10 věcí, které se nikdy nestaly
Sam Becker miluje, no dobře, má rád svou práci. Jistě, vést prodejnu s postelemi a koupelnami není zrovna oslňující, ale je to dobrá práce a on dobře vychází s partou nešťastníků, kteří obchod udržují v chodu. Dokáže si představit, že tu bude na dlouhou dobu spokojený. Škoda jen, že je jeho majitel pěkný hajzl. Jonathan Forest neměl Sama nikdy zaměstnat. Bylo to sentimentální rozhodnutí a Jonathan se nedostal tam, kde je, proto, že by následoval své srdce. Jonathan je odhodlaný dát věci do pořádku a nařídí Samovi, aby si s ním přijel do Londýna promluvit. Jenže Sam v panice zakopne, uhodí se do hlavy a možná omylem naznačí, že si nic nepamatuje. Předstírat amnézii se Samovi zdálo jako dobrý nápad, když se bál, že ho vyhodí, ale teď se musí vypořádat s Jonathanovým pocitem viny a také se znepokojivou skutečností, že jeho nevrlý šéf má možná i něžnější stránku. V druhé šanci na první dojem se skrývá nečekaná svoboda… ale jak se Sam a Jonathan sbližují, dokáže se Sam skutečně přimět říct pravdu, nebo bude jejich budoucnost postavena výhradně na jedné impulzivní lži?... celý text
Originální název: 10 Things that Never Happened
Komentáře knihy 10 věcí, které se nikdy nestaly
Asi jsem nečetla horší gay romanci. Pokud se tomu tak dá říkat. Z té knihy nic nesálá. Ani vánoční atmosféra, ani sympatičnost obou hlavních postav ( a tam si vždy najdu oblíbence), ani nějaké cute momenty. Jedině snad nuda. Ta je cítit z každé stránky. Tak dlouhé, tak nezáživné, nevtipné, nezajímavé. Ještě dlouho se budu držet mimo oddělení se sprchovými doplňky a lůžkovinami. Tahle kniha mi opravdu nic nedala.
Neurazí, nenadchne, číst se to dá. A to je tak všechno. Kandidát mě bavil hodně, ale tohle je proti němu lame. Romancí bych to taky zrovna nenazvala a ten název mi taky nedává smysl.
U autorky mě baví humor. Knížka opět vtipná a mile mě překvapila. Hodně mě bavili postavy, protože ani Sam ani Jonathan nebyli dokonalý. Vlastně ani ten jejich vztah nebyl dokonalý, ale nějak to do sebe zapadlo.
Za mě tahle kniha tedy ne. Souhlasím se vsim, co napsali uživatele, kteří dali 3 a méně hvězdiček.
Na tuto knížku jsem se těšila. Krásná obálka, LGBTQ+ romance odehrávající se v Angliii, navíc v předvánočním období. Co by na tom člověk mohl nemilovat? Anotace slibovala možná bizarní, ale zábavný příběh. Nechyběl tomu ani kocour s jedinečnou osobností a hospodyně s dobrými hláškami.
Bohužel… to byla nejméně romantická kniha, jakou jsem kdy četla, což je u romance trošičku problém. Navíc ani název nedává smysl. Prvních 100–150 stran mi uběhlo rychle a svižně, zasmála jsem se a bavila, ale pak… čím dál jsem pokračovala, tím větší nuda a bizár se z toho stával. Znelíbili se mi Samovi kolegové, samotná zápletka mi začala připadat absurdní a zbytečná, chemii mezi hlavními hrdiny jsem necítila ani v jediném okamžiku. Láska mezi nimi se zjevila náhle a bezdůvodně a byla velmi nepřesvědčivá.
Jsem fanouškem slow burn romancí, ovšem toto bylo příliš pomalé a nevěrohodné i na mě. Nudné. O ničem. Kromě toho, že se tam Jonathanovi příbuzní hádali o hloupostech, se tam nedělo vůbec nic. Na celých 378 stranách. Nic.
Pořád jsem čekala na nějakou pěknou, milou, romantickou scénu. Nikdy nepřišla. Hodnotím třemi hvězdičkami jen proto, že to není erotická záležitost přehlcená tělesnými aktivitami a že nemůžu autorovi upřít jistou originalitu a občasné vtipné hlášky. V českém překladu však dialogy mnohdy nedávaly smysl, podobně jako u Kandidáta na přítele, ale ten se mi přesto líbil mnohem víc. Přečtěte si také mou recenzi. ;-)
Nejedná se o nic hrozného, to vůbec. Jen v rámci žánru najdete prostě lepší kousky. Čte se to lehce a rychle. Jen příběh samotný je poměrně dost přitažený za vlasy. Navíc samotná romance je opravdu hodně zvláští. Johnatan je opravdu nesympatický člověk a není vlastně důvod proč by se Sam měl do něj zamilovat. Takže je to tak trochu na sílu. Přijdeme to, že se "něco stane" až okolo 85% knihy a tradičně povinný rozvrat tam je, ale možná až moc pozdě a možná až moc zase na sílu vyřešený. Jedná se vlastně i o vánoční knihu. Ale podle názvu, který mi přijde trochu závadějící, ani podle obálky to nemáte šanci poznat.
Kniha se četla poměrně dobře – svižně napsaná, nenáročná a ideální na odreagování. Zápletka byla jednoduchá, místy úsměvná, i když nijak zvlášť překvapivá. V některých chvílích jsem nerozuměl chování některých postav – jejich reakce mi připadaly trochu přehnané nebo nelogické.
Hlavní postavy si nejspíš nezískají každého – někdo si k nim cestu najde, jiný ne, a obě varianty dávají smysl. U mě sice nezůstaly „v srdci navždy“, ale ani mě nijak neodradily.
Co se týče humoru, ten tu sice je, ale je ho spíš minimum – nejde o knihu, u které by se člověk smál nahlas, spíš se jen občas pousměje. Jako odpočinková četba ale posloužila dobře – přesně ten typ knihy, u kterého člověk dokáže na chvíli vypnout.
Celkové hodnocení: průměrná, ale příjemná oddechovka.
Tato kniha nebyla tak super, jako Kandidát na přítele. Ale byla to taková oddechovka, místy byly některé pasáže o ničem a někdy se postavy chovaly divně a až moc negativně. Na to, že tam Samův šéf mluvil se svou rodinou, tak na sebe nebyli milí a ještě byli i sprostí. To se mi nejelo jako moc poutavé. Sama mi bylo v některých momentech líto, ale taky to nebyl žádný svatoušek, když lhal o tom, že má amnézii. Nakonec to dobře dopadlo, ale jak jsem psala, víc se mi líbila kniha Kandidát na přítele.
Tak tohle bylo teda bohužel dost zklamání. :( Kdyby to aspoň bylo čtivé, ale strašně se to vleklo. Navíc mi tam absolutně chyběla jakákoliv chemie mezi postavami, nějak nevím odkud se pak najednou vzalo to zamilování. Jonathan se totiž pořád choval úplně stejně, nebo jsem možná úplně mimo a něco mi nedošlo. Ale za mě se teda určitě nezačal chovat nijak jinak. Navíc ty jejich konverzace - jako cože? Chápu, že pro někoho je těžké vyjádřit emoce a tak, ale vážně až takhle? Jak se v určitých situacích jako mohli pochopit, když ani jeden nedokončil větu, která nedávala smysl?
Krom toho, proč se to sakra jmenuje tak jak se to jmenuje? Jakých deset věcí se vlastně nestalo? Co si tak vybavuju, tak tam zmiňoval tři. Kde je jako ten zbytek?
Vedlejší postavy teda taky absolutně nesympatické, sice tam měl být suchý humor, ale asi byl tak suchý, že mi to moc nedoteklo.
Škoda. Mám i druhou knihu, co u nás vyšla, tak snad bude lepší. Nicméně asi ji nijak brzy nepřečtu.
No, tak tohle bylo snad jeste horsi nez predchozi kniha. Pri cteni anotace jsem si rikala, ze by mohla byt napravena reputace po prvni knizce, ale dockala jsem se jeste horsi slataniny.
Hlavni postavy extra neprijemne. Sam byl vycurany jak dira do snehu, jeho spokupracovnici byli doslova nechutni, o Johnatanovi toho taky nemuzu rict nic moc pozitivniho.
Hlavne kolikrat mame cist do jakeho typu sprchy zapadnul. Boze, lezlo mi to krkem uz po treti zmince.
Tohodle autora napriste stopro vynecham. Nepise tak, aby to memu oku lahodilo.
Překvapilo mě, jak je to vtipné! Kandidáta na přítele už jsem četl před nějakou dobou, takže jsem zapomněl, jak autorstvo umí psát zábavně. Tohle je taková milá crazy komedie o bručounském šéfovi a milém zaměstnanci, který předstírá ztrátu paměti, aby nepřišel o práci - a trochu se to vymklo. Je to sice s nálepkou queer, ale je to velice slowburn a žádné spicy scény nečekejte, v hlavní roli je tady rodina a taky ten tradiční vánoční motiv o tom, jak přísný šéf o Vánocích začne být milý.
Já tady na rozdíl od mnoha jiných budu pět chválu. Je to nejen úžasná gay romance, ale je to VÁNOČNÍ gay romance! Kniha je v zásadě velmi obyčejným jednoduchým příběhem z běžného života lidí kolem prodejny koupelen a postelí (tedy na první pohled nic romantického), a chápu ty čtenáře, kteří jdou po velkých příbězích a dramatických okolnostech, že nejsou spokojeni. Ale ten subtilní příběn vznikající lásky dvou mladých mužů Sama a Jonathana, na mě působil svou obyčejností vřele až něžně. Děj je lehce absurdní (při četbě o Jonathanově rodině mě několikrát napadl starší TV seriál Taková normální rodinka) a je okořeněn fůrou typického suchého anglického humoru, tak se na něj nezapomeňte předem naladit. Chápu, že kdo nemá tento typ humoru rád, může ho to dost rozčilovat. Já se ale většinu četby nezřízeně smál až chechtal, pravda, někdy to bylo se slzou v oku, zatajeným dechem nebo strachem o hlavní hrdiny, ale ten příběh mě fakt bavil. A jako kočkomila jsem velmi oceňoval významnou roli v celém příběhu, kterou měl kocour Glum. A jako správná romance má kniha i příslušný závěr, takže já jsem byl navýsost spokojen. Je potřeba se prokousat asi první čtvrtinou knihy, protože rozjezd je trochu pomalejší, ale stojí to za to. Mám rád dlouhé příběhy, protože jsem rád se svými hrdiny co nejdéle, takže také oceňuji nadstandardní rozsah knihy 347 stran. A také respekt před překladatelkou, překlad je zdařilý a velmi čtivý. Vřele doporučuji!
"Víte, slyšel jsem, že existují takové kouzelné budovy, do kterých vejdete, dáte jim peníze a oni vám dají potraviny."
Jedná se o mé první seznámení s autorkou a rozhodně jsem zvědavá i na „Kandidáta na přítele“, kterého mám taky doma.
Hlavní hrdina Sam Becker je člověk, kterého si rychle oblíbíte – trochu zmatený, hodně lidský a plný dobrých úmyslů, které se mu pravidelně vymykají z rukou a často ho dovedou do maléru. V momentě, kdy musí jet jednat se šéfem, „jeho královským kreténem“, jak mu říkají na pobočce, vše se zvrtne. Jonathan je Samův přesný opak – nevrlý, odtažitý a nesnesitelný. Takže pokud milujete grumpy & sunshine vibe, tato kniha je přímo pro vás.
Svižné dialogy, inteligentní humor a nenucená chemie mezi postavami. Příběh se odehrává v prostředí prodejen koupelen a postelí. A když se Sam trochu nešťastně praští do hlavy a zpanikaří, začne předstírat, že má amnézii. Což… je samozřejmě šílený nápad. Ale právě díky tomu začne poznávat svého šéfa Jonathana úplně jinak – a tady se to začíná krásně komplikovat. Jejich společná dynamika funguje skvěle – je tam spousta vtipných situací, ale i momentů, které jsou vážnější a překvapivě něžné. Navíc vedlejší postavy stojí za to a celý ten příběh působí velmi mile.
Tato kniha je ideální vánoční čtení, nejen proto, že se o Vánocích odehrává, ale celkově vás rozesměje, pohladí na duši a možná vám připomene, že občas i špatné rozhodnutí může vést k něčemu dobrému. Doporučuji každému, kdo má rád chytrý humor, pomalé sbližování a postavy, které si projdou vlastním vývojem. Perfektní na zimní večery – vtipná, něžná a s krásným poselstvím o upřímnosti a druhých šancích.
Knihu jsem dostala ve spolupráci s @knihydobrovsky a @vnicova a chtěla bych jim moc poděkovat za možnost si ji přečíst.
4/5
Hrozně dlouhé a ukecané. Spousta nezapamatovatelných vedlejších postav. Romantika prakticky žádná, chemie mezi postavami nulová. Asi od půlky knihy jsem nekonečné rozhovory rodinných příslušníků nebo spolupracovníků přeskakovala. Jak to dopadne mě vlastně ani nezajímalo.
Vlídné a místy humorné čtení. Prostředí prodejen s koupelnami mě vysloveně bavilo. Taky se mi líbila vánoční atmosféra, která se dobře hodila k trochu sentimentálnímu konci.
Kandidát na přítele mě dost zklamal, přesto jsem se nechala nalákat anotací a pustila se do dalšího autorčina díla, ale opět jsem byla zklamaná.
Celou knihu jsem se neskutečně nudila. Nevnímala jsem žádnou chemii mezi hlavními postavami a když najednou do sebe byli zamilovaní, tak jsem netušila, kdy se to stalo.
Navíc když jsem asi po stopadesáté četla, že Sam spadl do ,,sprchového koutu Nexa od značky MERLYN s posuvnými dveřmi" tak už jsem se fakt chytala za hlavu. Autorčin humor, mi nějak vůbec nepřijde vtipný.
Na druhou stranu, aspoň závěr byl celkem povedený, takže dávám 3*, ale další autorčiny knihy už asi vynechám.
Někdy se v životě seběhne tolik věcí najednou, až nevíte, jak z toho ven. Možná, že byste to nejraději zabalili a na vše zapomněli. Může se proto stát, že vám osud nahraje ty správné karty... A přesně tohle se odehrálo i v životě zdejšího hrdiny, Sama. O němž si všichni myslí, (v důsledku jednoho dramatu o třech hercích - tedy samotného Sama, jeho hulvátského sexy šéfa a nestabilního sprchového koutu), že trpí dočasnou ztrátou paměti. A on je při tom tak, nějak nechá... Ale, sám se nakonec přesvědčí, že některá rčení, se neříkají nadarmo. Třeba to, že "lež má krátké nohy" či "od nenávisti k lásce je to jen krůček" nebo, "o Vánocích je možné naprosto cokoliv." K tomu přidejte velkolepý Londýn, jednu pořádně trhlou familii a zvláště ošklivého koucoura!! Výsledkem je pohodový mix bizarních situací a spontánních rozhodnutí. Taková trochu queer pohádka o nerudném panu Darcym a laskavém hobitu Frodovi, který právě v něm nečekaně objeví svého miláška...
Prvních asi 100 stránek jsem se musela ke čtení vyloženě nutit. Ale ani zbytek knížky nebyl žádná velká hitparáda. V ději bylo hodně zbytečných detailů, děj se táhl a vlastně to byla celkem nuda.
Myslím, že jsem nenáročný čtenář a mám ráda oddechovky, ale tohle se nepovedlo.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Alexis Hall také napsal(a)
| 2024 | Kandidát na přítele |
| 2025 | 10 věcí, které se nikdy nestaly |
| 2025 | Kandidát na manžela |
| 2022 | Paris Daillencourt is about to crumble |

71 %
80 %

Tohle mě moc nebavilo. Něco tomu chybělo.