kapitol knihy. Konec byl jasný od samého začátku a přišlo mi to jak z dějepisné knížky, což je hrozné si uvědomit. Dílo určitě stále nadčasové.

Boby17
08.05.2023 5 z 5

Tak to bylo velké psycho. Všem nám, kteří podstatnou část života strávili v táboře míru a socialismu je jasné, proč kniha zde mohla vyjít až po 17. listopadu 1989. Velký bratr tě sleduje, ideopolicie je všude a za chvíli budou Dvě minuty nenávisti. Třesu!

samkko
07.05.2023 5 z 5

Orwell byl dozajista jedním z nejinteligentnějších spisovatelů své doby. Čirá dokonalost.

domo_sedlak
04.05.2023 5 z 5

Orwell vo svojej knihe krásne a pritom nenásilne popisuje útrapy človek žijúceho v totalitnom režime. Môžeme vidieť fungovanie režimu a jeho pohľad na človeka, ktorý síce svoj názor má, ale nemôže sa s ním nikomu zveriť, nie to ešte ho dať verejne najavo. Podobnosť s komunizmom, či nacizmom a podobne je viac ako veľká a dôveryhodná. Smutné, že sa touto knihou v dnešnej dobe oháňajú práve ľudia, ktorí sú v nej viac ako výstižne popísaní. Za mňa môžem len a len odporučiť.

Ešte by som mohol dodať, že je super (a že som to spravil práve naopak) si prečítať predtým knihu My od Zamjatina. Orwell totiž z môjho pohľadu docela veľa vecí z tejto knihy použil v knihe 1984.

surfrider_
02.05.2023 5 z 5

Svět totalitní společnosti, systému, který vytvořil všudypřítomnou kontrolu nad obyvateli a jejich myšlením... Na planetě zůstaly tři totalitní světy Oceánie, Eastasie a Eurasie, které jsou v permanentní válce. Důvodem nejsou ani tak územní zisky, jako záměr, aby zůstaly v chodu kola průmyslu, aniž by vzrostlo bohatství jednotlivce. Převážná část obyvatelstva světa (proléti) žije v naprosté bídě. Hlavní hrdina Winston Smith, obyvatel Londýna, hledá svědectví o svobodném životě před revolucí a možnosti, jak se vymknout kontrole zvráceného systému a připojit se k hnutí proti straně a Velkému bratrovi, přestože si uvědomuje, že dříve nebo později bude zničen, jako ostatní. Kniha v závěrečné třetině graduje a má strhující závěr.

Orwell velmi trefně vystihl charakteristky totality, mnohé znaky jeví dnešní doba (jednostranné a sugestivní informování z médií, sdílení informací o místě zařízení a aktivitě na internetu, vytváření databází při bezkontaktních platbách, COVIDové restrikce apod.)

VA_Krtek
29.04.2023 5 z 5

Naprostá pecka, která člověka pohltí. Je to napsáno tak, že máte pocit, že se děj odehrává kolem vás. Z popisu světa, tak jak jej viděl Orwell v roce 1948 trochu mrazí, ačkoli se nemůžu zbavit dojmu, že k tomu co bylo zamýšleno jako zrcadlo komunistickému režimu se celkem úspěšně přibližuje i my dnes na západě.

devildeny
27.04.2023 4 z 5

Lidé jsou nejrozumnější a zároveň nejkrutější živočichové na zemi. Někdy ubližují,aby přežili, ale někdy jen kvůli vlastní moci. Bohužel se tak děje odedávna a v menší či větší míře bude se tak bude dít v každé době. Orwell na svou dobu podal podobu socialismu dost vizionářsky. Sice jsem komunismus už nezažila,ale věřím,že některé z těch hrůz se děly také. Ano, je to zde zahnáno až do extrémů, všudypřítomné obrazovky,mikrofony, děti udávající rodiče,potlačovaní přirozených lidských emocí a pudů. Ale v souhrnu jde o moc a ovládnutí společnosti. Ač je člověk emočně založený tvor, když jde o jeho život, tak věřím, že pud sebezáchovy je mnohdy silnější, než záchrana blízkého člověka. Je to depka, ale jsme jenom lidi.Takový pocit jsem si z této knihy odnesla.

CarolC
22.04.2023 5 z 5

Bezmoc, tak bych ji asi popsala jedním slovem. Je to celkem psychologická nálož a člověk si ani nechce představovat, jak by v takovém světě žil on sám. Hodně nadčasové, tím je to zase o něco víc mistrovské dílo. Četlo se to skvěle, ale už teď vím, že ji jednou budu muset přečíst ještě jednou, abych určité věci víc pochopila, ale to bych nebrala jako vadu knihy.

Lele61
19.04.2023 5 z 5

Úplná totalita, Velký bratr číhající permanentně za zády a pocit totální bezmoci. To je tedy opravdu šílená kombinace. Orwell na tom vystavěl krásný čtivý příběh, který je nadčasový. Dokazuje, že je jednoznačně Pan Spisovatel.

Johana
12.04.2023 3 z 5

Velký bratr tě sleduje!
Což je hrůza sama. Kniha je děsivá jak se patří a nedivím se, že svého času (1949) vzbudila velký ohlas. Ale: švédský Kallocain z roku 1940 mi připadá výrazně lepší. Literárně i co do logiky popisovaného světa a psychologie postav. A ještě je tu román My z roku 1920 tuším, autora jménem Jevgenij Ivanovič Zamjatin - na ten se teprve chystám, bývá ovšem uváděn jako předchůdce Orwellovy dystopie... Jsem zvědavá, jak u mne román 1984 vyjde ze srovnání těchto tří děl. Prozatím je to tříhvězdičkové. Uložím si tu několik citátů z knihy, které mne zaujaly - a s nimiž vesměs nesouhlasím.

- Ve světě, v němž by měl každý člověk krátkou pracovní dobu, dosyta se najedl, žil v domě s koupelnou a ledničkou, vlastnil auto nebo dokonce letadlo, by nejzřejmější a snad nepodstatnější forma nerovnosti už dávno vymizela. Kdyby se bohatství stalo všeobecným, neodlišovalo by jednoho člověka od druhého. Bylo bezpochyby možné představit si společnost, v níž by bohatství, ve smyslu osobního vlastnictví a přepychu, bylo rovnoměrně rozděleno, zatímco moc by zůstala v rukou malé privilegované kasty. Ale v praxi by taková společnost nezůstala nadlouho stabilní. Kdyby totiž volného času využívali všichni stejně, pak by se velká masa lidí, normálně otupených bídou, stala gramotnou a naučila by se myslet vlastní hlavou; a jakmile by lidé jednou dospěli až sem, uvědomili by si dříve nebo později, že privilegovaná menšina neplní žádnou funkci, a svrhli by ji.

- Od proletářů se není čeho bát. Ponecháni sami sobě budou přetrvávat z generace na generaci a z jednoho století do dalšího, budou pracovat, množit se a umírat nejen bez jakéhokoli pokusu o vzpouru, ale neschopni pochopit, že svět by mohl být jiný, než je. Nebezpeční by mohli být jedině tehdy, kdyby si rozvoj průmyslové výroby vynutil, aby dostali vyšší vzdělání; ale protože vojenské a obchodní soutěžení už není důležité, úroveň lidového vzdělání vlastně upadá. Považuje se za lhostejné, jaké názory masy zastávají nebo nezastávají. Může se jim poskytnout intelektuální svoboda, protože nemají intelekt.

- I když si Strana podle svého zvyku dělá nárok na vynález atomové bomby, první exempláře se objevily už ve čtyřicátých letech a velkém byly použity asi o deset let později. Tehdy bylo svrženo několik set bomb na průmyslová centra, hlavně v evropském Rusku, západní Evropě a Severní Americe. Výsledkem bylo, že se vládnoucí skupiny všech zemí přesvědčily, že několik dalších atomových bomb by znamenalo konec organizované společnosti a tedy i konec jejich moci. Potom už nikdy žádné bomby svrženy nebyly, i když nebyla uzavřena žádná formální dohoda a nikdo to ani nenavrhl. Všechny tři velmoci prostě atomové bomby nadále vyrábějí a skladují pro rozhodující příležitost, která jak všechny věří dříve či později nastane. A zatím zůstává válečné umění téměř nezměněné už třicet nebo čtyřicet let.

michalsch
06.04.2023 5 z 5

Velice působivá kniha. Bezradnosti a zoufalství je tam více, než naděje na dobrý konec.

AdamB.
01.04.2023 5 z 5

Mám přečtenou pouze první část knihy....

Poslední dvě části asi někdy jindy. Třeba zase za čtyři roky...
Ano, po čtyřech letech jsem dostal odvahu knihu vzít opět do ruky. S nadšením, že si ji zhltám během jednoho týdne.

(...)

Dobře, pokročil jsem o nějakých 100 stran, ale dál to nejde.

Nevadí mi číst literaturu faktu, kde je popisováno vše podle skutečných událostí.
Ale tenhle Sci-fi román? Stačí mi pět stran a mám dost...

Jestli máte silnější žaludek, jděte do toho! Já doufám, že k tomu časem najdu odvahu a budu pokračovat ve čtení dál... Tady ani tak ten děj nemusíte znát...Důležité je uvědomění.

Orwell je prostře třída!

leny.wood
01.04.2023 5 z 5

Z tohohle mi bude špatně ještě hodně dlouho.

jan7113
31.03.2023 3 z 5

Dlouho čekala v knihovně, dlouho se mi do ní nechtělo. Teď jsem se odhodlal. A abych pravdu řekl, je to ještě depresivnější, než jak jsem se obával. Navíc některé pasáže jsou nekonečně úmorné (třeba citace z Goldsteinovy knihy).
Soudě podle toho, kam evidentně spěje dnešní svět, byl pan Orwell geniální vizionář. Tím spíš mi ale podobné knihy nesedí.