1984

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/bmid_1984-tOZ-283.png 5 11627 1617

1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) je významný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella z roku 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita a podporuje ji permanentní válka. Cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem. Z tohoto díla pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje!"... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Přidat komentář

palladium
26.01.2023 3 z 5

Když jsem knihu četl jako náctiletý, hodně se mi líbila. Dnes mi připadala tak negativní, že jsem jí nedočetl. Jinak samozřejmě vize budoucnosti uvedená v knize fantasticky předpověděla jak by mohl vypadat totalitní režimy.

Petr874
25.01.2023 5 z 5

Očekával jsem, že se tam stane více věcí. Ale na druhou stranu jsem očekával opak. Úvahy z knihy mi dost připomínaly dnešní dobu, ale i minulost (někdy trošku děsivé, ale dost reálné a přirozené). Třeba samotná hesla Strany. Myslím si, že ta demokracie asi není až tak špatný nápad. Ale vždy zde bude ten někdo, kdo bude mít moc...


Antoramix
12.01.2023 5 z 5

Obvykle čtu naprosto jiný druh literatury, takže jsem byl v očekávání spíše skeptický. Tohle mě ale nadchlo. To, že se ke knize v mysli stále vracíte znamená, že dílo naprosto zasáhlo svůj cíl. Obdivuji, že autor dokázal v roce 1948 předpovědět některé věci a že dokázal dokonale popsat obludnost a hrůznost totalitních systémů. Je zarážející, jak se některé věci v historii opakují. Se spojitostí se současností je to až mrazící. Děkuji, že už patřím mezi zasvěcené a že jsem dílo mohl zažít. Budu se těšit i na Farmu zvířat...snad nebudu anulován :-).

lea25
03.01.2023 5 z 5

Jsou lidé,kteří mají vizi a my pak u knížky neusneme.

Romča11
31.12.2022 5 z 5

Jak mohl George Orwell takhle dobře předpovídat budoucnost?! Celou knihu jsem si tohle říkala. Kniha byla vydána roku 1949 a on to všechno věděl! Neuvěřitelné!
Tahle klasika je prostě výborná, tak jak všichni říkají. Strašně dobře zpracovává zobrazení toho, jaké to je žít v totalitním režimu. Od každodenního života až po to, jaké to je postavit se režimu.
Navíc v jisté části knihy hodně dobře autor vysvětluje, jak mohou totalitní režimy fungovat! Viděla jsem tolik paralel s dnešními situacemi ve světě! Neuvěřitelný! Pomohlo mi to těm dnešním situacím porozumět.
Tenhle příběh je neskutečně čtivý až návykový! Kdybych měla víc času, vůbec bych se od něj neodtrhla.
Příběh je hodně dobře vystavěn, nutí vás to číst dál a dál. Obsahuje i romantickou linku, což bylo příjemné zpestření a zároveň to čtenáři nabízí pohled do další běžného života v režimu.
Tahle kniha mi zůstane v paměti ještě dlouho, je prostě nezapomenutelná!

Ada0004
30.12.2022 5 z 5

Neuvěřitelná kniha!!! Celou dobu jsem byla v šoku, že ji autor psal v roce 1948!!!! Jedinečné, nadčasové - tak prozíravé a vždy tak pravdivé dílo! Eric Arthur Blair byl naprosto geniální! Knihu jsem dlouho odkládala a nechtělo se mi do ní, ale byla jsem překvapená, jak se čte dobře , jako by byla psaná v dnešní době a hlavně s dnešní odžitou historií!!! Bravo! Toto vzácné dílo by si opravdu za svůj život měl každý alespoň jednou přečíst.

vrbova4204
29.12.2022 3 z 5

Muzeme tohle brat jako nasi budoucnost. Ti nejvyssi se presne o to snazi. Tezke cteni!! Ale precetla.

Zanda96
22.12.2022 5 z 5

Naprosto nadčasová kniha, doporučuju

ja.kordo
22.12.2022 4 z 5

Fascinujúco a zároveň desivo vykreslený svet, v ktorom neistota sprevádza človeka takmer na každom kroku - teda predovšetkým istý typ ľudí. Fascinovali ma predovšetkým prvé (približne) tri štvrtiny knihy, počas ktorých mi nedala pokoj otázka, kam všetko to Winstonovo počínanie smeruje. Keď som napokon dostal odpoveď - hoci rozhodne šokujúcu - záver ma už natoľko nenadchol. Nechcem tým povedať, že bol zlý, ale z toľkého vybudovaného napätia som cítil väčší potenciál. Tak či tak je kniha podľa môjho názoru takmer dokonalá a ja jej dávam 4,5*.

sabina5156
18.12.2022 5 z 5

Ani nevím, jakým způsobem napsat recenzi na dílo, které má tak obrovskou přidanou hodnotu a zásadní přesah. Kniha se odehrává v roce 1984, hlavní postava je zcela průměrný šroubek v obrovském stroji společnosti, který má jeden problém. Vnímá hlasitěji bzučení žárovky a nepříjemné zvuky na staré podlaze. Hlasitý let mouchy a svědivý puchýř na svých zádech. Ten nenechavý pocit nepatřičnosti se v něm zabydluje stále více a více a jeho to nutí začít si klást otázky. Jeho životní apatie se dostane do toho momentu, kdy mu je jeho vlastní osud lhostejný. Potřebuje vtěsnat vše do jednoho velkého nádechu a výdechu i za cenu, že budou poslední. Hlavní postava začne bloudit ulicemi a vzpomínat na dny plné zeleně a slunečních paprsků. Jako kritika extrémní pravice/extrémní levice je dílo velmi jasné...konstruktivní. Tyto dvě ideologie si jsou blízko natolik, že si mohou podat ruce. Primárně se ale zaměřujeme na komunismus, který je zde charakterizován velmi jasně a stručně (jinak to ani nejde). Kompletní zničení individualismu a jedinečnosti. Zavedení jednoty, jednoduchosti, jednoznačnosti a úderných hesel. Vše výše popsané nám odhaluje, jak jednoduché je hrát si s informacemi, manipulovat jimi, ovlivňovat veřejné mínění a sebrat člověku vše, co jej dělá člověkem. Nejvíce se mi z knihy líbila postava Julie, její charakteristika. Winston mi přišel protivný, naopak na konci jsem si jej velmi oblíbila.

Bytost na cestě
07.12.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla téměř před rokem, přesto je v mé mysli vepsána pořád. Je to velmi silná kniha se spoustou paralel, uvědomění... Jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala a věřím, že ne naposledy. Je to jedna z těch knih, jejíž věty a části zůstanou nesmazatelně vepsány v paměti a já jsem schopna je recitovat a pamatovat si je.

luutha
01.12.2022 5 z 5

Jedním slovem: ZBOŽŇUJU! Knihu jsem prvně četla jako povinnou četbu a následně na něj měla prezentaci. Teď knihu čtu asi poněkolikáté a hodlám ji číst ještě milionkrát i v jiných jazycích.
Ve své době, kdy byla kniha vydaná - dle mého názoru naprosto geniální a přála bych si, aby pan Blaire dnes žil a mohla mu líbat nohy.
Z hlediska dnešní doby, myšlenka určitě aktuální a kniha jako taková nadčasová. Ať už povinná četba nebo ne, určitě by si ji měl přečíst každý.

Kabuky
30.11.2022 5 z 5

Nadčasové téma.

papaja
29.11.2022 5 z 5

Po přečtení jsem dala o hvezdu méně, ale po roce od přečtení dávám 5. Jedná se skutečně o jedno z nejlepších děl vůbec. Konec byl za mne trochu utahaný a měla jsem o něm trochu jinou představu ... Z hlediska aktuálnosti, promyšlenosti je autor absolutní génius. Myslím, že tuto knihu by si měl přečíst každý.

veronika_m
20.11.2022 4 z 5

Za mě trochu těžkopádné čtení, to se týká stylu.
Ale dějově? Masakr! Zejména v dnešní době. Pokud u toho člověk přemýšlí, tak mu místo nutně mrazit v zádech!

lada3781
18.11.2022 5 z 5

Nadčasová kniha k zamyšlení...

Sigurd_Lesandi
17.11.2022 5 z 5

Jen když si projedete můj profil, musí vám být jasné, že jsem četl hodně knih s děsivou tématikou. Nikdy bych ale nevěřil, že mě nejvíc vyděsí dystopické sci-fi.
Autor ve své knize vytvořil systém, o kterém vás bude děsit jen přemýšlet, natož o něm doopravdy číst. Ani po dočtení nechápu, jak se mohlo Orwellovi podařit vytvořit něco takového. Všechno je promyšlené do nejmenších detailů. Není zde nic, co by nedávalo smysl nebo bylo neúplné.
Celý příběh provází ponurá a šedá atmosféra. Budete pozorovat, jak je hlavní postava spolu s ostatními sledována na každém kroku. Věčně odposlouchávána a musí žít v neustálém strachu. Umíte si představit, že by vás mohlo z historie vymazat hloupé mluvení ze spaní?
Winstona si zaručeně dokážete oblíbit, a i přes tak nepříjemné čtení budete doufat v lepší zítřky.
Příběh je samozřejmě vystavěn tak, aby čtenáři předal o daném světě co nejvíce informací, což určitě není pro každého. Mně to ale sedlo, a i když se místy jednalo o text jako z učebnice, tak byl stále napsán chytlavě.
Konec mi vyrazil dech. V průběhu čtení mě napadlo několik možných způsobů, jak příběh ukončit, ale tohle mě nenapadlo.
Bylo to těžké čtení, ale z druhé strany jsem si ho dokázal neskutečně užít. Určitě doporučuji každému.

Affares
10.11.2022 5 z 5

Nadčasové dílo, které má své místo v každé pořádné knihovničce. Na dnešní dobu už trochu "těžkopádný" styl psaní, který ale mi osobně vyhovuje a dodává ji ten správný nádech.
Kniha, jejíž děj a myšlenky jsou v dnešní době více než aktuální a téměř z nich mrazí.

Lenča727
03.11.2022 5 z 5

Naprosto skvělé,geniální.Vlastní niterné pocity z četby slovy nezachytitelné,neuchopitelné, nepopsatelné,hluboké, těžko stravitelnè,ambivalentní. Velice poutavě sepsané filozofické dílo dotýkající se snad všech základních otázek formou beletrie. Hlava plná myšlenek a zároveň šílené prázdno… Neskutečná nadčasovost (kéž se až tam nedostaneme-pokud už tam skoro nejsme-i když jak snadné by to bylo třeba hned-mobily, internet,vyhledavače,velmoci,atmosféra strachu,cokoli nahlas říct a dokonce i myslet špatně).Kdo ovládá přítomnost,ovládá minulost,kdo ovládl minulost,ovládne budoucnost.Velký Bratr tě vidí a musíš ho milovat, jiná cesta není. Tohle se dělo,děje a bude dít (byť na různých stupních úrovně) Jakkoli se navenek tváříme optimisticky a šťastně. Bohužel.

adelinka
03.11.2022 5 z 5

OMG čo na to povedať, či napísať? To nie je veru ľahké čítanie. Skôr desivé. Keď sa tým človek zamyslí, tak naozaj des, ktorý môže prerásť do skutočnosti. Veď v dnešnej dobe sa tak strašne ľahko manipuluje s ľuďmi. Nechcela by som k takejto dobe dospieť. A ja naivne som čakala ako v rozprávke, že sa všetko na dobré obráti.... :-(