130: Odysea

130: Odysea https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297640/bmid_130-odysea-RKm-297640.jpg 4 89 21

130 série

1. díl >

Vstupte do světa, kde neexistují žádné hranice mezi fantazií a realitou. Objevte kouzlo pustiny, která v sobě skrývá tajemná místa, pomníky předválečných dob i rozrůstající se nové civilizace. Poutník jménem Bo tudy kráčí den za dnem, aniž tuší, jaká dobrodružství jej čekají. Ještě neví, že i zcela obyčejné události budou mít v budoucnu nevratné následky. 2. vydání knihy obsahuje nové bonusy a ukázku z komiksu Kapitán Bé, který autor nakreslil ve 13 letech.... celý text

Žánr:
Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Labyrint
více info...

Přidat komentář

Jass
02.03.2021 5 z 5

Do třetice všeho dobrého se už snad po přečtení prvního dílu k tomu dalšímu konečně dostanu. Ač se tahle moje neschopnost naprosto vymyká veškerému racionálnímu myšlení, ve výsledku mi to zas až tak nevadí, protože po každém přečtení je tenhle komiks lepší a lepší. Pozornost, kterou autor věnuje detailu je neuvěřitelná, a pokaždé najdu něco nového, čeho jsem si při minulém čtení nevšimla. Rozhodně jde o kousek, který bych ráda zařadila do své knihovny, protože mě pokaždé přiměje k úsměvu, i když má své temné stránky.
Minule jsem knížku stylem přirovnala k těm Shana Tana a za tím si rozhodně stále stojím, nicméně tentokrát jsem si na něj při četbě ani nevzpomněla. Kniha, která naopak neustále vyskakovala byl Piknik u cesty/Stalker bratří Strugackých, pokud se vám líbila levitující krychle a podobné anomálie v krajině, tak tuto knihu rozhodně doporučuji vaší pozornosti. (I když Stalker je teda o něco drsnější...)

jarynek
22.03.2020 3 z 5

Zpočátku mne kniha moc neoslovila. Poměrně surrealistické, aniž bych se chytal, jaký je smysl vyprávění. Ale postupně se příběh stával ucelenějším a čtivějším, takže se celkem těším na pokračování (tedy až nám otevřou knihovnu:)).


popeluška
23.09.2019 4 z 5

Ze začátku jsem se moc nechytala...prostě obří fantazie.Pak to ale nabralo docela příběh a bylo to pěkné.Grafika je nádherná a zkusím dát šanci ještě dalšímu dílu.

Kapis
02.08.2019 3 z 5

Tak, leží mi to v knihovně bohdá 10 let a když jsem teď spěchal do práce a rychle hledal, co si vzít na čtení, padl mi zrak na tuto trilogii a došel jsem v momentě k přesvědčení, že na Stotřicítku právě dozrál čas. Čapl jsem ji, těpl do batohu a v autobuse se do toho konečně ponořil.

Sled nesouvisejících surrealit je naštěstí trochu stmelen na straně 53 a pak to začne dávat jakž takž smysl. Jakoby těch prvních pár desítek stran bylo kresleno jen tak pro radost a až posléze se to Nikkarin rozhodl posešívat nití obsáhlejšího příběhu. Ale i tak zůstávají některé výjevy čistě solitérním příspěvkem, bez hlubšího smyslu pro celý příběh. Odkazy v detailech jsou příjemné, některé jsou zjevné (Malý princ, Dálí, Rychlé šípy), některé méně - třeba Voleman či na straně 72 je na televizi komiks Kook, který vyšel v nákladu 100 ks a kdo nebyl komiksák před deseti lety, asi o něm nemá ani páru (https://comicsdb.cz/comics/2740/kook). Všechny ty tzv. "popkulturní" odkazy jsem určitě nerozšifroval, zajímalo by mě na co odkazuje třeba scéna na "šrotišti." No, celkově atmosféra i kresba se mi líbila, ale jsem jakýsi nenaplněn zcela, přece jen jistá křečovitost v tom ještě byla, ale jsem zvědav, kam se to bude ubírat v druhém díle, který jsem dostal podepsaný od N. osobně.

Unterwald
10.05.2018 4 z 5

Hodnotím především grafickou, vizuální stránku a množství skvělých nápadů. Samotný příběh za formou poněkud pokulhává, přesto jsem měl ze čtení radost a těším se na pokračování. Kňch

Tomas@S
05.01.2018 3 z 5

Libila se mi originalita kresby a kompozice, ale samotny pribeh i ta vytvarna stranka na mne pusobila spise prumernym dojmem. Pomerne dlouho mi trvalo se do pribehu dostat, pochopit co se tam vlastne deje a kam to smeruje. Fantazie autora je velika. A to k memu prekvapeni po nejake dobe zacalo fungovat a chytnul jsem se. Celkove to vidim pozitivne az tak, ze jsem vyhledal pokracovani serie 130 a zacetl se i do druheho dilu. Za mne urcite palec nahoru :-)

Netopyr07
28.07.2017 4 z 5

Dobrý komiks. Sice su trošku zmatená, ale pointa asi není zas tak důležitá :-D Graficky výborné. Věřím, že se to dá zadat jako kniha z budoucnosti :-)

Jass
15.06.2017 5 z 5

Nejsem si plně jistá, jestli jsem kvalifikovaná tento komiks hodnotit, protože v tomto díle žádné vysvětlení nepřijde, takže o nějakém hodnocení smysluplnosti příběhu ani nemůže být řeč. Každopádně pro mě to byla láska na první pohled, ať už proto, že naprosto zbožňuju Nikkarinovy ilustrace (vybírat knížky podle ilustrátora se u něj zatím překvapivě vyplácí), nebo díky té neomezené fantasii, která trochu připomíná Shauna Tana (pokud se vám líbilo tohle, tak rozhodně doporučuju jeho Příběhy z konce předměstí). Vážně nádhera, nutně potřebu další díl.

Mercatino
04.01.2017 3 z 5

První polovina komiksů je pro čtenáře jen čirá fantazie, kde jsem neviděl žádné souvislosti. Jakmile začaly fungovat nějaké dialogy postav, příběh se začal rozvíjet, dostávat smysl a spád. No a nakonec to bylo docela fajn. Ne že by jsem se těšil, ale jsem docela zvědavý na pokračování, protože jde vidět, že to má hloubku a kam mě to zavede, uvidím :)

LordSnape
03.07.2016 4 z 5

Krásně inteligentní a nevšední komiks, který jde do hloubky Nikkarinova post-apo světa. Tenhle díl beru jako takové seznámení, takže očekávám ještě něco většího.

Hwaelos
15.03.2016 3 z 5

Vcelku slibný začátek. Tak trochu halucinogenní atmosférou tajemného světa po válce, kde se odvíjejí surrealistické zápletky bez zásadního dopadu na hlavní děj, připomíná Nikkarinův opus Shauna Tana a jeho Nový svět. Dialogy neoslní zdaleka tolik jako kresba, což je tak nejzásadnější výtka. Pop-kulturní odkazy jsou zase namnoze tak okaté a prvoplánovité, že dělají čest první část zmíněného kompozita ("pop").

Covenant
21.12.2015 5 z 5

Nedokážu popsat pocity z prohlížení stránek jinak, než překrásně kouzelné. Příběh plyne s lehkostí sobě vlastní. V každém okénku se skrývá cit pro detaily, které navozují tu správnou atmosféru. Nechal jsem se jimi pohltit a ke konci mě to vyplivlo a nechalo levitovat v prázdnotě. Musím mít další díl. Do té doby si tento skvost ještě několikrát prolistuji a trochu zvolním, protože jsem stránkami listoval, jako kdybych sledoval animák od Plymptona...

Dragonian
06.10.2015 5 z 5

Parádní komiks! Luxusní kresba a velmi zajímavý příběh. Při každém prohlížení a čtení narážíte na nové a nové všci a odkazy, kterých jste si předtím nevšimli.

mclusky
14.02.2014 3 z 5

Bombastická kresba, kterou sráží průměrný scénář. Komiksu také ubírají na kráse vyčpělé a příliš okaté odkazy (malý princ, Dálí, Ryhlé šípy). Ty se (stejně jako některé nedotažené detaily) do jinak originálního díla, kterému dal autor evidentně hodně energie, prostě nehodí. Některé nápady jsou ale naprosto super a po vizuální stránce je komiks rozhodně zážitek.

spdb
24.10.2013 5 z 5

Moebius, ano, surrealismus, ano, melancholie ano.
Je to skvělé...

Boboking
17.09.2012 4 z 5

Velmi milé překvapení, vynikající komiks jak graficky, tak i příběhově.

Lady_Ef
23.08.2012 2 z 5

Kresba je nadprůměrná, ale bohužel jsem si z ní "nesedla na zadek". Příběh je nadprůměrný, ale je v něm příliš mnoho nezodpovězených otázek (které ani nedávají prostor k odpovědi). Přesto jdu na další díl, který snad celou sérii vyzdvihne na zdejší hodnocení.

endtitles
10.01.2012 5 z 5

Ten kluk umí, o tom žádná, kresbou mě naprosto přibouchl do gauče a příběh šel tak, jak by v tomhle snovém světě po záblesku měl jít.
Černá krychle, poslední hrající televize, létající muž, lovec hvězd a trip v bunkru. Kňch!

Likandro
07.01.2012 5 z 5

Vzhledem k tomu, že se jedná o trilogii a poslední díl ještě není na pultech, je poměrně těžké odhadnout, jak nakonec celý příběh vyzní. Nicméně alespoň zatím se zdá, že jde o propracovaný, těžko soudit na kolik záměrný, pokus přizpůsobit Malého prince novému publiku, pro které je jmenovaná kniha, snad až moc zprofanovaná, nepřístupná a obalená neprůhledným oparem.
K takovému závěru odkazuje jednak sama postava Malého prince, která se zde objevuje v nové podobě, jednak struktura prvních dvou dílů a předně potom témata, kterými je láska, osobnost, dobro, zlo, hloupost, dospělost, ale ještě mnohem víc. Samozřejmě ale nesmíme zapomenout na poměrně podstatnou inovaci autora, protože by byla chyba upírat mu nárok na obsah, který je veskrze nový.
Pokud tedy někdo zbožňuje Malého prince, je pro něj komiks jako dělaný, pokud má k němu někdo skepsi, komiks mu může nabídnout ve skrytu velmi podobný obsah, a věřím, že snad i positivně naladit k přečtení Malého prince.

Ikkju
20.09.2011 5 z 5

První díl byl zjevení, pokračování se mi zdálo slabší asi kvůli nutnosti provázat sérii příběhem. Na trojku se těším, určitě nepromarním!

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autorovy další knížky

Nikkarin (p)
česká, 1987
2019  88%Legenda o nekonečnu
2010  87%130: Hodní, zlí a oškliví
2021  91%Hubert & Hugo
2015  85%130: Odysea
2012  92%Spellsword Saga VII

Kniha 130: Odysea je v

Přečtených112x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce35x
Chystám se číst19x
Chci si koupit5x