101 minut

101 minut https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491118/bmid_101-minut-S9M-491118.jpg 4 280 88

Co se stane, když během výpadku proudu uvíznete v metru? K čemu dojde, když se ocitnete v naprosté tmě v hlubokém podzemí? A když jde samotným záchranářům o holý život? Co všechno musí podstoupit, aby vás dostali ven… a co všechno musí obětovat v případě, kdy všechno nejde tak úplně podle plánu? A podle plánu nejde v tomhle případě absolutně nic. Populární autor fantastických i kriminálních thrillerů Štěpán Kopřiva spojil drtivé napětí s fascinujícími zákulisními informacemi – a přináší děsivě realistický příběh ze světa, kterým často projíždíme, ale vlastně ho vůbec neznáme.... celý text

Přidat komentář

mayor
15.04.2024 4 z 5

Je to Kopřiva? Není to Kopřiva? Hluchavka? Nene, trochu je tam Kopřiva cítit, ale je to spíš odvárek - přiznám, že jsem u toho krapet usínal... Možná to bylo těmi šmakuládami, co mi ve špitále ládovali do žil, ale četl jsem tam vícero knížek a u těch mi hlava nepadala. Ale ať nehaním - nápad dobrý, prostředí zajímavé, děj napínavý. Jen jsem asi čekal více "chlapských" vtípků, nekorektnosti atd. Jenže ono by se to tam vlastně ani nehodilo... Takže vlastně můj problém - neberte mě vážně a přečtěte si to!

John6900
18.03.2024 5 z 5

Klobouček před všema hasičema i celým IZS. Odvádí neskutečnou práci, stejně jako Štěpán Kopřiva předvedl u téhle knihy. Nešla přestat číst, napínavá od začátku do konce. A to že se celý děj odehraje, jak je prozrazeno v názvu, jen ve 101 minutách, je taková třešnička této skvělé knihy.


Aleš.R
24.01.2024 5 z 5

S těma ultrasofistikovanejma, hyperinteligentníma a übervtipnejma hláškama mám sice opět malinko problém, ale protože jich není tolik jako v Rychlopalbě, objeví se vlastně v příhodnou chvíli a naředí možná až příliš hustou atmosféru, celkovej dojem mi tentokrát zkazit nedokážou.

Celek beru jako obrovskou poctu všem hasičům, připadám si jako dráček Soptík a chci se taky stát požárníkem. Nebo si dát koule klasicistních skladatelů.

Květ
17.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka! Na začátku dá trošku práci zorientovat se v žargonu hasičů, ale vzadu pomůžou vysvětlivky a potom už se rozjede akce.
Svižný, napínavý děj, naprosto uvěřitelný. Příběh mě úplně pohltil, autor mě přesvědčivě přenesl do podzemí pražského metra po katastrofě a vystavěl strhující drama, které se čte jedním dechem.
Děkuji moc za doporučení obzvláště milému čtenáři, bez něhož by se mi kniha nedostala do ruky, autora vůbec neznám.

n.ezn.amy
12.01.2024 5 z 5

Když jednoho rána vypadne elektrická síť v Praze a metro mezi Karlovým náměstím a Andělem nestihne dojet do své stanice, jsou na místo povolání hasiči, aby evakuovali cestující ze stojící soupravy. Ovšem někdy rutinní záležitost se může změnit drama a je třeba k záchraně udělat více než maximum. Nečekal jsem, že Štěpán Kopřiva napíše takhle napínavou knihu o zásahu pražských hasičů v metru. Musím říct, že mi při jízdě metrem nedělalo dobře číst tuto knihu, která mě obrovsky bavila.

Mynny
16.12.2023 5 z 5

Štěpán Kopřiva tentokrát napsal Tlapkovou Patrolu pro dospělé. A samozřejmě je to jízda. 5* jako zatím pokaždé.

IHT
11.12.2023 5 z 5

Huh, to byla sila.
Pana Koprivu ctu moc rad - texty ma zajimave, treskute vtipne a snazi se do nich propasovat i nejake poselstvi (aby i hnusny hrdina byl ve finale kladas).
Tohle je ale jiny pripad - tohle neni ani fantasy, ani "brakova" detektivka, tohle je cisty zanr thrilleru.
Ten mi zpocatku moc nevyhovoval - prilis mnoho popisu technickeho vybaveni, ale syn je mlady hasic, tak mi to prostredi prislo trosku povedome a postupne si me ziskalo. Prijde mi, ze se tu autor snazil zuby nehty drzet "pri zdi" a psat skutecne "krasnou" literaturu, ktera neurazi ani toho nejpuritanstejsiho ctenare. Pobavilo me, ze mu to nekolikrat "uklouzlo"(?) a par typickych koprivovych slehu se v knize objevilo.
Pribeh je opravdu neskutecne napinavy a ctivy. Krasna pocta pro vsechny hasice i ostatni lidi z IZS. Smekam...

PS: V sobotu na vylete v Praze jsem se radeji premistoval jen pesky

zuzana-koubkova
02.12.2023 5 z 5

Kdysi jsem si přečetla Asfalt, zasmála se u něj a vyhodnotila ho jako nejúchylnější knížku, co jsem kdy četla (a... ano, četla jsem Kulhánka a Žambocha), pak jsem narazila na Rychlopalbu - dobrá detektivka. Od thrilleru z pražského metra jsem popravdě mnoho nečekala, a nebýt autorem pan Kopřiva, jistě po ní nesáhnu, ale po přečtení jsem totálně rozebraná. Přečetla jsem během 48 hodin a je to skvělé, skvělé, skvělé...

Janizoun
20.11.2023 5 z 5

Příběh se odehrává brzy ráno v pražském metru, vlastně krátce po otevření metra. Lidé jedou do práce, někteří možná z práce, cestuje i matka s malým tříletým dítětem... a najednou je výpadek elektřiny, vlakové soupravy se zastaví a jedna zůstane stát v tunelu na trase B, mezi stanicí Anděl a Karlovo náměstí, nestojí minutu, ale nakonec 101 minut, protože nic nejde tak jak by mělo...
Smyšlený, napínavý příběh, který by se mohl kdykoliv stát a rozhodně bych ho nechtěla nikdy zažít. A pan spisovatel to má už u mě jistý, přečtu si zbytek jeho knih, které jsem nečetla a budu čekat na další, které napíše.

JackieDecker
16.10.2023 5 z 5

Kniha byla skvělá. Příběh byl poutavý, napínavý, postavy a celkově chování všech uvěřitelné (což je u thrillerů velmi důležité) a závěr taky super.
Každý kdo bere hasiče a záchranáře jako samozřejmost by si měl knihu přečíst, aby si uvědomil, že nejen, že jsou to taky jenom lidi, ale i jak těžkou a nebezpečnou práci mají.
Za mě je to takové knižní pecka.

marketa1860
11.09.2023 3 z 5

Svižný, napínavý příběh z pražského metra. Mělo to nápad, spoustu zápletek, hrdinů i překvapení. Na mě moc odborných výrazů a samozřejmě jsem na slovníček, který je vysvětloval, narazila až na konci:-) (četla jsem e-knihu).

olle3
03.09.2023 4 z 5

Po technické stránce není co vytknout, kniha rozhodně stojí za přečtení. Avšak nejedná se záležitost, která by uchvátila příběhem nebo postavami, vlastně obecně příběh ani moc nehledejte. Je to spíš dokumentaristická rekonstrukce ilustračního pohledu na hypotetickou situaci, psaná co nejpřesvědčivěji, i za cenu určité tenze. Jak by mohlo probíhat, kdyby v Pražské podzemce vypadl proud? To se v této knize dozvíme. P.S.: I když, ať nežeru, na úplném konci mi slza stejně málem ukápla!

SirChico
13.07.2023 5 z 5

Tak po téhle knížce jsem šáhnul jenom proto, že je na přebalu Štěpán Kopřiva. Zrovna nedávno jsem znovu procházel jeho perfektní Asfalt a i když jsem trochu vyrostl (přece jenom jsem to prvně četl jako dvacetiletý mladík) a trochu se mi posunul vkus pořád si myslím že Asafalt byl perfektní nápad v dobrém provedení.

No a teď jsem se z Kulhánkovské školy plýtvání kbelíkama krve přesunul do temnot pražského metra a ultra realistického thrilleru. Kopřiva nám taky roste a je to dobře protože je to setsakra dobrej spisovatel. Do prostředí pražského metra našrouboval intenzivní zápletku, hromadu věrohodných postav a neuprositelně tikající časový limit. Do toho si trochu zaexperimentoval s vyprávěním v druhé osobě, což bylo hodně zajímavý (Den, kdy zemřete, začne úplně běžně).

Jako celej balík se mi to hodně líbilo. Tematicky to není to co bych hledal, ale jestli se Kopřiva bude držet tohohle žánru já mam v plánu pokračovat v jeho čtení.

Bediczek
07.07.2023 5 z 5

Kdo má rád napětí, zde ho najde vrchovaťe. Šťepán Kopřiva ve své nejlepší formě.

JerryDexter
22.06.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, že o povolání hasiče něco vím, bych teď mohl vyjmenovat hromadu věcí, které prostě nedávaly smysl a byly dost přitažené za vlasy. To ale dělat nebudu, tahle kniha je totiž krásnou poctou všem, kdo tohle náročné poslání vykonávají, a především těm, kteří se ze směny nevrátili domů. Chápu, že v zájmu příběhu se tyhle věci prostě malinko ohnout musí. Kniha by si zasloužila filmové zpracování.

orson
04.05.2023 4 z 5

Cesta metrem už pro mě nebude nikdy stejná :) Od té doby, co jsem si knížku přečetl, pravidelně koukám do tunelu než přijede metro. Velmi působívé, detailní a realistické povídání.

kate9326
13.04.2023 4 z 5

Docela zajímavé, byt trochu pro techničtější typy- což já ale zčásti jsem. Pro odborné výrazy z oblasti hasičů a technických nástrojů jsou na konci vysvětlivky. :-))
Možná někoho překvapí, že hlavní postavy- tedy účastníci nehody metra- jsou spíše popisovány staticky, více je na děj pohlíženo optikou záchranářů a hasičů, možná autorův záměr? Upozornit na jejich odbornost, pohotovost, racionalitu, zejména v krizové situaci....
+++ zajímavé téma, technická fakta /mohou se hodit/
- konec byl trochu ukvapený- nevíme ani, kdo z postav přežil, co se s nimi stalo...
jejich pohledy autor úplně vynechal...to mi vadilo, mohl aspon jednu/jednoho z cestujících více zahrnout....

Valdora
26.03.2023 3 z 5

Čekala jsem od toho něco jiného. Děj mě nudil. Místy to pro mě bylo chaotické, spousta postav a v technických záležitostech jsem se také ztrácela.
Četla jsem asi dva týdny...

Marketplace
22.03.2023 5 z 5

Strhující, čtivé a napínavé. Zajímavý pohled na práci záchranných složek. Všechna čest hasičům. Nikdy by mě nenapadlo, že 101 minut se dá rozepsat na tolik stránek.

Hella
13.03.2023 3 z 5

Slušný a propracovaný literární - víceméně - dokument o jedné smyšlené (raději však ťukám na dřevo) tragédii. Nicméně (odhlédnu-li od rozdílnosti žánrů) na skvělou a neodložitelnou Rychlopalbu to nemá.