1063 dnů s Karlem Krylem

1063 dnů s Karlem Krylem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188450/1063-dnu-s-karlem-krylem-188450.jpg 3 18 5

Kniha mladé novinářky Markéty Matouškové 1063 dnů s Karlem Krylem. Legenda očima důvěrné přítelkyně (Forma, Praha 1995) není sice ani letošní ani loňská, avšak to není v této chvíli rozhodující. Nás zajímá jako jistý způsob literární komunikace. Přičteme-li totiž k tomuto exemplárnímu výpotku duševní malosti, podlosti, malicherné ubohosti, klepařství ještě neskrývanou autorčinu potřebu sebeadorace a zjevnou služebnou demagogii, musíme si chtě nechtě položit otázku, zda snad té snaživé (tehdy dvacetileté) ženě někdo nepomáhal, zejména s prefabrikací ideových hodnocení.... celý text

Přidat komentář

Klamm
08.07.2022

Pořád mi nejde do hlavy, jak takové pískle, mohlo být ve vztahu s tak vyzrálým bardem.
Však ono také, jak je cítit z tohoto bulvárku, společnou řeč ani moc neměli. Jedná se spíš o hromadu rádoby intimit, plyvané na Karlovu hlavu. Pro každého fanouška je samozřejmě lákavé podívat se do kuchyně svého idolu. Ovšem, čemu ale věřit? A navíc, za údajně poslední milenku, se vydává další lovkyně Dagmar Světlovská, vyznávající filozofii Guru Járy. Ta o Markétě Matouškové tvrdí, že to byla jen pomatená fanynka, která Karlovi nedala pokoj a neustálé se vtírala o jeho přízeň.
Nebudu soudit, ať se baby poperou. Naučil jsem se oddělovat osobní a umělecký život u jakéhokoliv umělce.
Osobně si myslím, že bych si s Karlem pro jeho věčnou opozici asi moc dobře nepokecal. To ale neznamená, že se nechám ochudit o jeho poezii a písně, které pořád žeru!

slunicko1958
08.01.2018 odpad!

Bulvár.


RH faktor
29.06.2015 odpad!

...ach jo...ale jasně, takynázor, i když...

PatrikDi
10.06.2015 5 z 5

V dnešním světě je často těžké rozlišit zda mladá žena, která tráví čas se starším mužem je doopravdy zamilovaná a nemá postranní úmysly. U Markéty Matouškové je pravda někde jinde, Karla Kryla si zamilovala a podle jejího vyprávění s ním chodila (jezdila na koncerty a trávila svůj veškerý volný čas a kromě toho i zanedbávala střední školu) protože jej měla ráda jako člověka a poté jako slavnou osobnost. Díky ní má čtenář možnost proniknout do zpěvákova komplikovaného života. Za své jednání si mohl Kryl sám, byl to vášnivý básník a diskutér. Cítil se dobře mezi lidmi a jeho oblíbeným místem byly různé hospody a putiky, kde trávil s Markétou čas. Co si může člověk cenit na zpěvákovi bylo, že nevstoupil do politiky, protože věděl, že by skoro nic nezměnil a zachoval si svoji tvář, nepomlouval druhé za zády a byl upřímný. Přestože mu bylo vytýkáno, že kritizuje - přijíždějící do vlasti a odjíždějící do Německa, byl to člověk s velkým duchem.

koubin007
08.08.2011 3 z 5

Autorka dává čtenáři možnost nahlédnout do zákoutích Krylova velmi složitého soukromého a milostného života. Určitě se dozvíte hodně o této legendě a o jeho "lidství". Byl to komplikovaný muž, který měl velmi komplikovaný pohled na svět. Literární forma není nejostřejší, avšak pro nás, jako pro jeho fanoušky, přináší úplně nové pohledy do "zákulisí".