159 súfíjských povídek

159 súfíjských povídek https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92661/159-sufijskych-povid-92661.jpg 4 13 1

Přes sto padesát povídek bylo vybráno ze sbírky Masnáwí, základního díla perského myslitele a básníka 13. století, zakladatele řádu tančících dervišů. Tato sbírka byla považována za komentář ke Koránu a brzy se stala zdrojem tradičního muslimského súfijského (mystického) učení. V rozsáhlém Rúmího díle je možné najít úvahy o všem, co se týká člověka a jeho osudu a jeho dílo ovlivnilo celou muslimskou kulturu. Verše Koránu, citáty proroků, přísloví, biblické legendy a příběhy z všedního života inspirovaly Rúmího k tomu, aby definoval súfijské učení jako jeden z pilířů islámské i všeobecně lidské moudrosti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Dobra
Originální název:

159 cuentos sufíes


více info...

Přidat komentář

Pablo70
18.02.2021 5 z 5

Co si zde přečtete? Třeba povídku o dnešku:

Kráva a ostrov
Byl jeden ostrov, který překypoval rostlinstvem, a na něm žila jedna jediná kráva. Pásla se od rána do večera a pak šla vypasená spát. Ale v noci, když už neviděla pastvu, se velice strachovala, co bude jíst druhý den. Obavy ji tak vyčerpávaly, že se ráno probudila vyhublá a skleslá.
Ale louky se dál zelenaly a při západu slunce byla zase plná síly. V noci zase začala naříkat a hubnout, a tak to šlo stále dokola. Nikdy ji nenapadlo, že se bojí zbytečně...
Tvé ego je ta kráva a ostrov je vesmír. Obavy ze zítřka činí krávu pohublou. Lepší je zaobírat se přítomností. Jíš svou potravu už mnoho let a statky Boží se přesto nikdy nezmenšily.

Rúmí zemřel roku 1273 a jeho příběhy jsou stále živé. Je to četba podobná těm moderním "Slepičím polévkám pro... muže, ženy...", nebo chasidským příběhům, nebo křesťanským čtením na každý den. 159 súfijských povídek patří mezi klenoty světové literatury, které můžete mít na nočním stolku a denně si dát před spaním jednu z nich! :-)) Rúmí mluví o lidském osudu, o radosti, strasti, marných vzdeších, o pravdě a lži, těžkosti všedního života a o všem, co se týká člověka. Byl to moudrý muž promlouvající k nám přes staletí.

Štítky knihy

povídky islám Persie Korán dervišové iránská literatura

Část díla

Autorovy další knížky

Džaláleddín Balchí Rúmí
íránská, 1207 - 1273
1995  89%Masnaví
2003  83%159 súfíjských povídek
2016  88%Pečať lásky

Kniha 159 súfíjských povídek je v

Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst22x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x