100 x Václav Havel

100 x Václav Havel https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424849/bmid_100-x-vaclav-havel-hMe-424849.jpg 5 38 9

100 slavných i méně známých, ale důležitých výroků Václava Havla. Vět, které vstoupily do dějin a o kterých má smysl přemýšlet i dnes. Čítanka Havlových výroků s komentářem a výkladem, která Václava Havla přibližuje dnešním čtenářům.

E_Lan
E_Lan
30.04.2022 5 z 5

Plné hodnocení za snad nejvýznamnější osobnost našich dějin, plné hodnocení za zajímavou a stručnou formu a dokumentaristicky čistou formu pana Kosatíka. 100 prohlášení zasazených do historického kontextu je nadčasových a člověk si z nich hodně vezme. Prostě skvělá kniha o neskutečném člověku.

pepap
pepap
09.01.2022 4 z 5

Dle mého velmi dobrý knižní počin pro porozumění myšlenkám a osobnosti Václava Havla.
Vždycky jsem například tápal nad jeho podporou americké invaze do Iráku... Z dnešního zpětného pohledu ( který je vždy zavádějící a nefér .. ) se zdá být vyloženě špatně ! V tomto a mnohých dalších postojích Václava Havla mi kniha poskytla nové úhly pohledu a nové možnosti jejich chápání. Takže jsem ještě více uvědomělý a zatvrzelý "Havloid" a "pravdoláskař" ;-)


daniel3625
daniel3625
16.10.2021 5 z 5

Tahle knížka mě dlouho odrazovala svým názvem, který dával tušit spíše spojitost s pseudohistorickým bulvárem. Až po čase jsem si všiml jména autora a odložil předsudky. Zjistil jsem, že se nemusím bát ani rozkouskování textu ve snaze naroubovat životní okamžiky na vhodné citáty; citace (které v audio verzi mimochodem čte Ladislav Špaček) jsou spíše zpestřením jinak relativně uceleného životopisu, rozděleného rovnoměrně mezi dobu před a polistopadovou.
Osvěžující je i to, že Kosatík nestaví Havla na piedestal a nekriticky ho neopěvuje (což bych tedy od autora - historika ani neočekával).
Je příjemné zavzpomínat, že na Hradě seděl i muž Havlova formátu.

-Pečivo-
-Pečivo-
19.04.2021 3 z 5

100x Václav a jak rozumět jeho myšlenkám je trošku guláš s tatarkou a rejží. Samostatné myšlenky jsou Havolovo výroky a jak tomu rozumět je jeho životopis v podání pana Kosatíka, kterej se opírá o jednotlivé výroky.

Teď jsem to vysvětlil trochu kostrbatě, tady příklad:

Havel: “vajíčko.”
Kosatík: “Václav Havel měl těžký život, za své vůdčí postavení v disentu a nezlomnou vůli musel několikrát do lochu. V lochu to měl velmi těžké, ostatně kdo chce vědět jak moc to je v lochu šílené, nechť si přečte poslední knihu Tomáše Řepky - a to prosím vezměte v potaz, že nemohl chodit pomáhat do pekárny! Bylo to tak složité, že si nemohl dát ani vajíčka a musel se spokojit s chlebem a mazacím sýrem. Mnohdy nebyla ani zelenina.”

Odděleně by to fungovalo mnohem lépe. Takhle to vypadá, že pan Kosatík si akorát kydá subjektivní tatarku na ten guláš. Suma sumárum 6/10. ️pardon, pane Havel!

Paulus.1987
Paulus.1987
30.12.2020 5 z 5

Pan Kosatík touto knížkou pokračuje ve stylu, který uplatnil již ve své předchozí knize 100 x TGM, tedy v souboru komentovaných výroků. Z toho důvodu je pro mě těžké tuto knihu okomentovat tak, abych se příliš neopakoval.

Oceňuji, že přesně polovinu knihy tvoří Havlovy výroky z disidentského období a druhou polovinu výroky z období prezidentského a postprezidentského. Rovněž oceňuji autorovu snahu o objektivitu, byť jsem měl místy pocit, že je k Havlovi kritický až příliš, například v případě tzv. rudolfinského projevu.

Ze závěrečného seznamu použité literatury je poznat, že pan Kosatík čerpal prakticky z veškeré existující literatury o Václavu Havlovi, takže rozhodně nevařil z vody. Jedním ze záměrů této knížky je přimět čtenáře k zamyšlení, což se autorovi jednoznačně povedlo.

Gabi13
Gabi13
30.01.2020 5 z 5

Jak já si pana Havla vážím. Je to pro mě člověk s nejvyššími morálními hodnotami. Tato knížka je pro mě darem, protože mám to nejcennější pěkně pohromadě - jeho slova.

BarboraSalome
BarboraSalome
15.12.2019 5 z 5

Kdyby si tuto výborně napsanou knihu pana Kosatíka přečetla a zamyslela se nad obsahem většina našeho národa,měli bychom se lépe.Mnohem lépe.

bee88maja
bee88maja
29.11.2019 5 z 5

Existují knihy, které nás nutí se zamyslet, a tohle je jedna z nich. Za mne příjemné čtení. Stéjně jako 100x TGM. Škoda jen, že o takové knihy není zájem u lidí, kteří by potřebovali trošku rozšířit obzory. Ono přijímat jen černobílou pravdu, je až moc jednoduché....chápu, že si dnes nikdo nechce komplikovat život myšlenkou, co ti druzí? je tento názor opravdu jediný správný? můžeme něco udělat líp? apod...

marabart
marabart
16.11.2019 5 z 5

Knihu doporučuji, je zpracována poctivě. Autor věnuje významný prostor především výrokům Václava Havla z doby jeho prezidentství, své místo si ale našla i řada těch z disidentského období.