Zdraví všech lidí.

hanzicze
hanzicze 24.11.2016 v 18:59

proč jsem založil tohle téma? chci aby jsme byli zdraví, všichni. A když říkám všichni tak všichni. Nehledě na rasu, barvu pleti, věk ,pohlaví, živočišný druh. A Jak toho dosáhnout? VAŠE
nápady?
tady jsou ty moje:
1. ŠKOLY -----------------Zavést na ZŠ po světě nové osnovy které budou zaměřeny více na skladbu potravin, skladování, pěstování vlastní zeleniny,duševní zdraví, funkce orgánů, zkrátka minimálně 2 hodiny týdně by měl učitel vyučovat o zdraví.
Informace se dostanou i k rodičům, například rozhovorem, Domácím úkolem apod...Jde o to aby se lidé více zajímali o to nejcennější.
2. Televize / INTERNET ------------- Lidé dneška hodně sledují televizi, surfují po internetu, zkrátka jdou s moderními technologiemi ruku v ruce. Důležitost lidského zdraví by se dala propagovat ve formě reklam. O reklamu by se nejednalo, ale spíše o snadno pochopitelnou informaci o důležitosti zdraví...Mnozí si svého zdravého těla neváží a ničí si ho například cigaretami, alkoholem,apod....je důležité aby jsme byli zdrávi. A kdyby v televizi byla reklama která by byla dostatečně uvěřitelná, skutečná, dobře zahraná, zkrátka propagace jak má být...V dané pasáži by byla stručně vyobrazena škodlivost alkoholu,kouření,drog aj.....Lidé si jí všimnou a začnou se zabývat vědomě i nevědomě tím co viděli, slyšeli.... tohle bych do televize vypustil kdybych vlastnil televizní kanál. Nikdy jsem Neviděl v televizi reklamu na dobrou knihu... například : Zářící zdraví, no dosaďte si sami vaši knihu. A tím by se podpořila četba, vzdělanost, inteligence, tvořivost a tak dále....

3. mám takových nápadů více budu je přidávat průběžně, když bude zájem.

Richie1
Richie1 24.11.2016 v 22:44

Nápad je to dobrý, zdraví by se mělo chránit a udržovat v co nejlepším stavu. Stát by měl v tomto směru vyvíjet mnohem více snahy.
Problém je ovšem v tom, že často vyhrává byznys. Zdraví lidí je často odsouváno na vedlejší kolej - důležitější je zisk velkých firem. Především těch potravinářských, ale i farmaceutických.

Např. takový cukr - ví se, jak moc jeho přemíra tělu škodí. Celosvětově se stává obrovským problémem nárůst obezity, cukrovky a jiných nemocí. Lidé dnes jedí mnohonásobně více cukru než jedli před 100 lety.
Spotřeba cukru by se tedy měla omezovat, vlády by pro to měly udělat maximum - ochránily by tak zdraví svých občanů. Ale neděje se to - protože rozhoduje zisk firem. Velké potravinářské firmy už mají dnes takovou sílu, že prosadí téměř cokoli, i proti vládám zemí. Obyčejní lidé jsou pak obětmi - cukr je dnes už téměř ve všem (v pečivu, v těstovinách, v mléku, dokonce i v uzeninách).
Cukr je droga, dobře chutná a vzbuzuje závislost, lidé po sladkém touží - takže ho potravinářské firmy užívají nadmíru - přináší jim to zisk.
Vlády jsou v ochraně spotřebitelů laxní, popř. se bojí jít do arbitrážních soudů, takže potravinářské firmy mají zelenou.

Nezbývá než se o ochranu svého zdraví zajímat sám. Sám se vzdělávat a snažit se o maximální péči o své zdraví. Není to ovšem jednoduché, mnoho lidí na takovou snahu rezignovalo.
Naše společnost je více a více nemocná. Sice se stále mírně prodlužuje věk - ale senioři dožívají často v bolestech, odkázáni na pomoc jiných. Výdaje na léky stále rostou, mnoho lidí se bez každodenní dávky léků už neobejdou - a farmaceutické firmy bohatnou.

Obávám se, že v současné společnosti k nějaké nápravě hned tak nedojde. Dokud bude dosahování maximálního zisku hlavním měřítkem úspěchu, tak zdraví bude vždy až vedlejší.

bytost
bytost 25.11.2016 v 07:02

hanzicze-chválím za snahu i myšlenky, vím a to nejen z mého nejbližšího okolí, že je hodně mladých lidí, co o své zdraví dbají, správně se stravují, hýbou se a nesledují televizi. To proto, aby nepodléhali mediální masáži s reklamou na produkty farmaceutických firem, bez kterých nelze žít.:-) Problém vidím v tom, že nenutíme své představitele, aby se finance investovaly do prevence nemocí, ale investuje se jen do následků a to ještě povětšinou tak, že se potlačí pouze příznaky nemoci. Je alarmující také fakt, že se stupňují počty lidí, kteří umírají na vedlejší následky léků...

Já to vidím tak, že MUDr. František Koukolík má velkou pravdu v tom, že náš mozek má tendence více uvěřit špatných zprávám, než-li těm dobrým. Proto jsou nám všude předkládány ,,horory,, aby jsme byli poslušní a uvěřili, že se o nás někdo stará, že někdo za nás něco z našeho žití vyřeší a my nebudeme musit vynakládat žádné úsilí, jen spolknem tabletku a je to...

Je mi smutno, když čtu v časopise Meduňka č.10/2016 V článku MUDr. Václava Vydry, že náš současný prezident lékařské komory doktor Koubek nedávno prohlásil, že čínská medicína a alternativní medicína jsou jen kozí bobky a šamanismus. Dle mého, je vrcholem arogance, když v televizním pořadu Sama doma vystoupí lékař a tvrdí, že půsty, arujveda jsou bláboly...

No, to už chce hodně odvahy, začít myslet sám za sebe a nezařadit se tak do zástupů těch, co si chodí do ordinace pravidelně pro léky. Mám za to, že v tom rozhodně hraje svou roly výchova, ale co už mohou vidět naše děti a vnuci doma? Jdete jim příkladem a prevence není pro vás jen prázdným slovem?
http://www.databazeknih.cz/knihy/zdravi-je-v-hlave-ne-v-lekarne-66425
http://www.databazeknih.cz/knihy/mym-marodum-jak-vyrobit-pacienta-57207
...tady jsou dva typy, je více směrů a každý si vybere, jen chtít, prima den..:-)

Text příspěvku byl upraven 25.11.16 v 09:25

reader.007
reader.007 25.11.2016 v 16:53

Ono to se zdravím je asi jako o vztazích v "Sexu ve městě". Je přeci mnohem jednodušší svést neduhy nebo vlastní pochybení na to, že nespadám do nějaké pohodlné a přesně narýsované škatulky dokonale zdravých, úspěšných a pozitivně naladěných lidí, jakých jsou přece plné zaručeně pravdomluvné reklamy.

bytost: Váš komentář k Hnízdilovým Mým marodům(...) to myslím definuje dost dobře

hanzicze: znáte disneyovku Wall-I? No, tak tak nějak by to s lidstvem mohlo fungovat aby všichni poslouchali jednotné "kvalitní" pokyny - budoucnost tvořená lidmi - nesoběstačnými koulemi přežívajícími v bublině a uzavřenými ve virtuálních světech. Pro někoho třeba lákavá představa.
A ještě tu máme román 1984, tam také žili všichni svou povinnou šťastnou a jednotnou přítomnost.

Pravdu má Richie i bytost: lidi většinou řídí trh a jejich (ne)ochota se mu podřídit. Já tomu říkám "krysí závod" a dokud máme svobodnou vůli, je na každém z nás jestli se přidáme. Argumenty nepomohou, protože lidi nejsou stejní a co je rozumného pro jednoho, druhý povýšeně smete jako blbost.

tester
tester 25.11.2016 v 18:16

Nejdůležitější je zavést na školách od útlého věku povinnou náboženskou křesťanskou výchovu a provozovat školství podle Komenského. Všichni školští reformátoři si můžou dát pohov a jít k lopatě. Vyžádal jsem tuto změnu po vrcholových státních orgánech a bylo mně sděleno že to prý nejde. Udělal jsem co bylo v mých silách.

knedlik
knedlik 28.11.2016 v 19:08

Školy by měly, vlády by měly, ostatní by měli... hlavně abych nemusel já. A to je důvod, proč jsou lidi tak nemocní, jak jsou. Protože si myslí, že o jejich zdraví budou pečovat neustále ostatní a že oni sami nemusí hnout brvou. Proč by měla vláda něco nařizovat, když stačí, aby se šli lidi projít na procházku. Proč by se měly nějak regulovat potraviny, když stačí si je nekupovat? A tak se dá pokračovat do nekonečna. V zásadě se toho podníká hodně, ale pomůže to? Ne. Je potřeba začít u sebe a vychovat tak své děti. Když je odmalička nebude cpát rohlíkama a nebudete si před nima vypalovat zobák, tak nebudou mít potřebu si něco takového kupovat. Bohužel je většina obyvatelstva nastavená tak, že si může dle libosti jíst, co chce, pít, co chce, kouřit atd. a pak si přijdou pro tabletku k lékaři.
"Jediné, co ti stojí v cestě, jsi ty sám."

LenysekC
LenysekC 28.11.2016 v 20:48

knedlik: Amen :)

Richie1
Richie1 28.11.2016 v 21:33

Knedliku, v podstatě máš pravdu, ale není to tak jednoduché. V zájmu dobrého zdraví obyvatelstva je nutné regulovat a nařizovat. Kdyby nebyly přísné normy a regulace, tak by na trh proniklo vše, co přináší zisk bez ohledu na lidské zdraví. V potravinách by bylo více chemie a jiných nezdravých náhražek, cigarety i alkohol by se prodávaly bez omezení, nemluvě o tvrdých drogách. Obyvatelstvo se musí chránit před vším, co ho ohrožuje, včetně bezohledných potravinářských firem.

Nedávno jsem četl, že velké firmy prosadily, aby se v EU zvýšilo povolené množství cukru ve stravě určené pro děti (na dvoj nebo trojnásobek původní hodnoty). To svědčí buď o nekompetentnosti nebo přímo o zkorumpovatelnosti představitelů EU (Evropská komise a Evropský parlament). Znamená to, že naše děti si budou v budoucnu vytvářet ještě větší závislost na cukru než je tomu dnes - se všemi negativními zdravotními důsledky. Běžní obyvatelé tohle ani neví. V dobré víře kupují svým dětem potraviny určené pro děti a pomalu jim ničí jejich zdraví.
Lidé jsou oběti byznysu, platí svým zdravím za to, že někdo si namastí kapsu. Kdo jiný by měl obyvatele chránit než vláda a příslušné zdravotnické a hygienické orgány?
Ne každý má čas nebo možnosti studovat vše, co se jeho zdraví týká a snažit se o prevenci. Lidé logicky spoléhají, že někdo jiný (stát) je ochrání před všemi škodlivými vlivy.

Je ovšem důležité, aby se o tomto problému psalo, mluvilo. Aby byl tlak obyvatel na příslušné orgány, které mají dbát na zdravotní nezávadnost potravin i jiných výrobků.
Skvělý je pořad A DOST nebo časopis DTEST.
A začínají vycházet i knihy, které na různé nepravosti upozorňují, např. kniha od Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře: Zdraví v ohrožení
http://www.databazeknih.cz/knihy/zdravi-v-ohrozeni-174929

Celkově je ale ta péče o zdraví občanů stále nedostatečná - právě tím vlivem byznysu, který preferuje zisk nad zdravím lidí.

knedlik
knedlik 28.11.2016 v 21:59

Péče o zdraví občanů je u nás nadstandardní, její dostupnost je nadstandardní. Informovanost občanů je věc druhá, nutno ale podotknout, že mnozí jsou neinformovaní naprosto cíleně a je jim naprosto jedno, jak by měli žít, co by měli a neměli dělat, protože oni na tom nic nechtějí měnit. Oni si prostě chtějí dát chleba s bůčkem a sušenky.. a když jim to nedělá dobře a oni se dozví, čím je to způsobeno, tak to stejně většina lidí nezmění :-)
Psal jsi, že lidi nemají čas studovat vše, co se jejich zdraví týká. Samozřejmě, to je v pořádku, ale každý tak nějak instinktivně tuší, že by se měl trochu hýbat a neměl se přejídat. Na to člověk nepotřebuje vysokou. Stejně tak se asi většina lidí dovštípí, že když doma svým dětem něco uvaří, tak že to bude patrně zdravější než polévka z pytlíku. Což mě vede opět k tomu, že většina lidí je prostě líná a radši koupí hotový výrobek než aby si dala trochu práci s přípravou.
Orgány mohou obyvatelstvo chránit před něčím, co je prokazatelně škodlivé. Nejde chránit lidi před "neškodnými věcmi", kterých prostě jenom snědí spoustu. Osvěta samozřejmě existuje, ale kolik lidí na ni dá? Upřímně - kolikrát jsi slyšel, že by se mělo sportovat a jíst hodně zeleniny a ovoce, nepít alkohol a nejíst tučné? Patrně hodněkrát, stejně jako miliony jiných lidí. Kolik z nich se tím řídí?
Jinak pořady a časopisy upozorňující na zbytečnou chemii v potravinách a podobné iniciativy samozřejmě vítám, ale jak již bylo řečeno, má to smysl jen pro lidi, kteří se zajímají. Není jich mnoho.
Problematika potravy pro děti je svízelná, pracuje se na ní, ale prostě zažité stravovací návyky se odbourávají špatně.
A co se byznysu týče - za vším jsou peníze, za vším.. a cílem státu samozřejmě není mít obrovské procento zdravých lidí v důchodu, ze kterých nic nemá :-) takhle nějak se na to dívám já..
Ale bylo by to celé na delší povídání, na které teď nemám sílu.

reader.007
reader.007 28.11.2016 v 22:30

Problém stravování je boj s větrnými mlýny.
Já si třeba spoustu věcí připravuji doma, ale jak nastoupí děcko do nějakého kolektivu, jste bez šance - ve školce si prostě NEMŮŽETE vybrat, aby se nerozdávaly při narozeninách bonbony, že si NEpřejete aby se svačina sestávala z čokoládových kukuřičných kuliček zalitých mlékem nebo (skoro)polystyrenových sucharů a obědy aby NEbyly dělány z polotovarů...

Základní škola (odzkoušeny na mé školačce už celkem 3) považuje za NUTNÉ odměňovat výkony dětí i ve 4. třídě bonbonkem. Když vznesete námitku, tak odpovědí je učitelek uražený nesouhlas a ostentativní vyčlenění dítěte z kolektivu jako někoho, kdo je divný, protože cukrátko nechce. Nebo mu ten sajrajt nacpou ať chce nebo ne, že ho má někomu věnovat.

Stát by měl regulovat škodlivou chemii v jídle, s tuky a cukry jet na bázi informovanosti obyvatel a osvěty ve školách. Nařízení nepomůžou nikomu, tam je to stejné jako s prohibicí nebo těmi trapnými obrázky na cigárech které jsou kuřákům leda pro srandu a ti kterým to snad vadí už mají dávno koupenou elegantní cigártašku.
Jediným snad řešením by mohlo být zvýšení zdravotního pojistného na základě celkového bmi indexu, jinak fakt nevím, ale je fakt, že co se poslední dobou notně řeší je "bída" důchodců a přitom zrovna mezi nimi hubeňoury abys pohledal...

Richie1
Richie1 28.11.2016 v 22:45

Vrcholem stupidity nebo cynismu je, když dětská lékařka dává za odměnu dítěti sladký bonbon. :-)

Určitý paradox je, že s vyšším stupněm blahobytu vzrůstá i míra zhoršení zdravotního stavu obyvatel. Dělal se jeden průzkum a zjistilo se, že krátce po válce bylo obyvatelstvo ve velmi dobré zdravotní kondici. Střídmost až askeze v době války přispěla k tomu, že obyvatelé byli zdravější než pozdější generace, které již měly potravin dostatek a začaly se přejídat.
Takže: Buďte chudí a jezte málo. :-)

reader.007
reader.007 28.11.2016 v 22:47

Přesně :-))
My máme naštěstí rozumného zubaře a doktorka má na stole místo misky s bonbonama pokaždé talířek s nakrájenou zeleninou (okurky, rajčata, paprika) kterou nikdy neopomene nabídnout capartům :-)

LenysekC
LenysekC 29.11.2016 v 09:01

knedlik: Amen, amen! :)
Že by se na trh dostalo všechno a drogy se prodávaly ve velkém? No a? Lidi se pořád můžou rozhodnout, jestli to koupí, nikdo je k tomu přece nenutí. Za ideální situace (tzn. za situace, kdy lidi aspoň trochu přemýšlí), by se takový výrobek na trhu prostě neudržel. Leč lidi nepřemýšlí. Jen si stěžují.
A proč by ti, co si vědomě kupují sra.ky a nedělají pro své zdraví lautr nic, měli mít nějaký "nárok" na zdraví? Stejně se většina těch lidí nechce "uzdravit", ale jen něčím zaplácnout příznaky. A nejlíp hned. Protože kdyby se chtěli uzdravit, stačí změnit návyky. Jenže to není hned a není to tak snadné jako polknout piluli.
Že lidé jsou obětí byznysu... I kdeže, lidi CHTĚJÍ být obětí - čehokoli, hlavně když za jejich pokáklej život bude odpovědnej někdo jinej. Takhle začínají všechny konflikty, že se na někoho ukáže a řekne se: on za to může! A správný uvědomělý ovčan se pak půjde bít. Za svůj "stát". Neměl by se jít bít ten "stát", když je to povětšinou on, kdo na tyhle viníky ukáže?
A už jen tak úplně na okraj - něco jako "stát" stejně neexistuje, tak proč by měl něco řešit a o někoho se starat? Stát je to, na co se dá svalit odpovědnost, ale ukažte mi ho někdo, ať si na něj můžu šáhnout, nebo si s ním aspoň popovídat. A nejvíc mě baví, jak se používá takovej ten dvojí metr - jednou by se stát měl starat, měl regulovat, měl zasahovat, ale když se taková regulace dotkne někoho osobně, tak je to špatně - co je komu do toho, co já dělám, co piju a kouřím, já si přece můžu dělat co chci! To máme teda pěknou demokracii! Ale víte, co si o těchhle stížnostech myslí stát? Vůbec nic :)

bamba
bamba 29.11.2016 v 09:18

k reader.007 náš detský zubár má batériu prsteňov z ktorých si deti môžu vybrať. A nemusí sledovať expiráciu, éčka... Dospelácky mi v živote neponúkol nič zo šperkov, naopak ma skôr skasíruje.

reader.007
reader.007 29.11.2016 v 17:45

bamba: mě zubař taky nešetří :-)) a já se mu odvděčuji tím, že vždycky doma sesbírám všechnu tu veteš z kindrvajec a podobné laskavosti, kterými nás zavalují zprava zleva babičky, učitelky, kamarádky aj. a pak tam tu tašku odvleču. Byt je čistší, zubař má co rozdávat a zpět se k nám dostane minimum, protože má zubař sám dvě malé vnučky které mu velmi rády "brakují" tyto zásoby, my chodíme jen 2x do roka a navíc si naše holky stejně raději vezmou gumu ve tvaru zubu nebo vzorek zubní pasty.

hanzicze
hanzicze 29.11.2016 v 18:04

Důležité je aby člověk věděl co je správné... pokud je správné kouřit, pak kuřte, pokud je správné nekouřit pak tedy nekuřte...stejně tak s pitím,drogami atp... co tím chci říci, pravda je jen jedna a to ta naše že?

Lidé a vůbec Děti na základní škole by se tohle měli naučit : rozeznávat pravdu a lež... pokud možno neprodukovat více lži. Dám příklad : Člověk Pepík... Pepík žije ve světě kuřáků, není nikdo kdo by to mohl zpochybnit... Pepíka by ani ve snu nenapadlo že by stím zlozvykem ničící jeho zdraví někdy přestal. Přestože všude kolem něho jsou vyobrazené myšlenky toho jak dopadne když v tom bude pokračovat. ... Vy se asi zeptáte PROČ ho to nenapadne přestat stim?... přestane???? ano správně....a teď Kam tím mířím... Lidé si málokdy uvědomí že něco dělají špatně... Lidé si myslí že je to správné napříkladu kouřit... i přestože někdy někde viděli slyšeli učili se... že kouření je špatné.... Člověk je tvor omylný... a jeho mysl je taktéž omylná... což znamená že i když člověk ví že je to škodlivé stejně to dělá dál... ---- ....!!!!!!!!!! ----( dlouhá pauza - ticho ....!!!!!!!..... .DOKUD ho nějaká skutečnost nepřesvědčí o opaku tohoto tvrzení. Dám příklad dostane rakovinu plic.... pak už může být pozdě.... já osobně věřím že rakovina se dá léčit konzumováním zdravých potravin ( jistý vliv na léčbu může mít i autosugesce ), nejlepší je však prevence - tedy jíst zdravě a nekouřit.

Kuřáci nevědomky šíří myšlenku : kouření je správné a dobré ...Navzdory tomu že oni sami vědí že je to špatné a že nejspíš umřou na rakovinu plic... Proč kouří dál? ,......zvyk je železná košile, nevím jak funguje nikotin ale vím že zvyk je daleko horší návyk než cokoliv jiného... Kuřáci se stýkají s nekuřáky a tím se můžou (z)měnit. Obě strany se tak mohou změnit... Kuřák se stane nekuřákem a naopak.... narodili jsme se jako nekuřáci... a někteří znás umřou na rakovinu plic... PROČ? :) už víte kam tím mířím??

Důvěřuj ale prověřuj. Když se kuřák každý den bude stýkat s člověkem který má rakovinu plic v důsledku jeho kouření. Přestane na 99% s kouřením ... a 1% je tu pro idioty kteří nevědí nic o škodlivosti.
Teď si o mě asi začínáte myslet že mám podobný vztah ke kuřákům jako měl Hitler k židům. Já sám jsem kouřil na tom jak dlouho a jaká množství na tom nezáleží. Důležité je že jsem přestal. Zvyky se dají změnit stejně tak jako se dá změnit svět . Snadno k LEPŠÍMU ale i k HORŠÍMU.

Lidé by se měli více zajímat.... stejně jako ty DĚTI ... proč?? proč?? proč??? měli by si všechno ověřit. - PROČ? a ne slepě něčemu/někomu věřit.

Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 18:14

hanzicze
hanzicze 29.11.2016 v 18:27

na otázku proč mě bolí hlava existuje odpovědí nesčetné množství a může se stát že zítra jich bude ještě více.

Kam tím mířím... Jak být zdravější?
Myslet zdravě, (chovat se zdravě - stravovat se zdravě). Hledat zdravé produkty, jednoduché je jíst to co je přírodní, to co jedli lidé před 10 tisíci lety... ANO asi to nebyli žádné farmaceutycké výrobky pilulky a podobně a přesto se dožili úctyhodného věku. Dnes máme velkou výhodu, a to takovou že se nám potraviny prakticky nezkazí a vydrží nám do další sklizně. Prakticky neexistuje hlad, mluvím o Evropě. Proč nejíst to co jedli naši předci ??? Je nová doba a je potřeba v lidech vyvolat chtivost po vědění pravdy. Aby lidé přestali kupovat škodlivé potraviny, tím se odstraní z trhu ty špatné a zůstanou jen ty zdravé. a aby vědeli co je škodlivé je zapotřebí jim to každý den připomínat. Jakkoliv - filmy, články , knihy , rozhovory , apodobně....

Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 18:29

tester
tester 29.11.2016 v 18:37

Je lépe být víc zdravý fyzicky nebo psychicky? Raději kulhat, ale mát zdravou hlavu.

reader.007
reader.007 29.11.2016 v 18:40

hanzicze: váš přístup se mi líbí, ale bohužel váš názor zastupuje jen maličké procento z celkového počtu účastníků. Největší je skupina "je mi to jedno, do mých svobod mi nikdo kecat nebude".

Že je mezi lidmi informovanost o čemkoliv na tragické úrovni, mohu uvést hned na dvou příkladech, shodou okolností oba ze školní docházky mé dcery:
1. je to jen několik dní kdy byla její třída učitelkou poučena, že 37°C je NORMÁLNÍ TĚLESNÁ TEPLOTA, zatímco 36°C už je podchlazení.

2. při probírání "technických plodin" dcera navrhla konopí. Nevím, jestli učitelka řekla přímo že to není pravda, každopádně je odmítla uvést do výše uvedené kategorie.
Jeden můj kamarád se zabývá výrobou izolací z konopného pazdeří, dlouhodobě a tradičně fungovalo jako zdroj materiálu na výrobu vláken na provazy, pytle, padáky aj., místo má i v literatuře - dokonce je zmiňováno i v jedné básničce/leporelu pro děti od Ljuby Štíplové (Jak si Honza vylhal princeznu, vyd. PANORAMA 1979), ale ejhle... pro základní školství je to, zdá se, jen pokus jak dětem nenápadně vnutit drogy tím, že bychom ho nedémonizovali.

Malé rybky, taky rybky. A vy byste chtěl, aby se šířila osvěta o něčem jako je kouření a alkohol... Kým, prosím vás?

knedlik
knedlik 29.11.2016 v 18:48

hanzicze: V mnoha věcech nemáte pravdu (prokazatelnou), s připomínám zdraví a jak ho docílit nelze než souhlasit. Podotkla bych jen, že před x lety se lidé zdaleka nedožívali úctyhodného věku, pokud tím nemyslíte třicetiny. "V Evropě neexistuje hlad.." patrně ne takový, jako v někde v Africe, ale spousta rodin žije od výplaty k výplatě a nemá na to ty děti krmit ničím jiným než rohlíkem (mnohé z těch rodin mají samozřejmě striktně vymezený rozpočet na kuřivo a pitivo).
K názoru, že 99 procent lidí přestane kouřit, když se setká s kuřákem s rakovinou - to je blbost jako vrata. Nefunguje to :-) A když má kuřák rakovinu, taky většina z nich nepřestane. Dokonce ikdyž jsou odkázáni na kyslíkové bomby, protože jinak svůj normální chod neudýchají, stejně si chodí zapálit. A to nejsou žádné teorie, to je čiročirá praxe. Běžte se někdy podívat na plicní oddělení, respektive PŘED plicní oddělení ;-)

hanzicze
hanzicze 29.11.2016 v 18:48

ano chápu kam tím míříte do hlubokých kapes plných peněz společností, které dotují ano kuřáci. TAKŽE problém se vyřeší tím že lidé přestanou dotovat dané zlo. Přestanou kupovat tabákové vyrobky, chlast apodobně... Výrobce pomalu ale jistě bude nucen uzavřít podnik a nebo započít nákladnou kampaň založenou na opaku tvrzení kouření škodí zdraví.

knedlik
knedlik 29.11.2016 v 18:49

reader.007 : ano, to je samozřejmě problém. Stejně jako je problém dostat ze škol automaty s cukrovinkami a podobně. Ale přibývá lidí, kteří mají snahu se o to nějak zasadit a bojují, opravdu bojují...

reader.007
reader.007 29.11.2016 v 19:09

Já jen vrtím nevěřícně hlavou a bojuji na domácí frontě. Všude jinde mi to přijde jako jít hlavou proti zdi. Už jsem slyšela příliš mnoho argumentů které postrádaly jakoukoliv logiku a dokonce i souvislost s tématem, abych věděla, že přesvědčit o něčem učitelku je věc zhola nemožná.

knedlik
knedlik 29.11.2016 v 19:17

Nojo, když ona to tak paní učitelka dělala léta a při pokulhávající kreativitě těžko vymýšlet nějakou tvůrčí a motivující nesladkou odměnu :-)
Každopádně si ale myslím, že by to mohlo jít přes ředitele - že by učitelky neměly děti vést k nezdravému životnímu stylu a odměňovat je jiným způsobem. Je ale otázka, jestli Vás za to ostatní pak neukamenují.

hanzicze
hanzicze 29.11.2016 v 19:36

knedliku : Lidé před námi se mohli a nemuseli dožívat úctyhodného věku, záleží na tom jak moc pravdivé informace se nám dochovali od našich předků že ano??? předpokládejme že se dožili 75 let ti šťastnější například bohatí, protože měli dostatek potravin a kvalitních. :)

Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 19:49

Vložit příspěvek