1984

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29448/bmid_1984-IuR-29448.jpg 5 11585 1613

Winston Smith žije v Oceánii, jedné ze tří velmocí, které existují v Orwellově antiutopickém světě. V této zemi vládne svou neomezenou mocí Strana, v jejímž čele stojí (snad) imaginární postava Velkého bratra. Velký bratr tě sleduje! Heslo, které občané Oceánie spatřují mnohokrát denně na plakátech s údajnou podobiznou Velkého bratra v nadživotní velikosti. Ve Winstonově bytě, stejně jako v bytech ostatních členů Strany a na veřejných prostranstvích, jsou umístěny obrazovky, které nepřetržitě sledují veškeré dění ve svém dosahu. Záznamy obrazovek sledují příslušníci Ideopolicie, kteří se snaží odhalit jakýkoliv zločin proti Straně (ideozločin). Jedinými občany, kteří nejsou tak důsledně sledování, zůstávájí dělníci – proléti. Jejich životní podmínky jsou ale tak bídné, že opravdu nemají myšlenky na nějaký ideozločin. Navíc jsou dokonale ovládáni stranickou propagandou a slepě věří smyšleným úspěchům, které se dozví z obrazovky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

4,5/5
tohle pro mě bylo hodně emočně náročný čtení, ale do chvíle, než jsem se do knihy pustila, mě vůbec nenapadlo, že se mi knížka takhle moc vryje pod kůži. vůbec jsem si nemyslela, že by mi místy mohl lést mráz po zádech nebo že bych ke konci mohla i brečet, ale to jsem tuhle knihu opravdu podcenila. moje emoce během čtení byly fakt šílený a takovouhle úzkost jsem snad zatím během čtení nikdy nezažila. bylo mi z toho fakt špatně (částečně z toho mučení, ale převážně teda z toho systému a zmanipulanosti) a na myšlenku, že by někdy něco podobného mohlo nastat, radši ani nechci myslet.
proto si myslím, že tohle je jedna z těch knížek, kterou by si měl někdy za svůj život přečíst úplně, úplně každý. abychom si všichni uvědomili, jak je důležité mít svobodu, a abychom si vážili, že náš svět nevypadá jako v této orwelově antiutopii. ale hlavně abychom se snažili, aby tak nikdy nevypadal.
over-all zatím jedna z nejlepších knih k maturitě, kterou jsem četla! lehce a rychle se četla (až na jednu nudnou kapitolu v 2. části), nese v sobě důležité myšlenky a dobře se o ní (i o jejím autorovi) povídá (aspoň teda doufám, zatím jsem nemarurovala).

Dusinof
Dusinof
28.02.2024 3 z 5

Predem rikam, ze nechci byt nikterak zajimavy tim, ze z te knihy neuchcavam jako tady Husakovy deti. Dokazal jsem to poslouchat 7h a 45min. Do konce knihy zbyva jeste neco pres 4 hodiny ale nedam to. Mozna zkusim preskocit tu neskutecne nudnou, plytkou a otravnou pasaz kde se “cte ona kniha”. Chci dat ale za pravdu, ze je to nadcasove dilo. Vydano v 49 takze tipuji napsano 3 roky po konci 2. Svetove a borec dokazal hooodne odhadnout tok budoucich dejin, i kdyz podle me si mnozi mladi dnes neuvedomuji, ze presne do tohoto rezimu pomalu spejeme a prichod AI to razantne urychli.. dejte tomu par let… kniha celkem solidne popisuje vykreslenou dobu, rezim, naladu ve spolecnosti atd. Atd.. avsak… k cemu je to dobre? V te knize se nic nedeje nebo minimalne ne do casti, kde jsem skoncil. Zadna z postav mi neprirostla k srdci, neni tam zapletka, neni tam napeti, neni tam vzruseni neni tam nic. Je mi uplne jedno jak dopadne winston nebo Julie. Je to barvite popsana doba to jo, ale nemam vubec zadny duvod otocit stranku a pokracovat ve cteni. Ta kniha je NUDNA! Ale tak moc, az to je k neuvereni. Podobnou nudnou a nedoctenou knihou je pro me kral krysa. Taktez tam krasne vylicil zivot v zajateckem tabore ale k cemu to, kdyz je kniha nema dej, nema zaplateku, o vyvrcholeni ani nemuze byt rect… nudna a nezazivna… vsem milovnikum 1984 blahopreji, k tomu, ze je kniha bavi, ale ja zrejme nejsem ta cilovka presto ze motiv a namet te knihy jsem velmi dobre pochopil.


archivářka115
archivářka115
27.02.2024 5 z 5

Stále zajímavá knížka

Lenndy
Lenndy
19.02.2024 4 z 5

No musím říct,že už chápu proč je to nadčasové dílo.Stále aktuální,bohužel...

Lenas2412
Lenas2412
11.02.2024 3 z 5

Neřeklo mi to nic, co už bych o totalitních režimech nevěděla z Hunger Games.

Kasiopeja
Kasiopeja
11.02.2024 5 z 5

Forma myšlení v duchu doublethink je běžný jev nejenom minulé, ale i současné politické scény. Kniha má popsané neskutečně propracované "praktiky" jak si člověka podrobit. Popis struktury společnosti na "ti nahoře, ti uprostřed a ti dole" je až vulgárně pravdivě popsaná skutečná sociologická stratifikace. Orwell musel mít shůry dáno, aby tak krutě suše popsal tolik strašných věcí, které se v době, kdy o nich psal 1) již někdy stali 2) teprve se někdy stanou.
Vize a princip totality dovedené k "dokonalosti".

1Cannis
1Cannis
04.02.2024

Pořád aktuální, dnes možná víc než kdy jindy.

Mruskulka
Mruskulka
28.01.2024 3 z 5

Stojí za přečtení, zamyšlení, ale místy to bylo strašně utahané a už jsem si přála konec.

TBRbezkonce
TBRbezkonce
25.01.2024 4 z 5

Kniha má rozhodně zajímavé až revoluční myšlenky. Člověk se musí neustále zamýšlet, co to vlastně čte, přemýšlí jak by se zachoval on, (od)soudí chování postav. Příběh jako takový je vlastně dost jednoduchý, ale o něj tu vůbec nejde. Autor popisuje temnou brutalitu totalitního režimu, jehož slabým odvarem byl i komunismus v naší zemi.
Jednu hvězdu ale ubírám za občasnou utahanost psaní, i když někdy je prostě důležitá pro přesné vykreslení okolností. Ale u některých pasáží jsem se vyloženě nudila... A to u knížek nedávám.
Od autora si nicméně plánuju přečíst další knížky. Je to spisovatel s velkým S.

MartaPear
MartaPear
24.01.2024 5 z 5

Analýza všech totalitních systémů, kdy hlavní hrdina Winston Smith chce poznat skutečnou, ne zmanipulovanou podobu minulosti, věřit tomu, co vidí na vlastní oči a mít svobodu tvrdit, že dva a dva jsou čtyři...

intelektuálka
intelektuálka
19.01.2024 4 z 5

Temná alegorie lidského vývoje nepotěší ....

Život ohraničený omezením osobní svobody, určený pravidly Velkého Bratra, nemožnost sdělení názoru a hlavně - potlačení lidských emocí ....

.... Není možné založit civilizaci čistě na strachu, nenávisti a krutosti ....
.... Chyběla by jí vůle k životu - rozložila by se - spáchala by sebevraždu ...

Myšlenková stráž, zkreslování historie a pravidla novomluvu ....

Nedávám plné hodnocení kvůli té bezvýchodnosti ....

alishek
alishek
02.01.2024 5 z 5

Neskutečně působivý příběh, který člověka donutí přemýšlet. Bavilo mě důmyslně promyšlený mechanismus, jak by takový svět mohl fungovat (nebo může).

Limonadovyjoe
Limonadovyjoe
30.12.2023 3 z 5

2+2=5
Konečně jsem si splnila tuhle “povinnou četbu a i když je kniha nadčasová a měla by být povinná, protože to vymývání mozků stranou je tady vyvedeno do nejmenších detailů tak, že možná jen exkurze do KLDR by byla barvitější.. jsem trochu zklamaná. První polovina byla čtivá, přece jen tohle známe i z naší nedávné historie a buďme rádi, že naši “proléti tenkrát nad velkým bratrem vyhráli, ale postupně mě ta šeď života a opakování manter strany nudily a druhou částí jsem se už těžce prokousávala a nespravil to ani románek Winstona s Julií.
Farma zvířat je za mě mnohem údernější a příjemnější na čtení. Ale jsem ráda, že jsem si díky čtenářské výzvě mohla tuhle klasiku přečíst.

“Plození bude každoroční formalita jako obnovení přídělových poukázek. Zrušíme orgasmus. Naši neurologové už na tom pracují. Nebude věrnost kromě věrnosti Straně. Nebude láska kromě lásky k Velkému bratru. Nebude smích kromě smíchu štěstí z vítězství nad poraženým nepřítelem. Nebude umění, nebude literatura, nebude věda. Až budeme všemocní, nebudeme vědu potřebovat.

Kackac77
Kackac77
29.12.2023 5 z 5

Audiokniha
Už mám ve svém čtecím plánu Orwella dlouho a teď konečně jsem se k němu dostala. Uff, to bylo náročné čtení, děsivé. Knížka mě na začátku chytila a už mě nepustila. Musela jsem si dohledat, kdy to vlastně Orwell psal, kdo byl (bohužel mě to ve kdysi ve škole minulo). Kniha vznikla v roce 1949 a byla reakcí na situaci v Rusku, na Stalina. Tak jako my jsme považovali za nepřátele ty na západě - teda bylo nám to tak předkládáno, tak tady je cítit ten strach ze socialismu. Hlavní postava Winston je občan, který poslouchá, dělá co strana chce, chodí do práce, plní vše, co se plnit má.... A pak začne pochybovat, přemýšlet, začne si psát deník. Nebudu dál spoilerovat. Každopádně je velmi děsivé, jak moc je to současné. Ta práce se strachem! Čtení mě trošku hodilo do depky a přemýšlela jsem co je vlastně pravda a co je lež? A umíme to poznat ? Každopádně skvělé čtení, děsivé, šílené, ale skvělé.

asam
asam
29.12.2023 5 z 5

Klasika. To by měla být povinná četba .

Ophelie
Ophelie
27.12.2023 5 z 5

Povinná četba, četla jsem někdy na gymplu, ale teď jsem si četbu více užila (přeci jen s věkem a zkušenostmi člověk na spoustu věcí nahlíží jinak). První půlka mě tedy moc nevtáhla, ale zhruba od poloviny mě příběh zaujal a z konce mě ještě teď mrazí. Velmi aktuální kniha, s uplynulými léty snad ještě více aktuální než kdy dříve. Doporučuji.

biki
biki
14.12.2023 5 z 5

Díky ČV jsem se konečně odhodlala k přečtení tohoto díla, kolem kterého jsem řadu let obcházela s tím, že podle různých zmínek vím, o co se asi jedná. Tak to jsem se tedy pěkně spletla. Kniha se mi vůbec nečetla lehce, zvláště ve střední části jsem musela dávat pozor na každé slovo, na význam každé věty a její kontext. A ano, opravdu to tu moc neodsýpá a není tu v podstatě žádná akce, jenže se jedná o geniální a hlavně srozumitelnou analýzu totalitních režimů. Třetí část je pak zase naprosto obludnou ukázkou toho, jak lze člověka nenávratně zlomit. (A co je nejhorší, že se to stále ještě reálně děje). Sice nelituju, že jsem knihu přečetla, ale dobře mi z ní rozhodně není.

Ratatka
Ratatka
12.12.2023 4 z 5

Kniha poslechnuta v audiu, děsivé vymývání mozků. Kniha naprosto nadčasová. Po Příběhu služebnice, Svědectví o životě v KLDR do třetice totalita, zde hrůza gradovala a byla "vyšperkovaná k dokonalosti" :-((((

Štěpán88
Štěpán88
10.12.2023 4 z 5

Pokud z vás tenhle (master)piece neudělá liberalistu a kapitalistu tak už nic! Je to svět kde už brzo nebude existovat orgasmus, 2 + 2 je zde pět nebo tři (it depends) a vlastní rodiče jsou pyšní na své děti, že je udají a pošlou na "vaporizaci". To jest jen úzký vzorek hrůz, kterým oplývá svět "Velkého bratra". Každopádně ten kdo má v tomto světě pod palcem výrobu displayů a mikrofonů musí být finančně hodně za vodou :). Fascinují mě přívlastky největší, nějčtenější, nejdůležitější, nejcitovanější a tak jsem tento kousek oplývající mnoha těmito přívlastky nemohl vynechat. Nelituji toho ani v nejmenším a až se někdo při rozhovoru bude ohánět Velkým bratrem, tak budu moci zhodnotit adekvátnost tohoto využití. Ultimátní analýza všech totalitní systémů, které byly a jsou našem vesmírném tělese dostupné. Mix všech diktatur, které se tu objevují se asi nejvíce blíží Severní Koreji nebo době Stalina. Ovšem kde by se z našeho dnešního pohledu dalo využít přirovnání Velký bratr tě sleduje nejefektivněji, je za mě situace s Googlem, Facebookem a spol., protože ti toho o nás vědí úplně nejvíc (nijak se z toho nehroutím, ale je to přinejmenším k zamyšlení a na dokument Social dilemma se teď dívám zase trochu jinak). Winston je docela borec, atmosféra je dosti depresivní, ale naopak mi dělala radost poněvadž nikdo nemusíme být takovým otrokem systému jako musel být Winston. Další známé - room 101, newspeak, doublethink, thoutgcrime, ministerstvo pravdy/lásky/míru, válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomist je síla. 50/52

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Skvělá kniha, podle mého názoru lepší než Farma zvířat. 91%