1968: Rok, který otřásl světem

1968: Rok, který otřásl světem https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22706/bmid_1968-rok-ktery-otrasl-svetem-5fO-22706.jpg 4 9 3

Přehled nejvýznamnějších událostí roku 1968, jež výrazným způsobem ovlivnily světové dění. Rok 1968 nebyl jen rokem československého obrodného procesu násilně ukončeného invazí armád pěti zemí Varšavské smlouvy 21. srpna, ale i dalších významných okamžiků: válka ve Vietnamu, 19. letní olympijské hry v Mexiku, studentské demonstrace v západní Evropě či listopadové prezidentské volby v USA. Publikace se snaží podávat informace v širších souvislostech. Neobsahuje jen politické události, ale i dění v oblasti sportu, kultury apod. Součástí knihy je rovněž poznámkový aparát, rejstřík a přehled použité literatury.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

1968: The Year that Rocked the World , 2004


více info...

Přidat komentář

TomHagen
09.07.2020 4 z 5

Vždycky mě zajímalo, jak se události u nás projevovaly na světovém měřítku. Jestli to, co je pro nás důležitý milník, má vůbec nějaký větší ohlas. A samozřejmě: světové souvislosti. A proto mě kniha 1968 nadchla

BobRyder
29.01.2018 5 z 5

I když věkově patřím ke generaci, jejíž duší prolétla kulka, kterou do svého spánku vpálil Kurt Cobain, považuji se spíše za dítě 60.let. Za přímého potomka všech těch donkichotů, kteří se nechali opájet příslibem nového, lepšího a spravedlivějšího světa. Vím přesně jak voněla čerstvě posečená tráva v Jilmové ulici v Dallasu 22.listopadu 1963 ve 12 hodin 29 minut, těsně předtím než zazněly výstřely a my jsme ucítili pach síry. Ta tráva voněla jinak než dnes. Neptejte se jak to vím. Prostě to vím, cítím tu trávu růst. Asi jsem se měl narodit o nějakých třicet let dříve, abych prožil mládí ve zlatých šedesátých letech, která vyvrcholila v podivuhodném roce 1968. V roce, který Mark Kurlansky ve své knize tak krásně vystihl- s láskou, s osobním zaujetím a s poctivostí.
Popsal věk Utopie, kdy pařížští studenti na barikádách požadovali předání moci do rukou fantazie a svůj požadavek zdůrazňovali házením dlažebních kostek na policajty.
Byla to doba, kdy mladí lidé z celého světa požadovali konec války ve Vietnamu a všech válek vůbec a svůj návrh podtrhovali vkládáním květin do hlavní pušek vojáků, zatímco lidé v Československu na krátký okamžik pocítili opojný vánek svobody, který brutálně udusily pásy tanků a tím zapálily ohnivou pochodeň pod studentem Janem.
Při čtení Kurlanského knihy si připomenete časy o nichž Bob Dylan zpíval, že
se mění a v nichž byl diktát peněz nahrazen touhou po lásce a svobodě a osobním rozvoji a kdy v řekách celého světa tekla živá voda, občas zbarvena krví dočervena.
V 60.letech nastala doba sexuálního osvobození, rozpínala se mysl a především se poprvé nahlas mluvilo o právech menšin. Být černý nebo mladý nebo homosexuál nebo žena už neznamenalo být němý. Pokud se v roce 2008 mohli o post nejmocnějšího člověka planety spolu utkat Barack Obama a Hillary Clintonová, tedy černoch a žena, pak konečně vzklíčilo semínko zasazené v onom zázračném roce 1968, v oné naivní a jedinečné době nemající v moderních dějinách obdoby. A proto, jste-li zvídaví, přečtěte si tuto knihu, neboť ona Vás seznámí s tím, v čem spočívají kořeny dnešního světa- ať už v dobrém nebo ve zlém.
Be-in...


Luvák
15.03.2016 5 z 5

kniha takřka vyčerpávajícím způsobem popisuje události roku 1968; roku, kdy došlo k řadě událostí, bez kterých by současnost byla o dost jiná, než je teď. doporučuji (nejen) milovníkům historie či sociologie.

Štítky knihy

60. léta 20. století rok 1968

Autorovy knížky

Mark Kurlansky
americká, 1948
2007  89%1968: Rok, který otřásl světem

Kniha 1968: Rok, který otřásl světem je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst17x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x