158 librová svatba

158 librová svatba https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42079/bmid_158-librova-svatba-XaU-42079.jpg 3 300 25

Ve třetím románu Irvinga 158 librová svatba (The 158–Pound Marriage) John Irving zachycuje spletitý vztah milostný vztah dvou manželských párů. Osudy čtveřice se zapletou tak, že už vlastně nejdou rozuzlit. Snad jen čtenář se o to může pokusit – může vážit, potěžkávat, zamýšlet se nad magickou váhou 158 liber... Je to všechno komedie, tragédie nebo sen? Příběh graduje, avšak protagonistům románu láska postupně hořkne a hořkne...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mustang
Originální název:

The 158-Pound Marriage , 1974


více info...

Přidat komentář

alef
12.09.2022 3 z 5

Většinou velmi kontroverzními témata,
okořeněná navíc hromadou až perverzních situací,
ujetí hrdinové, vždy něčím vykolejení, vždy něčím poznamenaní, nezapadající,
jsou výsledkem obrovské fantazie,
jež spřádá, za přispění i mnohých vlastních životních zkušeností,
neuvěřitelné, a přitom záhadně věrohodné příběhy,
to je Irving tak, jak ho znám.

Mám ho ráda, a ráda se k němu čas od času vracím, k těm nápadně těžkým, až tíživým, příběhům, kde to nikdy hrdinové nemají lehké, a životem se protloukají všelijak, a to skoro doslova, protože ve většině příběhů hraje nějakou roli krom jiného, zápas (Irvingův celoživotní koníček a předloha), a tak se i hlavní hrdinové musí prát, musí zápasit o svoje místo ve světě, a přesvědčit o svých kvalitách.

V tomto příběhu budete svědky rozplétání … velmi složitě zauzlovaného a náročně propleteného milostného vztahu dvou manželských párů. Vlastně z toho uzle problémů není moc šancí na únik a o návratu do původního stavu, lze jen těžko uvažovat. Takže vám přihlížejícím, jak jinak než vyšinutě vyhlížející, manželské eskapádě, nezbude nic jiného než všech 158 liber problémů, které na vás autor navalí, pouze zvážit, potěžkat … a pak to závaží jednoduše upustit, je totiž spíš pro těžké váhy.

Dobrá rada na závěr zní, poslechněte anotaci, na téhle výpravě vám bude určitě dobrým průvodcem výše zmíněný smysl pro sarkasmus, ironii a autorův černý humor :-).

Majto
06.04.2022 3 z 5

Útla kniha formou i dejom, no popisom vnútorných bojov jednotlivých postáv a ich vyrovnávaním sa s minulosťou i súčasnosťou je dostatočne mohutná. Som rád, že som si spomenul na tohoto autora a začal jeho tvorbu čítať chronologicky. Toho dôsledkom je, že niektoré udalosti vo Viedni už mi boli známe, tak mi letmé obtretie deja o ne bolo dostatočne zrozumiteľné. Za mňa 70% zážitok.


freejazz
30.12.2021 5 z 5

výhodou u tohoto Irvinga je možná to, že jej člověk nečte jako třetí knihu v pořadí, ale má za sebou více zkušeností s tímto strojem na bestsellery. uznávám, že po tom, co jsem kdysi hodně dávno četl Svět podle Garpa, nedám na autora dopustit, ale také musím připomenout, že jeho zoufalost V jedné osobě jsem prostě zahodil, protože to nešlo ani číst, ani dát do antikvariátu.
158 liborvá svatba je hezká sonda do stavu americké společnosti v první polovině 70. let.

HelenBarbora
06.08.2021 3 z 5

Propracované osudy postav, i když Severin je pro mě spíš záporný člověk. Občas mě čtení nebavilo, ale ke konci se to rozjelo.

Paris2000
26.02.2021 3 z 5

Je to má 4 přečtená kniha od Johna Irvinga a zatím bohužel nejslabší a si možná tomu i přispělo, že si nedokážu představit žít v manželském čtyřúhelníku.
Některé pasáže se četli lépe a některé méně.

laura
21.05.2020 5 z 5

Dva manželské páry si vymění partnery. Tehdy to bylo poprvé, co jsem se v knize setkala s podobnou zápletkou (to se během let samozřejmě změnilo). Možná proto mě příběh zlákal k přečtení :)

A tak jsem poznala Irvinga. A zamilovala se. Fakt mě to bavilo. Úžasná kresba postav, syrová obnaženost, nepřikrášlenost, absurdita, obnažené emoce, trýznivá nejistota, bolest, ale i hluboká, lidská láska.

To všechno najdete v knihách Johna Irvinga. Budete dojatí, překvapení, znechucení, budete se smát a budete i brečet. Rozhodně se ale nebudete nudit...

Kris.Tyna
13.04.2020

Jako jo, oddechovka dobrá, některé pasáže jsou trošku nudnější a utahanější, ale dá se to zvládnout, nicméně kniha není ničím výjimečná a nedokážu identifikovat hlavní myšlenku, kterou bych si z toho mohla odnést.

MayB2
11.11.2016 4 z 5

Další z příběhů postavených na známých základních kamenech: Vídeň, vídeňská ZOO, zápasení, jugoslávští četnici, univerzita, spisovatelé, složité a nefungující partnerské vztahy a sex, předtucha ve snu, dějiny 20. století v životech obyčejných lidí, zmrzačení. Tentokrát chybělo nějaké opravdu bizarní úmrtí a zneužití dítěte.

Janca007
20.10.2016 3 z 5

Nejslabší z knih od Irvinga, kterou jsem doposud četla. Možná ale nastane čas, kdy si ji přečtu znova a odkryjí se mi jiné myšlenky, které chtěl spisovatel přes příběh říct. :-)

Verrrunka
07.04.2014 3 z 5

Další z Irvingových románů, průměrný děj, přesto zajímavé čtení. Ale Garp je Garp…

HankaJ
26.11.2013 2 z 5

mně se kniha moc nelíbila, ale je fakt, že dost toto hodnocení ovlivnila i skutečnost, že v polovině knihy chybělo cca 20 stránek a to byla kniha nepoškozená a z knihovny a není náznak toho, že by stránky někdo vytrhl

kilometr
15.11.2013 4 z 5

Povedená kniha,která se mi líbila.80%.

Li@
03.10.2013 4 z 5

No. Nemůžu říct, že by nezaujala nebo nudila. Děje zde opravdu moc není, ale o to silněji vyzní to, co tam je. Osobně si přeji nikdy se do takové situace, jako tamější 4 hlavní hrdinové, dostat, nicméně je to docela zajímavá sonda do lidských vztahů. Nepovažuji to za slabé dílo, je pouze jiné než "klasický Irving". Určitě si ji přečtu ještě jednou, za pár let a zkušeností později.

Beatris
26.08.2013 2 z 5

Ano je to nezvyklé, nejen samo o sobě ale i v porovnání s Irvingovou ostatní tvorbou. Příběh mě nezaujal, protože tu (alespoň pro mě) skoro žádný nebyl. Ale konec je o něco lepší a knihu vytahuje o trochu výš. Pořád je to ale Irving a nedá se říct, že by se to snad nedalo dočíst nebo tak. Prostě slabší kniha, ve které je ale hodně cítit a znát, "co tím chtěl básník říci". Ono "poselství", které já v knihách hledám tu bylo - a to více než zřejmé.

Boboking
26.08.2013 3 z 5

Nejsem nadšenec Irvinga. Ale je tam wrestling a Vídeň, jsou tam nezvyklé vztahy a situace. Ale má to takový otevřený začátek i otevřený konec.

Clarisima
30.06.2013 4 z 5

Jak už psala Ladushka plnou sílu knihy oceníte pokud ji čtete ve správný čas. Jasně, Irving napsal lepší kousky, čtivější, ale i tento příběh má něco do sebe. Někdy se nudíte, někdy smějete a někdy jen přemýšlíte - a o to tu jde.
Rozhodně si nezaslouží být řazena jako 57. nejhorší kniha,spíš nejlepší, ke mně se ve správný čas dostala.

Ladushka
23.10.2012 5 z 5

Některé knížky si člověk oblíbí, protože je čte ve správném čase a ve správném rozpoložení. Tak tomu bylo tentokrát u mě a této knihy. Dobře jsem se pobavila a přitom měla dost námětů k přemýšlení nejen o knize, ale i o sobě a o tom co sama chci a nechci.
Příběh je poněkud kuriózní, jak to někdy u Irvinga bývá, ale přitom se dotýká témat, která řeší mnoho z nás. Dva manželské páry se spolu začnou přátelit a po mnoha letech manželství se rozhodnou, že si svůj sexuální život zpestří manželskou výměnou. Jak to může vypadat, když z počátku schvalovaný čtyřúhelník přeroste jednotlivým aktérům přes hlavu? Irving řeší otázku, kam až může zajít tolerance v partnerství a jak zdánlivě neškodná "povyražení" mohou úplně podkopat základy vztahu, jakými jsou důvěra, intimita a vzájemná úcta.

Jiitush
14.01.2012 2 z 5

Knihu jsem ani nedočetla a odložila ji.

Miru
14.11.2011 3 z 5

Pravda, jedná se o jedno z nejslabších děl autora, to připouštím. Přesto z knihy stále sálá ta typická "Irvingovská atmosféra", pro kterou si ji stojí za to přečíst.

Ronie Gray
25.07.2011

I nejlepší spisovatelé se jednou opijou a píšou kraviny :D