10 minut 38 vteřin
kniha od: Elif Shafak
KoupitKoupit eknihu
Co když v okamžiku smrti lidská mysl ještě několik převzácných minut pracuje? Přesně řečeno, deset minut třicet osm vteřin… Každá posmrtná minuta Leile přináší intenzivní smyslovou vzpomínku: chuť kořeněného guláše z kozy, kterou její otec obětoval na oslavu narození dlouho očekávaného syna; chuť směsi cukru s citronem, jíž si ženy depilují nohy, zatímco muži navštěvují mešitu; vůni kávy s kardamomem, kterou Leila pije s pohledným studentem v bordelu, kde je zaměstnaná. A všechny tyto vzpomínky jí také připomínají věrné přátele, s nimiž se sblížila v klíčových momentech svého života – přátele, kteří se ji nyní zoufale snaží najít…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434182/big_10-minut-a-38-vterin-4rt-434182.jpg 4.473Literatura světová, Romány
Vydáno: 2020, Odeon
10 Minutes 38 Seconds in this Strange World, 2019
Komentáře (32)
Kniha 10 minut 38 vteřin

Přátelství na okraji společnosti.
Pohled na výchovu v islámských poměrech, zneužívání
Co je víc víra nebo rodina.
Kniha přesahující smrt.

V tomto příběhu je toho tolik, že ani nevím čím začít a co zmínit. Řeknu tedy jen to, že Shafak ve mně vyvolala opravdu velké množství dlouhodobě nepocítěných emocí. Například intenzivní nenávist jsem neměla docela dlouho, ať už při čtení či v reálním životě. Tady mě přepadla ve chvíli, kdy jsem postavy ještě ani pořádně neznala. Je to místy poměrně napínavé čtení, pořád jsem čekala, proč jsme vlastně začali s mrtvou Leilou v popelnici a v průběhu jsem z vraždy podezřívala spoustu nahodilých lidí. Nakonec jsem se stejně netrefila, ale na tom tady vlastně vůbec nezáleží. Jediné na čem záleží je to, kým jste, a to až do chvíle absolutního rozkladu. Bohužel.

Krásně popsaný tragický příběh jednoho života. Příběh není k závidění, ale oddanost přátel Leily ano.

Příběh prostitutky a přátel z okraje společnosti. Kniha dobře popisuje sociální, náboženské a další problémy společnosti, hlavně v Turecku a především v Istanbulu. Kniha mě zpočátku a hlavně první z poloviny velmi bavila. Pak přišla druhá půlka a okouzlení z knihy začalo upadat a děj se mi zdál neúměrně natahovaný, mírně to ještě zachránila třetí část - Mysl. Čekal jsem asi trochu něco jiného, ale i tak mohu knihu doporučit.

(+ SPOILER) Kniha o smrti jinak. Tequila Leila, jedna z nejoblíbenějších prostitutek své bordel mamá byla nalezena mrtvá v popelnici. Zatím co mladí chlapci uvažují, co udělají s tělem, její mozek ještě 10 minut a 38 vteřin zpracovává její život. Každá minuta je klíčovým okamžikem - začínáme v momentě jejího narození a končíme okamžikem vraždy. Leila si tak přehrává svůj život, vzpomínky většinou bolestné, ale i radostné, ve kterých vystupuje jejích 5 kamarádů, tzv."Leilila pětka".A tahle pětka se po tom co se dozví, že Leila je mrtvá rozhodne, že její tělo náležitě pohřbí, aby neskončila na hřbitově bezprizorních. Nejsou ale její rodina a musí tak tělo ze hřbitova ukrást. Během celého tohoto procesu vzpomínají na společné zážitky a poznáváme Leilu jejich očima. Kniha je rozdělena na 2 části - Duše a Tělo. Duši vypráví Leila, Tělo její kamarádi. Nádherná kniha o smrti jinak. Děj je zasazený do Istanbulu, tudíž se jedná pro nás o jinou kulturu a já smekám. Tohle je jedna z nejlepších knih, jakou jsem letos četla. Má neskutečný přesah a přesto je to román, ve kterém se ztratíte.
Moje hodnocení: 10/10

Dalo trochu práce pročíst se cca prvními dvěmi minutami, ale pak až do konce hodně zajímavá ilustrace poměrů v zemi, která by taky ráda byla součástí Evropy.

Jako obyvatelé našich zeměpisných podmínek a dnešní doby můžeme říct, že máme neomezené možnosti a relativní volnost. Naše životy zde přímo neomezuje hlad, fanatizované náboženství s mnoha příkazy a zákazy, lidem se poskytuje nadstandardní lékařská péče a roste průměrný věk obyvatel. A číst si o životě v Turecku kolem padesátých let a dál nemusí být úplně komfortní, protože prostě to není v souladu s tím, co známe a aktuálně prožíváme.
Popravdě Leila mi nebyla úplně sympoš, což je mi líto vzhledem k tomu, že se v celém svém životě plácala jen díky podělanýmu dětství plnýmu nesmyslného uctívání Alláha a podivných pravidel. Žádná bezpodmínečná láska vůči člověku, jen vůči bohu a pravidlům. Žádná důvěra, žádný respekt.
S tím souvisí i osudy Leilyných přátel. Pak už to teda byl pelmel všeho možnýho, až jsem se chvílema do těch lidiček zamotala.
První část byla hodně depresivní a dramatická, což byla potřeba k vysvětlení života a smrti Leily. Druhá část mě bavila o něco méně, protože to na mě nepůsobilo vzhledem k Leily úmrtí moc důstojně, spíš tragikomicky. Každopádně jsem tak nějak pochopila, že autorka tím chtěla ukázat hlavně lepší zítřky a světlo na konci tunelu a takový ty podobný věci.
Není to typická Odeonka, hodně mi to připomnělo knihy, co jsem si kupovala v Levných knihách na vejšce, žádný brak, ale takový to čtivý drámo ze života.

Zajímavý, neobvyklý - kritika zkostnatělé společnosti, zavedených pořádků a netolerance, v kombinaci s poetickým příběhem o důležitosti přátelství v kulisách Istanbulu a okraje společnosti.
Štítky
turecká literatura psychologické romány Turecko umírání nevěstince vzpomínky
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2020 | ![]() |