1793: Vlk a dráb

1793: Vlk a dráb https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402174/bmid_1793-gHq-402174.jpg 4 345 106

Michael Cardell série

1. díl >

Stockholm, 1793. Od smrti krále Gustava III. uběhl víc než rok a po městě se šíří dusivá atmosféra podezíravosti a zvěsti o spiknutí. V páchnoucích vodách jezera se najde mrtvola bez rukou a nohou, zohavená k nepoznání. Přestože Cecila Wingeho od stockholmské policie samotného čeká brzká smrt, neboť trpí souchotinami, ujme se případu. Brzy se zamotá do sítě temných tajemství a bezedného zla, do sítě, jejíž vlákna sahají až do nejvyšších vrstev stockholmské společnosti. Očima čtyř vypravěčů nahlédneme pod napudrovaný a omalovaný povrch Stockholmu na konci 18. století, pod nímž se objeví děsivá, temná a fascinující realita.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

1793 , 2017


více info...

Přidat komentář

jejda.majda
19.03.2024 4 z 5

Namlsaná propletenci postav v detektivkách Jo Nesbøho či Jussi Adera-Olsena jsem od této severské detektivky původně čekala mnohem víc. V knize ale vůbec tolik nejde o samotnou vraždu a její vyšetřování jako u autorů zmíněných výše. Mnohem větší váhu mají historické kulisy ve kterých se detektivka odehrává: Stockholm 18. století. Strach, zima, nemoci, hlad, bída, alkohol, násilí. Tuhle atmosféru vykreslil Niklas Natt och Dag dokonale. Ten chlad na vás při čtení úplně dýchá a úryvky ze švédské historie ho umocňují ještě víc.

Historickou detektivku jsem ještě nikdy nečetla, a tak i když jsem od knihy původně čekala něco trochu jiného, rozhodně nelituji, že jsem ji přečetla a těším se na další dva díly.

tomas1794
27.02.2024 4 z 5

Autora jsem neznal a nikdy předtím jsem nečetl historické detektivní severské dílo, ale byla to pecka! Četlo se to samo, děj ubíhal, bylo tam hodně překvapeni. Doporučuji a jdu na druhý díl


Tvurce001
07.02.2024 5 z 5

Vytříbený jazyk okořeněný notnou dávku erudice, ano tak si představuji dílo psané perem a srdcem aristokrata. Chvílemi jsem mu věřil, že tam v té době skutečně byl, natolik přesně dokázal vystihnout atmosféru a poměry doby. Alespoň do té míry, jak si tu dobu představuji já. Napínavé, ponuré, místy i na mne až příliš silné kafe. Ovšem celek se náramně povedl. Mou milou povinností je také zmínit úžasný překlad, protože ten si zaslouží opravdu pochválit.

jefff
30.11.2023 2 z 5

Já se přidám k těm nespokojenějším čtenářům. Asi jsem čekal více. Zaprvé mě samotný příběh vůbec nezaujal a ani nebavil a od půlky jsem ztrácel pozornost. Navíc příběhová rozstříštěnost jednotlivých linek rozkládá spád. Navíc přehnaná snaha šokovat explicitním jazykem mi taky nebyla po chuti. Někdy to sedne, tady vůbec. Další díly nepřidám.

Vesmich
11.09.2023 4 z 5

Takže už vím, kdeže jsou zdroje švédských úchyláren, kterých jsou plné severské detektivky! V dětství jsem čerpala "informace" o tamních historických zvyklostech ze seriálu Raskenové, který jsme s bratrem hltali a mnohé rozhovory přehrávali stále dokola. A nyní jsem si doplnila "znalosti" četbou tady toho. Vlastně je to stejné - zima a hlad, násilí a chlast, samé chrchlání, stonání a plození a porody. Ještě jsem čekala, kdy dojde na vymýtání ďábla. V každém případě text je to zajímavý, naturalistický a barvitý, jen je třeba si ho rozdělit na dva texty. Jeden je pátrání po vrahovi, druhý jsou lekce ze švédské (asi) historie. Bavilo mě to, četlo se mi to dobře a další díl si přečtu ráda.

majakmp3
13.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Začíná to jako každá druhá historická detektivka. Píše se rok 1793 a ve Stockholmu je nalezeno zohavené tělo. Případu se ujímá Sherlock Holmes alias Cecil Winge (právník v terminálním stádiu tuberkulózy) a Dr. Watson - vlastním jménem Mickel Cardell (jednoruký vojenský vysloužilec). Jedna věc se prolíná celou knihou - temnota, špína, krutost a nelidské životní podmínky tehdejší doby, buďme rádi že jsme v tomto období nežili.

Druhá kapitola však popírá schéma detektivního románu. Vyšetřování je zapomenuto a sledujeme obsáhlý popis životních osudů jistého mladíka, který byl za války pomocníkem vojenského lékaře a nyní se světem protlouká jako podvodník.

V následující kapitole autor čtenáře opět bez zjevné spojitosti s vyšetřováním nebo s událostmi v předešlé kapitole seznamuje s životními osudy mladé dívky jménem Annastyna, která se odmítne vyspat se svým chlapcem. Uražená ješitnost jejího přítele a vysoké společenské postavení jeho rodičů Annastynu dostávají na nucené práce, odkud se jí nakonec podaří uprchnout. Tato část knihy až nápadně připomíná hraběte Monte Crista, konkrétně pobyt Edmondna v pevnosti If a jeho útěk.

Teprve v poslední kapitole se autor vrací k detektivnímu žánru, to když se v rámci vyšetřování spojí osudy všech postav představených v předešlých částech knihy. Prví a poslední kapitola jsou uspokojující detektivkou a prostřední dvě by byly skvělým historickým románem, jenže jako celek to příliš nedrží pohromadě a ve finále dílo jako celek nenadchne ani milovníky detektivek a ani milovníky historických románu.
Hodnotím 60%.

v.e.v.er.ka
11.08.2023 5 z 5

Skvělé, skvělé... Líbili se mi paralelní příběhy, celé to dávalo smysl ... A navíc zbožňuju detektivky kde nevím kdo je vrah ptz nemůžu ani tipovat, jelikož se příběh rozplétá až při cteni a postavy se objeví až ke konci. Těším se na další dily

mirec88
13.05.2023 2 z 5

Nedočítané do konca, ale viac ako polovica knihy je myslím už dosť na to, aby som to mohol hodnotiť. No proste ja historické knihy veľmi nemusím a tak ako ma svojho času sklamal Psychiater, tak teraz aj 1793. Chápem tých, ktorým sa to páčilo, ale ja to proste nie som. Pritom historické filmy mám veľmi rád, ale pri knihách a tých siahodlhých opisoch sa proste nudím. Nepustím sa ani do pokračovaní.

Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Dobrá historická detektívka, možno aj pre náročnejšieho čitateľa. Ja som bola spokojná, aj keď úplne nemusím nechutnosti v knihách, dalo sa to a odhalenie a záver boli veľmi napínavé aj zaujímavé.

nula87
24.03.2023 4 z 5

1793 je zajímavě vystavěná detektivka, ale detektivní linka v ní vlastně není to hlavní. Tím je velmi sugestivní popis Stockholmu konce 18. století, lidských emocí, strachů a tužeb. To vše zarámováno historickými změnami, které tou dobou procházely Evropou.

PitoR
11.03.2023 3 z 5

Michael Cardell 1.
Momentálna eufória z kriminálnych románov spisovateľov zo severu Európy, na ktorú dennodenne narážam pri potulkách internetom, ma doteraz obchádzala. Ale nedalo mi, skúsil som to so švédskym aristokratom Niklasom Natt och Dagom, nakoľko mám v obľube historické romány s kriminálnou zápletkou. Jeho séria Michael Cardell má tri časti, prvá je 1793. Ako už napovedá samotný názov, jej dej je zasadený do Štokholmu 18. storočia.

Ťažko to nazvať detektívkou, keďže samotného vyšetrovania je tu veľmi málo. Kniha je rozdelená na štyri časti, ktoré vykresľujú obraz vtedajšej štokholmskej reality a dvojica poverených vyšetrovateľov postupne príde na to, kto je za brutálne znetvorenou mŕtvolou v zapáchajúcom mestskom kanáli a komu torzo tela patrí. Že to v tých časoch nebolo jednoduché, azda netreba ani zdôrazňovať.

"Medzi rojmi múch bol smrad takmer viditeľný."

Autor do svojho príbehu zaradil aj skutočné postavy, ktoré v tom čase v meste pôsobili. Dal si na tom záležať, vraj štyri roky študoval všetko možné i nemožné okolo tej doby. Neviem, ale prvá polovica knihy ma sklamala. Priznám sa, že po úvodnej časti som to chcel vzdať, nakoľko som sa strácal v tej švédskej záplave domov, ulíc, odbočiek, námestí, mostov, ostrovov a pri čítaní ma to veľmi rušilo. Neverím, že to bolo až také nevyhnutné pre vykreslenie samotného príbehu. Uznávam, že pre domácich to môže byť zážitok prejsť sa po trase, kde sa pohybovali Michael Cardell, Cecil Winge, Kristofer Blix, Anna Sina a ďalší "hrdinovia" príbehu, ale všetkého veľa škodí. Keby bola priložená mapa v knihe inak spracovaná, možno by som na to pozeral inak. Druhá polovica knihy bola zaujímavejšia a jej tretiu časť považujem za najlepšiu a najvydarenejšiu.

Ako to zhodnotiť? Priznám sa, čakal som viac. Celkove som sa príliš nestotožnil so štýlom Niklasa Natt och Daga. Asi som veľmi zhýčkaný inými autormi tohto žánru. Na druhej strane, kvitujem, že morbídne časti knihy podal s určitou gráciou, ak to takto môžem napísať. Preto Deväťdesiat trojku hodnotím za dobre, ale rok 1794 si na svoju šancu bude musieť ešte nejaký ten piatok počkať.

Vestička
28.02.2023 2 z 5

No nejsem Švédista, ale špatný překlad, to je jednoznačně ten poslední problém téhle knihy. Takže zřejmě další zhrzenej odborník.

joao_johansson
21.02.2023 1 z 5

Když jsem si knihu před pár lety na doporučení svého učitele pořídil, čekal jsem naprosto něco jiného, než čeho se mi v závěru dostalo. Vlastně jsem se k tomu závěru ani nedostal, knihu jsem odložil hned po první kapitole. Před dvěma týdny jsem se o knize bavil se svou lektorkou švédštiny, která byla z románu doslova uchvácená a já ji nejspíš zklamal svým hodnocením. Tak jsme začali srovnávat a mně bylo jasné, že jsem se stal "obětí" velmi (podtrhuji 100x) nepovedeného překladu Romany Švachové, která si podle mě ukousla až moc velké sousto. Autorův slovník je totiž neskutečně obsáhlý a vyjadřování až poetické, sám bych se do překladu této knihy nikdy nepustil.

Nebudu se tady nějak rozepisovat, jen bych rád dodal, že překladatelčina nedostatečná znalost švédštiny vedla z roztodivnému jazykovému čáry máry, za které bych knihu rozhodně odměnil Zlatým skřipcem. Překladatelka má zároveň tendence se zdlouhavě rozepisovat a vlastně autorům záměr čtenáři vedlejšími větami vysvětlovat. Autorův styl je častokrát v originále velmi úsporný, čemuž překlad rozhodně neodpovídá.

ciaram
15.01.2023 5 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že se přes úvod nedostanu. Ale příběh se rozvíjel, seznamovala jsem se s postavami, které nebyly prvoplánově kladné nebo záporné, prostě žily svůj život. A pěkně si mě zaháčkovaly. Dvojice Vinge a Cardell se skvěle doplňovala, až mi je líto, že Cecil umírá. Natt och Dag vylíčil pochmurný kolorit stockholmských hospod, vězení, uliček a čtvrtí brilantně, byla jsem tam a cítila jsem atmosféru. Nemálo ale tomu pomohl i Daniel Bambas, v jehož podání jsem knihu poslouchala. Když mluvil Vingeho, měla jsem sto chutí si odkašlávat. Určitě půjdu do dalšího dílu, ale musím si teď dát něco pozitivnějšího.

Nunynka
11.01.2023 4 z 5

Rozhodně byla kniha zajímavá. Na začátku se kniha tváří jako detektivka,uprostřed jako román,drama a thriller dohromady a nakonec je to vlastně přece jen asi detektivka. Občas jsem se ztrácela v postavách i v ději,ale hned jsem se zase chytla a ve finále se mi vlastně kniha líbila. Je pravda,že atmosféra byla hodně ponurá a určitě bych si nepřála v takové době žít. Autor uměl strach a bídu tehdejší doby velice bravurně popsat.

Vojslava
17.12.2022 5 z 5

Ne že by to byl titul, který bych byla nadosmrti schopná odvyprávět, ale byla tak jiná! Studená, temná, zakrvácená, a vlastně váhám, jestli vůbec bych ji řadila k detektivkám, i když nesporná zápletka tu je. Charakteristika, která se mi celou dobu honila hlavou, je "rubová strana rokoka na absolutním pomezí Evropy", obskurní dance macabre jedné prazvláštní postavy za druhou. Skoro bych řekla: "artové", kdybych to viděla jako film. Ale přesto... ty záblesky světla, které nakonec vytvořily aspoň špetku spravedlnosti, tomu dávaly grády. Nejspíš si časem dopřeju i pokračování, jestli se s ním setkám.

toni-az
28.10.2022 2 z 5

Tahle kniha mě moc nezaujala. Čekal jsem detektivku, ale ta to nebyla ani omylem. Vůbec se mi nelíbila forma, která příběh tříštila, ještě víc se mi nelíbilo, že tam nebyla jediná sympatická postava. Všechno samí ochlastové, kriminálníci, podvodníci, násilníci a jiná chátra. Některé scény byly na můj vkus zbytečně explicitní, jiné zbytečně roztahané. Po zkrácení cca na polovinu a vyházení nechuťáren by to mohla být i celkem čitelná knížka.

Jedna hvězda za atmosféru, jedna za konec.

moudivlacek
01.10.2022 4 z 5

Toto je historická detektivka pro otrlé s dobrým žaludkem. Budete cítit chudobu, budete cítit tu beznaděj, budete cítit drastický rozdíl mezi chudými a bohatými. Budete cítit ponurost té doby. Je to nezkrášlený kus historie.
Ve vodě se najde velmi zohavené tělo, ke kterému je přivolán dráb Cardell, který však neplní povinnosti drába jako ostatní, je to válečný veterán mrzák s dobrým srdcem, přesto se záhy setkává nad mrtvým s právníkem Wingem, který umírá na souchotě. On je proslulý, že hledá skutečnou pravdu a dává zločincům možnost vše vysvětlit a obhájit se. Tento případ je pro něj poslední.
A samozřejmě nebudete sledovat jen osud mrtvého, ale mnoho jiných nešťastníků, každý z nich se vám hluboce vryje do paměti. Ani konec není asi takový, jak by mnohý čekal. I tak ale určitě půjdu do dalšího dílu.

Awča
27.09.2022 3 z 5

Velmi ponuré.
Mám historickou krimi moc ráda a nejsem žádná křehká květinka, ale tohle čtení na mě bylo moc kruté a temné.
Mistr Shardlake je mému srdci bližší.

cérka
08.08.2022 5 z 5

Audiokniha

Na úvod musím poznamenat, že detektivka to není ani náhodou. Je to skvěle propracovaný psychologický thriller v historických kulisách.
Pane jo, já měla místy husí kůži jak dokonale mě dokázal autor vtáhnout do děje.
Nevím jak se to stalo, ale jako bych najednou byla ve Stockholmu 18. století a cítila všechnu tu špínu, bídu, zápach i zmar.
Všechny postavy i jejich osudy jsou skvěle propracované a samotný závěr skvěle načasovaný.
Určitě je to náročná četba, i poslech vyžadoval patřičně soustředění, mě ovšem velmi bavila. Samotný pocit z poslechu bych přirovnala ke knihám: Parfém,příběh vraha nebo Alias Grace.