1001 filmů, které musíte vidět, než umřete

1001 filmů, které musíte vidět, než umřete https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25996/bmid_1001-filmu-ktere-musite-videt-nez-u-6Eo-25996.jpg 4 139 18

1000+1001 série

< 14. díl >

Rozsáhlá barevná encyklopedie filmového umění od jeho počátků až po současnost, sestavená pod vedením významného filmového kritika a znalce Stevena Jaye Schneidera, zaplňuje po neocenitelném Slovníku zahraničních filmových herců konce XX. století Miloše Fikejze (Volvox Globator, 2002) další citelnou mezeru v současné české knižní produkci. Knihu jistě ocení nejen vybíraví fanoušci filmového plátna nebo studenti filmových oborů na vyšších středních a vysokých školách, ale i běžný čtenář a byť jen občasný návštěvník kina. Padesát osm autorů, kteří se na sestavení tohoto průvodce stoletím filmového umění podíleli, založilo svůj výběr nejen na kritickém ocenění jednotlivých děl, ale vzalo v úvahu i historické souvislosti a ohlasy diváků. Autoři se nebáli do knihy zařadit kromě filmů, jejichž umělecká kvalita je nezpochybnitelná, ani to nejlepší z »okrajových« »pokleslých« žánrů (horor, sci-fi, thriller), a dali tak vzniknout živému dílu, nad nímž každý čtenář jistě může přemítat, zda chronologicky řazené snímky odpovídají přesně jeho vkusu, ale zároveň stěží najde dílo, které by do takto pojatého výběru nepatřilo. V knize totiž najdete právě ty filmy, které prostě musíte vidět.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

1001 Movies You Must See Before You Die , 2007


více info...

Přidat komentář

HloupýHonza
17.05.2022 5 z 5

Pro filmové fanoušky jako dělané, jelikož je to obrovská filmová bible s důležitými milníky kinematografie. Kniha je svými popisky a fotkami pěkně zpracovaná a čitelná. Samozřejmě některé velmi kvalitní a pro kinematografii důležité filmy zde chybí, což dávám za vinu autorově subjektivnímu pohledu a občas tam ta objektivita chybí, ale na druhou stranu tam jinak vše potřebné je, tudíž se to dá odpustit. I pro zaryté cinefily to může být skvělá příručka, či zde mohou najít skvělé tipy pro fajn večer u telky.

Maratka
22.08.2021 5 z 5

Když si vzpomenu, jaké úsilí mě stálo tuhle knížku získat... No, konečně ji nějakou dobu mám a je to takový můj malý osobní poklad. Jedna z mála knih, kterou si každou chvíli zalistuji, občas mi oko padne na nějaký konkrétní snímek, tak si o něm přečtu nějaké základní info a pak třeba dohledávám další informace jinde. Už několikrát se mi stalo, že jsem díky této knížce viděla film, na který by mě asi normálně nenapadlo se podívat a byla jsem nadšená. Ke knížce si i vedu seznam, které z obsažených filmů jsem už viděla - ne, nemyslím si, že je zvládnu za život všechny a ano, vím, že je ten výběr subjektivní, jako u kteréhokoli jiného souboru tohoto typu. Stejně mě to ale baví a myslím si, že pro každého filmového fanouška je tahle knížka celkem zásadní záležitostí, díky níž se jeho filmový vkus může zase o něco více zformovat, rozvinout, utvrdit.


n.ezn.amy
17.02.2021 4 z 5

Hezky zpracovaná kniha o filmech, které dle autora nutno vidět pro jejich kvalitu. Pro velké milovníky filmu zásadní kniha, najdou zde dějové popisy, hezké fotky z filmů, kdo se na nich podílel atd. Pochopitelně je to pouze autorův subjektivní názor, které filmy sem umístit. Osobně mi i třeba některé zde chyběly, ale to je zase můj názor.

los
10.11.2018 2 z 5

jako většina výběrů i tento je diskutabilní, autorsky subjektivní a podmíněný dobou a místem svého vzniku

jengibre
10.06.2018 5 z 5

Naprosto nezbytná příručka pro každého milovníka filmů. A pokud nejste milovníkem a na filmy koukáte jen příležitostně, stejně si ji pro inspiraci pořiďte - možná se pak jejich milovníkem stanete ;-)

Osvícený
26.03.2018 5 z 5

Nad dozajista vynaloženou námahou dát tento opus dohromady zůstává rozum stát stejně, jako nad jeho propracovanou komplexností. Kdo se nazývá filmovým znalcem, měl by mít přečteno či přečíst.

Ivan Kučera
30.12.2017 4 z 5

V podstate veľkolepá záležitosť a to nielen rozsahom, ale plus mínus i kvalitou. Texty k jednotlivým filmom nie sú niečo, čo by vám urobilo dieru do hlavy. Je to napísané dosť univerzálnym, neškodným štýlom. Ale zas nemôžem povedať, že by to bolo odfláknuté. To určite nie - texty obsahujú plno zaujímavostí, súvislostí, fotiek, plagátov, dobových informácií. V tomto smere je to poctivá, nadpriemerná knižka. Ako hororového fanúšika ma potešilo prekvapivo dosť veľké zastúpenie tohto žánru. Ak ste aj vy fanúšikmi hororu, siahnite i po spriaznenom "pokračovaní" - 101 hororov, ktoré musíte vidieť, než zomriete.

ArwenAragorn
01.01.2017 5 z 5

Pro fanouška filmů, jako jsem já, skvělá kniha.

Pedestrian
18.09.2016 4 z 5

Inspirativní zdroj filmových odkazů od těch největších klasik až po naprosté rarity. Díky této knize jsem objevil spoustu zapomenutých klenotů zejména ze 30. let (Jsem uprchlý galejník, Footlight Parade ad.). Pro mě téměř filmová bible.

RiverSong
30.06.2016 5 z 5

Kniha mi přešla dobře zpracovaná, velmi jsem se v ní inspirovala a žádný z filmů, které jsem si vybrala, mě zatím nezklamal. Jako inspiraci doporučuji

kebom
03.01.2015 3 z 5

Kniha predstavuje zaujímave tipy na filmy, ktoré stojí za to vidieť. Avšak... Jednotlivé komentáre písalo množstvo ľudí a po pravde rozličnou úrovňou, niekedy fakticky žiadnou výpovednou hodnotou - autori si zjavne vypomohli systémom vypožičania komentov z databázy, akou je napríklad u nás ČSFD. Zoznam filmov je teda v poriadku, popisy sú často takmer zbytočné a vyplnené fotkami...

BigDeal
25.10.2014 5 z 5

Kniha, ktorú si môžem zobrať do ruky po 1001 raz a stále ju budem listovať s veľkým záujmom.

michael4483
03.07.2014 5 z 5

Esenciálny to kus pre každého (nielen) filmového nadšenca, ktorý chce mať aspoň ten základ v malíčku. Niet čo dodať.

M.Rodriguez
22.04.2014 5 z 5

Nekompromisně 1000+1 film, který musíš vidět, než umřeš. A musím uznat, že s některými filmy mám docela problém je vůbec sehnat, abych je viděl. Některé filmy bych zase přeobsadil za něco daleko lepšího, ale každý má jiný vkus, se nedá nic dělat.

PAVEL z BRNA
26.01.2014 5 z 5

Zajímavá kniha pro každého milovníka filmu s špatnou pamětí. Rád s ní pracuji a odškrkávám si filmy, které jsem viděl.

Verrrunka
07.08.2013 5 z 5

Tak tuhle bichli mi ani v knihovně nemohli půjčit domů. A jsem možná i ráda, kdo by se s tím chtěl tahat. Takže jsem ji postupně prostudovávala na místě. Některé zařazené filmy mi přišly dost nesmyslné, ale jak se tak říká- sto lidí, sto chutí.

Daxie L. Jesus
23.03.2013 4 z 5

Nesouhlasím s některými kravinami,ale souhlasím s jinými. Postupně si teď odškrtávám to, co jsem již měl tu možnost shlédnout.

Wilbur
02.09.2011

Na tuhle knížku jsem se moc těšil. Bohužel, je pro mne trpkým zklamáním. Jsem u asi dvacátého filmu a našel jsem čtvrtou chybu. Především ohledně ocenění (Oscarů) se tam píšou nepravdy. U filmu "What Ever Happened to Baby Jane?" je dokonce chybná zmínka v obsazení, což považuji za hrubej přešlap. Cena neodpovídá kvalitě, se obávám.

Štítky knihy

encyklopedie film

Kniha 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete je v

Právě čtených3x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených12x
Knihotéce125x
Chystám se číst34x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x