100 dní štěstí

100 dní štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227259/bmid_100-dni-stesti-227259.jpg 4 306 96

„Nejztracenější ze všech dní je ten, v němž jsme se nezasmáli.“ Nicolas de Chamfort Hořce úsměvný román o lásce, chlapském přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni. Budete plakat a budete se smát, jako byste sledovali skvělý film! Nemám žádnou zásluhu, pro kterou bych byl oficiálně vzpomínán. Abych ospravedlnil tu mramorovou desku. Desku, kolem které někdo projde a řekne: „Mrkni mi do Wikipedie, kdo byl tendleten Battistini!“ Nicméně mám ženu a dvě děti, které miluju, úžasné přátele, mužstvo kluků, kteří by za mě dali život. Dělal jsem chyby, další ještě udělám, ale taky jsem se zapojil. Taky jsem tu byl. Možná v koutku, nebyl jsem oslavenec, ale byl jsem tu. Jediné, čeho lituju, je, že jsem musel zjistit, že umírám, abych začal žít.... celý text

Přidat komentář

Kaja1
30.11.2023 4 z 5

Byla to emoční horská dráha. Jak správně autor píše žít se má teď a dnes a ne říkat si potom...ono se může stát, že žádné potom už nikdy nenastane.

Drnkla
24.09.2023 4 z 5

Na začátku jsem se nemohla začíst a na konci ukápla slza. Příběh o lásce, osudu, přátelství, o životě.... čte se velmi lehce, obsahuje vtip, ironii, sarkasmus a vážné téma v jednom. Dojemné a inspirující.


janulka1310
28.07.2023 5 z 5

Skvělý román, autor je výborný vypravěč. V příběhu je podle mě vše, co tam má být. Emoce, napětí, vztahy, zajímavosti, nové informace...a navíc.... po dočtení knihy podle mě téměř každý, kdo má děti, bude na společný čas s nimi už koukat jinak...

Kerberos
10.07.2023 5 z 5

Celkem úsměvný příběh na velmi závažné téma .Jak se smířit v relativně mladém věku s tak konečnou diagnozou.Jak se užít posledních 100 dnů.

Radunnie
29.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi emotivní příběh, vyprávěný s nepřekonatelným vtipem a nadsázkou. Obsahuje množství zajímavých postřehů a moudrých bonmotů, které jistě stojí za zapamatování.
O to víc, že autor zprvu sází na humornou strunu, vyznívá pochmurněji osud hlavního hrdiny v několika posledních dnech jeho života.
Zvláště rozhovor mezi Luciem a jeho přáteli, kteří se dozví, že by raději své poslední týdny trávil se svou rodinou místo výletu po Evropě v jejich společnosti, pro mě byl po všech vtípcích a legráckách studenou sprchou, ačkoliv měl Lucio k takovému postoji ve své situaci plné právo.
Trochu hollywoodsky na mě působila scéna v kostele s nápadem ohledně obnovení manželského slibu, která odvedla pozornost od hlavní dějové linky, pro mě trochu nešťastným směrem.
Některým tématům se mohl autor věnovat trochu hlouběji, například niterným Luciovým pocitům, jeho obavám, strachu, myšlenkovým pochodům, fyzickým i psychickým změnám, které nástup vážné nemoci provází. Chápu, autor se snaží tragickou stránku příběhu odlehčit, nicméně už jen to, že si vlastní děti nepovšimnou jakékoliv změny na fyzickém vzhledu člověka, umírajícího na rakovinu, je zvláštní.
Napadá mě několik dalších otázek, v knize nedostatečně vysvětlených, například jak Lucio dospěl k rozhodnutí podrobit se eutanázii a co vlastně tomuto finálnímu aktu předcházelo? Z příběhu jsem získala pocit, jako kdyby asistovanou sebevraždu mohl absolvovat každý těžce nemocný člověk, který zrovna projíždí Švýcarskem, přitom ve skutečnosti jde o velice zdlouhavý a náročný proces, a zdaleka ne každému žadateli je umožněn.
Nicméně navzdory určitým výhradám v ději přiznávám, slzela jsem jako krokodýl a už se těším na další páně Brizziho knihu!

a304
10.03.2023 4 z 5

Odhalené tajemství. Šest chemických reakcí proběhne dříve, než se signál dostane do mozku. Zvuk se do mozku dostane rychleji než světlo... Čas nemá takovou zásadní hodnotu do chvíle, než "uslyšíme" padat nepostřehnutelná zrnka písku ve vlastních přesýpacích hodinách... Tak a najednou strach jde stranou, co horšího mě dnes může potkat? Ale co si nenechám ujít za žádnou cenu?
Čtenáře čeká přehodnocení priorit. Název napoví a hurá do toho, doporučuji přikořeněno odvahou, zvědavostí a odhodláním.

homnika
22.02.2023 5 z 5

Krásný dojemný příběh. Čte se lehce.

kap66
20.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Čte se to jedna radost, protože opravdového tam není nic. Kvůli strachu čteme rádi o snu. Chceme se smát a dojímat. Rádi přijímáme představu vykreslenou autorem: když už to má tak být a nás čeká brzká smrt, napravíme chyby, ještě si všeho užijeme a možná i něco nového objevíme. (V posledním stádiu rakoviny zvládneme všechno, třeba i 100 kilometrů na kole nebo několikeré milování.) A pak sami rozhodneme, jak odejdeme. A samozřejmě tam na nás někdo čeká.
Je to čtivá pohádka. Už od ní jdu ale radši pryč, abych jí nechala ty hvězdičky přidělené těsně po dočtení.

PFP
26.12.2021 5 z 5

O vážné věci vtipně. Od začátku člověk ví jak příběh dopadne. O to víc jsem byla zvědavá na to co je "uprostřed". Bylo úžasné sledovat podporu všech lidí kolem hlavní postavy. Je to skvělé pokud má kolem sebe člověk takové lidi, kteří v době lámání chleba budou stát při něm, ať už se rozhodne jakkoliv.

ivka67
02.05.2021 4 z 5

Musím říct že ze začátku mě kniha moc nebavila.ale jak se Lucio vydal na cestu s rodinou tak jsem nemohla přestat číst i když jsem věděla jaký bude konec.

hanča34
13.04.2021 5 z 5

I o vážných věcech lze psát vtipně, velmi inspirativní.

Magie233
08.02.2021 5 z 5

Krásná kniha, která Vás donutí usmívat se, slzet a hlavně přemýšlet o životě.

Lucia1989
03.12.2020 4 z 5

Kniha má zaujímavý námet a dobre sa čítala. Mám rada knihy tohto typu, ale s koncom knihy nesúhlasím, ale to je môj osobný názor. Určite však doporučujem na čítanie.

Bebe2004
23.11.2020 3 z 5

Omlouvám se, ale mě to prostě nebavilo. Konec byl prozrazen hned na začátku a těch 100 dní mi taky nepřišlo úplně zajímavých. Vždyť kromě těch posledních tří týdnů skoro nic nedělal. Další minus byla spousta italských slov, ale na druhou stranu, za to autor nemůže, to je moje chyba.

niknikita
27.08.2020 5 z 5

Tohle je jedinečná kniha a jednoduše tvrdím, že se mi dostala pod kůži a do mého ❤️

Bauriska
09.07.2020 5 z 5

Kniha mě zaujala hned svým obalem a názvem. Do té doby jsem autora vůbec neznala. Anotace a velmi kladné recenze mě přesvědčily, abych si knihu přečetla. A udělala jsem dobře.
Autor si vybral velmi smutné téma, a to umírání. A rozhodl se nám popsat svých sto posledních dní. A vzal si na pomoc humor. Tím je ten příběh o to dojemnější.

,, Jediné, čeho lituju je, že jsem musel zjistit, že umírám, abych začal žít."

Andi
02.07.2020 4 z 5

Na začátku to bylo dost přímé a trochu tuctové, ale naštěstí se to zlepšilo a příběh se vyvinul v čtivou "podívanou". Opravdu mě zajímalo jak to s hlavním protagonistou dopadne (nepamatuju si jméno). Kniha má jedno velké plus - je neuvěřitelně vtipná.

Kekik
14.06.2020 5 z 5

Autor si mě získal již svým poděkováním, které vždy čtu před začátkem knihy.
Styl psaní, humor, sarkasmus, ironie a přítel Fritz. Láska, rodina a Lucio. K tomu Itálie, jídlo, z kterého se mi sbíhaly sliny, kamarádi, které bychom měli mít všichni. A stejně jako hlavní hrdina často hledal na Wikipedii, já často googlila názvy jídel, měst. To je kniha 100 dní štěstí, která je čtivá, a hlavně mi ukázala, že nic není samozřejmostí, a že "potom" už nemusí nastat.
Kniha je psána den po dni, ale nezabývá se popisem každodenní všednosti. Někdy svůj den popíše jen krátkým odstavcem, kterým řekne vše.
Od autora si ráda přečtu i knihu Máš mě vůbec rád?

zulvisek
11.05.2020 3 z 5

Připojuji se k menšině.Podle mě kniha ani neurazí ani nenadchne.
Místy jsem se pobavila,místy měla slzy na krajicku,ale těšila jsem se až ji doctu a pustím se do jiné knihy

Zuzana08
24.04.2020 3 z 5

Velmi dojemný příběh. A také opravdu k zamyšlení, jak mnohé věci považujeme za samozřejmé, dokud nás osud nepraští přes prsty.
Jen tři hvězdičky za to, že jsem mu absolutně nevěřila tu lehkost s jakou těch posledních 100 dní prožil. Říkám si možná protože nejsem muž. Ale když na to kouknu z pohledu ženy, manželky a matky, tak jsem to vůbec nevěřila ani jí!
Každopadně kdybych tvrdila, že mi kniha nic nedala, rozhodně lžu.

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy další knížky

Fausto Brizzi
italská, 1968
2014  84%100 dní štěstí
2016  80%Máš mě vůbec rád?

Kniha 100 dní štěstí je v

Právě čtených11x
Přečtených432x
Čtenářské výzvě65x
Doporučených52x
Knihotéce210x
Chystám se číst330x
Chci si koupit48x
dalších seznamech4x