1938: Věrni zůstaneme

1938: Věrni zůstaneme https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319857/bmid_1938-verni-zustaneme-GTY-319857.jpg 4 39 13

1938 série

1. díl >

Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Dodnes se mezi vojenskými analytiky, historiky, ale i celou veřejností vedou vášnivé debaty o tom, zda jsme měli odmítnout postoupení Sudet a se zbraní v ruce bránit naši vlast. Stačilo málo, aby..., kdyby... A právě oním „kdyby“ se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace , která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky.... celý text

Přidat komentář

hanzmb
11.12.2023 4 z 5

Nebylo mi jasné proč vlastně s posledním dílem Žab vyšla tato kniha zaměřená prakticky skoro na stejné období. Rozdíl je ve stylu. Žáby jsou dost jednoduché, prvoplánové. Spíše pro náctileté. Tady už se autor pokouší o složitější literaturu. Bohužel je ale kniha dvourychlostní. Prvních 60% je vysloveně ukecaných. X-krát se vysvětluje jedna a ta samá věc. K tomu i nějaké ty autorovy katolicko-monarchistické úlety. Navíc toto období bylo už vícekrát popsáno mnohem lépe. Třeba Šulcovi Zrádci. Tohle může zaujmout jen někoho, kdo se o toto období našich dějin nezajímá a má jen bídné školní znalosti.
Pak ale přijde mávnutí kouzelnou hůlkou a od okamžiku noční návštěvy generálů u Beneše je vše jinak. Najednou tu je tak skvělé čtení, že si ani neuvědomujete ta kvanta dat, která přejímáte a jsou vlastně historií 4 dní. Tohle už je opravdu Literatura, i když na fiktivním podkladu. Teď jen doufám, že 2. díl naváže na tuto část a nevrátí se k té počáteční.

DavidS88
17.04.2022 5 z 5

Možná trošku naivně podaná fikce září 1938, ale za přečtení stojí.


jan.para
28.11.2021 4 z 5

Historická fikce, která popisuje, jak by to vypadalo v roce 1938 kdybychom se bránili.

Syn_Jundrova
16.12.2020 4 z 5

Velice zajímavá kniha, kterou samozřejmě není možno brát úplně vážně. Jan Drnek v ní přinesl nejen úžasný příběh, který se našinci čte s upřímnou radostí a hrdostí (jak zmínil kuruteku), ale také celou řadu nepříliš známých skutečností. Naprosto nesouhlasím s komentářem uživatele Kartsy - právě ono úzké propojení reality a fikce, faktů a fabulace mě na knize hodně bavilo. Ale to je asi individuální. Každopádně kniha, kterou by si každý fanda vojenské historie měl alespoň prolétnout.

kuruteku
10.01.2020 5 z 5

Nádhera. V okamžiku, kdy jsem začal ztrácet naději, že by mohl přijít zvrat, a trápil jsem se, že ve všech paralelních vesmírech jsme to projeli, se Benešovi dostalo Prozření, ale jiný výklad říká, že se vojáci nezalekli, a obrat nastal. Jupí!
Čte se to náramně hrdě, ale důležitější jsou otázky, které kniha klade v druhém plánu - a ona je nejen klade, ale i na ně odpovídá: federalizace a uznání národnostních menšin; válečná vláda národní jednoty.
ALE: opravdu První republika přes proklamovaný legionářský kult byla legionářům nakloněna? Opravdu bychom dokázali překonat tváří v tvář nepříteli spory a být tak jednotni? Opravdu jsme byli tak skvěle připraveni a měli takové poznatky o nepříteli?
A přidám se k ostatním - knize by velmi prospělo, kdyby poznámkový aparát byl rozdělen na alter a reál.

Dae
25.06.2019 4 z 5

Chápu knihu jako možný paralelní svět podložený mnoha dějinnými souvislostmi. Právě pro ty souvislosti má pro mě největší cenu, byť i jako čistá zábava rozhodně taky není k zahození. Autor má bezesporu obdivuhodný přehled v tématu a dozvěděl jsem se mnohé věci. Bohužel jsem si je vždy musel ještě ověřovat zvlášť, protože komentáře realita vs. fikce chybí (ale což, tak jsem si to našel, no :o) ). Celkový výborný dojem z této knihy pro mě ale trochu kalí zaujatý pohled autora (opravdu v textu nezapře, že je zastáncem monarchie a Beneše teda fakt nemusí). Věřím, že se to dalo napsat i bez něj (nejde zase o tolik pasáží) a kniha by působila ještě o stupeň věrohodněji. Celkově ale každopádně palec nahoru a do druhého dílu se určitě pustím!

Kartsy
09.01.2019 4 z 5

Skvělý počin, kterému k dokonalosti chybí pár detailů.
1) Souhlasím s komentářem kolegy Daydreamer, že v některých sumarizujích kapitolách jsou hodnotové soudy autora příliš zatíženy optikou fandy monarchismu, katolicismu a ODS (viz jeho životopis na Wikipedii).
2) Korektury jsou bohužel stále nedostatečné, což je v době internetu a automatické korekce MS Word velká ostuda a škoda.
3) Není jasné, co jsou fakta, co spekulace a co bezbřehá fikce. Osobně bych v poznámkách vysvětloval románovou fikci a porovnal s fakty. Takto lze o některých závěrech autora bohužel pochybovat, protože jsou doslova "vycucané z prstu".

ondrej.b
14.10.2018 5 z 5

Výborná mystifikační rekonstrukce co by bylo, kdyby... I přes obsáhlost se mi to četlo dobře a pokračuji na druhý díl - Neporaženi. Historici asi nad tímto dílem ohrnují nos, ale i kdyby to mělo jenom přispět k tomu, aby si člověk začal zjišťovat skutečná fakta o tehdejší situaci, tak je dobře, že to autor napsal. Je to všechno bohužel jen "falešná" hrdost, kterou při čtení cítím, ale aspoň na papíře se bojuje.

P.S. Netuší někdo jestli Albatros chystá i další knihy ze série Žab? Už kvůli tomu nehezkému vzhledu původního vydání NV by to stálo za to.

Boby17
03.10.2018

Knížku jsem ještě nečetl, ale na první pohled mě rozčiluje její obal. Copak nikdo neví, jak se věší státní vlajka? Při svislém zavěšení má být přece bílá vlevo!!!

Hade
17.06.2018 5 z 5

Pro Daydreamer: Autor Jan Drnek je monarchista, má Masaryka a Beneše za uzurpátory a nejlepším řešením by pro něj byla tzv. Podunajská monarchie, zahrnující území zhruba Habsburské monarchie bez Polska, ale s Haličí, Jugoslávií a Rumunskem. Má odmítavý postoj i vůči legionářům, ale i Francii a částečně Anglii. Osobně jsem s ním tohle diskutoval na jeho serveru jandrnek.cz. A je to zřejmé i z dalších pokračování Žab.

tomas5037
23.05.2018 5 z 5

Od této knihy jsem čekal hodně a i přesto předčila moje očekávání. Pro fandy alternativní historie ale i válečných knih se jedná takřka o povinnou četbu.

Vytknout absenci map, které by pomohly čtenáři udělat si větší přehled v rozmístění vojenských sil jednotlivých aktérů, či k lepšímu pochopení plánovaných operací.

Daydreamer
11.08.2017 3 z 5

Při hodnocení knihy se samozřejmě musí vycházet z toho, že jde o fikci, ale...Neporozuměl jsem zcela autorovi ohledně jeho vztahu k První republice, resp. k Československu. Přišlo mi, že na některých místech je jeho vztah vřelý, zatímco jinde jakoby jí pohrdal. Nehledě už na vyloženou hloupost, kdy se autor zmiňuje o ČSR jako o "takzvané demokracii" ?!? Také bych nečekal, že by Ladislav Rašín pronesl, že "nebudeme mluvit o obraně, ale o vítězství". To už je optimismus takřka bezbřehý...Navzdory připomínkám se mi ale knížka, jako zastánci obrany a nikoliv kapitulace, četla dobře.

Switch
08.06.2017 5 z 5

Tato kniha mne velice zaujala a již jsem objednal další díl. Již dlouhá léta jsem kolikrát přemýšlel, jak by to asi dopadlo, kdybychom na Mnichovský diktát v roce 1938 odpověděli Hitlerovi bojem. Myslím, že náš národ již zažil tolik příkoří a neustálého diktátu od vyšších mocenských uskupení a v nás to i nadále přežívá a vytrácí se národní uvědomnění. Nejsem radikál, ale malé vítězství a hrdost by nám Čechům neuškodila. Slováci jsou dodnes oproti nám hrdý národ. My jsme se bohužel naučili ohnout hřbet. Kniha barvitě popisuje události i zákulisní politiku kolem Mnichova a končí těstně před osudným napadením. Opravdu se těším na další řádky ve druhé knize. První byla famózní. Doufám, že v této fiktivní historické mystifikaci si urveme kus hrdosti pro náš lid ;-)